icon

Posielanie peňazí starkej

17. aug 2022

Minule som mala s mužom takú trošku výmenu názorov. Stará mama je už sama, vdova má 68rokov,dôchodok otrasný 450eur, všetko šlo hore raz sa mi tak zdôverila že ledva utiahne dom, potraviny a lieky... Býva sama v dome ktory s dedkom postavili už len na spodnom podlaží, nerozhadzuje je taká prirodzene šetrna ale väčšina starých mám tej generácie,, je mi to veľmi ľúto ze cely život robila a teraz má ledva na teplú vodu 😭😭😭 začala som jej mesačne posielať 80eur som jediná vnúčka, zopár eur pridaju este aj moji rodicia... Muzovi sa go nepáči kasu mame spoločnú platy priemerne , argumentuje ze nech ide babka do menšieho byti(haló cely život prežívla v tom domw, sama ho s dedom postabila 😔 mne to príde ľúto predať a z úcty k babke jej to ani nenavrhem) ďalší argument je nech si najde brigádu.... Babka ma 68 preboha!! Robila celý život 😭😭 je mi velmi smutno z tejto krajiny ze ľudia cely život funguju a potom nemaju ani slušný dôchodok, je mi ľúto aj muža a jeho postoja

zuzanaete
18. aug 2022

@nelca0510 Nemyslim si, ze je to len o dedicstve. Starsia generacia nebola zvyknuta stahovat sa. Mnohe babky a dedkovia prezili svoj zivot v jednej dedine s obcasnymi nakupmi v najblizsom meste. Nechodievali na dovolenky. Takze zmena prostredia na dochodku moze byt pre nich narocna. Niektori by s tym nemali problem. Je to individualne.

ivana11155
18. aug 2022

Moji rodicia sú čerství 70tnici,otec ešte pracuje popri dôchodku (práca za počítačom), mama má zdravotné problémy už by to nedala. Nepíšeš ako je na tom babka. V prvom rade by mali pomáhať tvoji rodicia, čo aj robia, 80e z tvojho platu je dosť veľa. Ak by manžel nesúhlasil rozmýšľala by som nad inou alternatívou, aby sa ti to nevrátilo, že ti to bude oplieskavat o hlavu keď mu to bude vyhovovať.

prasiatko30
18. aug 2022

@zuzanaete 68r zena je este velmi mlada dochodkyna.

Este som zabudla - mali by ste si sadnut s rodicmi a prepocitat kolko jej posielate a ake ma naklady babka na udrziavanie baraku - proste urobit taku studiu kolko ma babka pre seba a kolko ju vlastne vyjde udrziavat barak. Aby ste v tom malivelmi jasno lebo moze sa stat, ze ked pridu deti nebudes moct len tak lahko prikladat 80€/mesiac a babka uz bude zvyknuta, ze nemusi setrit a pozerat na co mina. Hlavne hovorim o energiach a pototm zbyticnostiach co ludia radi kupuju v tomto veku - pozri aky super mixer som si kupila lebo helka mi ho odporucila - a mixer za 700€ 😅 kebyze si aspon kupi nejaky pobyt v kupeloch ale kupuju zbytocnosti

lienka.7
18. aug 2022

Prepac, ale 450€ na osobu je pekny peniaz.
Nevychádza jej preco? Kde sú najväčšie náklady? Pokial za dom, tak zial, je na čase porozmýšľať co s tým. Uz minule v TV vraveli, ze proste ano, kedysi sa žilo u nás vo veľkých domoch a teraz sú to mega položky pre starých. A najmä keď su este sami. Aj ja tu u nás na sídlisku počúvam ze koľko platia najom. Sama babka v 3-4 izbaku. Pýtam sa jej, prečo si nekupi 1-2 izbak? A ona ze a prečo by mala tlacit v 1 izbe? Vravim jej preto, lebo.na viac proste nemate... aj ja by som prijala 10 izb.vilu, ale keď nemám, bývam v tom, ma co mam.
Navyše 68 rokov je pekny este aktívny vek (pokiaľ zdravie sluzi), mnohí dôchodcovia este vtedy aj robia, lebo ano, dôchodok nízky na druhej strane aj chcú, su aktívni a pod.... pestuje niečo v záhradke? Chova sliepky? Snazi sa si aj sama nejako kompenzovať svoj stav?
ja nevravím nepomoct, ale zase treba hľadať zlatu strednú cestu. Ja tvojho muza chapem, aj u nás muz a jeho brat prispievali babke, ale ta mala fakt min.dochodok, tiez vacsi stary dom. A ked vravim.ze starý, tak fakt starý... Len plyn tam bola položka takmer 200€, a to mala vlastných 3 synov, ktorí jej nedali ani euro! Minulý rok zomrela, ked to len tak bajocko spočítali bolo to takmer 30.k euro!

zuzanaete
18. aug 2022

@prasiatko30 Ano, 68 rokov este nie je velmi vela. Ale nepozname zivotny pribeh danej pani, jej okolnosti. Moj dedko sa 68 rokov ani nedozil. Je to proste individualne.

lenkakravcova
18. aug 2022

@zoro9836 V jednej inej téme si písal ako veriaci človek. Dom, majetok, všetko toto je len dočasne.
Nikto by sa nemal na majetok takto nezdravo upinat, že odtiaľ nevie odísť ani v nutnom prípade.

betulinka1
18. aug 2022

No obaja mate pravdu. Muz v tom, ze babka by mala ist do bytu, za 10 rokov uz bude aj tak menej vladat okolo domu, ten dom bude potrebovat aj nejake opravi vzdy, takze ja s nim suhlasim. Ked predá dom a kupi si byt, nemusite ju dotovať a ostanú jej peniaze z ktorych bude vediet zit. Ked bude mat 78 rokov, tak ju uz do bytu nedostanete. Aj s tebou suhlasim, ze jej posielaš, lebo ju mas proste rada. Ak vam to vychadza financne preco nie. Ale co sa tyka veku 68 rokov nie je vela, moj otec ma 66 a pracuje normalne 8 hodin denne, lyžuje, chodi po dovolenkách. Cize 68 rokov neberiem nejako vela ale to zalezi od zdravotného stavu tvojej babky. Kazdopadne sa treba realne pozriet na to, ze ci naozaj nie je cas predat dom. Si zober, ze jej odide kotol, prasknú trubky na vodu. Kto to bude financovať? To uz nebude 80€.

luccija
18. aug 2022

Ak vy nestradate posielala by som nadalej.To, ze je jedina vnucka neznamena, ze raz vsetko zdedi.Ved jej rodicia mozu mat x surodencov...
Ti co pisete, ze ma vlastne dost si vyskusajte zit zo 450 eur viete kolko stoji plyn ci drevo?mozno nejake lieky a kde je strava?a este by ste ju posielali na brigadu.Nie kazdy dochodca zije v meste, ze si sadne do PNS a predava noviny.
Ale v prvom rade by mali pomahat babkine deti to je pravda.Velmi smutny prispevok.Autorka nikde nepise kolko zaraba muz a vy apelujete, ze ako sestricka ma maly plat.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
luccija
18. aug 2022

@lienka.7 a ci si myslis, ze v byte nebudu naklady?moja svokra byva v panelaku a platia pomaly 300 eur, lebo sa zateploval dom vsetko sa menilo a velmi im stupol fond oprav moji rodicia v dome a maju polovicne naklady.

sidicek
18. aug 2022

Ty musíš byť mladučká, keď 68r človeka považuješ za" starenku, co je zvyknutá len šetriť, ako väčšina jej generacie"
Ja mam starších rodicov a normálne si doprajú v 68 otec ešte pracoval, takisto svokrovci.
Vy jej všetci prispievate ale to nijako nerieši jej situáciu. Treba to nastaviť tak aby bola čo najviac nezávislá. Píšeš ze si zhrozená zo Slovákov ako tvoj muž, co ju nechce podporovať. Ja som zas zhrozená z ľudí čo tak lipnu na majetkoch. Načo je babke obrovský dom, keď ho nezvláda?

h2
18. aug 2022

@euie Aj ja rozumiem starým ľuďom, že sa nechcú sťahovať, keď niekde prežili celý život. Ale v tom prípade, ktorý spomínaš, je možné, že je to naopak. Nie, že to išlo s nimi z kopca, lebo sa presťahovali. Ale bolo nutné, aby sa presťahovali, lebo to už s nimi išlo veľmi z kopca.

kaja01
18. aug 2022

Tak ak nás doma tiež prebehla debata v podobnom duchu, ale jedná sa o podporu rodičov. Zatiaľ sme to riešili tak, že na sviatky sme posielali väčšiu sumu aby si kúpili to čo potrebujú. Ale čakám ako im zvýšia mesačné platby na energie a tiež začneme posielať mesačne. Lebo áno, oni sa uskromnia, budú kúriť na 18 stupňov, ale tak vychovali nás a snáď ich nenecháme sedieť v zime. A budeme posielať rovnako ako svokre, tak aj môjmu otcovi.

terry2003
18. aug 2022

Nevieme, ako na tom pani zdravotne je. Poznám 68 ročných, ktorý ešte stále pracujú ako napr.ucitelia, poznám 68 ročných, ktorých boli skoro všetko, majú za sebou niekoľko operácií, a chodia o paliciach. Moja babka sa nedožila ani 60siatky.

prasiatko30
18. aug 2022

@luccija hej ale v bytovke tu strechu a to zateplocanie zaplatili medzi 20-30-40? Rodinami. V RD pokial chce mat zateplene to musi zacvakat sama, ak nema dobre zaizolovany dom tak tych 300€/mesacne bude len na kurenie + elektrika+voda

dreamss
Odpoveď bola odstránená
dreamss
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
dilino
18. aug 2022

Dôchodok 450 eur na mesiac nie je až tak málo sú domácnosti kde možno dvaja majú toľko a vyžiť musia píšeš že si jediná vnučka aj keby došlo k najhoršiemu tak tvoj rodič má nárok na dom ako dedič Býva vo veľkom dome načo ked je sama. Plat sestričky nič moc na tuto dobu. Tu záleží aj od toho koľko vy mate na domácnosť a deti výdavky .Si zober ročne je to 960 eur. Nech žije ešte dajme tomu 15 rokov tak to jej dáš 144 tisíc eur tak to už je pomerne dosť. Ked ju dotujú tvoji rodičia a ešte TY a babka má 450 eur. Vie si vypestovať a niečo vychovať otázne nevyžije divné. Sú ľudia čo drali pre tento štát aj 40 rokov a majú pomerne malý dôchodok .Fajn pochopím keby mala dôchodok 250 alebo 270 eur tak dobre jasne prispejte ale nie 450 eur pri skromnosti sa vyžiť dá .Ano záleží od zdravotného stavu ale 68 rokov nie je veľa niektorí v tomto veku hoci sú na dôchodku ešte idú privyrobiť takže fakt je to o zdravotnom stave. Tak nech manžel tiež začne pomáhať svojim rodičom prispievať každý mesiac 80 eur tak či by to bolo dobre. Tvoja starká nemá okrem tvojho rodiča ešte nejaké deti prečo deti jej neprispievajú ale vnučka. Je iná doba veľmi veľa skoro všetci mladý žijú a bývajú na hypotéku. Ono sa to zdá každý mesiac sa to stratí ale ročne je to dosť. Babka už asi s tými peniazmi rata každý mesiac lenže môže prísť doba že či to bude dlhodobo PN, jedného z vás alebo čokoľvek strata práce jedného z vás a nebudeš môcť prispievať a čo môžeš byť ta najhoršia že si prestala dávať. Nehovorím nepomôcť áno pomôcť raz za čas ale nie každý mesiac. Koľko jej prispievajú tvoji rodičia. Dajme tomu príklad tiež 80 - 100 eur. Takže dôchodok 450+80+100 to je 630 eur a všetko si dopestuje tak moja nech nech nehovorí rozprávky že nevyžije .To sa mi nechce veriť. Predstav si že teraz povie tvoj muž no aj idem dávať svojej babke 80 eur každý mesiac dokiaľ bude žiť tak čo už pôjde z rozpočtu 160 eur preč každý mesiac a to nie je málo.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
dreamss
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
18. aug 2022

Ja osobne sa s tvojim muzom v niecom stotoznujem:

- nemam nato, prisposobim tomu svoj sposob zivota a to je aj zivot v dome, naklady na dom. Idem do mensieho bytiku. Nechapem tuto fanaticku lasku k majetku. Je to dom, nic viac, nehnutelnost je nieco pominutelne, docasne...

- vek 68 rokov nie je starenka. Nechapem tento zvyk za kazdu cenu nepracovat. Nepoviem, keby pani mala vazne zdravotne dovody, ale ak nie, a mozem, najdem si aspon nieco na polovicny uvazok do novinoveho stanku, nieco co zvladnem a zarobim si aspon dodatocne 300-400 EUR

- mate spolocne s muzom hospodarenie, ste manzelia, logicky manzel by mal suhlasit, preto treba o tomto komunikovat solocne

zmrzlinka2021
18. aug 2022

@dreamss fungovalo to, kym sa to dalo ufinancovat z rozkradnutych penazi 😉

sasa1310
18. aug 2022

babke nechce dávať ani cent, ale keď príde k dedeniu, tak aby prvý tvoj muž neriešil čo komu bude patriť. Za mňa je to od neho totálne chrapúnstvo a u mna by takýto chlap klesol

loginexistuje
18. aug 2022

@sasa1310 vnucka nededi kedze babka ma deti

sasa1310
18. aug 2022

@loginexistuje ja viem, preto som písala, že riešiť čo komu bude patriť. Aby ešte potom nenadával na jej rodičov, že nič z toho mať nebude

dominikakoll
18. aug 2022

Tak za 1. 68 nie je ani veľa, ani málo. Mám nejednu kolegyňu v tomto veku ale zase ,,starý,, by už mali sedieť doma. Za 2. neviem kde starká býva a kde vy ja ak by to bolo vhodné sa skôr popytam, či by sme tam nemohli chodiť na víkendy, ako chalupa a vtedy samozrejme prispievať na náklady. Je to tak, že človek v tom dome žije celý život ale načo je človeku taký veľký priestor, keď ho nevie financovať. Ale zase kam s bankou? Predsa dom, kúpiš byť? Veď babka by sa aj zbláznila, teda aspoň ja to beriem z môjho pohľadu, ak človek býva celý život v dome mat ísť do bytu

lolitka25
18. aug 2022

Mne sa paci aka si stedra a ako si vazis babku. Mas zlate srdce.