icon

Používanie zdrobnelín pri deťoch

16. nov 2025

Je nevesta normalna?
Pri deťoch nemožeme použivať zdrobneliny ručička,nožička,noštek,uško,psíček,mačička...

Strana
z5
thirstymonk
16. nov 2025

@anonym_autor chvalabohu, aspon jedna normalna!

ivik4
16. nov 2025

Tak to respektuj

anonym_7986f7
16. nov 2025

@anonym_autor ubližuje tvojim vnučatám ?

barka1
16. nov 2025
@ivik4

Tak to respektuj

@ivik4 toto ale predsa nie je o respekte. Predsa sa človek snad nemusí ovládat v tak prirodzenej veci. To predsa nie je o krmení nevhodnou stravou alebo fajceni v pritomnosti dieťata a pod

Autorka, asi by som sa snažila byt zmierliva a jemne jej vysvetlit, ze sa budem sice snažit, ale asi mi občas nieco ujde. A že to ale nebude snad nenapravitelny omyl a obrovská škoda.

Aj ju chápem, ale mat taketo požiadavky na okolie dieťata sa mi zdá nezmyselne.

viestta
16. nov 2025

Ake stare mas tie vnucata? Lebo od isteho veku je to fakt na zamyslenie

anonym_024e14
16. nov 2025

@anonym_autor ak si to dieťa nesprávne zafixuje, tak učiteľky v škôlke sa môžu zblázniť🫣

janinah
16. nov 2025

Nie je normalna a asi to nebude len o zdrobnelinách.

anonym_cd7b8e
16. nov 2025
@anonym_024e14

@anonym_autor ak si to dieťa nesprávne zafixuje, tak učiteľky v škôlke sa môžu zblázniť🫣

@anonym_024e14 tak tie sa z toho ozaj nezbláznia, neboj sa.

anonym_3e5db4
16. nov 2025

@anonym_autor Normálne pri nich rozprávaj, ako chceš. Neriešila by som. Premotivovaná matka z mladej generácie.

aurora33
16. nov 2025

@anonym_autor je normálna, ja som tiež alergicka na takéto slová.

valria
16. nov 2025

@anonym_autor Zdrobneniny patria do slovenčiny rovnako ako slová typu hajať, papať, havo....a okrem toho, že sa o nich učí aj v škole, patria do nášho slovníka. Kedy ich nevyužiť, ak nie pri komunikácii s malými deťmi? Určite prijateľnejšie než kávička, cukríček, polievočka od čašníka....

esther100
16. nov 2025

Ja neznášam keď niekto použiva zdrobneliny bežne,ked napr. dospelá žena povie,že si ide kúpiť topánočky k tým novým šatičkám čo si kúpila v tom novom obchodíku,alebo že navarila polievočku s maskom.pri deťoch mi to až tak nevadí,ale nesmie sa to preháňať.občas ujde aj mne,aj keď sa snažím na ne rozprávať normálne.a áno,myslím si ,že nevesta je normálna

anonym_feb1f1
16. nov 2025

My ta nepoznáme, ale ak si extrem ako moja mama tak sa nečudujem že ta na to upozornila. U nás už to nemohol nikto počúvať “poď ty môj cukríček sladučký nech si umyjkáme (!) tie ručičky maličké takým voňavučkým mydielkom pre chutnučké detičky”
Po tej vete som skoro dostala diabetes

marianarem
16. nov 2025
@aurora33

@aurora33 Ale predstav si to opacne, ze by si mala nevestu, ktora by to citila tak, ze tvoja komunikacia bez zdrobnelin je chladna a naopak by po tebe ziadala, aby si ich pri vnucatkach pouzivala, aj ked ti to nejde z ust. Uz zase nejake hranice obmedzovania starych rodicov by byt mohli, nehovorim, keby islo o vulgarizmy, ale toto mi uz pride trochu moc.

anonym_444e55
16. nov 2025

A su to prve slova,co sa deti naucia.Nepovedia pes,ale prve slovo je havo,hav,hav,nepovedia jest ale ham,ham,papat,papat.
Tiez mi to nepride normalne.Su to uplne bezne detske slova.

aurora33
16. nov 2025
@marianarem

@aurora33 Ale predstav si to opacne, ze by si mala nevestu, ktora by to citila tak, ze tvoja komunikacia bez zdrobnelin je chladna a naopak by po tebe ziadala, aby si ich pri vnucatkach pouzivala, aj ked ti to nejde z ust. Uz zase nejake hranice obmedzovania starych rodicov by byt mohli, nehovorim, keby islo o vulgarizmy, ale toto mi uz pride trochu moc.

@marianarem nejde o obmedzovanie starých rodičov, podla mňa to nevesta zakazuje každému a ani ona sama tak s dieťaťom nerozpráva. A je to úplne normalne.

nekonecna_katastrofa
16. nov 2025

@anonym_autor koľko rokov má dieťa? Lebo ja som v začiatkoch ich rozprávania tiež prosila mojich nech hovoria normálne Pes, Mačka...lebo dieťa sa jednoduchšie naučí slovo pes ako psíček. Scény som nerobila, ale normálne som vysvetlila svoje dôvody. Dúfam, že moja svokra ani mama nehovorili o mne ako o šibnutej premotivovanej, ale sa zamysleli, aké mám dôvody.

tinkavvv
16. nov 2025

V istom veku to napriklad ani logopedovia neodporucaju.

tykat
16. nov 2025

@anonym_autor ako nemozete pouzivat, co ti da facku ked povies macicka?

really8
16. nov 2025

Esteze mate kona aby ste sem kazdy prd mohli zavesit.

prasiatko30
16. nov 2025

Ked zo vsetkych podstatnych mien robis zdrobneniny tak sa ani necudujem. Este by som zrusila mamickovsky plural - mame 125 mesiacikov a ideme ranko do skolicky kde sa budem ucit pisat

anonym_7e3cf5
16. nov 2025
@aurora33

@aurora33 Minule tu pisala jedna, co chcela "samponik na mastne vlasky"- tym myslela svoje vlasy, nie detske...a ked som jej napisala, ze je to infantilne az hroza, tak tvrdila, ze ona tak rozprava bezne...brrr.

anonym_7e3cf5
16. nov 2025
@anonym_feb1f1

My ta nepoznáme, ale ak si extrem ako moja mama tak sa nečudujem že ta na to upozornila. U nás už to nemohol nikto počúvať “poď ty môj cukríček sladučký nech si umyjkáme (!) tie ručičky maličké takým voňavučkým mydielkom pre chutnučké detičky”
Po tej vete som skoro dostala diabetes

@anonym_feb1f1 Auuu😃

jaskolka
16. nov 2025

Do istého veku je normálne hovoriť v zdrobneninach,v prijateľnom"množstve"😃😃takže veta "poď papať,Katka,tu máš mäsko a ryžu"je úplne v poriadku,keď tá Katka má také dva roky. Tam to akosi aj prirodzene ide,no takej 10rocnej slečne už to bude asi divné a 15 ročna pubertiacka sa už len sama zasmeje .
No úplne dačo iné je v kuse používať len zdrobneniny,to už je ozaj prehnané a poznala som ľudí,co hovorili len takto,bolo to hrozne počúvať ich bežnú komunikáciu🙈

zic
16. nov 2025
@viestta

Ake stare mas tie vnucata? Lebo od isteho veku je to fakt na zamyslenie

@viestta tak ak maju 15, tak by to bolo pochopitlene 🙂 🙂 🙂

anna777115
16. nov 2025

To sú zase vrtochy. Ziadne dieťa nebude vravieť v 13 rokoch, havo, cica, žiža. Všetci sme si prešli tymto obdobim a na nikom to nezanechalo žiadne stopy.

anonym_679fb5
16. nov 2025

Ja si myslím, že si to zveličila a vadí jej len také to prehnané zdrobňovanie každého slova v každej vete ktoré staršie ženy veľmi rady používajú na deti a bavia sa s nimi ako s blbčekmi. Tiez ma to neskutočne iritovalo. Tak isto som zakázala všetky tie reči ako toto je kakané a podobné nelogické výrazy z ktorých sa mi dvíhal žalúdok. Naozaj si nemyslím, že by jednej žene vadilo, keď babka povie: ty si môj krásny vnúčik!

a0
16. nov 2025

Časti tela ešte okey, ale prečo preboha psíček, mačička, raz som von počula slov šunčička a to ma skoro vykotilo 🤣. Nemám rada takéto infantilné vyjadrovanie ani v smere k deťom ale jediné čo som riešila s rodinou, aby sa pri deťoch nemaznili ako pripečení, lebo po vete “ťo ši jobkal?” a nechapajucom výraze syna som vedela, že za týmto si stať musím.

anna777115
16. nov 2025
@a0

Časti tela ešte okey, ale prečo preboha psíček, mačička, raz som von počula slov šunčička a to ma skoro vykotilo 🤣. Nemám rada takéto infantilné vyjadrovanie ani v smere k deťom ale jediné čo som riešila s rodinou, aby sa pri deťoch nemaznili ako pripečení, lebo po vete “ťo ši jobkal?” a nechapajucom výraze syna som vedela, že za týmto si stať musím.

@a0 Infantilne, by to bolo ak by sa tak rozpravala mama s 30 ročným synom ale nie s malym dieťaťom. Zaujimave, že ako deti sme čítali knihu o psíčkovi a mačičke a nikomu to nepripadalo čudné, ani infatilné.

svetlonos
16. nov 2025

@anonym_autor
a ty si normalna? Je to des! Tiez obcas poizojem zdrobnelinu ale babka mi zo samostatnych deti bola schopna vychovat neschopne deti. A tymi zdrobnelinami tiez! Spapkaj polievocku a pozti, cht lozicku do ručinky a papinkaj.
Mat tak po ruke "mucholapôčķu, vycapinkam ju"!
Sto x to povirm, 101 to urobi.
A ked uz davno dospele zeny hovoria o svojom brušku a vlaskoch, je to cista hroza.
Nepoviem, obcas je to ok, tiez pouzijem ale babka to prehanala. Uz je to lepsie. A pozor- aby bola spravodlivost na mieste ohladom "svokry" - pisem o mame mojej. Sme rovnako naladene aj so sestrou.
Napriklad zase oco a jeho zena - teda hlavne ona- vie tiez povedat: ach ta ručička a ta nozicka a tie licka a bradička 😃... Ale ton obcas zo srandy ked so dieta poňuchňá a inak hovoria normalne.
Vies, dospely jedinec ked na to nema naladu, nebavo sa s tebou. Dieta nema na vyber a ano rozhoduje matka. Ved to respektuj a vybavene. Su urcite veci, ktore t neznásas, si predstav, ze by to tebe niekto robil. Tu nejde o urazene ego tvoje. Skus to nerobit a uvidis, co sa stane.

Strana
z5