icon

Požičali by ste rodine 10 000 eur?

22. apr 2022

Ahojte potrebujeme poradit.
Velmi blizka rodina nas ziada o 10.000 eur ako 10% k hypoteke. Rozvadza sa. Teraz si nasla byt ale chyba jej 10%. My tie peniaze mame, kedze setrime na auto. Mame 3 deti a auto potrebujeme. Chceli sme ho kupit bez uveru. Ja neviem co robit. S muzom sa tiez nezhodujeme. Ako ano, dalo by sa kupit na uver, lenze mame vysoku hypoteku na dom a este jeden mensi uver, uz sme viac nechceli, dost sme sa uskromnovali aby sme rodinu viac nezadlzovali.Problem je aj to ze by to bolo nevratne. Kedze nema ako nam to vratit. Dali by ste?

minutka
22. apr 2022

@annamalaga nebola. To len ze by ma to neprekvapilo. Lebo poznam ludi ktori tam boli a boli to soc pripady vlastnou vinou

ivana11155
22. apr 2022

Nie nedala. Precitaj si po sebe prispevok. Sama nemas, mate vysoku hypoteku, este dalsi uver, tri deti, setrite na auto. Pri 3detoch a vysokej hypoteke treba mat aj nejaku rezervu a nie vsetky nasetrene peniaze dat rodine nenavratne.

oli18
22. apr 2022

Pre niekoho, kto má nadštandardné príjmy, nie je táto suma vysoká. Ak je to pre vás veľký peniaz, tak nie. A čo tak jej rodičia, tvoji svokrovci? Tí jej nemôžu pomôcť?

melanta
22. apr 2022

@ivana11155 presne tak, 3 deti, hypotéka, toto museli sporiť a teraz ich majú požičať niekomu, kto im už raz peniaze nevrátil a zostať na nule? Ja by som nemala odvahu pýtať keď som nevrátila prvé.

melanta
22. apr 2022

@oli18 pre mňa by to nebola nejak veľká suma, nechýbalo by nám to. Ale nie sme bankomat. Že požičiame, nevráti a požičiame znova. Aj pomoc musí mať svoje hranice, ak dotyčný len otŕča ruku a dlhoročne nič nerobí pre to, aby to zmenil.

jaroe
22. apr 2022

nuz sa okolností, ktoré píšeš, nedala. Máte svoj dlh, potrebujete auto.

vevesh
22. apr 2022

@beronsche ak by dotycna rozhadzovala na blbosti (rozumej napichanie pier, 2 kuchyna, lebo nie je stara moderna a pod.), nie. Ale ak to nie je ten pripad a aj krby nemala snahu zaplatit, lebo jej to nevychadza (a s dvoma detmi tak skoro vychadzat nebude), ano.

vevesh
22. apr 2022

@minutka v takomto pripade nie, ale ja taku rodinu nemam🤷‍♀️mam postihnuteho surodenca a kedykolvek by mi povedal, ze potrebuje peniaze, tak kedykolvek mu dam.

vevesh
22. apr 2022

@melanta hovorine o rodine, nie o cudzom. A ano, ak by bol surodenec v nudzi (a este c rozvode), pozicala, aj za cenu, ze by to znamenalo, ze tie peniaze neuvidim. (Ak ide o byvanie, nehovorime o peniazoch na dovolenku). Ja definujem kradez trochu inac a ked cokolvek poziciavam, zvacsa ratam aj s normalnou moznostou, ze tu vec(peniaze) nikd, neuvidim. Pri cudzich by som pozicala peniaze maximalne prvy a posledny krat, ak by nevratili. Rodina je nieco ine (blizka, nie 17 bratranec z 19 kolena, ktoreho som v zivotr nevidela...)

vsetkounas
22. apr 2022

A jej rodičia nežijú respektíve ich rodičia nežijú .Ja osobne by som nedala takú sumu ale chápem manžela že ak už ndmajú rodičov a sú jediný príbuzní .Hľadala by som kompromis ak bývate v dome ponukni jej izbu v dome ak máte voľnú a nech si šetrí alebo niečo také ale určite by som len tak takú sumu nedala .

vevesh
22. apr 2022

@matullienka dala. A aj sme dali.Ale vidno, ze je to v dnesnej dobe ojedinely postoj🧐🧐

minutka
22. apr 2022

@vevesh ja si myslim ze normalny laskavy a uprimny surodenec si vazi pomoc a nevyciciava. Samozrejme ze treba pomoct, pozicat. Ale je aj potrebne vratit. Len tak moze fungovat zdravy vztah. Lebo ak si z teba niekto urobi dojnu kravu, neospravedlnuje ho ani status rodiny

vevesh
22. apr 2022

@lucky_k ak by chceli, vedia to osetrit aj pravne. Nikdy nevies, co ti osud nachysta a ako jedinemu pribuzbemu by som hladala riesenie ako pomoct a vhrabat sa, kedze niekedy trva roky, dokym sa vyhrabes z bahna, do ktoreho si sa dostala neuvazenym krokom za minutu. A zase vklad do nehnutelnosti je v dnesnej dobe najlepsi vklad.🤷‍♀️

hope87
22. apr 2022

Urcite by som nepoziciavala peniaze, ktore som si s muzom horko-ťažko nasetrila na nieco konkretne...aby sme si mohli kupit auto alebo cokolvek ine. A tobôž nie vtedy, ak viem, ze by tie peniaze naozaj nevratila. Na ukor vas chce tvoj muz pomoct sestre. Ano, rodine treba pomoct ale odtiaľ-potiaľ. Pokial nema existenčný problem, co predpokladam nema, ked jej banka vie poskytnut hypo. Nech ide teda do podnajmu. Ja by som s tym v ziadnom pripade nesuhlasila. Jedine vtedy, ak by som mala navyse tych 10.000 € a neovplyvnilo by to moj zivot, aj keby mi ich dlhsie nevratila. A ked uz by som pozicala, urcite by som trvala na ich vrateni.

vevesh
22. apr 2022

@minutka ale vsak autorka hovori aj o pozicani. A kedze ide o surodenca a byt, tak by som to iba pravne osetrila.

nikoleta1234
22. apr 2022

V žiadnom prípade

skeblicka77
22. apr 2022

Jasne že nie 🤦‍♀️. Keby máš na účte 100-200k,ktoré nepotrebuješ, no budiš. Ale šetriť na auto a potom si ho kvôli inému kúpiť na úver, nooo toto iste nie. A nedaj sa nijako presvedčiť.

floren
22. apr 2022

Nie,nedala a mužovi by som povedala svoje

aljosa1
22. apr 2022

Nie vo vašom prípade by som nedala, veď nech si dofinancuje spotrebným úverom k hypotéke a bude mať koľko potrebuje.

alguno
22. apr 2022

Nie, boli by ste hlúpi!

lusyc
22. apr 2022

Nie, nepožičala ani nenavratne nedarovala, ked mi nezvysuju. Ani vlastnej sestre. Nech býva v tom, na čo má, nech si pýta inde. Nebudú predsa moje deti nikam necestovať, lebo nemam auto a nebudem si ruky po lakte drat, aby som ich vyzivila, aby sestra mohla bývať vo svojom.

altair
22. apr 2022

My sme tak dali mojej sestre, keď bolo najhoršie. S tým, ze možno tie peniaze nikdy neuvidíme. Ale, my sme tie peniaze až tak nepotrebovali a pekne sme žili aj bez nich. Vzťahy máme úžasné a v rámci možnosti sa nám to snažia splatiť. Všetko je to o vzťahoch. Ja si neviem predstaviť, že by sme jej vtedy nepomohli.

melanta
22. apr 2022

@vevesh áno hovoríme o rodine. Čiže hovoríš, že je v poriadku, že už jej raz požičali a nevrátila. Ale nie je v poriadku, že jej znova nepožičajú. Aj pomoc rodine musí mať svoje hranice. Ak ten jeden pracuje a sporí a ten druhý celé roky len ruky naťahuje a robí hovno, tak nevidím dôvod pomáhať mu znova a znova. Lebo to už nie je pomoc, to je úmyselné využívanie. A ako matka by som to neurobila už kvôli svojim deťom, že zoberiem svojej rodine jediné peniaze a dám niekomu, kto už raz nevrátil a celé roky neurobil nič, aby niečo mal.

marica61
22. apr 2022

To ako by ste vyhodili peniaze do luftu. To nie je pôžička, ale dar.

marica61
22. apr 2022

Nedala by som.

laska86
22. apr 2022

Raz nevratila..urcite nie..ved to neni 10euro🙈

lucka114
22. apr 2022

Nie..

aandrea9
22. apr 2022

@vevesh veď píše, že by to bolo nevratne 🤷‍♀️

radkaradix
22. apr 2022

K hypotéke nech si vezme 10 000 spotrebák a vybevené, veľa ľudí to tak robí.. a nech prestane vyciciavať rodinu..

alexisss111
22. apr 2022

Zalezi komu a preco... Ja som darovala a sumu presne tych 10 000 e, jednalo sa o moju sestru, zomrel jej partner, nevidela som dovod preco nepomoct rodine v takej situacii...