icon

Požiadali by ste rodičov o založenie rodičovskej nehnuteľnosti?

Včera o 08:52

Ahojte, mam otazku, co by ste robili v tejto situacii, ako by ste sa zariadili?
Predstavte si, ze mate cerstvych 25 rokov aj s partnerom, ste novomanzelia, pracujete obaja asi cca 3 roky ako predavaci a zijete v podnajme v BA. Takze uspory nic moc a do toho sa postasti babatko.. Chcete uz v takejto situacii ist do svojho, ale nie su financie ani podmienky na ziskanie hypoteky (300tis.€). Isli by ste v tomto pripade za rodicmi - svojimi, alebo partnerovmi a poprosili ich o pomoc - financnu, konkretne zalozenie rodicovskeho domu? Vy ako rodicia, urobilo by ste toto pre svoje deti? Nie je to podla vas uplne od veci poziadavka?
Dakujem.

anonym_2eaa90
Včera o 09:51
@anonym_autor

@anonym_523544 ale to nebolo myslene, ze sa postastilo nahodou.. ale po dvoch rokoch snazenia a navstevach lekarov sa podarilo.
@pribinak kde prosim? Vacsinou novostavby 3iubaky vsetko okolo 300 ide..

@anonym_autor no a este si prever, ci rodicia nemaju hypo na svojom byte, alebo ci hodnota ich nehnutelnosti vobec vyhovuje poziadavkam banky...

anonym_a67d47
Včera o 09:52
@anonym_autor

Ok.. dakujem pekne vsetkym za nazory, poobzerame sa po inych lacnejsich moznostiach..

@anonym_autor nie hlavne chodte do banky a tam sa opytajte,kolko by Vam poskytla hypo a ak vobec.

a0
Včera o 09:53

Ja by som rozhodne pomohla svojim deťom, avšak pri hypotéke 300k budeš mať tak 1000€ splátku. To s jedným rodičom na RP nedáte a ani banka vám to nedá. Takže by som sa poobzerala možno aj po 1i byte v nižšej cene a nešla hneď do veľkého, k tomu sa dá dopracovať postupne 🙂

maca1984
Včera o 09:58

Nikdy by som o toto rodičov nežiadala. Môžem byť akokoľvek zodpovedná, jeden nikdy nevie čo sa môže zvrtnúť.
Dieťa ste chceli, mali ste rozmýšľať vopred.

pribinak
Včera o 10:11
@anonym_autor

@anonym_523544 ale to nebolo myslene, ze sa postastilo nahodou.. ale po dvoch rokoch snazenia a navstevach lekarov sa podarilo.

@anonym_autor musíte ísť do novostavby? Nemusite

katica06
Včera o 10:12

Kedy sa konečne začne na školách vyučovať finančná gramotnosť?

timinochka_95
Včera o 10:12

ako zabezpeku im dajte založne právo na nehnuteľnosť ktorú kupíte vy. Tak sú v prípade vašej platobnej neschopnosti rodičia krytí 🙂

tatiana288
Včera o 10:15

Nie.
- plánovane sa pošťastilo dieťa (najprv si treba zabezpečiť bývanie, až potom rozširovať rodinu)
- život je nepredvídateľný, úraz, smrť, rozkol, môže prísť čokoľvek čo obmedzí vašu schopnosť splácať
- ak vám budú ručiť rodičia svojím majetkom, budú na vás dohliadať, kontrolovať a súriť vás (úplne pochopiteľne)
- celkovo mám z teba dojem, že sa na rodičov spoliehaš až priveľmi a nie si príliš zodpovedná, nemáte nič našetrené, ale pozeráš po možnostiach, ktoré sú ďaleko nad tvoj limit

anonym_9e2796
Včera o 10:20
@anonym_c2fd9b

My sme tak išli a mám pocit, že to založenie ani nie je na celý čas splacania

@anonym_c2fd9b bože tieto rozumy. Čo myslíš, že banka zruší záložne právo ešte pred splatením hypotéky?

fajnova
Včera o 10:21

Svoje dieťa milujem najviac na svete, ale toto by som určite neurobila. Aby som v prvom rade ochránila jeho a aby mu niečo po nás aj zostalo.

letfenixa
Včera o 10:23
@katica06

Kedy sa konečne začne na školách vyučovať finančná gramotnosť?

@katica06 sa vyučuje. Rovnako ako gramatika, máš pocit, že celý národ ju ovláda? Rovnako ako hlavné mestá, nasobilka, sexuálna výchova,...

sasa1310
Včera o 10:23
@anonym_autor

Ok.. dakujem pekne vsetkym za nazory, poobzerame sa po inych lacnejsich moznostiach..

@anonym_autor v prvom rade na takú hypotéku musíte mať príjem. A keď budete kupovať byt za 300 000eur, nepotrebuješ zakladať cudziu nehnuteľnosť ale tú, ktorú ideš kupovať. Veď vy neviete základné informácie, ktoré by si mala vedieť, keď chceš brať hypotéku. Môžeš založiť aj 10 nehnuteľností, ale keď nemáš príjem na hypotéku, tak ju nedostaneš.

lauriik
Včera o 10:26

Vam hypoteku z rodicakom a jednym platom predavaca nedaju tak nema zmysel o tom rozmyslat.
Ale poznam 2 rodicov, ktory zalozili svoju nehnutelnost kym deti nepostavili dom a potom si hypoteku preniesli na svoj dom. Ale to je uplne ina situacia 😏

anonym_a67d47
Včera o 10:28

A zabudas na dalsiu podstatnu vec,ani tvojim ani jeho rodicom nemusia dat hypo,tak ako chcete vy,lebo vek uz nepusti a tam by bola extremna splatka.Takze ani rodicia Vam moc nepomozu.

anonym_69cb7e
Včera o 10:42

nam moja mama tak pomohla a vdaka tomu byvame uz 20 rokov vo svojom 🥰 muz vtedy pracoval a ja som bola na rodicovskej

sasa1310
Včera o 10:59
@anonym_69cb7e

nam moja mama tak pomohla a vdaka tomu byvame uz 20 rokov vo svojom 🥰 muz vtedy pracoval a ja som bola na rodicovskej

@anonym_69cb7e a načo vám pomáhala, keď príjem ste zjavne na hypotéku mali a vtedy dávali 100 % z hodnoty nehnuteľnosti. Prečo ste si nezaložili nehnuteľnosť, ktorú ste kupovali? Ja nechápem tieto zakladania cudzích nehnuteľností

anonym_52f473
Včera o 11:00

Neviem koľko zarobíte ako predavači, ale kamoš má len na províziách mesačne okolo 1000 - 1200 eur netto. Teraz mi vravel, že bude mať 1700 + základná mzda + príplatky za víkend. K bytu. Kúpiš ak do 200 000, a na začiatok nepotrebujete 3i, keď už. Ak ste dieťa plánovali, tak 20% cash určite máte ušetrené.

eeffka
Včera o 11:01

Keby moje dieta ktoremu sa "postastilo" prislo pytat zalozenie mojho bytu lebo nutne potrebuje 3izbak za 300tis smiala by som sa asi tyzden a potom rozmyslala ako som mohla vychovat taku financne nehramotnu osobu. Co tak zacat z 1izbaku max 1.5 a trosku dospiet?

anonym_66464a
Včera o 11:04
@anonym_autor

@anonym_autor Nechcem byť za múdru, ale aj v Ba sa da kúpiť jednoizbak v slusnej oblasti za cca polovicu.Vzhladom na okolnosti by to bolo riešenie a je predpoklad, že by ste sa aj k úveru dostali bez založenia nehnuteľnosti rodičov.Z vlastnej skúsenosti viem, že sa da dočasne fungovať v jednoizbovom byte,ak je rozumne usporiadany aj s malým dieťaťom, najmä ak nepracujete aj v noci, aby ste si cez deň museli pospať.Dieta podrastie,Vy pôjdete do práce, manžel môže nájsť lepšie platenú prácu a už sa bude dať pouvažovať o väčšom byte/dome

muchotrafka298
Včera o 11:06

Podla mna je uplnym zakladom realne zvazit vlastne moznosti, ze na co mam a na co nemam. Mozes chciet aj byt za pol miliona, ked zarabas malo a prijem nepokryje ani splatku hypoteky, ktoru pri nedostatocnom prijme ani nedostanes. Mozno je na case pozriet sa realite do oci, co si mozes dovolit a na zaklade toho sa rozhodovat. Zijem v BA a su tu pekne starsie byty aj za menej ako novostavby. Nepotrebujes velky 3 izbovy byt v novostavbe, pozri sa na mensie starsie byty, ponuka je siroka. Mozes mat pekne byvanie aj v okrajovej casti mesta a take, ktore dokazes zaplatit. Lebo ak bude len jeden nie vysoky prijem, tak tam sa vyskakovat neda. Nehovoriac o tom, kolko potrebuje male dieta.

sasa1310
Včera o 11:08
@anonym_autor

@anonym_autor pri 300 000 eur hypotéke je mesačná splátka (natiahnutá na max. dobu 30 rokov) 1 300 eur mesačne. K tomu prirátaj energie za byt, poistenie nehnuteľnosti, poistenie domácnosti. Keď teraz neviete mesačne 1 300 eur ušetriť, tak zabudni na vlastné bývanie a zakladanie cudzej nehnuteľnosti. Trošku rozumu by to chcelo

anonym_cd497c
Včera o 11:10

@anonym_autor Nikdy v živote. Rodičov o bývanie pripraviť. Máš 25, treba makať. Dieťa mohlo počkať.

anonym_69cb7e
Včera o 11:10
@sasa1310

@anonym_69cb7e a načo vám pomáhala, keď príjem ste zjavne na hypotéku mali a vtedy dávali 100 % z hodnoty nehnuteľnosti. Prečo ste si nezaložili nehnuteľnosť, ktorú ste kupovali? Ja nechápem tieto zakladania cudzích nehnuteľností

@sasa1310 nedavalo sa 100 % a nedala sa zalozit kupovana nehnutelnost, mali sme nizky prijem, kvoli ktoremu by sme hypoteku nedostali

sasa1310
Včera o 11:13
@anonym_69cb7e

@sasa1310 nedavalo sa 100 % a nedala sa zalozit kupovana nehnutelnost, mali sme nizky prijem, kvoli ktoremu by sme hypoteku nedostali

@anonym_69cb7e pred 20 rokmi sa dávalo 100 % hypotéky. A mama ručila aj ako ručiteľka?

anonym_c2fd9b
Včera o 11:16
@anonym_9e2796

@anonym_c2fd9b bože tieto rozumy. Čo myslíš, že banka zruší záložne právo ešte pred splatením hypotéky?

@anonym_9e2796 zaprve sme brali len cca 115k a za druhé je viazaný hlavne na našu nehnuteľnosť. Rodičovská bola na tých 20% ktorých sme nemali úplne. Splácame mesačne menej ako by sme platili podnájom, takže keby sa aj stane nejaké nešťastie (sme poistení), myslím že by sme vedeli tu splátku zaplatiť a uskromnit sa

anonym_9e2796
Včera o 11:19
@anonym_c2fd9b

@anonym_9e2796 zaprve sme brali len cca 115k a za druhé je viazaný hlavne na našu nehnuteľnosť. Rodičovská bola na tých 20% ktorých sme nemali úplne. Splácame mesačne menej ako by sme platili podnájom, takže keby sa aj stane nejaké nešťastie (sme poistení), myslím že by sme vedeli tu splátku zaplatiť a uskromnit sa

@anonym_c2fd9b za prvé, ja som reagovala na tu stupiditu, čo si napísala. Že si myslíš, že založenie nie je na celý čas splácania. A za druhé, mňa nezaujíma koľko ste brali a čo ste robili.

anonym_c2fd9b
Včera o 11:20
@anonym_9e2796

@anonym_c2fd9b za prvé, ja som reagovala na tu stupiditu, čo si napísala. Že si myslíš, že založenie nie je na celý čas splácania. A za druhé, mňa nezaujíma koľko ste brali a čo ste robili.

@anonym_9e2796 no veď ani nie je. Bude založený na našu nehnuteľnosť a na rodičovskú kým nesplatime tu čiastku čo chýbala do 20%

anonym_9e2796
Včera o 11:25
@anonym_c2fd9b

@anonym_9e2796 no veď ani nie je. Bude založený na našu nehnuteľnosť a na rodičovskú kým nesplatime tu čiastku čo chýbala do 20%

@anonym_c2fd9b čo nie je? Však si to aj sama napísala, kym nesplatíte čiastku čo chýbala. Takže logicky je blbosť čo si napísala. Najprv musíš splatiť a až potom vyňať záložné právo.

marca12
Včera o 11:26

@anonym_autor Nikdy by som taketo nieco od rodicov neziadala. Sme zodpovedni,ale zivot sa vie nepekne zvrtnut a takemu riziku by som nikoho nevystavila. Dalsia vec z coho chcu predavaci splacat tak vysoku hypoteku? Navyse,ak zena coskoro pojde na matersku.

mimikarol
Včera o 11:28

Nie. Ani ako dcéra by som to nežiadala ani ako mama by som to nespravila