Používanie zdrobnelín pri deťoch
Je nevesta normalna?
Pri deťoch nemožeme použivať zdrobneliny ručička,nožička,noštek,uško,psíček,mačička...
Mne ako matke jediné čo vadí, je ak sa zdrobnuju mena, kt. sa to nehodí. A to opravujem aj ľudí okolo. Takže z jednej strany chápem, ale z druhej sa človek tomu asi nevyhne.
@anonym_autor dakuj bohu za nevestu co nieje preafektovana trubka!
A ty sa nad sebou mila svokra zamysli
Ake stare mas tie vnucata? Lebo od isteho veku je to fakt na zamyslenie
@viestta maličké 2 ročné
@anonym_autor Normálne pri nich rozprávaj, ako chceš. Neriešila by som. Premotivovaná matka z mladej generácie.
@anonym_3e5db4 😉
A su to prve slova,co sa deti naucia.Nepovedia pes,ale prve slovo je havo,hav,hav,nepovedia jest ale ham,ham,papat,papat.
Tiez mi to nepride normalne.Su to uplne bezne detske slova.
@anonym_444e55 😉
@aurora33 Minule tu pisala jedna, co chcela "samponik na mastne vlasky"- tym myslela svoje vlasy, nie detske...a ked som jej napisala, ze je to infantilne az hroza, tak tvrdila, ze ona tak rozprava bezne...brrr.
@anonym_7e3cf5 masakeeeer, ja som alergicka aj keď niekto vari v telke a ide dať ,,masielko na panvičku” bleeee
To sú zase vrtochy. Ziadne dieťa nebude vravieť v 13 rokoch, havo, cica, žiža. Všetci sme si prešli tymto obdobim a na nikom to nezanechalo žiadne stopy.
@anna777115 😉
@viestta maličké 2 ročné
@anonym_autor v tom veku je rucicka v pohode, ak z teba nevypadne veta ak Matulko, pod si oblieckat triculko. Ale krot sa v zdrobnelinach, pretoze za chvilu uz budu potrebovat komunikovat v normalnom jazyku bez zdrobnelin a infantilnosti, bude to lepsie pre ich recovy vyvoj
@anonym_autor Nejdem hodnotiť jej duševný stav. Len držím päste, aby ste obe udržali na uzde svoje egá pre blaho toho dieťatka.
Ps Zdrobneniny pri maličkých deťoch a zvieratách používam. Nepríde mi na tom nič nevhodné. Našťastie, nikto ešte nemal výhrady.
Akbar to pouzivane v rozumnej miere, tak neni problem. Pani nevestu by tu v nemecky hovoriacej krajine prekotilo 😂 Tu sa pouzivaju nenormalne derivacie slov ako zdrobnelin 😀
My v rodine tiež nepoužívame zdrbneniny pri deťoch, ak nerátam pri malých občas havo, mačička ale žiadny extrém. Mne sa to tiež nepáči, ak sa to preháňa. Akurát mame malé dieťa, u nás malé deti roky neboli a viacerým z rodiny sa to práveže páči. Ale ja nikoho nepozorňujem, aj keď tu zdrbneninu použije. Vy ju asi používate často, tak to vašej neveste vadí. Mám ešte mladšie dieťa, ako Vy vnúča. Nerobte si zbytočne dusno, kvôli tomu s nevestou.
Jedna vec je respektovanie výchovy ale druhá vec je, že sa mi nepáči ako ženy sa tvária na roboty
s deťmi sa rozprávať ako s kolegom v práci 😅
No hovorím stále..ženy dnes -horšie ako chlapi
2 ročné dieťa...rozpráva už? V tom veku niektoré deti ešte nerozprávajú. Keď sa náš malý učil rozprávať, fyzioterapeutka nám tiež odporučila nepoužívať zdrobneniny. Lebo auto sa ľahšie povie ako autíčko, ruka ľahšie ako ručička atď. Áno, nie je to rada od logopedicky, tu sme navštevovať nemuseli, ale zdalo sa mi to logické vysvetlenie tak sme to tak robili. Btw, hlavne nechoď do emocionálnych výbuchov v zmysle či je matka normálna... pravdepodobne je, len nie všetkému musíš rozumieť
A ešte dodám
Anglické výrazy s fake prízvukom to je topka ale zdrobneniny režu uši 😅😅😅😅😅😅😅😅😅
@anna777115 😉
@bambulkaaskatulka presne to isté si myslím aj ja, že matka len chce uľahčiť dieťaťu rozprávanie.
@anonym_autor vysvetlila vám aj prečo nechce tie zdrobneniny?
@anna777115 ja celkom dosť rozlišujem umelecké diela od bežnej komunikácie, asi aj väčšina ostatných ľudí, ktorý sa nad týmto nepozastavia.
@a0 Prosim ťa, ake umelecke diela. Autor knihy sa chce približit detskej retorike .
@anonym_autor a ty si normálna?
A inák, tieto dvojslabične slova maju vo svojom vyzname a podstate uĺahcit prve slova batoĺatu. Veď je nemyslitelne aby rocné dieta povedalo otecko, takze povie tata. Nepovie huska ale gaga. Je to velmi dolezity milnik v dozrievani dietata. Veď,tiež nevyžadujeme od dieťata, aby sa rovno zo zavinovacky postavilo a začalo chodit. Musi prejsť svojim vyvojovym obdobim od pretacania sa, lozenia až po priamu chodzu.
A inák, tieto dvojslabične slova maju vo svojom vyzname a podstate uĺahcit prve slova batoĺatu. Veď je nemyslitelne aby rocné dieta povedalo otecko, takze povie tata. Nepovie huska ale gaga. Je to velmi dolezity milnik v dozrievani dietata. Veď,tiež nevyžadujeme od dieťata, aby sa rovno zo zavinovacky postavilo a začalo chodit. Musi prejsť svojim vyvojovym obdobim od pretacania sa, lozenia až po priamu chodzu.
@anna777115 😉
Je to nenormalna poziadavka. Je uplne normalne pri malych detoch pouzivat zdrobneniny, normalne nie je suslave maznave rozpravanie, ale to je nieco celkom ine. Nemyslela nahodou toto? Zdrobneniny by som neprestala pouzivat, detom to nijako neublizi a patri to k detstvu, je to mile. Nie kazde druhe slovo samozrejme, s mierou. Nevesta nemoze riadit cely zivot vsetkych, nepoviem ked ide o zasadne veci, treba respektovat, ale toto je extrem.
@anna777115 😉
@anonym_autor autorka a ty okrem toho smajlika nevieš písať?
@anonym_autor to isté kolegyňa, keď dávala do škôlky syna , nariadila učiteľkám volať svojho syna vyslovene Peter nie Peťko... netuším čo tým sleduje
Jedna vec je rešpektovať nevesty, keď sa jedna o stravu, sladkosti, spanok a podobne, ale aby som sa bala pred vlastným vnúčatom povedat : “ aha, aký krasny psík, macicka, havko “ je už trosku moc , nie ?
@anonym_autor a je svokra normálna keď nevie takú blbosť dodržať?
@anonym_a25dc9 a hlavne odpoveda len na komenty, ktore ju tlapkaju po chrbte a suhlasia s nou 🤣
Autorka, ty bud rada, ze ti to nevesta povedala a nehovori to kade tade hocikomu, len nie tebe. Ja ju uplne rozumiem, mne to tiez extremne reze usi. Mala som uz aj navstevu, ktora doslova mojej malej povedala “no no, nemozes lebo bude baci bac a potom bum bum a ty budes au au” toto je podla mna este horsie ako zdrobneniny🤣
@anonym_a25dc9 smajlík je odmena pre tie, čo s ňou súhlasia
Raz sme mali vzdelávanie s istou psychologičkou o ADHD. Stále používala slová dieťatko, hlavička, ručička, mozoček. Mysleli sme, že teda hovorí o novorodencoch a opýtali sme sa, kedy nám povie niečo o stredoškolákoch. A ona, že veď o nich hovorí 🙄 tak sme ju požiadali, aby používala slovo študent, nie dieťatko a skoncila s tymi nemiestnymi zdrobnelinami.
@anonym_a25dc9 smajlík je odmena pre tie, čo s ňou súhlasia
@danica2711 a urcite to je smajlíček
@anonym_autor tak skus to aspon eliminovat. Naozaj nemusi byt kazde podstatne meno v zdrobnenom tvare. Ale tak zase netreba zachadzat do extremov,lebo o chvilu bude aj slovo MAMKA no go 😂

@a0 Infantilne, by to bolo ak by sa tak rozpravala mama s 30 ročným synom ale nie s malym dieťaťom. Zaujimave, že ako deti sme čítali knihu o psíčkovi a mačičke a nikomu to nepripadalo čudné, ani infatilné.
@anna777115 ja celkom dosť rozlišujem umelecké diela od bežnej komunikácie, asi aj väčšina ostatných ľudí, ktorý sa nad týmto nepozastavia.