icon

Pôrod na Vianoce a návštevy

17. okt 2023

Zeny,tie ktore ste rodili pocas vianoc,ako ste mali doma zariadene navstevy?
Mam 2 male deti,termin porodu na vianoce a popravde absolutne nemam chut cez sviatky obskakovat navstevy..bohuzial,rodina to neakceptuje,oni chcu prist a hotovo.oba predch.porody boli tazke,dlho som sa zotavovala,deti boli od babatka narocne,hlavne prve dni po prichode domov,noci boli hororove..vzdy navstevy prisli,ocakavali pohostenie,dieta budili,a ja ubolena som obskakovala a noci s muzom prebdela pri placucom babatku.pomoct nikdy nikto neprisiel..
Tentokrat to uz takto nechcem,chceme sa zohrat najprv my,myslim ze tych par dni moze rodina pockat.hlavne sa chcem dat dohromady bez ocumovania cudzich ludi..
Ako to rodine vysvetlit?bez toho aby sa niekto urazil?

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
ibrunova
18. okt 2023

Autorka- pýtam sa opäť, aký názor má na to všetko tvoj muž? Lebo ak on svoju rodinu popozýva, tak sama nič nezmôžeš.

elis248
18. okt 2023

@hendikep tiež som tak raz povedala babke, že ,, babka a vieš mi povedať aspoň jeden jediný rozumný dôvod prečo by som to tak mala urobiť? " najprv ticho, začala koktať a potom pomaly že no to sa tak musí lebo sa to patrí🤦‍♀️ hovorím jej, že no ja ale nechcem lebo... a vymenovala som jej minimálne 4 dôvody prečo nie. Až sa babka zamyslela a povedala, že ,, ale vieš čo? Pravdu máš. Urob si ako chceš a na ostatné sa vykašli" 😄 treba aj babky trochu popostrčiť a naučiť ich rebelovať proti,, patrí sa to"

babulkomale
18. okt 2023

Keby mne niekto zobudil dieta, tak ho roztrham v zuboch a vyhodim z balkona.
Tato tema je tu casto. Musis trvat na svojom a nikoho k vam nepustit, to sa inak neda. Podstatne je aby ste s muzom boli zajedno.

babulkomale
18. okt 2023

Ked chcu prednasat co sa patri, tak by si po telefóne vypoculi taku prednasku o bontone, etikete, sestonedeli a zvykoch s tym spojenych odjakziva, ze by sa za nu nehanbila ani pani Katarína Nádaská ☝️

autor
18. okt 2023

@matkamirko uz som to tu viac x pisala,navstevy mojej mami a svokry nikdy nie su o tom ze prideme pozriet deti a pohrat sa na chvilku,nedajboze pomoct.vzdy sa ocakava all inclusive,servis,vyupratovane,napecene,od mami mi to skor pride ako kontrola z hygieny ako srdecna navsteva mami...v druhom tehotenstve som bola na rizikovom lebo som mala vazny uraz a chodila o barlach temer do porodu,manzel sa o mna staral aj o starsiu dceru.napriek tomu sa na navstevach odomna ocakaval full servis,lebo spravna gazdinka musi a bla bla.co som si vypocula hlupych komentarov,ked tuto rolu zastal manzel 🙈
@ibrunova uz som to tu pisala,manzel je tiez rovnakeho nazoru ako ja,a uz sa kvoli tomu s mamou pochytil..lenze ona je zena co si nenecha nic od nikoho vysvetlit,nerespektuje nikoho nazor.takze to budeme musiet riesit radikalne

babulkomale
18. okt 2023

@morgane1975 "dnešné matky"? Sestonedelie bolo vzdy posvatne, ziadne navstevy nechodili, z mnohych dovodov, ale hlavne zdravotnych a hygienickych.
Ak mas v nicku rok narodenia, ani sa nečudujem ze su zeny tvojej generacie vnimane ako zatrpknute a povysenecke jezibaby voci mladym.

babulkomale
18. okt 2023

Neuveritelne...

ibrunova
18. okt 2023

tak potom áno, len radikálne, ak sa inak nedá.

nairia
18. okt 2023

mne toto hlava neberie, ze ako zeny-matky, hoc aj dospelych deti uplne ignoruju to, ze zena po porode potrebuje oddych, pokoj a pohodu s babatkom. namiesto toho sa hrabu na navstevu, akoby to, ze to dieta uvidia az o par tyzdnov nieco zmenilo. ja rozumiem tomu, ze vacsina sa na vnucatko tesi... myslim si, ze cas, kym bude treba ich pritomnost, ktora bude aj pre to dieta prinosna, este pride.
ja cakam druhe vo februari a taku chybu ako pri prvom, ze som dovolila navstevu po necelych 2tyzdnoch, uz neurobim. a nech aj traktory padaju 🖕

mamelka
18. okt 2023

@ada12345 my tak nechodíme. Chodíme spolu vždy ako rodina keď tak a snažíme sa každú.volnu chvíľu stráviť spolu. Tieto sviatky to bude ešte tým dupľom keďže manžel chodí na 2-3t preč a sme len víkendy spolu,10r každé sviatky robil a teraz budeme spolu.

h2
18. okt 2023

@babulkomale 😦 Veľmi dúfam, že nie všetky ženy tej generácie sú považované za zatrpknuté a povýšenecké ježibaby.

hendikep
18. okt 2023

@elis248 no tam vtedy islo o mojho muza sesternicu ktora bola tehotna neskor po mne a ja som porodila a ona ma bola pozriet s rodicmi .. a babka hned ze aj ja musim ist ( zhodou nahod ju pozna ) uz vtedy som si svoje pomyslela ze ja sa jej tam sackovat nebudem, kym nebude chciet … mala po cisarskom zle sa jej to hojilo, prvy porod.. vedela som ako to bolo u mna pri prvom… lenze to moja babka nechape, ja som jej hovorila ze to je blby zvyk, ze nebudem to robit inym ked viem ako som ja nechcela navstevy .. no nejak sa netvarila ze tomu rozumie … ale tak jej deti maju takmer 60 tak asi si uz nepamata svoje sestonedelie 🤷🏼‍♀️

babulkomale
18. okt 2023

@h2 aj ja 🙏🙏🙏 ale veta "dnesne matky" niektore zaradi hned do tejto kategorie 🤦
Som plus minus ta generacia a povazujem sa za dnesnu matku, nakolko matkou som 😃

vilma7
18. okt 2023

Vieš čo, ja by som im zavolala, že super, aspoň nemusíš variť, chystať a piecť, keď už prídu s hotovým. A EŠTE SA POHRAJU AJ S DEŤMI, TAK BUDEŠ MAŤ ČAS A KLUD LEN PRE BÁBÄTKO.
Ja by som im to doslovne takto odprezentovala. A ozaj nepiekla nič, navarila deťom, a vám aby ste mali.
Ináč aj ja som mala termín 24.12. A rodila až 1.1.,tak dopredu nič nerieš, ešte ani nevieš čo a ako bude. A ak zavolajú, ze prídu, tak im kľudne povedz, ze môžu aj skôr, ze ti treba aj poupratovať. Že ich pomoc sa teraz zíde ako nikdy predtým.

olivierko229
18. okt 2023

Moja sestra caka prve, termin tyzden pred Vianocami, ani mi nenapadne ju otravovat v sestonedeli. Navstivit ju prideme v januari/februari, ako to ona bude citit. Kaslat na ostatnych, nie je to ich dieta, ved aj pre to malinke su navstevy prilis narocne. Treba im pekne povedat, ze budete prijmat navstevy, az sa ako rodina zastabilizujete, ze im date vediet a ze dakujete, ze respektuju vase potreby. A kto nerespektuje, nedviham telefon.

jamimo
18. okt 2023

@mamelka áno, si šťastnejšia. Aj pre mňa je asertívne správanie a žitie veľmi oslobodzujúce 👍

jamimo
18. okt 2023

@elis248 áno, lebo ľudia stále žijú v presvedčení, že mne má záležať, aby opačná strana bola spokojná, aby odobrila napr. svadbu, tehotenstvo, meno pre dieťa, krstiny, kojenie, voľbu stravy, škôlky, vyučovanie jazykov, 1. sväté prijímanie, gymnázium, VŠ, kúpu auta, hlavne byť ticho.... Vidíme to tu denne v diskusiách. Ej veru, ja už som dozrela, dospela, zmúdrela. 😉 Netancujem ako pískajú 😄

jks27
19. okt 2023

Ahoj; ja som prišla z pôrodnice dva dni pred Vianocami. Nechcela som žiadne návštevy. No vyriešili sme to tak, že sme sa všetci stretli u nás doma, naši a aj svokrovci nám priniesli večeru vianočnú; ja som nič nevarila, keďže som bola po sekcii, posedeli asi dve hodiny, rozbalili sme si darčeky a tak už išli domov, mali rozum na to, aby videli, že mám dosť 🙂

misinka0611
19. okt 2023

@jamimo Neznasam vety “ lebo sa to tak patrí “ alebo “ a čo povedia ostatní ? “ Je to také nabádanie žiť podľa iných a nie podľa seba. A keď už niekto krstí aby bola spokojná rodina aj keď rodičia to veľmi nechcú tak to už je len čerešnička na torte.

Raz každý pochopí že by mal žiť pre seba tak aby bol spokojní a nie podľa iných. Život máme len jeden.

rivini
19. okt 2023

Ono tak, aby sa nik neurazil to asi nevysvetlis. Ja som mala termin tesne po Vianociach a navstevy sme stopli uz pocas sviatkov. Aj kvoli chorobam, nemala som chut rodit s upchatym nosom😂. A po narodeni dietata prisli na kratko len najblizsi (stari rodicia a surodenci) na kavu (5. den), no kolac aj obcerstvenie si priniesli sami. A po hodine sme im jasne povedali, ze dieta spi, noc bola hrozna, ideme spat aj my. Vnucatko videli, podrzali si ho a cau, cau. Celkovo od zaciatku sme obaja s muzom komunikovali a bez okolkov povedali, ze necakanym navstevam ani neotvorime a ze si to takto prajeme. A bola som rada-borili sme sa s kojenim, kojila som v podstate cely den, vsade boli hadicky, odsavacky a bordel. A v case, ked dieta spalo, som chcela spat aj ja a nie vysedavat s navstevami. Svokrovci chceli prist dokonca na prenocovanie, to zriesil a stopol to muz. Ale uprimne, mne bolo vtedy fakt jedno, ci sa niekto urazi, v tomto som celkovo egoisticka.

maryetta
19. okt 2023

Ak ide iba o mamu a svokru? To mas este fajn.
Ty sa s babatkom zatvoris v spalni. A babky nech sa venuju starsim detom. Ak pocas dna prides s babom. Poprosis ze co varili 🙂 najes sa 😉
Viem mozno trosku zlahcene ale…. Takto by som to nastavila ja. Ok mozu prist ale obskakovat nebudem.
Normalny pochopi. Ten co ok nie je tak si bude svoje.

tykat
20. okt 2023

Tak ak vies ze pridu tak ci tak, tak by som im rovno rozpisala kedy a co od nich ocakavas. Pred prichodom z porodnice vypratane, navarene, napecene a jedna alebo druha babka k dispozicii na opatrovanie prvych 2 deti. Na vianoce menu ake chces, komu co maju navarit a doniest. A vyuzila by som to co najlepsie. Ty s miminkom oddychuj, podla okolnosti aj s detmi a muzom sa pekne zzivat a mama so svokrou nech si rozdelia sluzby, pri 3 detoch je toho kopec co treba porobit aby cerstva mamicka mala klud na miminko. 😉

danielahamar
20. okt 2023

Ja som to mala o čosi ľahšie, bol covid a nikto sa ani len neopovazil spomenúť navstevu😬 a keďže som rodila s covidom, tal už dupľom nie😁 naozaj použi svoj zdravotný stav, však neklames

mamelka
20. okt 2023

@jamimo ja žijem šťastnejšie😂😁 len okolie rieši. Ale pritom som nastavila len zrkadlo a začala žiť svoj život a nie podľa druhého

sasesoe
20. okt 2023

Ahoj, mne ked dosla mamka pomoct pred/po porode, tak sa nenechala obsakovat, zahrala sa s detmi, pomohla, co bolo treba a dalo sa jej. Detto svokra, doniesla navarene/napecene. Ked bol nejaky iny nazor na nieco, tak moju rodinu komunikujem ja, manzelovu manzel a celkom dobre to funguje. Neviem na zaklade coho predpokladas, ze oni ocakavaju, ze budeš okolo nich obskakovat (a netvrdim, ze sa mylis), ale toto by som zrusila - proste lahnut do postele, yrobit nevyhnutne a koniec.... ked sa povenuju starsim tak to moze byt pomoc. Neviem ako daleko od seba byvate, mozno ich budu moct vziat k sebe na prazdniny... skus si to co najviac vopred odkomunikovat, vysvetlit, co ako potrebujes

autor
20. okt 2023

@sasesoe pretoze je to moje 3 dieta,a pri predch.tehotenstvach to vzdy tak bolo.v druhom tehu som chodila o barlach,rizikove tehotenstvo,mala som lezat aby som predcasne neporodila,napriek tomu mi nikdy neprisli pomoct,vzdy argumentovali-zvladli ine,zvladnes aj ty,co sa stazujes.s mamou nemam dobry vztah,nikdy deti nestrazila,ani sa s nimi nezahra ked pride na kavu..

sasesoe
20. okt 2023

V dobrom Ti radim, zacni pracovat na svojich hraniciach, co komu dovolis... a ked nedokazes Ty, tak popros muza o pomoc, niekedy dokazu lepsie odkomunikovat niektore veci... a to, ze zvladli ine - nejde o to, ci to dokazes nieco zvladnut, ked musis, ale ci to chces takto zvladat/mat - proste ja to chcem inak, nemusim to takto zvladat, mozes pomoct alebo prosim nezavadzaj, mam tu dolezitejsie priority. Ked ide o deti, tak v tomto som nekompromisna, pozri sa i do prirody, kto si trufne sa postavit medzi matku medcedicu/levicu a jej mladata?

cafelatte
20. okt 2023

Môžu prísť pozrieť do pôrodnice ak nebudú návštevy zakázané.
U nás prebiehala návšteva tak, že prišla návšteva, ja som hore kojila bábätko, keď som dokojila, zišla som dole ukázať bábätko, každý pokukal, niekto popestoval a po 15 min som išla s bábätkom hore späť. Vyprevadzal manžel, nič nechystal. U nás by svokra s maminou nevydržali neprísť pozrieť a aj starších súrodencov ( mam 3 deti ), a tiež jedno vianocnosilvestrovske.😉

rivini
20. okt 2023

A preco ti potom tak strasne zalezi na tom, aby sa nik neurazil? Ved povedz, ako si to prajes a hotovo. Kazda burka prehrmi a nik sa nebude hnevat 100 rokov. A ak by aj, v tom spociva asertivita, ze si clovek proste slusne nastavi hranice. Niektora uvita pomoc, ina chce klud (chapem). Tak kde je problem otvorit usta a vysvetlit. Navyse, v zime mas skvelu vyhovorku-ludia su casto chori a ty chces chranit babatko pre virusmi.