icon

Požičiavanie peňazí rodičom. Ako riešiť naštrbené vzťahy?

rabl
6. dec 2025

Po dlhom uvažovaní som sa sem rozhodol napísať a popísať moju situáciu. Rád by som poznal názor iných ľudí.
3 roky dozadu som požičal rodičom všetky moje úspory. Jednalo sa cca o 30 000€. Rodičia podnikajú (potrebovali na zabezpečenie chodu firmy) tak mi to bolo vysvetlené. Bol vyhraty vacsi kontrakt takže som osobne videl perspektívu dobrého zárobku pre firmu. Peniaze som odvtedy nevidel. Bral som to tak že dorobím výšku ešte čosi si popritom zarobím a budem mať aspoň dobre peniaze na štart do života s priateľkou. Prešiel jeden rok, druhý a peniaze som stále nevidel. No za to som videl doma neustále drahé nákupy oblečenia, vybavovania domácnosti a do svojich hobby investovali taktiež tisice €. Ja som im to aj vyčítal, ale moje úspory neustále odkladali a brali to za nepodstatné, že mi budú vrátené neskôr. Mne už dochádza energia to od nich vypytovať no napriek tomu vidím že by zo svojej úrovne a štandardu absolútne nepoľavili no naopak si žijú lepšie. Ja už s nimi nežijem niekolko rokov pretože tie vzťahy už vtedy neboli dobre. Najviac mi je to ľúto zo strany mojej manželky pretože máme určite plany do budúcna a chceme si už zabezpečiť vlastne bývania no čiastka 30 000€ plus nemám zaplatene prace ktoré som pre firmu urobil…. Keď trvám na vrátení matka mi povie, že mám sa na to pozerať z dlhodobého hľadiska a ostane mi majetok. Začal som byt k ním odmeraný… Môj názor je že som mladý teraz manželka to iste takže mám nárok si s úsporami nakladať ako sa mi zaumieni. Ďakujem za názory… v budúcnosti budem vedieť že sa nepožičiava ani rodine…

Strana
z2
anonym_04b48d
6. dec 2025

Fúha. No to je silná káva.

My sme to mali opačne, požičali sme si od rodičov 20tisíc € a hneď ako firma začala prosperovať, sme vracali minimálne 1000€/mes., aby videli, že nám na tom záleží a že to nie je len tak, ani samozrejmosť, že ti niekto požičia taký finančný obnos. Ešte sme sa uskromnili a nešli ani na dovolenku, ani nič drahé nekúpili, aby sme to čím skôr splatili.

Nerozumiem tvojim rodičom, bol si pre nich len práčka na peniaze zjavne. A je im úplne jedno, že tie peniaze jednoducho nemáš…

A ďalšia vec je tá, že nikde nie je istota, že raz niečo od nich budeš mať, vlastniť. Sám vieš, ako to funguje v podnikaní.

Na tvojom mieste by som tie peniaze razantne žiadala naspäť, aj keď po čiastkách.

Ponaučenie do života máš teda dobré.

pribinak
6. dec 2025

Do budúcna ….poziciavaj len toľko peňazí koľko si ochotný akceptovať že už ich nedostanes späť

tinka3435
6. dec 2025

Mali ti rovno povedať že je to nenávratna pôžička keď si ratal stým že ti ich raz vrátia

rabl
autor
6. dec 2025

Oni majú aj priestory ktoré prenajímajú. Bolo povedané že mi to budú vracať z toho. Reálne som z tých nájmov nevidel ani €. Dovolenka, lyžovačky oblecenie, vyslovene mám narátané, že tisice € dali do svojich voľnočasových aktivít. Jedine čo im nemôžem krivdiť je že mi prispeli na svadbu ale to je fakt zanedbateľná čiastka cca do 2000€… čo prispeli. Ináč to je všetko za tie 3 roky. A teraz neviem ak by mi to reálne uz išli vrátiť či mám teraz príspevok na svadbu odčítať od dlhu. Naopak keď sa na to pozriem tak že čo som mohol kúpiť za 30 000€ 3 roky dozadu a teraz…

rabl
autor
6. dec 2025

A vlastne ešte sa stala jedna vec čo ma trošku zamrzela. Sedel som v kancelári chystal som sa do prace a prišiel za mnou otec, že potrebuje požičať ešte 5 000€. Ja som to hneď odmietol, že nevidím v tom zmysel mu požičiavať a že nesúhlasím s tým. Hneď znervóznel a začal na mňa kričať nech vypadnem z domu a už tam nechodím. To je tiež vec, ktorá ma fakt zamrzela a narušilo to vzťahy dosť…

anonym_992acf
6. dec 2025

To si šikovný, keď si si ako študent dokázal nasporiť 30 000€ 🙂 . klobuk dole

rabl
autor
6. dec 2025

Šetril som od 19 rokov. Chodil som na stavby plus som robil nejaké predaje cez internet… takže nebolo to nič nereálne ….

anonym_e857b2
6. dec 2025
@rabl

Šetril som od 19 rokov. Chodil som na stavby plus som robil nejaké predaje cez internet… takže nebolo to nič nereálne ….

@rabl Je mi ľúto tvojej situácie ;/ ale reálne tie peniaze ak nevrátia dobrovolne, predpokladám že papier o pôžičke nemáš…takze ich už neuvidis. Taká je realita. Strašne že to spravia rodičia svojmu dietatu v čase keď si rieši bývanie a zakladanie svojej rodiny

sevrin
6. dec 2025

Viem aký je to pocit. Niekedy v polovici 80. rokov mi matka zobrala z šporkasy 300 korún a tvárila sa, že je to úplne normálne.

anonym_fa4de3
6. dec 2025

Je to smutné, ale stáva sa to. Človek sa učí celý život.
Požičať väčšiu sumu LEN s notárskou zápisnicou, kde s určí doba splatnosti.
Aj ja som sa poučila.
Otcovi povedz, ak ti vrátia tvoje našetrené peniaze , t.j. 30 tis. , potom tam viac nepôjdeš.
Stále im pripomínaj, že ti ich musia vrátiť. Že ich súrne potrebuješ.

rozculena
7. dec 2025

posielal si to cez účet?

janinah
7. dec 2025

Myslim,že tie peniaze neuvidiš,kým nebudeš dediť.Keby si to chcel riešiť pravnou cestou,tak mysli na to,ze potrebuješ dôkaz o požičaní a že existuje premlčacia doba na vymáhanie dlhu.Keď sa dlh nestihá vymôcť do konca oremlčacej doby treba vybaviť uznanie dlhu pred notárom.

anonym_99af48
7. dec 2025

@rabl tiež sa obávam, že tie peniaze viac neuvidíš, neviem, či by pomohlo, keby si im poslal obidvom SMS, že by si bol rád, keby ti začali vracať tých 30000 eur, ktoré si im požičal, môže to byť aj po 1000-2000 eur mesačne. Ak by ti odpísali a uznali dlh, neviem, či by to nestačilo, asi by bolo dobré obrátiť sa na právnika, možno pomôže @draik. Viem, že súdiť sa s vlastnými rodičmi nie je nič moc, ale zase ide o vysokú sumu.

tykat
7. dec 2025

@rabl co znamena pozical? Dal na ruku, poslal na ucet? Zmluva, doklady k pozicke, podmienky, doba, splacania? Ja by som riesila s pravnikom.
A nadpis mal zniet "Poziciavanie penazi nastrbuje vztahy", "a" tam je uplne zbytocne.

1fifinka1
7. dec 2025

Tiež som požičala rodine väčšiu sumu peňazí na podnikanie. Zmluva spísaná pred notarom. Dohodnuté splátky, čas splatenia. Niečo mi vrátili, kým mladého nezavreli za ich parádne kšefty do basy. Jeho žena moja sesternica sa mi už len smiala potom do tváre. Nevymohla som už nič potom. Musela som to oželieť. Bolo to pred 20 rokmi a bola to suma 150 000 korún. Brala som si na to pôžičku a splácala ju roky. Bola som hrozne hlúpa. Už nikdy viac. Ale týždeň chodili ku mne domov plakať, že to potrebujú a ze iich musím zachrániť a bla bla. Ze sú odvtedy narušené vzťahy vrodine nemusím ani písať. Teda sú nulové. Ak by ti rodicia tie prachy chceli vrátiť, urobia to uz. Mrzí ma to.

anonym_61f59a
7. dec 2025
@1fifinka1

Tiež som požičala rodine väčšiu sumu peňazí na podnikanie. Zmluva spísaná pred notarom. Dohodnuté splátky, čas splatenia. Niečo mi vrátili, kým mladého nezavreli za ich parádne kšefty do basy. Jeho žena moja sesternica sa mi už len smiala potom do tváre. Nevymohla som už nič potom. Musela som to oželieť. Bolo to pred 20 rokmi a bola to suma 150 000 korún. Brala som si na to pôžičku a splácala ju roky. Bola som hrozne hlúpa. Už nikdy viac. Ale týždeň chodili ku mne domov plakať, že to potrebujú a ze iich musím zachrániť a bla bla. Ze sú odvtedy narušené vzťahy vrodine nemusím ani písať. Teda sú nulové. Ak by ti rodicia tie prachy chceli vrátiť, urobia to uz. Mrzí ma to.

@1fifinka1 tvoju sesternicu je málo aj opľuť. hnus

martinadomianova
7. dec 2025

@rabl rodinu si nevyberáš. Na tvojom mieste by som spísala zmluvu o pôžičke na taký finančný obnos. Predsa len to nie je nejakých 500 Eur, ale 30000. Vtedy by si mal aspoň nejakú páku na nich. Teraz nemáš nič. Vyzerá to, akoby Ťa rodičia len využili.

anonym_e6bda0
7. dec 2025

S peniazmi sa zrejme rozlúč
To je tak, ked za peniaze si charakter človek nekúpi
Je mi to ľúto

rabl
autor
7. dec 2025

Uvidím. Idem cakat ešte pár mesiacov som zvedavý ako sa vyvŕbi. Súdiť sa s rodinou, tomu som sa chcel oblúkom vyhnúť. Peniaze som posielal všetko cez účet mám to vo výpisoch. Ale peniaze som len zadal ako platbu. Do poznámok som nedával nič.

janinah
7. dec 2025
@rabl

Uvidím. Idem cakat ešte pár mesiacov som zvedavý ako sa vyvŕbi. Súdiť sa s rodinou, tomu som sa chcel oblúkom vyhnúť. Peniaze som posielal všetko cez účet mám to vo výpisoch. Ale peniaze som len zadal ako platbu. Do poznámok som nedával nič.

@rabl hned si vybav papier o uznani dlhu pred notarom

bashka80
7. dec 2025

Ako si im tie peniaze pôžičal, so zmluvou alebo bez? Ak bez, tak smola, už ich nikdy neuvidíš, pokiaľ teda nebudeš dediť. Ak so zmluvou, daj to na súd, rodina-nerodina.

1fifinka1
7. dec 2025
@anonym_61f59a

@1fifinka1 tvoju sesternicu je málo aj opľuť. hnus

@anonym_61f59a najlepšie, že zmluvu som nechala spísať s jej otcom, s mojim ujom, na jeho meno. Tušila som, žeby mohli nastať neskôr problémy. Takže vlastne, keď som si ich pýtala od nej, tak sa schovávala. A keď som sa nasrala a šla za jej otcom, keďže sa za ňu zaviazal, bol na zmluve povedal, že si mám pytat od toho komu som požičala a zabuchol mi pred nosom dvere. Dlho pre dlho mi to ležalo v žalúdku. Jej sa neskôr začalo dariť, ale vyhýbala sa mi stále a robí to dodnes. Mohla mi ich už stokrát vrátiť..

tinka8512
7. dec 2025
@rabl

@rabl toto je horozne, normalne mi zle prislo, 30tis je vela panazi a co tvoji rodicia robia je velmi zla vec. Proste ta vyuzili a vobec sa nechystaju to vratit.

rabl
autor
7. dec 2025

A čo z tou svadbou ? V prípade vrátenia by ste to odcitali z dlhu ? Alebo to neriešili ? Jednalo sa orientačne o 2000€…

strawberry0797
7. dec 2025

@rabl ste dospeli ludia, normalne slusne im povedz, ze tie peniaze chces naspat, lebo ich potrebujes. Nech ti ich splacaju postupne, ak nemaju.

efka77
7. dec 2025

@rabl Tych 2000 na svadbu by som sa dobrovolne vzdala ako prejav dobrej vole. Ale na zvysnych 28 tis by som trvala.
Musis si sam premysliet do akej roviny narusenia vztahov si ochotny kvoli peniazom ist. Samozrejme ze moralne to je bez pochyb tvoj narok. Pokial ta maju rodicia len za kasicku a nie su ti v zivote oporou ( a to nemyslim financne) tak im daj poslednu moznost peniaze vratit. V pripade ze nevratia zariadila by som sa.
Sustred sa na svoju zalozenu rodinu, skus si privyrobit a uzivaj si zivot. Viem ze ta to mrzi,ale pokial to nevies riesit ani sudne tak konanie inych neovplyvnis. Ani rodicov....mas poucenie pre buducnost.

anonym_da6c61
7. dec 2025

si jedinacik? mozno to beru takze firma a dom a majetky budu raz tvoje ... ja by som sa nesudila ... ponaucil si sa.. uz im nepoziciavaj a porad si sam .. este s nimi byvas , robis v ich firme? sa osamostatni odstahuj a zi si svoj zivot ... 30 je dost ale zas rozhadat sa sudmi s rodicmi p to za to nestoji . vy ste sa zrejme anai poriadne nedohodli a ty si teraz urazeny a aj oni ..

zoe269
7. dec 2025

Spätné to už nepôjde inak, ako cez súdy. Do budúcna budeš vedieť, že ak niekomu požičiavaš, tak na zmluvu a s presným datúmom vrátenia, poprípade penále a úroky.

anonym_5fd19f
7. dec 2025
@rabl

@rabl moj muž ma to isté. Pozical 4roky dozadu rodičom a odvtedy nic. Viac krat ich pytal. Na dovolenky nechodia, ale prerabaju v byte uz prerobene. Ale na vratenie nemyslia. Je to poučenie do buducna.

anonym_2dd88f
7. dec 2025
@rabl

A čo z tou svadbou ? V prípade vrátenia by ste to odcitali z dlhu ? Alebo to neriešili ? Jednalo sa orientačne o 2000€…

@rabl je mi to ľúto. Vetou o tom, že raz zdedíš majetok ti to, myslím, vysvetlili dostatočne. Že za ich života ti to nevrátia.... A ja len že - ako sa ti podarilo našetriť 30000 keď si ešte mladý a študoval si?

Strana
z2