Posielanie peňazí starkej
Minule som mala s mužom takú trošku výmenu názorov. Stará mama je už sama, vdova má 68rokov,dôchodok otrasný 450eur, všetko šlo hore raz sa mi tak zdôverila že ledva utiahne dom, potraviny a lieky... Býva sama v dome ktory s dedkom postavili už len na spodnom podlaží, nerozhadzuje je taká prirodzene šetrna ale väčšina starých mám tej generácie,, je mi to veľmi ľúto ze cely život robila a teraz má ledva na teplú vodu 😭😭😭 začala som jej mesačne posielať 80eur som jediná vnúčka, zopár eur pridaju este aj moji rodicia... Muzovi sa go nepáči kasu mame spoločnú platy priemerne , argumentuje ze nech ide babka do menšieho byti(haló cely život prežívla v tom domw, sama ho s dedom postabila 😔 mne to príde ľúto predať a z úcty k babke jej to ani nenavrhem) ďalší argument je nech si najde brigádu.... Babka ma 68 preboha!! Robila celý život 😭😭 je mi velmi smutno z tejto krajiny ze ľudia cely život funguju a potom nemaju ani slušný dôchodok, je mi ľúto aj muža a jeho postoja
@pribinak tak si ukameňuju aj mňa s tebou.
1. 68 rokov....to nie je veľa, moja 72 ročná svokra chodí každé ráno na kúpalisko do bufetu na brigádu aby si privyrobila
2. V prvom rade by mali pomáhať jej deti nie vnúčatá
3. U nás na dedine je kopec ľudí čo si postavili dom a keď zomrel bohužiaľ nevládali sa o to starať a museli predať
3. 450 je parádny dôchodok
4. Keby sa dom predal a babka nech si kúpi byt pri vás, môžete sa navzájom navštíviť a pomáhať si.
5. Keby ste na to nemali, aký by b ďalší postup, čo by babka robila
Ani mne by sa nepáčilo,keby manžel posiela spoločne peniaze rodinnému príslušníkovi. Je rozdiel 20 eur a 80 eur. A to si sestrička,veď predsa nezarabate veľa. Na západe sa to zvykne robiť tak,že dom sa preda,kúpi sa niečo menšie a potom z ten sumy ten dôchodca žije. To len tu na SVK sa stále všetci trasu len za dedičstvom.
Nuz muzovi sa necudujem, 80e pre sestricku je vela a navyse su to vase,nie tvoje peniaze. Cudujem sa babke ze to prijala, moja mam je starsia dochodok ma ovela mensi a fackovala by ju hanba. Kde su babkine deti?
A ked dochadzaju peniaze, mal by aj sentiment. Ak chcu deti udrzat dom, nech pomahaju oni, inak predat a iat do mnesieho.
Moja starká má ešte smiešnejší dôchodok a viac rokov. Napriek tomu, že my nemáme problém prispievať jej, po smrti starkého si sama hľadá jednoizbový byt a ich trojizbový chce predať a všetkých z neho vyplatiť, lebo sú to pre ňu zbytočné náklady. Tiež v ňom prežila kus života.
@autorka Tu je veľa faktorov. Závisí od platu, že koľko zarábaš. Moja mamka dostáva menej ako tvoja babka! A tiež platí všetko sama, ale si všetko dopestuje.
Ťažko ti poradiť. Neviem, či máte deti? Aký je tvoj plat, že manžel nesúhlasí?
Vieš, sú ženy, ktoré za mesiac aj minú takúto hodnotu peňazí, ale na seba. Zaplatia si kaderníčku, gélové nechty, mihalnice, chodia na masáže, kozmetika, cigarety, Fitness a neviem čo ešte. Sú ženy, ktoré sa starajú o seba, ale tieto služby nevyužívajú. Nechty si urobia samé, vlasy im zafarbí kamarátka atď. atď.
Rozumieš, že čo ti píšem? Tá suma nie je tak veľa. Tá suma sa môže minúť hocikde. Manžel by ti vytkol aj to, že Miláčik nechoď na kozmetiku, alebo iné veci?
A naopak. Máte deti, hypotéku, vyššie mesačné vydávky tak 80 Eur je veľa.
Tvoju situáciu poznáš len ty a aj tvojho muža.
@au1994 a toto vyplacanie ja napr nechapem ak ostane neprajem imobilna a pod bude potrebovat osetrovatelsku starostlivost to vsetko je platene nech si penize odlozi a ziadne vyplacanie za zivota
@zoro9836 myslela som parádny voči ostatným dôchodkom, samozrejme že vzhľadom na zdražovanie a celkovo život na Slovensku je to málo. Ale to je na inú tému. To co som napísala treba vnímať ako kontext nie vytrhnúť jedno slovo.
Moja mama ma 360 a otec 390. Viem čo sú malé dôchodky. A mama má toľko rokov ako autorkina babka a je chorá s kopou liekov.
Opakujem toto bol len príklad ako funguje bohužiaľ väčšina dôchodcov. Netvrdím niekde že to je správne a tak to má byť.vnimajoj príspevok ako celok
Ak dobre počítam a babka ma 68 rokov tak tvoji rodičia majú pred 50 prečo jej situáciu neriešia oni? Ak sa babka nechce sťahovať tak treba nájsť niekoho do prenájmu k nej. Nejakej slobodnej mamičke by možno pomohla s nižším nájmom a ona by zároveň mala spoločnosť a pripadne trošku pomoc. Ono teraz ti to možno vychádza babke posielať peniažky ale o pár mesiacov to tak byt nemusí a co potom?
@elizabet173 Zial kruta pravda. Matematika 1 rocnika.
A ludia teraz uz zarabaju viacej. Takze aj nove dochodky budu vyzsie co znamena vyzsiu zataz pre statny rozpocet.
@zoro9836 Veď takéto sprosté hlášky som už počula aj ja od nemenovaného politika. Dôchodcov netreba finančne podporovať. Žijú si nadštandardne. Načo sú im 3 izby?!
Jedna Slovenka sa teraz vydala za Maďara. Zobrali si úver na RD. V skratke napíšem. Keď ako mladá rodina budú mať 3 deti, úver nemusia vôbec zaplatiť. Ak majú iba jedno dieťa, tak sa to tiež počíta do úveru. Musia menej zaplatiť z toho úveru naspäť.
Oni takto podporujú pôrod v Maďarsku a nepriamo aj dôchodcov. Veď kto bude robiť na dôchodcov?!
@zoro9836 a tie spomienky to je všetko krásne. Ale ako z toho vyzije? Bude sedieť v kuchyni a spomínať aké krásne časy tam prežila a na druhej strane vedieť že je závislá od toho čo jej pošlú....ja netvrdím že jej nemajú posielať a starať sa, to vôbec!!! A čo sa týka spomienok, veď má kopu osobných vecí, fotiek, čo je na to zlé keby si napríklad kúpi 1 izbak pri vnučke, navštevujú sa častejšie, idú spolu na kávu a sú si blízko?
Len som to uviedla ako príklad že ak takto bohužiaľ ludia musia existovať.
Moja krstná donedávna úplne sebestacni, ale jej manz dostal porážku a nezvlada sa starať o zajacov čo bol jeho koníček celý život a záhradu. Bohužiaľ, dom pred 2 mesiacmi predali, kúpili byt v bytovke v meste vedľa ich dcéry a vieš ako si pochvaľujú ? Práveže ťa bezmocnosť že nič nevládzu spraviť okolo domu a musia volať deti bola stokrát horšia. Teraz sa častejšie stretávajú a majú čas sa rozprávať pri káve a nie že deti prídite porobiť a deti išli makať celý deň a ani sa porozprávať nestihli lebo boli treba všetko robiť.
Moja 81 ročná svokra ma ešte menší dôchodok,býva tiež sama.Nikdy by neprijala peniaze od svojich detí ani vnukov.Posledne roky už nevládze pestovať,tak jej nosíme zeleninu a ovocie zo záhrady.Cez týždeň jej nosia obedy z obecného úradu,cez víkend sa striedame,kto jej prinesie obed.Maskrty,v zime ovocie jej vždy niekto prinesie,okrem toho si platí všetko sama a má aj psíka.Dokonca pravnucatam vždy dá nejaké euro.Takze tak.Moja mama ma 72 a teda nie je to žiadna starenka aj keď už má pravnuca.Tej tiež nemusíme prispievať ,lebo je zabezpečená.Kebyze by bolo treba prispievať,tak by sme prispievali my,nie dospelé vnúčatá,ktoré majú často hypotéku,malé deti atď.
Ešte ma napadla jedna vec, to je zase skúsenosť mojej kolegyne. Neviem ako to robí starká toto bude zase len príklad.
Kolegyňa mala mamu tiež nevládala všetko platiť z dôchodku a keď jej to zacala kolegyňa počítať tak..
Na Vianoce si musím odložiť, meniny jeden vnuk narodeniny dcéra, sem 10 eur tam 10 eur. Tak kolegyňa v jedno nedeľné popoludnie ohlásila svojich surodencov dohodli sa že stačí pekný vinš a babka bola rada a zostali aj peniaze pre ňu
Prepáč toto bude už naozaj posledný príspevok...len čo má napadlo....
I nás v obci sa varia obedy pre dôchodcov keby si jej ich zaplatila? To by bolo menej ako 80 eur a babke by to pomohlo tu u nás robia také porcie, suseda má ešte aj na večeru.
Alebo spraviť radšej nákup, kura, karé, kartón mlieka, múku.
V septembri má parlament v rámci dôchodkových úprav o.i. schvaľovať zníženie aktuálnej osobnej hodnoty o 5 % u nových dôchodkov od 1. 1. 2023.
Pre spresnenie - počítali sme so susedou (pracuje v SP) predbežný dôchodok príbuznému (na základe výpisu z dôch. účtu, o ktorý si požiadal v SP). Po 44 rokoch a priemernom os. bode kúsok nad 1 a pri predpokladanej novej akt. osobnej hodnote (plus-mínus 13,62) mu vychádza na budúci rok, keď dovŕši dôch. vek, cca o 55 € nižší dôchodok, než by ho mal ešte tento rok (po zohľadnení krátenia kvôli predčasnému odchodu do dôchodku.)
Iste, ešte valorizácia (možno i rodič. bonus, ak bude schválený) budú zníženie kompenzovať - ale isté je, že ak budú tieto úpravy akt. dôch. hodnoty schválené, bude to štart k postupnému znižovaniu základného výpočtu dôchodkov.
Posielala by som urcite nadalej.
Pravdepodobne toto bude zniesť kruté ale realita je taká, že :
1. Každý predsa vie ako je to s dôchodkami na SR tak babka mala celý život na to aby si vytvorila finančnú rezervu
2. Keďže je vdova, okrem dôchodku musí dostávať aj vdovské
3. Na vek 68 rokov nie je "stará" a aj keby mala zdravotné problémy tak privyrobiť si prácou napr. v bufete, v novinovom stánku nie je fyzické náročné
4. Verím, že jej dom má hodnotu (čo sa týka spomienok) ale babka bude naďalej len starnúť a jedného dňa nebude schopná sa postarať o ten dom tak čo chce potom robiť
Ja mám rodičov v preddôchodkovom veku, zarobia dosť málo a je pre mňa úplne normálne, že im platím lieky a kadejaké poplatky, nákupy... Ak si jediná vnučka a jej dom raz zdedíš, čo je nejakých 80€ mesačne... Treba sa s tým v pokoji porozprávať s manželom, vysvetliť mu dôvody... Aj vy raz možno budete mať podobné problémy na staré kolená...
Autorka, je to pekne ze pomahas, rozumiem argumentu o nestahovani.. mame v okoli pripady, ked starsi ludia boli uplne vytrhnuti zo svojho zazemia (vymenili byt za mensi v inej mestkej casti napr) a islo to s nimi rychlo zkopca. Ale ja sama mam 85rocnu babicku s podobnym dochodkom, zijucu v hlavnom meste a zasielame jej (zacali sme tajne, neprijala by) ja, sestra ale aj moji rodicia, ktori su len o par rokov mladsi ako tvoja starka.
Chapem teba aj tvojho muza. Skuste najst nejaky kompromis.
vy ste tu ozaj niektoré tupé. Bola by som zvedavá ako budete vyzerať keď budete mať skoro 70 rokov a deti sa na vás vykašlú a nebudete mať z čoho platiť. Ako vás budú na fúriku brať na brigádu . Ak je čiperná zvláda všetko tak ok, dá sa ísť na brigádu. Ale myslím že v tomto prípade pani už nevládze .......
Starkej samozrejme by som pomohla. 80€ je super , keď aj tvoji rodičia dajú tak ok. Mužovi to vysvetli, keď sa nahnevá tak nech má on svoje €, ty svoje a rob si s nimi čo chceš. Ja som nikdy starých rodičov nemala, ale keby je v takej situácii moja mama tak si nájdem aj brigádu len aby som jej pomohla ! A určite by som ju neposielala na brigády ani dom nepredávala ani nič
Sorry ale 68r je este v podstate “mlada” babka a je to tazko ale pokial neplanuju tvoji rodicia sa prestahovat s nou do baraku tak byt nou tak predam barak a kupim byt, ktory je schopna platit mozno s nejakou peknou terasou v blizkom okoli, na prizemi. Nie je normalne aby jedna osoba platila faktury za elektriku a za kurenie na 2podlazny barak. Plus zahrada. Je to tazsie ale nie je to 90r babicka ktora si uz nevie zvyknut nikde inde, pravdepodobne je to este aktivna zena
A k tomu, ze jej prispievate tak to je spravne a muzovi treba pripomenut ze aj on ma rodicov a este nevie co sa bude diat v buducnosti.
Ja si myslim, ze ked ju financne podporuju tvoji rodicia tak to podla mna staci, ma dom, predpokladam, ze aj zahradu, takze dopestovat si vie aj sama. Keby tvoj partner tiez daval niekomu z rodiny po 80€ mesacne, bola by si s tym ok? To by ste uz mali 160€ minus kazdy mesiac.

muz ma pravdu babka je este pomerne mlada moze tit kludne 15 rokov a naklady sa mozu zvysovat a aj naklady na starostlivost
450 eur neni tak malo (je to umerne tomu kolko odvadzala) ak si vezmes ak mas 2 deti je vas cisty prijem na rodinu aspon 1800 eur aby ste sa vyrovnali prijmu babky v prepocte na osoby? mali by to riesit skor tvoji rodicia je pekne ze sa jej snazis pomoct ale mali by ste byt s muzom v sulade v tomto dlhodobo je to neudrzatelne aby jeden clovek obyval dom a vykuroval ho a platil opravy a pod a este prispieval na starostlivost o seba
muz ma pravdu
a nasa generacia v 68 bude este normalne pracovat bez naroku na dochodok