icon

Používanie zdrobnelín pri deťoch

16. nov 2025

Je nevesta normalna?
Pri deťoch nemožeme použivať zdrobneliny ručička,nožička,noštek,uško,psíček,mačička...

kikusenka1
17. nov 2025
@anonym_7e3cf5

@kikusenka1 Teda citala som uz vselico, ale z 'anko' a 'dobrusko' sa pojdem realne vyzvracat a asi dnes nezaspim😄

@anonym_7e3cf5 no co ti poviem... mala som tiež dost😂

anonym_8b0206
17. nov 2025

ženy vám nevadí, že svokra používa zdrobneniny. Vám vadí, že je to svokra. Vám vadí, že by to dieťa mohlo mať rado svoju babku, tú vašu nenávidenú svokru.
Keď je niečo malé, tak použitie zdrobneniny je úplne v poriadku dom-domček, ryba-rybička, strom-stromček, mačka- mačička, malý Peter je Peťko... Keď bude mať dieťa 15 rokov určite používať zdrobneniny nebude...

anonym_ab669f
17. nov 2025
@anonym_8b0206

ženy vám nevadí, že svokra používa zdrobneniny. Vám vadí, že je to svokra. Vám vadí, že by to dieťa mohlo mať rado svoju babku, tú vašu nenávidenú svokru.
Keď je niečo malé, tak použitie zdrobneniny je úplne v poriadku dom-domček, ryba-rybička, strom-stromček, mačka- mačička, malý Peter je Peťko... Keď bude mať dieťa 15 rokov určite používať zdrobneniny nebude...

@anonym_8b0206 by si sa divila. Moja rada pouziva, napriklad ked necakane pride: jooj som vas prekvapkala ze? 😁

anonym_0843f3
17. nov 2025

jedna vec je rozpravat sa s dospelym a prehnane zdrobnovat, detto chlap ked sa nunka ako nejake batola.. ale s malym dietatom sa rozpravat takto je uplne normalne. Kludne potom mozeme zrusit mama, bude mater a vybavene. ved nebudeme sa tuttkat... prehananie je ina vec ako pouzit slova rucicka nozicka.. :D problem psychicky maju viditelne zeny, ktorym taketo bezne slovo prekaza :D lebo to nie je hajinkat, ani anko.. to su bezne slova...

anonym_0843f3
17. nov 2025
@anonym_8b0206

@anonym_8b0206 presne, vsetko vadi.. a potom su vyhukane ako v druhej teme, ze zrazu svokra neprisla pomahat s detmi :DDD wow.. ale diktovat co moze nemoze, ci vobec moze dychat pri detoch nevesty atd, aby jej nevadilo.. to ano.. :DDD podla mna dnesne mamy nevedia co su to problemy, starosti, preto maju cas riesit taketo nezmysly ako rucicka/nozicka :D

anonym_95aa2b
17. nov 2025
@anonym_24afe9

Jedna vec je rešpektovať nevesty, keď sa jedna o stravu, sladkosti, spanok a podobne, ale aby som sa bala pred vlastným vnúčatom povedat : “ aha, aký krasny psík, macicka, havko “ je už trosku moc , nie ?

@anonym_autor do určitého veku a v primeranom množstve sú zdrobneniny ok, ale " podaj mi ručíčku, aby ťa nezrazilo autíčko napr. by som aj ja ťažko rozdychavala.

martulka48
17. nov 2025
@anonym_ab669f

@anonym_8b0206 by si sa divila. Moja rada pouziva, napriklad ked necakane pride: jooj som vas prekvapkala ze? 😁

@anonym_ab669f ... práve toto slovo nie dobrý príklad pre zdrobneninu. Je to takmer celonárodný bonmot, zo serialu Susedia... používa ho polovica Slovenska, podobne ako "toto nem dopadne dobre" 🙂 Vďaka Andymu Krausovi a Viki Rákovej

anonym_c2fe7f
17. nov 2025
@jesenzima

@anonym_autor 🤷 tak ja neviem, moje deti mali uši, ústa, oči a vonku som im ukazovala psa, strom, auto atď 😀 a svetlo je naozaj svetlo 😉

@jesenzima moje vysmiali babku, ked ich poslala "vypiškať sa" a pozerali na nu ako na spomalenu, ked vravela "žiža"

anonym_c2fe7f
17. nov 2025
@anonym_76edf5

Mne ako matke jediné čo vadí, je ak sa zdrobnuju mena, kt. sa to nehodí. A to opravujem aj ľudí okolo. Takže z jednej strany chápem, ale z druhej sa človek tomu asi nevyhne.

@anonym_76edf5 Zoeyčka a Nathanjelko? :D

anonym_795a31
17. nov 2025

Ja som mojej hovorila len nech neučí deti čapi čapi....lebo to hovorila za sebou asi 20x dookola a vzniklo z toho nepríjemné slovo 🫢😀
A ešte takmer na všetko reaguje že ja sa z teba poserem.

pink_lady
17. nov 2025

nam to logopedicka zakazala, resp odporucila. Mozno preto. Je to normalne,

anonym_c2fe7f
17. nov 2025
@anonym_7e3cf5

@kikusenka1 Teda citala som uz vselico, ale z 'anko' a 'dobrusko' sa pojdem realne vyzvracat a asi dnes nezaspim😄

@anonym_7e3cf5 este som pocula "Pozorte!" ako rozkazovaci sposob od slova pozor 😀

stanislavicenka
17. nov 2025

@anonym_autor mila autorka, paci sa mi, ako vyberas len komentare, ktore sa ti hodia🙂. Skus si precitat aj druhu stranu😉

anonym_c2fe7f
17. nov 2025
@anonym_795a31

Ja som mojej hovorila len nech neučí deti čapi čapi....lebo to hovorila za sebou asi 20x dookola a vzniklo z toho nepríjemné slovo 🫢😀
A ešte takmer na všetko reaguje že ja sa z teba poserem.

@anonym_795a31 akoze povie dietatu "že ja sa z teba poserem"? Moji svokrovci mali velku srandu, ked naucili nasich skolkarov "ere vere koza sere medzi dvere"

bambulkaaskatulka
17. nov 2025
@pink_lady

@pink_lady tak to máme už aj od logopedicky potvrdené. Veľmi logická vec. Viaceré sme tu už spomenuli, že ide o vývoj reči. Ale budú sa tu hádať o dojmoch, či sa to dobre počúva alebo či ide o svokru a nevesty 🤦

anonym_795a31
17. nov 2025
@anonym_c2fe7f

@anonym_795a31 akoze povie dietatu "že ja sa z teba poserem"? Moji svokrovci mali velku srandu, ked naucili nasich skolkarov "ere vere koza sere medzi dvere"

@anonym_c2fe7f áno, dcéra jej niečo rozpráva či zažila v škole napríklad a ona jej na to že ja sa z teba poserem. Nedá si vysvetliť že to podľa mňa nie je v poriadku.

simca06022011
17. nov 2025
@pink_lady

@pink_lady maznat sa a suslat, mozno.. ale nie zdrobneliny pouzivat. pochybujem ze take nieco zakazala/odporucila, kedže je to aj bežná súčasť nášho jazyka.. lebo s mojou sa bezne takto rozpravala aj logopedicka, nie maznavo, ale pouzivala aj zdrobneliny v normalnom rozhovore..

simca06022011
17. nov 2025
@pink_lady

@bambulkaaskatulka
@pink_lady tazko od logopedicky potvrdene... tu je napr od ai text, my to nedalo proste:
To, čo sa neodporúča, je:
-maznanie" (baby talk typu ham-ham, papá, hají, hafko-bafko),
-pozmenené, deformované slová alebo zámerné „šušlanie“.

Ale zdrobneniny ako mamička či ručičky sú normálne, spisovné slová, ktoré sa v logopédii bežne používajú.
Prečo sú zdrobneniny v poriadku?
Sú bežnou súčasťou prirodzenej komunikácie rodič–dieťa.
Majú jasný význam a gramaticky správnu formu.
Emocionálne zjemňujú situáciu – čo môže dieťaťu pomôcť uvoľniť sa.
Kedy ich logopéd použije a kedy nie?
U malých detí sú zdrobneniny úplne bežné a funkčné.
U starších detí alebo pri cielenej práci na slovnej zásobe môže logopéd radšej použiť „dospelejšiu“ formu – ruka, noha, mama – aby podporoval presnosť slovníka.

Zhrnutie
❌ Nie: ňuňu jazyk, prekrútené slová a „suslanie“
✔️ Áno: bežné zdrobneniny typu nožička, ručička, mamička, ak to situácia umožňuje

Tolko k nejakemu potvrdeniu a odporuceniam, pochopenie textu je velmi dolezite, aj tych odporucani od lekarov/logopedov. Tie odporucania aj maju nejaky dovod napr. ich ciel je nejaky.. niekto aby lepsie opakoval, iny aby sa naucil to alebo ono vyslovit. Ale ak babka v beznej reci mimo to co mama/otec uci opakovat "auto, bába" nevidim dovod toto vobec riesit.

pink_lady
17. nov 2025
@simca06022011

@bambulkaaskatulka
@pink_lady tazko od logopedicky potvrdene... tu je napr od ai text, my to nedalo proste:
To, čo sa neodporúča, je:
-maznanie" (baby talk typu ham-ham, papá, hají, hafko-bafko),
-pozmenené, deformované slová alebo zámerné „šušlanie“.

Ale zdrobneniny ako mamička či ručičky sú normálne, spisovné slová, ktoré sa v logopédii bežne používajú.
Prečo sú zdrobneniny v poriadku?
Sú bežnou súčasťou prirodzenej komunikácie rodič–dieťa.
Majú jasný význam a gramaticky správnu formu.
Emocionálne zjemňujú situáciu – čo môže dieťaťu pomôcť uvoľniť sa.
Kedy ich logopéd použije a kedy nie?
U malých detí sú zdrobneniny úplne bežné a funkčné.
U starších detí alebo pri cielenej práci na slovnej zásobe môže logopéd radšej použiť „dospelejšiu“ formu – ruka, noha, mama – aby podporoval presnosť slovníka.

Zhrnutie
❌ Nie: ňuňu jazyk, prekrútené slová a „suslanie“
✔️ Áno: bežné zdrobneniny typu nožička, ručička, mamička, ak to situácia umožňuje

Tolko k nejakemu potvrdeniu a odporuceniam, pochopenie textu je velmi dolezite, aj tych odporucani od lekarov/logopedov. Tie odporucania aj maju nejaky dovod napr. ich ciel je nejaky.. niekto aby lepsie opakoval, iny aby sa naucil to alebo ono vyslovit. Ale ak babka v beznej reci mimo to co mama/otec uci opakovat "auto, bába" nevidim dovod toto vobec riesit.

@simca06022011 nemusis ma presviedcat, nam to odporucila a nie je jedina.
Tvoje dieta malo mozno iny problem ako moj.
A AI never vsetko 😉

anonym_b50630
17. nov 2025

@anonym_autor prepac ale zase nulovy kontext.
Ako mam posudit ci je nejaka osoba "normalna" ked vylozene nic neviem o jej dovodoch ani o jej rodine, detstve.....

Zdrobnenina ako "Dobre ranko" sa velmi tazko vysvetluje Anglicanom.
Ked mam kolegu zo spanielska, niekedy sa spytam
quieres cafecito - chces kavicku......... namiesto cafe.

anonym_b50630
17. nov 2025
@pink_lady

A AI never vsetko 😉

@pink_lady som strasne znepokojena tymi ukazkami dalsej samovrazdy teraz zo Septembra ked AI tomu
mlademu muzovi radilo izolovat sa a zabit sa...😢

anonym_b50630
17. nov 2025
@svetlonos

@anonym_autor
a ty si normalna? Je to des! Tiez obcas poizojem zdrobnelinu ale babka mi zo samostatnych deti bola schopna vychovat neschopne deti. A tymi zdrobnelinami tiez! Spapkaj polievocku a pozti, cht lozicku do ručinky a papinkaj.
Mat tak po ruke "mucholapôčķu, vycapinkam ju"!
Sto x to povirm, 101 to urobi.
A ked uz davno dospele zeny hovoria o svojom brušku a vlaskoch, je to cista hroza.
Nepoviem, obcas je to ok, tiez pouzijem ale babka to prehanala. Uz je to lepsie. A pozor- aby bola spravodlivost na mieste ohladom "svokry" - pisem o mame mojej. Sme rovnako naladene aj so sestrou.
Napriklad zase oco a jeho zena - teda hlavne ona- vie tiez povedat: ach ta ručička a ta nozicka a tie licka a bradička 😃... Ale ton obcas zo srandy ked so dieta poňuchňá a inak hovoria normalne.
Vies, dospely jedinec ked na to nema naladu, nebavo sa s tebou. Dieta nema na vyber a ano rozhoduje matka. Ved to respektuj a vybavene. Su urcite veci, ktore t neznásas, si predstav, ze by to tebe niekto robil. Tu nejde o urazene ego tvoje. Skus to nerobit a uvidis, co sa stane.

@svetlonos preco neschopne? Uvarkaj teraz kavicku aj polievocku ako som ta naucenkala, vyborne, bude z teba uspesny kucharik...
a samostatny sikovny chlapec sup sup uvari celkom sam skvelu polievku nie? styl reci je irelevatny ...

Ale ja stale neviem ako mam po anglicky povedat:
Pekny dnik prajem, das si cajicek s medikom?

anonym_ac0fde
17. nov 2025

@anonym_autor Neviem si predstavit, zeby som pri malom dietati nepouzivala zdrobneniny. Nehovorim, ze vzdy a stale a v kazdej vete. Ale sem tam? A este ked si to nejaka situacia vyslovene pyta ? Tiez nechapem v tomto vasu nevestu. U mna nemyslitelne 🙂

simca06022011
17. nov 2025
@pink_lady

A AI never vsetko 😉

@pink_lady ja neverim AI vsetko, tak zase tu netreba vytahovat tieto ohrane argumenty :D AI je perfektne vyuzitelna tam kde treba, tam kde nie, tak nie a veci sa overuju.. samozrejme... je to proste fakt, ze zdrobnelina nicim neskodi nikomu. Je to bezne slovo. Maznanie a suslanie je ina vec, ano ak sa dieta ma naucit slovnu zasobu = ma problem s recou, ok.. ale nie od celeho okolia, staci ze uci mama / oco...

katka13katka
Autor odpoveď zmazal
anonym_503783
17. nov 2025

@anonym_autor Logopédka mojich detí ma upozornila, že pre deti nie je dobré používať zdrobneniny, teda pre vývoj ich reči. Podotýkam, že ide o starú pani už na dôchodku. Je podstatne ťažšie povedať napr. "ručička" ako "ruka".

bambulkaaskatulka
17. nov 2025
@simca06022011

@pink_lady ja neverim AI vsetko, tak zase tu netreba vytahovat tieto ohrane argumenty :D AI je perfektne vyuzitelna tam kde treba, tam kde nie, tak nie a veci sa overuju.. samozrejme... je to proste fakt, ze zdrobnelina nicim neskodi nikomu. Je to bezne slovo. Maznanie a suslanie je ina vec, ano ak sa dieta ma naucit slovnu zasobu = ma problem s recou, ok.. ale nie od celeho okolia, staci ze uci mama / oco...

@simca06022011 nikto nehovorí, že to nie je bežné slovo. Neviem ale či si pamätáš, ako prebiehal u tvojho dieťaťa vývoj reči. Sykavky ( okrem iného č) sú jedným z najťažších hlások, ktoré sa detičky 😉 naučia najneskôr. Všetky zdrobneniny sú plné č. Keď sa tvoje dieťa učí pomenovať svet okolo seba, učí sa to ( ako čokoľvek iné) napodobou. Keď ty povieš auto, ruka, je to pre neho oveľa jednoduchšie ako autíčko, ručička. Ručička je pre malé dieťa asi taká výzva, ako keby od teba niekto chcel rozhovor v svahilčine. To je pointa celého nepouzivania zdrobnenin u malých detí

anonym_597fe4
17. nov 2025

@anonym_autor moje dieťa je šikovne, rozpráva od 2 rokov, žiadne logopodicky nepotrebuje a zdrobnuje si aj samo niektoré slova…čítala som že je to znak vysokej inteligencie 😉

zuzi0911
17. nov 2025

Používam pri vsetkych detoch ...už mám 2 takmer dospelé a retardovane sú není ,práve naopak . Syn 2.5 roka to musi este znasat😅,ale nezdá sa,žeby to vadí.
.nechápem, ze to niekomu vadí..Véd to k takému babatušku majuškavemu predsa patrí 🥰

katarinka963
17. nov 2025
@anonym_3a6047

@katarinka963 toto nie je absolutne vec, ktorou svokra nejako ublizuje dietatu, uz to niektore prehanate a poriadne…zakazete svokram aj dychat pri detoch asi 🤷‍♀️

@anonym_3a6047 vieš,toto nieje o svokrach, ale o infantilnosti.