icon

Povýšenecký manžel

mammi11
15. júl 2014

Čaute baby, som tu už s vami dlho ale musela som si spraviť novy nick lebo veľa známich ma tu pozná a viete ako to na dedine chodí....
Potrebujem od vás radu, ale poďme po poriadku....
Som maminou dvoch maličkých princezien, som doma na materskej `dovolenke`. Som tri roky vydatá a mám manžela a skoro 10 rokov starsieho. A tu je problem!!!! Zacal so mnou opovrhovat. Moje slovo nema ziaden vyznam ze ja nic neviem a mam byt ticho. Do nicoho sa nemam starat a do vsetkeho ma vraj nic!
Priklad: Ja netusim kolko penazi mame do konca mesiaca lebo on chodi do roboty a to su jeho peniaze a mna do toho nic. Vraj na co on chce na to peniaze ma. Super! A co je horsie tak este aj moj rodicak chodi na jeho ucet lebo vtedy tvrdil ze na co nam budu dva ucty dokonca aj moja vyplata chodila na jeho ucet, ale vtedy vzdy isiel a vybral mi celu moju vyplatu a dal mi ju. A teraz? Ked potrebujem nieco z obchodu tak musim od neho zobrat a dokonca mu povedat co idem kupit a da mi presne len tolko kolko budem potrebovat plus minus €. Casto ked on je v praci a neocakavane musim s detmi k lekarke tak si musim ist k mame vypytat, pozicat peniaze. Jeho odpoved na toto ved ma ti kdo pozicat ja jej to potom vratim.
Dalsia vec byt je JEHO, bral si nanho hypoteku este za slobodna. A tak sa aj sprava! Ked treba nieco opravit, ziarovku vymenit tak mi na to povie ze on to spravi kedy on bude chciet je to jeho byt a mna do toho nic!!!!
Jeho oblubena veta pouzivana niekolko krat denne JAA SI BUDEM ROBIT CO JA CHCEM A KEDY CHCEM A TEBA DO TOHO NIC. JA MAM BYT A TY MAS CO? JA SOM STARSI A CO SI TY PREZILA? Jak keby neviem co prezil, nic zvlastne.
Baby co mam robit? Ako s tohoto bludneho kruhu von?
PS: teraz bude mat narodeniny jeho kladena otazka kazdy den je co mi kupis? A za co by som mu mala nieco kupit ked peniaze nemam lebo mi nic nedava? A inac aj tak neviem ci mu chcem nieco kupit.

mamavera
23. júl 2014

@sissmiss ja som chcela poukázať na hodnotu práce ženy, ktorá urobí, keď príde zo zamestnania.. Ide o to, že @lorela nevidí, alebo nechce vidieť jej prínos do manželstva v tejto podobe a stále obhajuje manžela, že je OK, keď sa jej nikdy nespýtal, či niečo nepotrebuje, že jej nedáva žiadne peniaze, ani keď je na MD alebo na PN. A ona má pocit, alebo ho tu aspoň prezentuje, že je to OK, keď manžel zarába viac. Kde je tam láska? Veď ju prebíja vypočítavosť....Vezmi si manželský pár, žijúci ďaleko od jedných aj druhých rodičov, on má dobrý post, dobre zarába, ona zarába v práci menej stará sa o deti a domácnosť. On zahynie pri autonehode, ak si chce on tú prácu udržať a zarábať toľko, koľko zarábal, musí si najať niekoho na domáce práce, ktoré nestíha porobiť, lebo je vyťažený v práci a chce byť aj s deťmi. A ten niekto to nebude robiť zadarmo. Rozumieš už? Práca ženy v domácnosti, starostlivosť o deti má tiež svoju cenu, rozumný muž to chápe a váži si to, že je o deti a domácnosť postarané, že sa môže venovať naplno kariére a nenecháva si pre seba všetko, čo zarobí. Chrapúň hej. To je ten rozdiel.

namornicka
23. júl 2014

@filipal Myslím, že lorela tu primárne nežiadala o pomoc, ona je iba jednou z prispievateliek čo načrtla svoju situáciu, len sme sa jej kauzy nejako chytili.

kvetinka4
23. júl 2014

@sashabb takto: ja to vravim len preto, lebo ja hovorim vela a stale 😀 Ale princip je ten, ze ani jeden z manzelov sa nemoze citit ukrivdeny, lebo obidvaja vieme, kolko kto minie a na co. Samozrejme, ze ak mame viac penazi, tak si okrem veci, ktore potrebujeme kupime kazdy nieco navyse (ja napr. kozmetiku alebo nejake to tricko, opasok) ale ak peniaze nie su tak o kazdom cente viem, aby sme rozpocet neprepiskli a hlavne ja dozeram na rozpocet, aby bolo vsetko poplatene a aby bolo aj na jedlo, takze preto. Inak sa citim uplne normalne a moj muz tiez 😀

lady511
23. júl 2014

@mamavera aj ked som nečítala od začiatku,,,(niektoré príspevky som si podrobne prečítala ale nie všetky) páči sa mi tvoj postoj a pekne napísaný príspevok 😉 ..som toho istého názoru,,u nás je to tak že ja som na RD a moj muž pracuje,,platí hypotéku,elektrinu ,benzín,poistky stravu atd,,ja z RD?...snažím sa tiež prispieť,,svoj paušál( ale využívame ho obaja lebo mam nekonečné a moj často volá),,internet,,stravu(väčší nakup tak 50e) ,,drogeriu,niekedy niečo na benzín (okolo 30e)..a moje lieky(na reumu ),,,a všetko pre malu,,,sezonne oblečenie,,ktoré potrebuje,topánky a tak,,a pre seba každý mesiac niečo male,,ale nikdy som si nemyslela že neprispievam,,proste to máme takto rozdelene,,som proste doma,,staram sa o dieta a ked mala pojde do školky,,a ja do roboty budem prispievat vaic,,ale teraz je to tak ako to je a mali by to tak brat všetky matky!!!ved sa staráme o domácnost,,o dieta a to nieje maličkos!! plus velmi mi pomáha aj mamina ktorá tiež malej kupuje neustále veci( prvé vnuča tak si viete predstavit 😀 🙂 ) takže potom mi ostáva viac pre seba..ale aj si odkladam,,keby niečo,,myslím na zadné vrátka keby bolo zle že by sme nevychádzali,,aj ked jasne občas ma napadlo že neprispievam,,ale moj povedal že sa staram o malu,,ked je cele dni v práci a je to dost a váži si to,,, 🙂

mamavera
23. júl 2014

@lady511 najmä by to tak mali brať všetci muži a tým, ktorým to nedochádza, tým by to mali ich manželky vysvetliť. Ešte lepšie nechať ich na dva dni s dvomi malými deťmi samých. Veľmi rýchlo pochopia, že to nie je až taký veget, ako sa zdá. Vieš ide aj o to, že žena, ktorá zostane s deťmi štyri, päť, alebo viac rokov doma, sa horšie zaradí na trhu práce, ako muž, ktorý počas tých rokov kariérne postupoval. Ona už možno nikdy nenaskočí do toho vlaku, z ktorého vystúpila. Veľakrát zoberie aj menej platenú prácu, akú mala pred MD, aby bolo o deti a domácnosť postarané a aby mal muž doma zázemie. No potom má ona prirodzene aj nižší dôchodok. Rozumný manžel, ktorý svoju ženu, svoju rodinu ľúbi, si toto všetko uvedomuje, primitív, ktorý si nedovidí na špičku svojho nosa jej bude vyhadzovať na oči tie nezmysly, o ktorých tu písali ženy, ktoré na MD živoria zo štátnych dávok. Ty keď si s deťmi a venuješ sa im, tak im dávaš niečo, čo sa nedá zaplatiť peniazmi, ako učiteľka v škôlke to viem veľmi dobre. Dieťa, ktorému sa mama, vlastne obaja rodičia, ale najmä mama, lebo väčšinou sú na MD maminy, venovala rýchlo napreduje. Má základy, na ktorých sa dá stavať. To dieťatko, ktoré bolo ponechané svojmu osudu, lebo mamina sedela so susedkou pred TV, to už nikdy nedoženie, čo jeho matka v predškolskom veku zanedbala. Ako sa dá toto finančne ohodnotiť? Dá sa vypočítať cena za hodinu umývania oblokov, žehlenia, cena upečenej torty, ale tá láska a starostlivosť, ktorú ženy deťom dávajú má cenu nevyčísliteľnú.

lady511
23. júl 2014

@mamavera osobne by som sa velmi zamyslela či vobec ostat s takým človekom ,,,takým ktorý mi teda hlavne malej bude ukrajovat z rodičáku,,ešte to tak,,,ak to ženy alebo lepšie povedané CHLAPI nevedia je to štátna dávka pre matku a dieta,,,nikde sa nepíše že žena musí platit učty,,a nebodaj ešte celí rodičák posielat mužovi na učet no tak to by bol ozaj vrchol,,ja som v tomto naozaj svojská a neustupila by som pretože si ozaj neviem predstavit keby som sa musela ešte ohladom tohto s mužom handrkovat,,,presne ako píšeš slovo matka je neocenitelný pojem,,,a muži by si to mali vziat k srdcu!!!...aj ked je pravda aj ja z rodičáku prispievam,,lebo je ozaj tažké ked to všedtko taha muž,,,toto si naozaj uvedomujem,,,lebo ma naozaj tažku prácu...fyzicky náročnu a nielen cez týžden ale aj cez výkend..preto sa k tomu nestaviam tak že budeš platit všetko a ja si budem kupovat serepetičky pre moje pohodlie,,snažím sa prispievať..ako sa len dá,, 😉 ale poznám vela takých párov a manželstiev kde takto "panuje" muž žena pracuje a posiela mu celu vyplatu na učet..a ked si kupi čo i len naušnice muž už kotkodáka..tak to je rpe mna nepochopitelne 😒

mamina34
23. júl 2014

takze..prva otazka. preco sa k tebe zacal tak spravat? odpoved..zena..sorry ale skus popatrat.. a suhlasim s kockami co odporucaju rozvod. deticky mate este male, asi si to nebudu pamatat. vies ked sa chlap zacne spravat inak a cudne vzdy je za tym cudzia zena.. vacsinou. snad to nebude tvoj pripad. ale necakaj ze to bude lepsie. on sa nezmeni len bude horsi. a trpiet budu aj deti neskor. skus volit mensie zlo a radsej sa vrat z kratsej cesty..

heltacek
23. júl 2014

Nečital som komenty, ale moja rada... zbaľ sa a choď kade ľahšie.....

pulpo
24. júl 2014

baby ja si myslím že mať dva účty je úplne super .... keď rovnakou čiastkou prispievate na domácnosť ..... neviem si predstaviť spoločný účet ... pretože chodievam piatky hrávať futbal s kamošmi a samozrejme potom musí byť pivo a keĎže mám svoj účet tak žena nevie či som minul päť eur alebo 25 eur,...

lalinko2010
24. júl 2014

@pulpo typický chlap! 😉

kaktusik007
24. júl 2014

@pulpo ako mozes rovnakou ciastkou prispievat na domacnost????? ohodnocujes svojej manzelke starostlivost o deti? platis jej za to, ze sa stara o domacnost?

p.j.jacky
24. júl 2014

@mamavera podla mna dva dni nechat deti muzovi je malo.zvacsa sa o deti postaraju ich matky.ja by som dala minimalne dva mesiace.aby chytili aj tu ponorku cely den s dietatom a este s chorym,ze v noci nulovy spanok. Dva dni nic nieje.priznam sa ja by som dva mesiace bez malej neprezila.teraz to pisem len teoreticky.aby ten chlap musel sa o deti starat nonstop.

lalinko2010
24. júl 2014

@p.j.jacky chlap by nevydžal ani hodinu. hlavne ak dieťa reve a podobne, prípadne nerobí to čo chce otecko. my keď sme s drobcom boli v nemocnici trikrát, tak muž to mal v paži, hlavne že on má pokoj a kľud a žiadne starosti!!!

kaktusik007
24. júl 2014

@p.j.jacky o moje deti sa VZDY stara jeho matka a jeho sestra.

lalinko2010
24. júl 2014

@kaktusik007 to by bolo aj u nás a to nedopustím! a nesmiem zabudnúť na jeho otca, to je vymletý človek!

kaktusik007
24. júl 2014

@lalinko2010 toto neries. Neries, kde je tovje dieta, ked ma byt s otcom. Nebran mu v styku, aj ked by to bol pscyhopat. Lebo to bude este horsie. Bude ti robit zle a tymto iba prilievas olej do ohna.
Ono takyto pristup sa mu vrati - chalani boli u psychologicky a ano, az ona mi potvrdila, ze on si moje deti vezme, ale nevenuje sa im - da ich svojej sestre. Matke uz ani nie - tu to uz obtazuje 😀
Vysledkom bude, ze chalani budu mat 9, a odmietnu k nemu chodit - a potom s tym uz nespravi nic ani sud, lebo ich nazor sa bude brat do uvahy. Takze za mna - davaj maleho. Deti su male, ale nie su sproste. Na to pamataj. 🙂

arwen88
24. júl 2014

@mammi11 chod od neho prec...jeho do toho nic!!! ked sa takto k tebe sprava, nezasluzi si mat zenu ani rodinu...a povedz mu, ze mu nic nekupis, lebo nemas peniaze, ked nieco chce, nech si kupi sam..ved on ma narodeniny, teba do toho predsa nic...ked chce vsetko robit sam o vsetkom rozhodovat sam, tak nech je sam...ocividne neberie rodinu ako celok..ak je rodina, o vsetkom rozhoduje rodina...zaloz si ucet, rodicovsky nech chodi tebe...staci jedna navseva uradu a mas to vybavene..takehoto chlapa veru nepotrebujes

arwen88
24. júl 2014

@pulpo neviem, ako si prisiel k tomu, ze ma zena prispievat rovnym dielom z 200 eur muzovi, ktory zaraba...zena, ktora je 24 hodin v praci...ty by si mal zenu na rukach nosit a rozmaznavat ju, lebo ona sama si to pocas materskej a casto ani potom nedovoli...a nie od nej peniaze pytat...vy chlapi toto nikdy nepochopite, lebo vy nie ste s detmi cele dni..a ked aj ste s nimi dlhsie, tak nemusite popri tom varit, upratovat, prat, nakupovat a pod...ste len s nimi..a len nejaky cas..a to je brnkacka..a my zeny sme hlupe, ze vas viac nezapajame...

namornicka
24. júl 2014

@lalinko2010 Ak som správne pochopila, ty si s mužom buduješ bývanie. A to je načo dobré? Keď ho tak neznášaš, veď aj keď tam budeš ticho trpieť tak si privodíš minimálne žalúdočné vredy alebo nejakú neurózu.

lalinko2010
24. júl 2014

@namornicka lebo oči sa mi otvorili až neskôr. a už je neskoro, dom na krku, našťastie bez hypo, tá splatená, ale aj to boli nervy.
keby nie jeho rodiny, tak je ok, ale jemu vymývajú mozog. a to je škoda, pokiaľ nemá na blízku sestru a atca, tak je to ok. všetko sa dá.

lalinko2010
24. júl 2014

@kaktusik007 ja mu nebránim v styku s otcom, ale otec naňho dlabe, aj jeho brat mu povedal, že prečo si neni s chlapcom, prečo sa s ním nehráš a na to povedal, ja som povedal, že nech ho donesie k nám, môj otec s ním nebude. on nepochopil tú pointu, hold že o čo ide! on sa len pred cudzími pretvaruje aký je super otec.

lalinko2010
24. júl 2014

@kaktusik007 ja mu nebránim v styku s otcom, ale otec naňho dlabe, aj jeho brat mu povedal, že prečo si neni s chlapcom, prečo sa s ním nehráš a na to povedal, ja som povedal, že nech ho donesie k nám, môj otec s ním nebude. on nepochopil tú pointu, hold že o čo ide! on sa len pred cudzími pretvaruje aký je super otec.
Oprava: jeho brat mu povedal, že prečo si neni s chlapcom, prečo sa s ním nehráš a na to povedal, ja som povedal, že nech ho donesie k nám, môj otec s ním BUDE!

bearuska
24. júl 2014

Fuu...vypichla by som mu oko a odisla by som. Ale nie...ak je to tak ako pises (nepoznam jeho verziu), tak sa to bud musi zmenit alebo odid, to je hadam jasne. A mozno by si mu to mala takto aj povedat. Ked sa ohana vekom, ako starsi by to mal pochopit ;)

sissmiss
24. júl 2014

Na toto mi nikto neodpovedal 😅

"Dalsi priklad co ma napada...Ak by zena vyborne zarabala ale robila pracu co ju nebavi a skor jej vadi a tuzila by robit nieco ine, menej zaplatene...ale manzel nezaraba dost a nevyzili by...manzel robi pracu co ho naplna...vedel by aj inu, lepsie platenu, vyborne platenu...ale on nechce...ved zena vladze platit hypo, deti...a jemu vela netreba...je spokojny. Co by sme poradili takej zene, unavenej a nespokojnej?"

sissmiss
24. júl 2014

@mamavera jasne ze praca zeny v domacnosti nieco stoji, ale zase take nezaplatitelne to nie je. Pomocnica rano a poobede odvoz deti zo skolky, to je tak na hodku, v ba cena 5e. Pride zo skolky, navari, pozehli, za dve hodky pride chlap a venuje sa on. Takze denne to je tak 3h...15e. Pri dlhodobej dohode urcite menej ako 5e/h. Takze by to vyslo tak na 15x20 prac.dni...300e. Obcas v cene operie alebo nakupi alebo da nizsiu cenu. Ak by sa nieco stalo so zenou v rodine kde su mensie deti, tak muz by volil pomoc rodiny alebo jasle, tak ako zena by musela volit pomoc rodiny alebo jasle, nemohla by zostat doma sa starat o deti a zit zo vzduchu. Praca zeny v domacnosti je hodnotna a dobry manzel si ju vazi. Dobry chlap ju ocenuje ako nezaplatitelnu. Pretoze ta zena vytvara domov. Ale ak sa jedna o financne ohodnotenie tej prace od cudzej zeny, da sa to ohodnotit a cena nie je velmi vysoka. Zas to nedramatizujme s tou nasou nenahraditelnostou a nezaplatitelnostou domacich prac.

filipal
24. júl 2014

@sissmiss vsak dakujem pekne, 300€ keby niektora zena dostala od muza za svoju pracu, bola by cela stastna!
ale vacsina zien to robi aj cez vikend, takze by ta placa pekne stupla.

sissmiss
24. júl 2014

@filipal to by robil ten muz co by nemal zenu. Taka bola uloha. Najskor ze ten muz by mal vyssie naklady keby nemal zenu... No...vacsina muzov ak by nemala zenu, deti mat nebude. Urcite taki existuju, ale zvacsa zena je ta co chce potomstvo. Takze muz by do toho nesiel a ziadne naklady by nemal. Druhy priklad bol ze zahynie zena a muz zostane sam s detmi. No, ak by zahynul muz, riesila by to ta zena tak, ze by musela nastupit od malych deti do prace a deti by sli do jasli, takze tiez by bol ten muz sice nahraditelny ale velmi chybajuci. Ako som pisala, ta hodnota je pre normalneho muza nevycislitelna, ale ak sa jedna o cudziu pomocnicu v domacnosti, nie je to nezaplatitelne

mamavera
24. júl 2014

@sissmiss je úplne jedno, či tú prácu ženy hodnotíš na 300, 400 alebo koľko eur, ja som chcela poukázať na to, že hodnotu má, aby si to ženy, ktorým manžel počas MD nedáva ani cent a neberie ich ako seberovné partnerky, uvedomili. Na nič iné som tým nechcela poukázať. Len na to, aby ešte necítili vďaku za to, že môžu bývať v byte, za ktorý on platí nájom a odhryznúť si z chleba, ktorý on kúpil, ak oprali, požehlili, navarili a starali sa o deti....celé takto vnímanie spolužitia muža a ženy je choré. Je hrozné, že to tu takto vôbec musím písať, veď sa tí ľudia mali a mali by sa mať radi a nie jeden druhého využívať.

mamavera
24. júl 2014

@p.j.jacky ak žena automaticky po príchode z pôrodnice zapája manžela do starostlivosti o deti, nemusí mu pracne vysvetľovať, čo MD obnáša. Môj partner sa o deti staral príkladne, napriek tomu si raz po príchode z práce neodpustil poznámku, že je v kuchyni bordel. Bolo v drese pár kúskov riadu od olovrantu, malý reval, išli mu zuby, tak som sa naň vykašlala, zobrala deti do parku a išla ho uspať. Videla som na mužovi, že je nejaký vytočený z práce, tak som iba poznamenala, že som sa ponáhľala dať dieťa do kočíka, aby zaspalo a viac som to nerozvíjala. Nie som hádavý typ, ničomu by v tej chvíli nepomohlo, keby sme to ďalej rozvíjali. O pár týždňov som išla s rodičmi na dvojdňový zájazd a nechala som mu dve malé deti. Pochopil na šupu, že MD neznamená len prechádzky s kočíkom, aj keď mu nič zo starostlivosti o deti nebolo cudzie, iné je dieťa raz denne prebaliť, okúpať a pojašiť sa s ním, iné je starať sa o dve od rána do večera, ak práve to jedno má obdobie vzdoru a druhému idú zuby.

lucijja
25. júl 2014

@mamavera včera som čítala celú túto diskusiu a stotožňujem sa s tvojim názorom. Býva u mňa a mojej dcéry teraz vačšinu času môj priateľ. Účty máme oddelené, nie sme svoji, bývam v podnájme on platí hypo a energie za garsónku v inom meste (aj keď tam už býva len veľmi máličko cca 3noci do mesiaca). Na podnájom som od neho zatiaľ nepýtala, neriešim to, vynahrádza mi to nákupmi potravín, navarí, uprace keď je doma skôr ako ja. Ale celý deň som mala v hlave túto diskusiu a keď včera išiel s nami na preliezky tak sme sa bavili o budúcom víkende. Nebudeme mať deti ani jeden a chceli sme ísť na trojdňový festival. Vravím mu, že neviem, či pôjdem, že som si nie istá či mi to vyjde finančne, lebo musím dať spraviť auto. A on zlatý mi hovorí že: no tak ťa pozvem ja, ty mi perieš, varíš, chystáš s láskou raňajky do práce, žehlíš, staráš sa o mňa, tak ti to aspoň trošku vynahradím. Taaaaak ma potešilo, že mám normálneho chlapa. 🙂 A to popritom naozaj pomáha dosť aj on. Riady umýva každý večer, nemá problém oprať, vyvesiť...Môj ex mal tiež záchvaty, peniaze mi nevydeloval, ale chcel vidieť vždy všetky bloky za to čo som nakúpila keď som bola na MD - a to som kupovala len potraviny, plus ďalšie jeho nálady, ktoré začali hraničiť s manipulátorstvom. A taaak, je z neho ex. 🙂