icon

Povýšenecký manžel

mammi11
15. júl 2014

Čaute baby, som tu už s vami dlho ale musela som si spraviť novy nick lebo veľa známich ma tu pozná a viete ako to na dedine chodí....
Potrebujem od vás radu, ale poďme po poriadku....
Som maminou dvoch maličkých princezien, som doma na materskej `dovolenke`. Som tri roky vydatá a mám manžela a skoro 10 rokov starsieho. A tu je problem!!!! Zacal so mnou opovrhovat. Moje slovo nema ziaden vyznam ze ja nic neviem a mam byt ticho. Do nicoho sa nemam starat a do vsetkeho ma vraj nic!
Priklad: Ja netusim kolko penazi mame do konca mesiaca lebo on chodi do roboty a to su jeho peniaze a mna do toho nic. Vraj na co on chce na to peniaze ma. Super! A co je horsie tak este aj moj rodicak chodi na jeho ucet lebo vtedy tvrdil ze na co nam budu dva ucty dokonca aj moja vyplata chodila na jeho ucet, ale vtedy vzdy isiel a vybral mi celu moju vyplatu a dal mi ju. A teraz? Ked potrebujem nieco z obchodu tak musim od neho zobrat a dokonca mu povedat co idem kupit a da mi presne len tolko kolko budem potrebovat plus minus €. Casto ked on je v praci a neocakavane musim s detmi k lekarke tak si musim ist k mame vypytat, pozicat peniaze. Jeho odpoved na toto ved ma ti kdo pozicat ja jej to potom vratim.
Dalsia vec byt je JEHO, bral si nanho hypoteku este za slobodna. A tak sa aj sprava! Ked treba nieco opravit, ziarovku vymenit tak mi na to povie ze on to spravi kedy on bude chciet je to jeho byt a mna do toho nic!!!!
Jeho oblubena veta pouzivana niekolko krat denne JAA SI BUDEM ROBIT CO JA CHCEM A KEDY CHCEM A TEBA DO TOHO NIC. JA MAM BYT A TY MAS CO? JA SOM STARSI A CO SI TY PREZILA? Jak keby neviem co prezil, nic zvlastne.
Baby co mam robit? Ako s tohoto bludneho kruhu von?
PS: teraz bude mat narodeniny jeho kladena otazka kazdy den je co mi kupis? A za co by som mu mala nieco kupit ked peniaze nemam lebo mi nic nedava? A inac aj tak neviem ci mu chcem nieco kupit.

lorela
21. júl 2014

@maminuska Prosím? Neviem si ani len predstaviť, že by mi muž posielal niečo na účet a popri tom platil aj veľkú časť výdavkov, nákupy, dovolenky.
Hergot, ja som potom z ktorého obdobia? 😀 😒 Staromódna nie som, žienka súčasná už vonkoncom nie.

Ďakujem za tvoje riadky, keď ma bude zase niekto osočovať neprávom, prídem si ich prečítať.

kaktusik007
21. júl 2014

@lorela boze dievca.... cele zle... a uplne najsamhorsi je fakt, ze pises, ze ekonomicke tyranie je vlastne uplne v poriadku a prirodzene..

zaludok sa mi obratil.

junova
21. júl 2014

@lorela Keby som ja mala fungovať takýmto modelom, tak ma slahne. Mám rodičovský 200 eur, muž zarobí 1500 eur a ešte mám platiť polovicu hypotéky a stravy? My môj rodičak odkladáme a žijeme z jeho výplaty a môžem si kúpiť čo chcem, koľkokrát ani nevie, že som si kúpila nové šaty alebo topánky. Ja sa snažím míňať s mierou, lebo šetríme na dom. A kúpili sme si nové auto. Keby som bola márnivá, tak neusetrime nič. Neviem si predstaviť, keby mi vydeloval peniaze. Keď som bola na prvej materskej, tak mi povedal, že rodičovský je moje vreckové a môžem s ním robiť čo chcem. Samozrejme som ho väčšinu odkladala a vymenili sme za to okná na byte.

dkethe
21. júl 2014

vzhladom k tomu ze lorela je spokojna, neviem preco do nej hustite. niekto ma rad vlastne financie, niekto ma rad spolocne. ked to funguje, niet o com.

lolitka25
21. júl 2014

@lorela je mi luto toho, ze veris co pises. Tvoj muz musi byt sakra skvely manipulator, ked to dospelo az do takeho stadia, ze nedostatok lasky a ucty k tebe a postaveniu zeny a matky si vynahradzas inymi vlastnostami.... plne suhlsim s @mamavera!

kaktusik007
21. júl 2014

@dkethe vies... to je to iste, ako ked niektoru biju - tak preco ostatni riesia bitku, ved ked je spokojna ze ju manzel obcas zmlati, tak je predsa vsetko v najlepsom poriadku... Ved on ma ine dobre vlastnosti, a ze ma potrebu si raz za dava tyzdne udriet??? No nevadi, inak je to skvely manzel a otec....

Vidis tam tu zvratenost?

lorela
21. júl 2014

@kaktusik007 Nevnímam to ako ekonomické týranie, pretože mám v podstate dostatok - viem hospodáriť so svojimi peniazmi, viem šetriť. Raz nakúpim potrebné veci dieťaťu, o ďalší mesiac sebe, proste si vystačím. Ale len s pomocou rodičov, to je fakt.
A už vôbec to tak nevníma môj muž, keď vidí, že si kúpim ja, dieťa má tiež všetko čo potrebuje (a niekedy aj všetko čo chce 😉)...

maminuska
21. júl 2014

@lorela hlavne ich daj prečítať svojmu mužovi .

maminuska
21. júl 2014

@lorela a ked nebude rodičov ? Môžeš byt nezamestnaná , chorá , invalidná ... čo potom ?

kaktusik007
21. júl 2014

@lorela precitaj si prosim opatovne svoj prispevok.

Nevnímam to ako ekonomické týranie, pretože mám v podstate dostatok - viem hospodáriť so svojimi peniazmi, viem šetriť. Raz nakúpim potrebné veci dieťaťu, o ďalší mesiac sebe, proste si vystačím.
Ale len s pomocou rodičov, to je fakt.

Zopakujem - nevnimas to ako ekonomicke tyranie, pretoze mas dostatok a vystacis si. S POMOCOU rodicov. Raz sa uskromnis a kupis nieco sebe, druhy mesiac dietatu... A tvoj muz dietatu asi nekupuje vobec - ved ma dostatok od teba a tvojich rodicov.

Tebe mozno nedochadza, ze o ekonomicke tyranie ide, ale IDE.

lorela
21. júl 2014

@junova Počas materskej/rodičovskej mi tiež zostávali peniaze, to zase nie že by mi ich bral, to nie 🙂. A v tom čase som neprispievala polovicou na bývanie a stravu, v čase rodičovskej len menšou časťou.

maminuska
21. júl 2014

@kaktusik007 ja ani neviem čo napísať, vždy po takýchto príspevkoch mám pocit že len zobrať do ruky palicu a dobre pretiahnuť toho muža po tej kešeni ale že fajne.

lorela
21. júl 2014

@maminuska
@kaktusik007
Žienky, ale priznám bez mučenia, že ste ma trošku vystrašili... Musím to celé spracovať.

Muž dcérku miluje a tiež mesačne financuje. Máme to podelené.

hanka_april
21. júl 2014

mozno pridam pohlad z opacnej strany. zarobim asi 2,5x viac ako moj manzel....sme spolu uz 15 rokov,chodili sme spolu 9r, preto sme od zaciatku mali kazdy svoj ucet. Kazdy mame svoje peniaze a netuzim, aby mal pristup na moj ucet a ja nechcem chodit na jeho....ked som bola este na SŠ alebo VŠ tak ked sme isli na dovolenku, ja som si dala z brigady (robila som uz popri VS uctovnicku), nieco rodicia, co chybalo dal on...teraz ked si chce on nieco kupit, tak mu doplatim ja, ale ked usudim, ze to treba (rozumej , chcel najnovsi iphone, tak som mu doplatila 200€, aj ked to az tak netreba, teda nejde o to, ze ked je hladny atd, ale skratka, ked JA chcem)....ak nieco chce, musi si to do mna vypytat, nepacilo by sa mi, ak by mi chodil do penazi, kedze sm tak bola vychovana, ze si mam setrit aj keby sa nieco stalo, aj keby nas opustil, zomrel atd. nikdy som sa nechcela dostat do situacie, ze nebudeme mat kam ist s dcerou....s manzelom sa milujeme, dufam, ze nikdy k tomu nepride a nikdy sa nehadame pre peniaze (a to za posledne roky sme postavili dom, vymenili 1 aut a mame dieta, takze financne veci riesime stale 🙂 ), takze je tento system pre nas asi ten spravny, teda si nemyslim, ze zakonite by mal byt spolocny ucet a peniaze, aby boli vsetci stastni 😀 😀 (nereagujem na nikoho, len mozno pohlad aj z inej strany)

kaktusik007
21. júl 2014

@maminuska ja som skoro spadla zo stolicky... a prispevok teraz o 14:39.....

akoze
@lorela do piiiip, podla teba je toto akoze fakt v poriadku????? Ved ano, mala si len 200 eur, tak si davala menej na stravu a domacnost... a este aka si spokojna, ze vsak on nechcel POLOVICU.....

ako... fakt nevladzem, toto je sila... alebo inak -- VIVAT MANIPULATOR!!!!!!! Tu mame typicky skvely priklad manipulacie --- ten, ktorym sa manipuluje, ani nevie, ze je manipulovany.... A ako treba uznat, ze o tom vlastne manipulacia je... Takze jej chlap to robi super skvelo. Davam dolu klobuk.

sviezost
21. júl 2014

Neviem posudit, ale peride mi to divne ako by ta psychicky nicil aby si si nedvoverovala ☹ my mame spolocny uct kupujem co potrebujem a neminam zbitocne ,je fajn ked mi manzel dvoveruje 🙂

hanka_april
21. júl 2014

a napriklad to mozno niekoho pohorsi, ale ak si chce kupit nieco viac, napriklad nad 1000€ (robi ako part time aj DJa, takze niekedy ma investicie do techniky), tak mi to musi vratit....mozno je to krute, ale vie, ze ja tie peniaze nerozflakam a ze ked nastane vazna situacia, tak budeme mat, asi preto mu to nevadi, mozno niekomu by to vadilo, ale berte t tak, ze Vasi muzi teda asi maju tiez zodpovednost a mozno sa to zda niekomu, ze skrti, ked neda kazdy mesiac na novu kabelku atd, ale mozno je to len znak zodpovednosti....

jahodnicka
21. júl 2014

Baby,vy hned plasite..podle me je to normalne chamtivej chlap,co nasel holku ktery to nevadi ...

kaktusik007
21. júl 2014

@hanka_april dolozit 200 eur na zbytocnost, co stoji 900, od partnera, co zaraba viac, nie je o vydelovani financnych prostriedkov, ako sa tu riesi v tejto teme... Tu zeny nemaju na lieky pre dieta, napriklad.
Ja ked pojdem do vztahu - tak tiez iba s vlastnymi peniazmi a najviac sa mi paci model prispievania rovnakym % z prijmu na zivobytie (alebo inak, rovnake % na osobnu spotrebu pre kazdeho). Takze to nie je o spolocnom vylucnom ucte... ale o spolocnom hospodareni... a to tu nie je..

maminuska
21. júl 2014

@hanka_april ani nechcem vediet ako sa tvoj muž musí cítiť keď si od teba musí pýtat, a ty rozhodneš či mu to poskytneš alebo nie. Zneužívaš svoje ekonomické postavenie v rodine.
To so šetrením nemá nič spoločné. Myslíš že tvoj partner je tak ekonomicky nevyzretý že by mínal na sprostosti ?

hanka_april
21. júl 2014

@kaktusik007 samozrejme, necitala som vsetky prispevky....len som chcela dat aj pohlad z inej strany, lebo mam zname, co su 10 rokov doma a nepohnu prstom a nedbali by, keby im muz daval celu vyplatu a tvaria sa ako chudery, lebo ich muz vydeluje....

a su napriklad aj "2" typy muzov, niektori miluju, ked mozu dat vsetko rodine a nechcu seberovnu zenu, ale taku, co jej vsetko zabezpecia, ale potom chcu aby "posluchala" a potom taki, co si vazia tie, ktore su im rovnocennym partnerom vo vsetkom 🙂 (ano stretla som aj takych, co aj zarobili aj posluchali, viem 😀 😀 😀 )

vilsonka
21. júl 2014

Prečítala som si všetky príspevky a pre tie, ktoré nehľadajú riešenia a chcú sa len vyžalovať, aby im trochu odľahlo hovorím : takto to nepôjde donekonečna. O chvǐľu vás vaše okolie prestane počúvať a brať vážne. Tiež som sa žalovala ako žijem a ako sa to nedá ďalej zniesť, až som pochopila, že svoj život mǎm vo svojǐch rukách a nik ho za mňa nebude žiť. Zbalila som sa a z dňa na deň som odišla. Je pravda, že keď je človek sám je to ľahšie rozhodnutie, ale vy máte deti a tie budú raz žiť podľa vášho vzoru. Ak vás má muž za nicku a hrubo vám nadáva, a aj keď sa v dospelosti budú chcieť takého partnera vyvarovať, podvedomie nepustí a skončia v rovnakom zväzku ako vy a pre vás to bude bolenie srdca dokonca života. Musíte len veriť, že sa všetko na dobre obráti. Ja som sa po desiatich rokoch znova vydala a dnes mám to o čom som ani nesnívala🙂 Muža, pre ktorého sme jeho všetko ( máme dve deti) a svokrovcov nad zlato🙂 Držím vám všetkým uboleným palce, nech sa rozhodnete správne 🙂

meggy004
21. júl 2014

Ja nie som "sviňa" ale ak nietko ubližuje...tak začnem byť...
začni žiadosťou o rozvod...a všetko čo je JEHO je vlastne z polovice TVOJE :o) takže pol bytu, z ktorého ťa bude musieť vyplatiť a aj všetko, čo má odložené...plus si pýtaj vysoký príspevok na dieťa. Chce to dobrého právnika a vrelo odporúčam mu nehovoriť nič dopredu, aby nestihol byt prepísať a prachy presunúť.
Držím päste...toto si nezaslúži nikto.
Drž sa...

kaktusik007
21. júl 2014

@maminuska ale ako da sa to chapat... su ludia, co proste korunu neudrzia - niektore baby letia na drahe kabelky, niekto musi mat vzdy najnovsi telefon.... takze ja akoze postoj ze doplatim ak chces somarinu -- lebo kludne mu stacil iphone 5 ktory isto mal a nepotrebuje hned 5S len preto, ze je v ponuke. - akoze v taktomto kontexte este celkom OK... aj ked ano, nie je to uplne v poriadku, ale zase je to na ukor setrenia v domacnosti a to beriem...

hanka_april
21. júl 2014

@maminuska asi v duchu hej, ked to robim 😀 ale nie, myslim si, ze je rozumnejsi dialog ako:

"chcem ten novy iphone a chyba mi 200€, nedolozila by si mi?"
"jasne, zajtra ti vyberiem"

ako:

pipne SMS "200€ vyber" a telefon
"naco si vybral 200€?"
"na novy telefon"
"a to si musel kupovat teraz?!"
"no a co? su to aj moje peniaze! kontrolujes ma?"
"tak su to aj moje peniaze a ja zarobim viac a mozno som ich chcela pouzit na nieco ine!"
......

ako to vidim u niktorych kolegyn, co si nieco kupia a do minuty telefonaty a hadky....

tak som tyran no! 😀 😀 😀

maminuska
21. júl 2014

@kaktusik007 každý z partnerov by mal mat ekonomickú brzdu , mám ju ja a aj môj manžel. Viem to pochopit ak ju niekto nemá že jednoducho mu dokladám , ale ak je druhá strana vyzretá a len chce niečo z času na čas a v tej rodine na to je , aby si pýtal od partnera a ten rozhodoval či áno alebo nie, pre mňa je to ponižujúce. Je to zneužitie ekonomickej sily druhého partnera.
Každý z nás sa môže ocitnuť na tej opačnej strane menej zarábajúceho zo dňa na deň - uraz , nehoda, choroba, organizačné zmeny, kríza a karta sa môže otočiť.

lorela
21. júl 2014

@kaktusik007 Asi to nevyznie odo mňa v tejto situácii dôveryhodne, ale môj muž nie je manipulátor. On je obeťou manipulátora (roky mu to bolo vtĺkané do hlavy a takýto postoj dodnes schvaľovaný). Asi tak, ako som z toho zmätená ja, je zmätený on.

hanka_april
21. júl 2014

@maminuska ano, otocilo sa, ako som spominala, kedysi si som si pytala od manzela ja, on ma podporoval pocas SS aj VS a aj vdaka jeho podpore a povzbudzovaniu som sa dostala tam, kde som a preto mu mozem pomoct teraz ja, ked to potrebuje 🙂

a popisujes to, akoby vypytanie si bolo nejak s prosikom, ide o normalnu komunikaciu, nijake ponizovanie, len jednoduche poziadanie s vysvetlenim, na ktore je inak mimochodm 99% vyhovene....pre tvoju info 😀

maminuska
21. júl 2014

@hanka_april vieš u mňa by to fungovalo asi takto :

"kupil som si nový telefon , ale bol drahý ... " forma oznámenia

Moja odpoved - OK.

To OK, by bolo preto pretože viem že môj muž si kupi vec pre radost alebo niečo čo chce uplne že v rozumnej miere a preto nemám potrebu ho kontrolovať ani nič mu dokladať a ani mu udeľovať zvolenia.

maminuska
21. júl 2014

@hanka_april pomôcť finančne vlastnému manželovi ? Toto ja nepoznám .
Nepoznám to preto že u nás sú peniaze naše.
Vďaka jeho podpore si dostala na miesto kde zarobíš 2,5 násobok jeho príjmu a teda tvoja vďaka je taká že mu udeluješ zvolenie a dokladáš peniaze . Mne to príde skôr ako charita.