icon

Pôrod na Vianoce a návštevy

17. okt 2023

Zeny,tie ktore ste rodili pocas vianoc,ako ste mali doma zariadene navstevy?
Mam 2 male deti,termin porodu na vianoce a popravde absolutne nemam chut cez sviatky obskakovat navstevy..bohuzial,rodina to neakceptuje,oni chcu prist a hotovo.oba predch.porody boli tazke,dlho som sa zotavovala,deti boli od babatka narocne,hlavne prve dni po prichode domov,noci boli hororove..vzdy navstevy prisli,ocakavali pohostenie,dieta budili,a ja ubolena som obskakovala a noci s muzom prebdela pri placucom babatku.pomoct nikdy nikto neprisiel..
Tentokrat to uz takto nechcem,chceme sa zohrat najprv my,myslim ze tych par dni moze rodina pockat.hlavne sa chcem dat dohromady bez ocumovania cudzich ludi..
Ako to rodine vysvetlit?bez toho aby sa niekto urazil?

nikdenikto
17. okt 2023

@mamamasama no, ale ona práveze zrovna svoju mamu a svokru doma nechce. Ďalšia rodina je s tym ok,ale tieto dve to vraj nechcú pochopiť.

misinka0611
17. okt 2023

Že rodina to neakceptuje 😀 Zavrem sa na 10 zámkov a keď budem už na Vianoce doma budem sa zotavovať a v rámci možnosti si užijem sviatky.

Ty si tá, ktorá pozve na návštevu ak bude to tak cítit. Nie oni si diktovať. Dosť divne to máte nastavené.

mia247
17. okt 2023

Ahoj, ja rodim síce vo februári ale už teraz každému hovorím ze prve týždne budeme potrebovať my 4 pre seba . Ja na zotavenie a zosuladenie sa s bábätkom. Isto nechcem aby mi hneď v deň keď prídeme domov došli návštevy ktoré by mi malú chceli bozkávať, stiskat atď atď.. nie som za naozaj .. manžel má rovnaký názor, čiže nech sa uráža kto chce my máme posledné slovo

rebrambora
17. okt 2023

Rodit by som mala zaciatkom Decembra a vlastnym rodicom som povedala, ze nech sa nehnevaju, ale chceme byt len s muzom a detmi, ziadne navstevya minimum kontaktu.
Urob to, co ti radia v prvych komentaroch, budete neprijemne ak sa inak neda.

zuzu13487
17. okt 2023

Pozri, každá ti tu píše, že to máš povedať na rovinu. Normálne správu v deň pôrodu alebo po, že sa narodilo, koľko kíl, cm a že sa tešíte na stretnutie po Novom roku, termín a čas ešte upresníte. Ak to nepochopia, normálne nebrať mobil, prípadne ho vziať a opakovať dookola, že si to želáte takto a hotovo, ak už prídu, nepustiť, medzi dverami povedať, sorry, dohodli sme sa predsa, že sa ozvem a hotovo. A ak by sa naozaj natisli, tak ukázať bábätko a šup sa s ním niekde zavrieť do izby, najlepšie zamknúť, pravdaže so slovami ideme si oddýchnuť, majte sa. A muža nechať s deťmi, nech sa stará o návštevu, prípadne nech sa nestará a návšteva sama pochopí, možno...Ale je dôležité, aby pri tebe stal aj manžel a tiež si vedwl otvoriť ústa. Však je to váš domov, vaše pravidlá a už nie ste malé deti. Povedať mame/svokre: Mami, nehnevaj sa, ale ešte raz a naposledy si to ujasnime. Po pôrode potrebujem čas oddychovať a zžiť sa s bábätkom a celou rodinou, je to pre teba nepochopiteľné? Ak chceš pomôcť, kľudne uvar, napeč, urob nákup, podaj Jankovi pri dverách a my sa ozveme. Rešpektuj prosím moje požiadavky, inak sa k tomu do budúcna postavím inak a ver, že teba to bude mrzieť viac.
A ešte k manželovi, aj môj zostal sám s dvoma malými deťmi doma, kým som bola v pôrodnici a zvládol to (či už najprv s jedným, potom aj s dvoma deťmi) a aj po návrate domov chodil s nimi ku svokrovcom on s deťmi, tiež boli sviatky, ja som bola s najmenšou doma a oddychovala. Nech si tiež užije čas a starostlivosť o deti. Hodinu cesty tam a späť + návštevu určite zvládne či už on a rovnako aj deti, do budúcna to určite ešte oceníš.

karolinakr
17. okt 2023

Ale vsak toto je tvoja chyba, to jak keby po operacii žiadali niekoho s barlou, aby serviroval. Ked aj prisli na navštevu, mala si zalahnut do postele, babo k sebe a požiadat navstevu, či by nemohla spravit kavu a tebe čas, že si ubolena, ledva chodiš.Ziadne vypekavanie, obskakovanie - to je chore, ked mala svokra v takomto stave na teba požiadavky, velmi neempaticka osoba..Aj ty maš pravo byt unavena..

saw_
17. okt 2023

@morgane1975 aha uz tu mame svokru 😆 zdvorilost je sa na navsteve hlavne dohodnut. Tak, aby to vyhovovalo aj hostitelovi, nielen tebe. Ty si tiez evidentne typ, ktory sa bez hanby nasackuje do domu zene po porode, ktora sa ma zotavovat a este na drzovku ocakavat, ze ta bude obskakovat.

lucitta9
17. okt 2023

Akoze to sa fakt vlastna mama nasilu pcha na navstevu ked jej jasne povies ze po porode nechces doma navstevy? A este by sa aj chcela nechat obskakovat od teba? To fakt toto? 🤦🏻‍♀️
Chapem ze si asi chcu uzit vnucky na Vianoce, ale ved to sa da aj neskor, o par tyzdnov neskor. Hadam to pochopia.
Moja mamina aj svokra ked k nam prisli po mojom porode, doniesli navarene, napecene, nakupene a nedovolili mi ani salku umyt, ze nech oddychujem. Ja si to neviem ani predstavit prist k zene po porode a cakat ze ma bude obsluhovat.
Rezolutne povedz nie, navstevy nechceme a hotovo!

jamimo
17. okt 2023

@nikpa áno súhlasím, je to bežné, ľuďom "nedocvakne" Tak ako píšeš, treba si určiť hranice. A nielen po návrate s pôrodnice. A ty si dobre urobila 👍😉

autor
17. okt 2023

@lucitta9 s mamou nemame bohvieake vztahy,nie je taky ten typicky materinsky typ.na kazdej navsteve si vypocujem len,ze zas nemam okna umyte,tam je pavucina,a susedina dcera ma vzdy krasne upratane,a ze deti su upistane,kolac mohol byt aj lepsi..proste reci,na ktore nik nieje zvedavy.o tom,ze by priniesla navarene mozem len snivat..svokra je zase typ,ktory vie vsetko naj,taky ten general v sukni,je to taka ta FB babka,pride nafoti deti,da status ake su vnucata jej zivot,vypije kafe,okritizuje a ide prec.

nevenka
17. okt 2023

Ja som mala termin pri 3.dietati 25.12., ale kedze bol rok 2020, tak sa nikto nikam nechcel trepat. Nakoniec som mala problemy s tlakom a rodila som tyzden pred Vianocami a 22.12. sme prisli domov. Zabarikadovali sa a uzivali si Vianoce len my piati. Ale my mame rozumnu rodinu, takze ci bol covid, alebo teraz, by to bolo prvy mesiac tak o maximalne o rodicoch, co pridu pomoct, ale my mame nadstandardne vztahy a skor obskakovali mna ako ja ich 😁.

kitycat
17. okt 2023

Ty si asi obskakovala nie len pocas navstev pri narodeni, ale aj Vianoce, narodeniny, menimy, Den deti, Dusicky, koniec skolskeho, Velka noc...Novy roka atd... nauceny su ze pridu a bude postarane.. ja mam v chladnicke prazdno, tu by sa nenajedli

lucitta9
17. okt 2023

to ma uprimne mrzi, ze hlavne s mamou nemas dobry vztah 😞 Moja mama je tiez tazsia povaha ale pre svoje deti a vnucata by sa rozdala, pomoze kolko moze a vzdy som sa na nu mohla spolahnut.
Jednodcho musia akceptovat, ked poviete, ze navstevy neprijmate cez Vianoce a hotovo. Ved hadam nepridu napriek vasmu nesuhlasu? Mozno sa urazia ale prejde ich to, neboj.

mamelka
17. okt 2023

Za mňa ti napíšem. Tiež som mala prvé dve ako ty píšeš. Ešte aj krst sa riešil rýchlo pri prvej lebo kým sú všetci doma(18.12 sekcia, 23.12nás pustili, 26.12krst) pri druhej som taktiež trpela ten humbuk, ale krst len krstný rodič a dost. Pri tretej som už povedala nie návšteve. A to hlavne-prestala som riešiť ci sa niekto urazí. Povedala som,že som po pôrode a vedeli vopred,že návštevy neprijimam. Keď som sa na to cítila,tak som ponúkla krátku prechádzku, bábätko videli.
Naučila som sa,že musím pozerať na to co ja potrebujem. Taktiež mame v rodine,že prídu aj na 3-4h a nebrali ohľad na mňa. A,ze chcú vidieť bábätko? S Amaliou som skončila v nemocnici keď mala 3mesiace, O kto nám pomohol? Nikto. Každý sa na nás vykašľal. Ja som bola sama na SK,muž v DE, keďže mi ukradli peňaženku,tak som nemala ani cent. Manžel cestoval z DE a išiel k staršej a ja na týždňový pobyt do nemocnice. A zaujímal sa vtedy o nás-NIKTO. Takže počas Vianoc by som pekne zatvorila dvere, vypla telefóny, vypla zvonček a užívala si sestonedelie ktoré patrí mamičke a bábätku 😉

jamimo
17. okt 2023

@mamelka silná to žena. Mama levica. Čas a život ťa naučil 👍A tak je to správne. Viem, nájdu sa aj také ženy, ktoré privítajú a príjmu pomoc... to je ale úplne iná situácia, ako keď sa niekto dovalí, lebo chce 🤔 My deti nemáme, sama za seba si však myslím, že obdobie po pôrode, intimita krásnych a ničím nenahraditeľných chvíľ v blízkosti maminky, otca je najviac... Veď šestonedelie má svoj prapôvod, aj rímsky hrniec. Obrazne povedané, svojou veľkosťou mala doň svokra alebo matka rodičky navariť polievku na 6 nedieľ pre zotavenie... (tak som kedysi čítala🤔) Byť nápomocná a v tichosti sa vzdialiť, nie robiť vzrúšo keď ubolená rodička ledva prekročí prah vlastného bytu 🤦‍♀️

mamelka
17. okt 2023

@jamimo ja som aj narodená v znamení leva. Len som mala vtlkane do hlavy,,patrí sa, musíš...,, o neboj mala som aj ,,kto to.kedy videl aby som si určovala ci môže niekto prist alebo nie,, ja som povedala stručne,,ja sa poznám, viem čo potrebujem, a hádam moje deti potrebujú spokjnu matku a manžel spokojní manželku a nie klbko nervov,,
Ja som si pri tretej naozaj viac užila čas s ňou, už len veľké plus,že som nemusela nikoho obskakovat.
Sestonedelie -úplne súhlasím čo píšeš vyššie. Žiaľ ono je to o tom,že okolie odsoti matku, chce vidieť a nosiť len dieťa, sadnúť na gauc, byt obskakovany. Pritom dieťa sa potrebuje zohrať s mamou, ak ma surodencov, tak spoznat so surodencami, mama potrebuje cas rozdelit aj medzi ostatne deti, nie aby svoju energiu minala na druhých.
K nám chceli prist-bez šance. A neohlasenu návštevu taktiež nepoznam😉 už máme zariadené ☺️ a keby mam mat opäť šestonedelie tak by som to opäť tak spravila, pretože to aká som bola nervózna pri starších a aká som bola keď som mala sestonedelie bez návštev sa neda naozaj porovnať

jamimo
17. okt 2023

@mamelka Mama Levica. Ja Býk. Býčia sila a trpezlivosť 😉 Tiež som vyrastala vo vzoroch a vzorcoch: patrilo by sa, malo by sa, ako by to vyzeralo, to si nemôžeš dovoliť, radšej buď ticho....Len aby boli všetci spokojní, a ja? Na "čakačke" 483 kilometri kdesi tam za rohom, kam ani nebolo vidno a počuť... Ale👆 Duša vždy ukáže prostredníctvom choroby (na tele) kde je chyba v programe 🚩 Kruté ale pravdivé. Choroba ma naučila. Život ma naučil, roky... psychológ sprevádzal. Asertivita každodenná=moja kamoška. Ej a veruže sa mi ľahšie kráča, dýcha, slobodne s mierom a pohodou. Lebo... ako môj múdry psychológ povedal : Zapamätajte si, Jediný človek s ktorým budete musieť žiť do posledného výdychu ste vy sama. A veruže mal pravdu. Dobre sa mi žije s mojím spokojným Ja. Aj choroby odišli, niektoré ostali, ale zaspali 😉, prípadne sa nezhoršili cca 7 rokov. A to je môj Everest každodenný. ❣️ Môj! Nie ich...

gvenduska
18. okt 2023

Buď to pochopia alebo majú smolu

lenqua_12325
18. okt 2023

Načo sa stresovať a vysvetlovať ???
Mobil do letového režimu, dvere zamknem a ak treba aj zvonček odstavím a vybavené.

0kristina0
18. okt 2023

Normalne oznamim, do tohto datumu xxxx neprijmame ziadne navstevy. Ked sa najde niekto tupy, co to nepochopi a dovali sa, neotvorim dvere a urazat sa moze kolko chce.

ada12345
18. okt 2023

Vsak nech muz nalozi starsie deti a vezme ich k jednej aj k druhej babke cez sviatky. Hodinu cesty v pohode zvladne. Zase nerobme z neho chudacika, co sa nezvladne postarat. Ide mat 3. dieta, bude musiet zamakat aj on.

mamelka
18. okt 2023

@ada12345 mozno chcú stráviť sviatky ako rodina. To je,že všetci piati spolu. Ja by som sa tiež necítila najlepšie keby ma po pôrode muž nechá samu doma a idu na pol dna preč. Nie všetci zrovna obľubujú tento trend maratón návštev a teda ja ho doteraz nechápem, že na Vianoce keď je otec, mama a deti doma,že sa stále niekto niekde naháňa

mamelka
18. okt 2023

@jamimo poucila som sa hlavne. A môžem napísať,že žijeme šťastnejší život. A keď čítam,že niekde to funguje,že prídu na 15min a idu preč 🙈😂mne sa nechce veriť,ze niečo také sa deje.

aurora33
18. okt 2023

@mamelka tak ja keď citam takéto prípady, naozaj dakujem za mojich rodičov aj za svokrovcov. Vôbec sme nemuseli riešiť takéto navstevy.

tatiana1329
18. okt 2023

sprav to tak ako si písala... zober deti a muža a na Vianoce až do Nového roku choďte niekam na chatu a vybavené... my sme to tak urobili a pritom malá mala vtedy skoro 3 mesiace ale proste pri malom bábätku a plus k tomu ešte malý synček, no chcela som mať na sviatku kľud... vrátili sme sa a potom sme šli obehať rodinu (len rodičia a svokrovci, nikto iný)

ada12345
18. okt 2023

@mamelka Vsak nehovorim, ze na stedry den...hocikedy od 25.12. do 6.1. snad moze otec vziat vnucata ukazat babkam. Matka si aspon chvilu oddychne, ked bude len s najmensim.

ada12345
18. okt 2023

@mamelka Hej, su rodiny, kde pride navsteva na 15min a idu domov. Obzvlast ked nie su zdaleka.

elis248
18. okt 2023

@jamimo to si dobre napísala, úplne s tebou súhlasím. Presne tie otĺkačky,, to sa patrí, to tak treba" blablabla. Až sa z toho človek zosype.

mariska1989
18. okt 2023

Jednoducho povedať prvá návšteva bude až keď bude mať mala mesiac alebo na krstiny ( ak je v pláne)poprípade 20 minútová návšteva v nemocnici . alebo ich proste nepustiť a hotovo . Ďalšia možnosť povedať že bábo má žltačku a máte predĺžený pobyt a pekné budeš doma si užívať voľno . Poprípade ďalšia možnosť narovinu im povedať návšteva určený čas .plus Max káva a bez pripomienok

hendikep
18. okt 2023

ach nikdy ma neprestanu vytacat tieto “ zvyky “ ako minule moja babka , “ to sa musi “ to na dedine sa vzdy tak robilo … kukam na nu “ babi musis len umriet ! “ kokos mne to pripada akoby sme tu boli sledovani nejakym “velkym bratom” ze to sa musi .. ked si cerstva mamicka navstevy nezela kto potom poohovara toho kto sa opovazi neprist? suseda z konca dediny? 🤦🏼‍♀️🤯