Povedať deťom o ich darovaných embryách?
Myslite, ze detom z darovanych embryi je potrebne povedat o ich povode?
@ada12345 no pockaj. To zas neprehanaj. Je to velky rozdiel s adoptovanym dietatom, ktore niekto nechcel/nemohol vychovat. Darovane embryo, tam by sa s najvacsou pravdepodobnostou v blizkosti 100% dieta nikdy nenarodilo. Navyse ho ta zena aj vynosi, ona mu da zivot a cast jej dna podla vyskumov to dieta ma aj od nej.
@liv1 Biologicky a geneticky je to dieta cudzie - cudzie vajicko sa spojilo s cudzou spermiou. Je to to iste ako adoptovane dieta. To dieta ma pravo vediet, ze nema DNA po rodicoch co ho porodili a vychovali, lebo ho nesplodili. A v akomkolvek bode zivota to moze neskor vybuchnut a zisti to.
@ada12345 ale to ja nikde netvrdim, ze mu to hovorit nemaju. Ale vyvraciam tvoje tvrdenie, ze je to to iste ako adoptovane dieta. Proste nie je. Toto dieta by sa nikdy nenarodilo, keby ho ti “dalsi” rodicia nechceli. Adoptovane dieta je nechcene. Dieta ktore rodicia nechcu alebo nemozu si nechat. A to je milion a jedno. Najma pre to dieta, ci uz je vacsie, alebo dospele. Vyrovnat sa s tym ze ma niekto opustil, mama ktora ma porodila, alebo som bol velmi chceny a vdaka niekomu sa to podarilo
Podla mna by sa to nemalo tajit. Ono to skor ci neskor aj tak vyjde najavo. Aj ked po niekolkych generaciach... Genetika je zapeklita zalezitost 🙂
Tato teta sa narodila bielym rodicom. Stari rodicia boli tiez belosi. Prastari rodicia tiez. Nuz ale niekde v 18tom storoci ci davnejsej minulosti neboli...
https://en.wikipedia.org/wiki/Sandra_Laing
https://www.parcsa.co.za/initiatives/sandra-laing
@zorkahorka "pri darovanych embryach sa vyberaju take s rovnakou krvnou skupinou, farbou oci, vlasov" - to ze sa vtedy vyberie podla vzhladu to nie je zaruka ;)
@rachel36a viac ako 30% deti nevychovavaju vlastní otcovia? 😂😂🤣😂 Tomu ani sama neveríš, to je každé tretie dieťa, naozaj keď už to trepes, tak veríš tomu ze kazde tretie dieťa splodil " sused" a nie manžel? Nemám rada bullshity a ešte viac nemám rada keď niekto tieto bushity bez rozmyslu roznasa, tak som to nasla za teba.
https://www.theguardian.com/society/2005/aug/11...
Podľa štúdií 1/25 deti nie je potomkom svojho "otca", to sú 4% nie 30 ako sa snažíš tvrdit. Celkom rozdiel v mojich ocisxh, ale aj tak stale obrovské číslo ktoré mi v hlave núti hovoriť "ženy sú suky"
https://dnatesting.com/30-of-men-not-the-father/
Ďalej, 30% testov otcovstva vyjde negatívne, to znamena ze každý tretí otec co dá spraviť test otcovstva otec nie je, ale ako je vysvetlene v článku, ti ľudia majú dôvod si to dávať robiť, napríklad žena co o nej vedia ze sa kurvila a spali s nou aj oni chce od nich alimenty a oni neveria ze sú otcom tak idu na test a kazdemu tretiemu sa potvrdí ze skutočne otcom nie sú. Od vseobecnej populácie je to ale veľký rozdiel.
@gleep1 fiha aj 4% je brutal. Ale nemyslim si, ze v nasej spolocnosti, skor globalne
@rachel36a pozri, toto si uz citala? https://gyncare.sk/c/unikatny-objav-geny-tehotn...
@rachel36a ale prosim ta. Otcovia co idu dat deti testovat maju na to zasadny dovod. Zena mala viac muzov zvacsa. Predpokladam ze su to najma nemanzelske pary, co si tie testy davaju robit. A nie, nemyslim si ze ini muzi su na tom tak isto ako ti testovani 😁. A ano myslim ze viac stretnem deti z IVF
Keby som bola ja to dieťa , určite by som to chcela vedieť. Máme v rodine podobnú situaciu, keď sa príbuzný dozvedel , že jeho rodičia nie sú biologickí.. vo veku cca 18 - a nie od svojich rodičov. Všetci okolo to vedeli , len on nie. Veľmi zle to niesol. V dnešnej dobe sa to človek veľmi ľahko dozvie , aj hlupou náhodou - určite by som to nezatajovala. Inak - ten príbuzný, o ktorom píšem tým nemal “pokazený “ vztajj s rodičmi, to vôbec nie - skôr on sám sa s tým musel vyrovnať bolo bolestivé . Svojich rodičov miluje naďalej .
@rachel36a spokojná so svojím životom bud, so svojím abstraktným myslením nebuď lebo je na bode mrazu. Nikto kto vie priemerne abstraktne uvažovať nepovie ako vážnu vec ze 30% deti nie je deti ich "otcov"... Vieš aké percento žien by v čase oplodnenia muselo podvadzat svojich mužov aby to tak vyšlo? Proste to co tvrdis je úplna absurdita a žiadnu štúdiu hľadať nebudeš nie preto, lebo nemáš potrebu ale preto, lebo sama tak trochu vieš ze to co tvrdis je absurdita ale tvoje ego je príliš pochabe na to aby si to bola schopná priznať. To sa deje ľuďom často, že bojujú za svoje bullshity lebo priznať si chybu je strašne ťažké a pritom v snahe zachovať si kožu narobia to seba ešte väčších hlupákov.
Je to tazka tema. Darovanie embryi je pomerne nova zalezitost, este nevidime vsetky dosledky. Ano, papierovo je to dieta zeny, ktora ho porodi a bude milovat. Ale...je tu je dno velke ALE. To dieta raz vyrastie, bude si chciet zalozit rodinu. A vieme, ze darkyne vajicok nedaruju len raz, darcovia spermii tiez nie len raz. Takze, raz sa mozu vziat dvaja polorodi surodenci (geneticky), nebudu o tom vediet a - budu sa divit preco maju postihnute dieta. Podla mna je vela dovodov, preco to povedat. A aj taka banalna zalezitost u doktora, napr na hematologii sa ma pytali na xy ochoreni v rodine. V genetickej rodine. Ano, zdravotny stav sa preveruje, ale ...
My o tom otvorene hovoríme, netajíme to verejnosti a chceme aby o tejto skutočnosti vedela. Má na to právo a berieme to ako normálnu vec.
Fuha, príde veľmi nefér to dieťaťu zatajiť. Až ma zarazilo, koľkým z vás to príde normálne
@rachel36a tomu ani sama neveríš, že každý tretí chlap vychováva poštárove dieťa.😂😂😂😂 to jedine ak veríš tým fanatikom čo tvrdia, že všetky naše deti su splodené našimi prvými sexualnymi partnermi a nie tými, ktorymi boli naozaj splodeni. Vtedy by tie čísla asi aj sedeli
Toto som mala na mysli v príspevkoch vyššie ako píše @pink_lady.
Darcovia môžu prirodzene splodiť aj vlastné deti, a čo ak sa stanú raz partnermi "so svojimi súrodencami?" Ale koho to teraz zaujíma, však? Darcom ide o rýchly zárobok, klinikám o predaj s nehoráznymi ziskami a páry, ktorí túžia po dieťati sú ochotní zaplatiť majland, aby ho mali. Biznis s genetickým materiálom, ľudským životom bez ohľadu na dopady pre tento svet. Predávať vlastné vajíčka/spermie (v xy cykloch), ktoré sme dostali do vena, zarábať na nich s vedomím, že nám niekde po svete chodí potomok je nepredstaviteľná predstava. Je tak veľa detí - opustených detí, ktoré potrebujú rodičov a domov, netreba "vyrábať" takýmto spôsobom ďalšie.
Ale ako tu čítam súčasné názory, tak úplne v pohode vec. A ešte bez akejkoľvek potreby povedať dieťaťu pravdu. Čisté sebectvo. Ja, ja, ja a iba ja.

Neporovnávajme adopciu a utajené pôrody s darovaním genetického materiálu (čo je čistý biznis a za hranicou ľudskosti). Je to neporovnateľné.