icon

Požičali by ste rodine 10 000 eur?

22. apr 2022

Ahojte potrebujeme poradit.
Velmi blizka rodina nas ziada o 10.000 eur ako 10% k hypoteke. Rozvadza sa. Teraz si nasla byt ale chyba jej 10%. My tie peniaze mame, kedze setrime na auto. Mame 3 deti a auto potrebujeme. Chceli sme ho kupit bez uveru. Ja neviem co robit. S muzom sa tiez nezhodujeme. Ako ano, dalo by sa kupit na uver, lenze mame vysoku hypoteku na dom a este jeden mensi uver, uz sme viac nechceli, dost sme sa uskromnovali aby sme rodinu viac nezadlzovali.Problem je aj to ze by to bolo nevratne. Kedze nema ako nam to vratit. Dali by ste?

ankare
22. apr 2022

Nie, nedala by som. Kúpila by som si auto.

ckatka
22. apr 2022

Nie. Nepozicala. Jedine ze by som bola.absolutne okej s tým.ze tie peniaze už neuvidím. (Napríklad ze by to.boli úroky z nejakej investície a bolo by mi jedno či ich mam alebo nemám).
V prípade že by som.pozicala niekomu na byt, tak by som.trvala na tom, že budem vlastník (časti) toho bytu.

0silvia0
22. apr 2022

@tykat áno, podľa mňa toto by bolo najlepšie riešenie čo píšeš. Lebo darovať úspory a následne si zobrať úver na vlastné auto je dosť nelogické v prípade, že rodina musí škrtiť svoj rozpočet. Toto si môžu dovoliť ľudia, ktorým táto suma chýbať nebude.

jani727
22. apr 2022

nie .. ak nemáte veľa našetrené, že by vám to nechybalo, ale máte aj svoje deti a tie to budu potrebovať tiež do buducna. Nech si zoberu uver alebo spravte zmluvu kde vam budu mesacne splacat. Akoze vam to nemaju z coho vratiť? ved predsa zarabaju. Oni by dali len tak hocikomu 10000?

beronsche
22. apr 2022

@vevesh dala by si bez zavahania, aj keby si vedela, ze dotycna nebude mat ani len snahu vratit a sucasne rozhadzuje na blbosti? len ako priklad...
Ja si viem predstavit aj situaciu, ze by som dala, aj taku ze ani nahodou.. A to je pre mna rodina na prvom mieste bez debaty..

kubkovamama
22. apr 2022

Za podmienok ako opisujes nie,pretože by to bol v podstate finančný dar,ktory vašej rodine bude chýbať.Druha vec je,že manžel ako brat zrejme urobí aj tak po svojom "lebo sestra".Nezávidím ti situáciu.U nás tiež bolo všeličo a čo sa týka posúvania financií v rodine,to narobí jedine zlobu a zlobu.Nic ine

mijo53
22. apr 2022

nie, určite nie, hoci je to sestra, to nie, že požičiaš 10 eur

lubka73
22. apr 2022

peniaze si setrite za ucelom - kupa auta, cize by som ich pouzila na to na co boli urcene
a vobec by som nerozoberala ci by som pozicala keby ? v tej situacii nie ste , ci mate este niekde ulozene dalsie peniaze co nepotrebujete ?

ildiko36
22. apr 2022

@tykat nemusí zmeniť názov, ja som sa tiež ocitla v ťažkej situácii po pôrode, ostala som sama s 3týždnovím synom bez príjmu, rodicovske z nemecka mi poslali až o pol roka pozdejšie,kopili sa mi šeky , upomienky, pokuty ..čo mi požičali 2kamošky, rodičia, brat a starka do haliera som vratila ako som dostala spätne rodičovský príspevok a ešte k tomu som kúpila aj darček.Netreba brať každeho pod jeden klobúk

minutka
22. apr 2022

@vevesh cize ja mam odkladat € a vlastne nie pre seba a moje deti, ale pre sestru?! Ked viem ze mi € nevrati?

Moja mama ma taku sestru. Vzdy jej cela rodina pomahala. Moja Mama jej dala svoj byt 🤦🏼‍♀️ Ona ho predala a € prehajdakala. S muzom si kupili dom, nesplacali, zhabal ho exekutor. rodicia (moja babka s dedkom) jej nasledne postavili mensi dom, ale nechceli jej ho napisat. Ze mozu tam zit. Po rokoch sa zacala vyhrazat ze si nieco urobi, ked jej ho neprepisu. Prepisali. Ona ho predala a € minula. Ma pred 60tkou, nema vl byvanie, musela ist (konecne) pracovat do AT a nema sa kam vratit. A este napokon skonci u rozborila aby ju cele svk lutovalo a robilo zbierky aka je chuderka. Esteze deti nema.

mijo53
22. apr 2022

@0silvia0 ono v tom okamihu chýbať nemusí, ale nastanú problémy na strane toho, ktorý požičal a tým urobí problém aj na strane toho, kto požičal, lebo môžu neskôr chýbať jemu. Ja by som už nepožičiala

matullienka
22. apr 2022

@vevesh neverím tomu, že by si dala 10000 eur len tak súrodencovi s tým, že ich viac neuvidis keď by si sama splacala hypotéku.

tykat
22. apr 2022

@ildiko36 Sama autorka pise... "Problem je aj to ze by to bolo nevratne. Kedze nema ako nam to vratit."

kingstonka
22. apr 2022

.... len v tom prípade,že budete vedieť kedy vám ich vrati, že to nie je rok dva , ale par mesiacov a ze vrátenie je reálne. ( ale ak jej nedáte, a kúpite si nové auto, tak je dosť možné, že budete poohovarani, že na nové auto máte a sestre ste nepomohli. Co je samozrejme hlúposť, lebo ste si pekne šetrili a pre vašu rodinu je auto potrebne)

nevenka
22. apr 2022

@ivetta1234 zaujimave, nevedela som to. No tiez sme tak, ze iba manzel robi, ja som na RD, vtedy som bola tehotna, ked mi nepredlzili zmluvu kvoli korone, navysovali sme potom, ked som bola na materskej a slo to na tych 90 len. Ale je to stary dom, aktualne cely vykuchany, bez strechy, iba mury ostali 🙈, tak mozno aj toto bolo take, ze to zavazilo.

didi2102
22. apr 2022

Nie nedala by som pretože vám vznikne škoda,vy potrebuje a realne idete kupovať auto ktoré môžte mať bez napr spotrebného úveru lízingu , čo sú peniaze navyše, iné by bolo keby ste mali peniaze ako rezervu a že ju momentálne nepotrebujete
Dotyčná osoba si tiež môže zobrat spotrebný úver alebo jej ho môže vziať niekto iný a ona si ho bude splacat

acrobaleno
22. apr 2022

Ja by som pozicala, ale musela by som mat istotu, ze to vratia. Parx som uz tak spravila, ale to som vedela, ze na 100% vratia a nebola to ani taka blizka rodina a bola to podobna suma. A samozrejme, ze tie peniaze som vtedy nepotrebovala.

melanta
22. apr 2022

@vevesh vážne? Vážne by si požičala peniaze niekomu, komu si už raz požičala a nevrátil ti. A teraz požičiaš znova s tým, že jej dáš peniaze, ktoré si šetrila na auto a ty si na to auto zoberieš úver? Tak sorry, ale ak ma niekto už raz okradne o peniaze (lebo presne tak to beriem, že ich okradla ak nevrátila požičané), tak druhý krát mu nepožičiam ani stovku. A nie že ja budem platiť úver a jej dám peniaze, ktoré som sporila.

didi2102
22. apr 2022

Môjho muža pred týždňom pýtal brat či mu požičia peniaze keď mu bude chýbať na dom, doma sme sa dohodli že nie, dovod - my máme hypotéku ktorú splacame,áno máme peniaze ktoré máme ako rezervu uloženú v neakych akciách,čiže zarábajú,ak by nezarabali tak vyplatime časť úveru, budeme mať menšie splátky, ak by sme mu ich dali, vlastne by sme boli v škode ako budete aj vy,pretože by sme na oblozenych peniazoch nič nezarobili,a mali by sme zbytočne vysoké splátky, keď na to auto si budete musiet požicať proste vy a platiť navyse

melanta
22. apr 2022

@acrobaleno aj ja som požičala, vo fakt extrémnych situáciách. Ale oni dotyčnej už raz požičali a nevrátila im. Takže tam by som nepožičala, aj keby som tie peniaze nepotrebovala.

ivetta1234
22. apr 2022

@nevenka asi len sama banka vie čo všetko berú do úvahy keď dávajú hypotéky 😅 ja som na tých 100% aj veľmi nástojila a som jej kvázi povedala že nech to vybaví a nech sa nevracia kým to tak nebude 😂 tak prišla s týmto riešením a bolo

acrobaleno
22. apr 2022

@melanta tak to by som nespravila a urcite nie 10k. A nesla by som ani rucit ani rodine a nie to este kamaratom.

rawmamka
22. apr 2022

Ako tu už bolo 100x napísané - nie, nepožičali by sme a už vôbec nie niekomu, kto už raz požičané nevrátil, nie preto, že máte 3 deti a na krku sami dosť dlhov (hypo + ďalší úver), stačí, že sa niečo stane (úraz, PN, starta zamestnania, invalidita, nebodaj smrť...) a ste v "prdeli" aj vy piati, nie preto, že tie peniaze nemáte navyše, to sú peniaze na potrebnú vec - auto, ......

annamalaga
22. apr 2022

@minutka to si srandu robíš ? To fakt bola v modrom z neba?

sashabb
22. apr 2022

@annamalaga píše " A este napokon skonci u rozborila " čiže nie nebola

hlubik
22. apr 2022

nie

lucky_k
22. apr 2022

@vevesh mas pravdu, ze by to tak malo byt ALE iba za predpokladu, ze nieje ina moznost a sestra sa dostala do uzkych ( kde samozrejme moze skoncit hocikto z nas), lenze sestra uz v uzkych bola pri narodeni dcery - autorka s manzelom vtedy kupili vybavu, POMOHLI, ona to zobrala automaticky, peniaze nevratila a teraz zasa potrebuje byvanie s tym, ze 10 000 si nasporili a uskromnili sa aby mali na auto a sestra ich urcite zasa nevrati..... kedy mieni starat o seba a nezdierat bratovu rodinu???? Toto je ina situacia, tu sestra vyuziva brata

luckynat
22. apr 2022

Ani za boha by som nedala

mima172
22. apr 2022

Keby je situácia taká, že máte tie peniaze "nazvyš", čiže len odložené, no bez účelu, čo za ne, tak áno požičala by som (no s papierom, nielen na pekne slovo). Keď sú to však vaše peniaze nasetrene na auto, nie ste žiadni milionári, tak nie. Rodina si má pomáhať, to áno, no aj keď sa vžijem do druhej osoby, tej ktorá tie peniaze potrebuje, tak by som o ne nedokázala ziadat niekoho, kto sám nemá nazvyš.

nevenka
22. apr 2022

@minutka pre pana krala 🤯