Používanie zdrobnelín pri deťoch
Je nevesta normalna?
Pri deťoch nemožeme použivať zdrobneliny ručička,nožička,noštek,uško,psíček,mačička...
@simca06022011 nikto nehovorí, že to nie je bežné slovo. Neviem ale či si pamätáš, ako prebiehal u tvojho dieťaťa vývoj reči. Sykavky ( okrem iného č) sú jedným z najťažších hlások, ktoré sa detičky 😉 naučia najneskôr. Všetky zdrobneniny sú plné č. Keď sa tvoje dieťa učí pomenovať svet okolo seba, učí sa to ( ako čokoľvek iné) napodobou. Keď ty povieš auto, ruka, je to pre neho oveľa jednoduchšie ako autíčko, ručička. Ručička je pre malé dieťa asi taká výzva, ako keby od teba niekto chcel rozhovor v svahilčine. To je pointa celého nepouzivania zdrobnenin u malých detí
@bambulkaaskatulka moje dieta nemalo problem s nicim a to ze mu babka povie rucicka, neznamena ze tomu dieta nerozumie a uz vobec nie, ze to opakuje a nevie kvoli tomu rozpravat, pripadne povedat ruka, noha, auto...lebo okrem toho sa uci aj ine slova a nie cele vedi sa zdrobnuju ako tu sa prehana v diskusii... MOja vedela rozpravat skoro, v 1,5r uz celkom fajn, v 2r vedela az na typicky problem s r vsetko... zaujimave, ze bezne sa zdrobneliny aj bez mudrostí používali aj v minulosti pri detoch a vsetci vedeli rozpravat :D tak nieco mi tu nesedi v tom dovode, preco sa s dietatom rozpravat ako s dospelym.
.
Používam pri vsetkych detoch ...už mám 2 takmer dospelé a retardovane sú není ,práve naopak . Syn 2.5 roka to musi este znasat😅,ale nezdá sa,žeby to vadí.
.nechápem, ze to niekomu vadí..Véd to k takému babatušku majuškavemu predsa patrí 🥰
@zuzi0911 Ty si ta, co sa pytala na "samponik na vlasky"? Priznaj sa😃😃
@anonym_autor Neviem si predstavit, zeby som pri malom dietati nepouzivala zdrobneniny. Nehovorim, ze vzdy a stale a v kazdej vete. Ale sem tam? A este ked si to nejaka situacia vyslovene pyta ? Tiez nechapem v tomto vasu nevestu. U mna nemyslitelne 🙂
@anonym_ac0fde a ty vieš, v akej miere tuto autorka používa tie zdrobneniny? Možno v celej vete zdrobní pomaly každý vetný člen 😁 A ak tiež perlí slová typu žiža, piškať a pod. tak sa neveste vôbec nečudujem. Tiež by sa mi z toho nôž vo vrecku otváral.
@anonym_ac0fde a ty vieš, v akej miere tuto autorka používa tie zdrobneniny? Možno v celej vete zdrobní pomaly každý vetný člen 😁 A ak tiež perlí slová typu žiža, piškať a pod. tak sa neveste vôbec nečudujem. Tiež by sa mi z toho nôž vo vrecku otváral.
@anonym_95aa2b Nie netusim v akej miere ich pouziva nevesta. Ja som varvela o sebe, ze mne v komunikacii s malym dietatom by v rozumnej miere chybali. A ked ich nevesta dajme tomu nepouziva vobec, tak ano, mne je to neprirodzene, cudne.
Jasne ze prehnane zdrobnovanie, neprimerane by asi kazdemu normalnemu liezlo na nervy. Ale tak kolko ludi, tolko chuti ako sa vravi, co je pre niekoho prehnane, pre niekoho je ok.
a dospelé mamičky tiež píšu - zeleninka, mäsko, .. peniažky, to je vhodné?
Bože ženy… vám asi už všetko vadí. Pri malom dieťati slovo ako mačička či ručička je normálne… dieťa sa naučí rozprávať a nemyslím si že si ponesie do života traumu. A čo sa týka mien, môj syn je Jakub. A bežne ho doma voláme Kubík alebo inak. Ale len doma. A je s tým OK.
Bože ženy… vám asi už všetko vadí. Pri malom dieťati slovo ako mačička či ručička je normálne… dieťa sa naučí rozprávať a nemyslím si že si ponesie do života traumu. A čo sa týka mien, môj syn je Jakub. A bežne ho doma voláme Kubík alebo inak. Ale len doma. A je s tým OK.
@anickaaa6aaa jasne ze je to ok u malého dieťaťa. Normálnej žene to nevadí 🙂.
ženy vám nevadí, že svokra používa zdrobneniny. Vám vadí, že je to svokra. Vám vadí, že by to dieťa mohlo mať rado svoju babku, tú vašu nenávidenú svokru.
Keď je niečo malé, tak použitie zdrobneniny je úplne v poriadku dom-domček, ryba-rybička, strom-stromček, mačka- mačička, malý Peter je Peťko... Keď bude mať dieťa 15 rokov určite používať zdrobneniny nebude...
@anonym_8b0206 Vieš, že ani nie? Moja teta, ktorú som mala rada, používala také zdrobneniny, že som sa ja ako dieťa za ňu cítila trápne ...
@bambulkaaskatulka moje dieta nemalo problem s nicim a to ze mu babka povie rucicka, neznamena ze tomu dieta nerozumie a uz vobec nie, ze to opakuje a nevie kvoli tomu rozpravat, pripadne povedat ruka, noha, auto...lebo okrem toho sa uci aj ine slova a nie cele vedi sa zdrobnuju ako tu sa prehana v diskusii... MOja vedela rozpravat skoro, v 1,5r uz celkom fajn, v 2r vedela az na typicky problem s r vsetko... zaujimave, ze bezne sa zdrobneliny aj bez mudrostí používali aj v minulosti pri detoch a vsetci vedeli rozpravat :D tak nieco mi tu nesedi v tom dovode, preco sa s dietatom rozpravat ako s dospelym.
.
@simca06022011 Práveže voľakedy sa tak ľudia nemaznali, na to vôbec nemali čas, Vtedy bol zasa druhý extrém - studený odchov, tak to teraz niektorí studení odchovanci preháňajú.
@anonym_autor moje dieťa je šikovne, rozpráva od 2 rokov, žiadne logopodicky nepotrebuje a zdrobnuje si aj samo niektoré slova…čítala som že je to znak vysokej inteligencie 😉
@anonym_597fe4 By si sa čudovala! Ja som si tiež myslela, že moje deti nepotrebujú. Teraz vidím, že aj mne by zopár hodín logopédie pomohlo. Dobrý logopéd vidí také chyby, že len pozeráš 🙂 A tvoriť zdrobneniny nie je problém, problém je v tom, že je to oveľa ťažšie správne vysloviť.
Nie je normalna a asi to nebude len o zdrobnelinách.
@janinah Ako vieš, že hneď tak súdiš? Poznáš celý kontext?
Poznáte veľa dospelých ľudí, ktorí nevedia používať slovo pes, a poznajú len havo? Ja len že či to zanechá také desivé následky, keď čítam diskusiu...
Mala som konflikt s našimi, keď sme riešili príkrm (lebo som nedávala cukor a odmietala ho robiť zo zeleniny z nedeľného vyvaru), alebo používanie sedačiek a najmä správnych sedačiek či rešpektovanie a dôsledne dodržiavanie diéty kvôli alergii na BKM.. ale toto si ozaj neviem predstaviť, aby som riešila aj zdrobneniny, ak použili.. so synom som sa bavila od bábätka viac menej až formálne, mal naozaj slušnú slovnú zásobu, keď začínal rozprávať, no proste mi nešli tie zdrobneniny na jazyk, pri dcére si však všímam, že sama používam pred ňou zdrobneniny. ..
Koľko vidí ten starý rodič vnúčatá do roka, že im spôsobí celoživotnú traumu zdrobneninou, alebo deti budú dementne?
Ale nuž, autorka, proste respektuj. Rodičia sú oni. Nechcú, neželajú si.
@anonym_autor tak začni používať Rytmusov a Separov slovník a nevesta bude možno spokojná 😀
Normálna je až až. Ja som pri deťoch tiež hovorila rodine nech s nimi rozprávajú normálne a nie akoby boli zaostalé. Neznášam to. Ešte tak nôžka rúčka dajme tomu ok ale niektoré sú fakt otras.
@simca06022011 Práveže voľakedy sa tak ľudia nemaznali, na to vôbec nemali čas, Vtedy bol zasa druhý extrém - studený odchov, tak to teraz niektorí studení odchovanci preháňajú.
@anonym_503783 tak to bolo byt velmi davno 🙂)) prave dnesni dospeli urcite neboli ziadny studeny odchov, skor naopak a tym padom dnes skor aj tak pristupuju k rodicom, a k svetu v takychto poziadavkach, pripadne spravanim chladno, egoisticky :D teda nechcem zovseobecnovat, ale nepride mi generacia 20-40rocnych prave ta ktora by sa mohla stazovat na zlych rodicov a chladnych, kedysi ano stari rodicia, prastari rodicia = postarali sa ale netutkali, mali ine starosti.
@anonym_503783 tak to bolo byt velmi davno 🙂)) prave dnesni dospeli urcite neboli ziadny studeny odchov, skor naopak a tym padom dnes skor aj tak pristupuju k rodicom, a k svetu v takychto poziadavkach, pripadne spravanim chladno, egoisticky :D teda nechcem zovseobecnovat, ale nepride mi generacia 20-40rocnych prave ta ktora by sa mohla stazovat na zlych rodicov a chladnych, kedysi ano stari rodicia, prastari rodicia = postarali sa ale netutkali, mali ine starosti.
@simca06022011 Nemyslím generáciu 20 - 40 ročných, hovorila som o generácii mojich svokrovcov a rodičov - po 80-ke,
My ta nepoznáme, ale ak si extrem ako moja mama tak sa nečudujem že ta na to upozornila. U nás už to nemohol nikto počúvať “poď ty môj cukríček sladučký nech si umyjkáme (!) tie ručičky maličké takým voňavučkým mydielkom pre chutnučké detičky”
Po tej vete som skoro dostala diabetes
@anonym_feb1f1

Používam pri vsetkych detoch ...už mám 2 takmer dospelé a retardovane sú není ,práve naopak . Syn 2.5 roka to musi este znasat😅,ale nezdá sa,žeby to vadí.
.nechápem, ze to niekomu vadí..Véd to k takému babatušku majuškavemu predsa patrí 🥰
@zuzi0911 "babatušku majuškavemu"? Toto je vyjadrovanie dospelého človeka??? Veď takto žiadne dieťa nehovorí. Čítala som taký vtip: Mama išla s malým synčekom na prechádzku. Stretli cudziu pani, ktorá sa mu podobným štýlom prihovárala. Syn sa pýta: "Mami, tá teta nevie hovoriť?"