icon

Používanie zdrobnelín pri deťoch

16. nov 2025

Je nevesta normalna?
Pri deťoch nemožeme použivať zdrobneliny ručička,nožička,noštek,uško,psíček,mačička...

anonym_2e3cc1
16. nov 2025

Fake téma.

ivett1
16. nov 2025

Naše deti - jedna čerstvá dospeláčka a jeden skoro dospelák ma volajú mamička...ups aké infantilné ...inak sú obaja normálni 😁
je mi to smiešne, zakazovať pri komunikácii s tak malým dieťaťom zdrobneniny... pri normálnom vývine akákoľvek komunikácia s dieťaťom, ak si spolu rozumieme, len rozvíja jeho rečové schopnosti a slovnú zásobu...
ale ak si to nevesta želá, tak by som to akceptovala...aj pri oslovení malého

anonym_8e9017
16. nov 2025
@ivett1

Naše deti - jedna čerstvá dospeláčka a jeden skoro dospelák ma volajú mamička...ups aké infantilné ...inak sú obaja normálni 😁
je mi to smiešne, zakazovať pri komunikácii s tak malým dieťaťom zdrobneniny... pri normálnom vývine akákoľvek komunikácia s dieťaťom, ak si spolu rozumieme, len rozvíja jeho rečové schopnosti a slovnú zásobu...
ale ak si to nevesta želá, tak by som to akceptovala...aj pri oslovení malého

@ivett1 Nevesta je chladná, chúďa dieťa a muž.

luccys
16. nov 2025
@anonym_8e9017

@ivett1 Nevesta je chladná, chúďa dieťa a muž.

@anonym_8e9017 Ked niekto nie je infantilny, je automaticky chladny?🙄

rozculena
16. nov 2025
@anonym_feb1f1

My ta nepoznáme, ale ak si extrem ako moja mama tak sa nečudujem že ta na to upozornila. U nás už to nemohol nikto počúvať “poď ty môj cukríček sladučký nech si umyjkáme (!) tie ručičky maličké takým voňavučkým mydielkom pre chutnučké detičky”
Po tej vete som skoro dostala diabetes

@valria
@esther100
@anonym_feb1f1
žienky,ako si mám dať ostrihť svoje vlásky
😂

anonym_7e3cf5
16. nov 2025
@rozculena

@valria
@esther100
@anonym_feb1f1
žienky,ako si mám dať ostrihť svoje vlásky
😂

@rozculena Zle! Ma byt "ostrihuskat"

rozculena
16. nov 2025
@denithestrange1993

@anonym_autor tak skus to aspon eliminovat. Naozaj nemusi byt kazde podstatne meno v zdrobnenom tvare. Ale tak zase netreba zachadzat do extremov,lebo o chvilu bude aj slovo MAMKA no go 😂

@denithestrange1993 MAMKA je no go,je to hanlivé oslovenie podľa mnohých užívateliek MK

althejka
16. nov 2025

Ja sa priznam,ze ked som pocula ako na lampu svokrovci hikali pomenovanim "žíííža" tak to bolo jedine slovo,ktore som zakazala pouzivat 😁😁😁 a to som 13 rokov dozadu a stale si to pomatam,ako mi az chlp sa zjezil. Takze chapem ze biekto zdrobnelinu naozaj neznasa a chce hned ucit decka pomenovat veci spravne. Ale zas ziadny extrem nie je ok 🤷🏼‍♀️ ako vsade.

valria
16. nov 2025
@luccys

@anonym_8e9017 Ked niekto nie je infantilny, je automaticky chladny?🙄

@luccys Kritériá infantilnosti sú o inom.

autor
16. nov 2025
@anonym_055851

@anonym_autor to isté kolegyňa, keď dávala do škôlky syna , nariadila učiteľkám volať svojho syna vyslovene Peter nie Peťko... netuším čo tým sleduje

@anonym_055851 tiež mi to hlava neberie

jesenzima
16. nov 2025

@anonym_autor tiež to neznášam 😂zdrobneliny sú otras

autor
16. nov 2025
@jesenzima

@anonym_autor tiež to neznášam 😂zdrobneliny sú otras

@jesenzima nebudem to používať pri 6 ročných deťoch,ale pri maličkých detičkách to pasuje lebo majú noštek,pusinku,ručičku a nie ako nevesta im hovorí že majú nos,ucho,pes,mačka,svetlo

jesenzima
16. nov 2025
@anonym_autor

@jesenzima nebudem to používať pri 6 ročných deťoch,ale pri maličkých detičkách to pasuje lebo majú noštek,pusinku,ručičku a nie ako nevesta im hovorí že majú nos,ucho,pes,mačka,svetlo

@anonym_autor 🤷 tak ja neviem, moje deti mali uši, ústa, oči a vonku som im ukazovala psa, strom, auto atď 😀 a svetlo je naozaj svetlo 😉

autor
16. nov 2025
@jesenzima

@anonym_autor 🤷 tak ja neviem, moje deti mali uši, ústa, oči a vonku som im ukazovala psa, strom, auto atď 😀 a svetlo je naozaj svetlo 😉

@jesenzima celá moja nevesta🤦‍♀️

anonym_a9e5a6
16. nov 2025

@anonym_autor U mňa by neuspela teda, keďže robím v škôlke u najmenších. A bežne si najmenšie deti umývajú rúčky a čítame rozprávky o psíkovi a mačičke,kravičke aj kozičke. A nikdy som nerozprávala dnešné zdrobnelinky tipu "tričulko,ručinka a neviem čo ešte vymyslia.. " Tak zrejme by mi to ušlo často. Ale samozrejme na deťoch to nezanechá žiadne stopy a v istom veku začnú aj samé rozprávať normálne. Ale snažila by som rešpektovať. Aj keď chvalabohu "mám normálnu nevestu " nikdy nebola prehnane premotivovaná.

anonym_a9e5a6
16. nov 2025

@anonym_autor Ja som moje deti učila rozlíšovať. Keď je malé je domček veľký je dom. A skoro tomu rozumeli a používali sme zdrobneliny,ale nie prehnané ako počúvam dnes u starých dospelákov.

katarinka963
16. nov 2025

@anonym_autor normálna je ona. Nie ty. Jej deti, jej pravidlá. Adios

kikusenka1
16. nov 2025

Ja nemám rada zdrobneniny odkedy som mala frajera ktorý používal zdrobeniny na slová ktoré sa bežne nepoužívajú áno- anko, dobre - dobruško... a deťom tiez rozprávam bez zdrobnenin. Ale ak ich niekto použije tak mi to nevadí.

anonym_7e3cf5
16. nov 2025
@kikusenka1

Ja nemám rada zdrobneniny odkedy som mala frajera ktorý používal zdrobeniny na slová ktoré sa bežne nepoužívajú áno- anko, dobre - dobruško... a deťom tiez rozprávam bez zdrobnenin. Ale ak ich niekto použije tak mi to nevadí.

@kikusenka1 Teda citala som uz vselico, ale z 'anko' a 'dobrusko' sa pojdem realne vyzvracat a asi dnes nezaspim😄

ukulela
16. nov 2025

Starká nemusí malilinkemu samuelinkovi umývkat rucilinky. Mozno je to len starká, čo mu povie: pod, ideme i umyť ručičky. A svet sa nezruti. Do slovnej zásoby patrí pes, psicek aj havo aj havko. A keď môjho 7 ročného boli, tak mu posucham bruško. A to nie som preafektovana mamička, ale obyčajná mama.

katarinka963
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor svetlo chces ako pomenovať? Hlinu, zem.. atd

autor
17. nov 2025
@katarinka963

@anonym_autor normálna je ona. Nie ty. Jej deti, jej pravidlá. Adios

@katarinka963 ako inak

katarinka963
17. nov 2025
@anonym_autor

@katarinka963 ako inak

@anonym_autor jej deti, tak to láskavo respektuj!

gregik66
17. nov 2025
@anonym_4462b3

@anonym_a25dc9 a hlavne odpoveda len na komenty, ktore ju tlapkaju po chrbte a suhlasia s nou 🤣
Autorka, ty bud rada, ze ti to nevesta povedala a nehovori to kade tade hocikomu, len nie tebe. Ja ju uplne rozumiem, mne to tiez extremne reze usi. Mala som uz aj navstevu, ktora doslova mojej malej povedala “no no, nemozes lebo bude baci bac a potom bum bum a ty budes au au” toto je podla mna este horsie ako zdrobneniny🤣

@anonym_4462b3 presne takto rozprava s detmi moj svokor. S muzom len prevraciame ocami 🤦🏼‍♀️
Svokra dava papkat masko so zemiackami a polievockou este aj svojmu 30 rocnemu synovi. Bezne povie ze varila spagetky, knedlicek, kapusticku….. no mna z toho poraza 😂

katarinka963
17. nov 2025
@anonym_3a6047

Je to nenormalna poziadavka. Je uplne normalne pri malych detoch pouzivat zdrobneniny, normalne nie je suslave maznave rozpravanie, ale to je nieco celkom ine. Nemyslela nahodou toto? Zdrobneniny by som neprestala pouzivat, detom to nijako neublizi a patri to k detstvu, je to mile. Nie kazde druhe slovo samozrejme, s mierou. Nevesta nemoze riadit cely zivot vsetkych, nepoviem ked ide o zasadne veci, treba respektovat, ale toto je extrem.

@anonym_3a6047 riadi svoj život a plus je ona zodpovedná za to dieťa. Nie svokra. Právo je na strane matky

mandrewa
17. nov 2025

@anonym_autor sú to jej deti, tak to rešpektuj. Hádam nebudeš robiť scény kvôli takejto blbosti. Aj mne vadí, keď moja svokra používa zdrobneniny, ale ona je v tomto extrém. Ručinenky, Filipenuško, rybičienky, havinko, hlavinka a podobne skvosty a najhoršie je ako na malého šušle. Z toho je mi úplne na grc. Keď som jej povedala, aby rozprávala normálne, začala to robiť tak, že s malým sa tak stále rozpráva a dodá: aby maminka nepočula.

simca06022011
17. nov 2025

Autorka, podla mna su tieto poziadavky smiesne. POdla mna je normalne sa s detmi v urcitom "rozsahu" rozpravat aj takto, je jasne ze 100% casu sa s nimi nik takto nerozprava. NEvidim jediny dovod co zle na tom bude, minimalne ma dieta vacsiu slovnu zasobu :DDD to ze niekto povie polievocka, tak nemusi zdrobnovat kazde slovo... to sa tu zase prehana v niektorych prispevkoch velmi, tak ako je v dnesnej dobe zvykom...

anonym_3a6047
17. nov 2025
@katarinka963

@anonym_3a6047 riadi svoj život a plus je ona zodpovedná za to dieťa. Nie svokra. Právo je na strane matky

@katarinka963 toto nie je absolutne vec, ktorou svokra nejako ublizuje dietatu, uz to niektore prehanate a poriadne…zakazete svokram aj dychat pri detoch asi 🤷‍♀️

gerrwie_girl
17. nov 2025

Ja to tiez s malym nepreháňam co sa týka zdrobnelin. Snažím sa s nim rozprávať takmer ako s dospelým. Ale nikdy by mi nenapadlo svokre to zakazovať 🤦‍♀️.

katka13katka
17. nov 2025

Tiez take slova nepouzivam, respektive minimalne ale nezakazujem nikomu ako ma rozpravat😁