icon

Pôžička na mňa pre niekoho iného. Mám ju vziať?

maybee
10. feb 2010

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o názory a rady. Ďakujem 🙂

Keby Vás Váš priateľ, s ktorým nie ste zobraté, nemáte nič spoločné, chodím s ním 5 rokov, poprosil o to, aby ste si na seba zobrali pre neho pôžičku 3 300 eur na splatenie ostatných pôžičiek... doteraz si toho nabral až 250tis. SK a zamotal sa trošku. Sám si to zobrať nemôže, lebo je szčo a má už veľa pôžičiek. Nespráva sa ku mne moc dobre, ani s ním neplánujem ostať... tvrdí mi, že to platiť bude... tlačí ma k múru a mňa to veľmi trápi, rada by som mu pomohla hocijako inak, ale urobiť to nechcem.

Preto chcem len vedieť, či by ste to vy urobili. ďakujem

martinka79
10. feb 2010

ne budoucnost nechceš s tímto člověkem a nějaká vidina, že se napraví tu není. takže pěkně pozdrav, rozluč se a honem pryč. neztrácej roky svého života s někým o kom víš, že není spolehlivý či schopný sám něco řešit a ještě není k tobě hodný...

alca85
10. feb 2010

jednoznačne nie....to by bola asi najväčšia hlúposť a súhlasím s mimi73...nohy na plecia....

dadis
10. feb 2010

maybee urcite nie a od takeho muza urcite prec, ja mam takeho brata ☹ , s takym clovekom bude cely zivot iba problem ☹ ☹ ☹

maybee
autor
10. feb 2010

ďakujem baby, máte všetky pravdu... nech mi je ho akokoľvek ľúto, akokoľvek by som mu chcela pomôcť, toto nemôžem urobiť. Keď čítam niektoré tie osobné skúsenosti, tak mi je už teraz z toho zle... 😔

iris
10. feb 2010

maybee - v žádném případe do toho nechoď, dopadla bys velmi tvrdě an pevnou zem, jak radily holky, pryč od něj, s ním tě nečeká nic dobrého a myslím, že i ty sama to víš, když s ním neplánuješ budoucnost 😉

maybee
autor
10. feb 2010

tak som mu to povedala, že nie.... no a dočkala som sa takej odpovede typu: že je smutné, že mu nechcem pomôcť, vlastná frajerka, ževraj to je čudné aj iným ľuďom, že prečo sa on vlastne čuduje, že viem, že som lakomec, a že keď ani najbližší človek nechce pomôcť, tak je to smutné...

ja už neviem 😢 😢

milada2
10. feb 2010

Maybee, přesně jak píšeš, snažila bych se mu pomoct jinak, ale půjčku bych si nebrala. Obzvlášť pokud se k tobě nechová pěkně a nechceš s ním zůstat. Ze své praxe (sociální pracovnice) si už umím představit následky. Půjčka bude posaná na tebe, takže pokud on nebude splácet, veškeré následky si poneseš ty. A to že bude splácet, ti zaručit nemůže a ani z něho peníze nebuseš mít jak vymáhat. Nehledě na to, že pokud by sis třeba chtěla v budoucnu brát hypotéku nebo nějakou půjčku, už ji třeba ani nedostaneš, i kdyby přítel půjčku splácel (zhorší ti to bonitu) nebo nedejbože nesplácel (registr dlužníků). A kdyby ji nesplácel, tak samozřejmě narostou úroky, které zase budeš muset platit ty. Prostě je to obrovské riziko a na dlouhou dobu. Takže za mě určitě ne!

tux
10. feb 2010

maybee, to je jasný že to nakonec bude svádět na tebe a dělat ze sebe chudáčka, tohle je závazek a sám by měl v první řadě hledat všemožné cesty jak z toho ven, půjčka na splátky je dost špatnej tah, je to vytloukání klínu klínem, pokud má nějaké movité věci, které stojí za to je prodat at to udělá. nenech se vydírat, měl se zeptat tak jednou dvakrát a ne naléhat a spoléhat se že mě z průseru vatáhne někdo jiný, pak se něco stane, nebudete spolu a ty budeš za něj splácet jeho dluhy a to se dost často stává. drž se svého rozhodnutí, sám je sobec, že nedokáže tolerovat názor nejbližšího člověka, to je smutné.

sjuzi
10. feb 2010

Maybee, tiež som ten typ, ktorý nerád hovorí druhým nie, ale už som sa naučila byť v niektorých veciach jednoducho zásadová a radím Ti, aby si sa to naučila aj ty.

Toto je jednoducho vec, ktorú od teba nemá právo žiadať!!!
Jeho správanie je totálne nezodpovedné, nechápem, čo si od toho sľubuje, celý život na pôžičkách??? 😕 Povedz mu jednoducho, že takto si to ty nepredstavuješ a bohužiaľ žiadnu istotu v tomto smere z jeho strany necítiš. Ako on tebe, tak ty jemu, skús to... Pretože kým budeš ty slabá, tak on ťa bude slovne deptať... NEDAJ SA!!! Posielam veľa síl a energie.

Viem, že sa nám tu veľmi ľahko píše... Ale možno teraz nastal ten správny čas, aby ste sa o vašom vzťahu úprimne porozprávali... 😉

nguyen
10. feb 2010

V ziadnom pripade by som si nebrala pozicku pre niekoho ineho, ani pre muza, s ktorym by som bola zobrata, poprve preto, ze ani po 20 rokoch vztahu jeden nikdy nevie a podruhe, ked chce tie prachy na splatenie inych dlhov, tak by ti uz malo byt jasne, s kym mas docinenia. Ale ak mu naozaj chces pomoct, tak si peniaze pozicaj, ale nedaj mu ich, pozicaj mu ich. Daj si urobit notarske "osetrenie" pozicky, aby si v pripade, ze to zle dopadne, mohla tie peniaze od neho pravne vymahat. Lebo ono to s pozickami nie je sranda. Ak chces normalnu pozicku tak ta budu presetrovat az ti z toho zle bude, kym ti nieco daju a ak to nahodou pototo, tak zbohom normalne pozicky na velmi dlho ak nie navzdy a potom si mozes poziciavat od vseliakych spekulantov s 10% urokom...takze asi tak.

sjuzi
10. feb 2010

A mám pocit, že je v riadnom "srabe", keď na teba takto tlačí... nevonia to ničím dobrým... 😒

milada2
10. feb 2010

Aha, tak jsi to koukám rozlouskla 🙂 udělala jsi dobře. Z toho jak reaguje je zřejmý, že je jen nezodpvědný sobec. Ty jsi mu přece nabídla auto, což se mi zdá jako dost velký krok. Obzvlášť, pokud si bere půjčky pořád do kola a rozfofruje je, tak nemůže čekat, že se takhle uvážeš ty. Je prostě naštvanej a tak útočí. A to si myslím dokazuje i to, že by se na placení časem vyprdnul a nechal tě v tom plavat. Chápu, že je to pro tebe nepříjemná situace, ale ty nejsi ta špatná, naopak!

maruschka
10. feb 2010

...keby ťa mal naozaj rád, tak by ťa neťahal do svojich dlhov..ale naopak: snažil by sa ťa uchrániť pred svojou minulosťou a jej následkami.. 😔 😔 😔 😔 😔 😔 😔 😔 😔 Snaží sa ťa zmanipulovať vo svoj prospech, bež od neho, pokiaľ máš ešte čas.. 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕

dali4
10. feb 2010

Presne tak... mne sa už to zdá dost divné že ta o to vobec požiadal 😠 ... v živote nikdy bysom do toho nešla ani keby ma s plačom na kolenách prosil ! 😉

vladkaz1
10. feb 2010

ziadnu pozicku neber ,moj manzel tak rucil vlastnej mame ,ktora sa vsetko vysrala ,nam tvrdila ze to plati a nam prisla uz ako manzelom s malym dietatom exekucia ...nieje to sranda rok sme za svokru platili ,ani dakujem sme nedostali ... nikdy viacej ,este sme sa nepoznali s muzom ,ale asi by som ho uz dorazila ...keby sa take nieco stalo ...
Uprimne ,neber nikomu nic ziadnu pozicku ani neruc!!!!!!!!!

dzio2
10. feb 2010

nieeeeeeeeeeee

frisbee
10. feb 2010

maybee...v žiadnom prípade ani o tom neuvažuj!!!Zničíš si celý život!Moja bývalá vedúca podĺahla prosbám svojeho nezodpovedného otca,vzala si skoro pol milónovú požičku,aby uhradila jeho dlhy,dopadlo to tak,že on si bral ďaľšie a ďaľšie úvery od podvodníkov,kupoval veci na splátky a nemal z čoho splácať,jej sa rozpadlo manželstvo,aj priateľ ju opustil,pretože sa roztočil kolotoč s exekútormi.Svojej dcére zničila detstvo,nikdy v živote neboli ani na dovolenke,nemali na jedlo ani na oblečenie,keď kúpili malej bicykel,do dvoch týždńov jej ho zabavil exekútor.Ona sama si musela požičiavať peniaze od nás zamestnankýń a od brigádnikov,takže aj celá jej autorita bola v zadku.Neznič si život,závisí to iba od teba.

grettka
10. feb 2010

v ziadnom pripade nie! maybe, zjavne ta citovo vydiera... tebe nezosta nic ine, len odolat.. je to tazke, ale nedaj sa obalamutit jeho smutnymi ocami. A to teda duplom uz aj z toho dovodu, ze s nim neplanujes zostat. To je nie par centov taka suma, aku po tebe chce. Nech sa obrati o pomoc inam, pokial nevladze splacat, tak nech to pisomne oznami tam, kde si bral pozicky, pokial to boli banky, moze dostat splatkovy kalendar alebo podobne. Alebo potom existuje uz len moznost osobneho bankrotu. U nas to nie je az tak rozsirene, ale uz som o tom pocula. http://financie.etrend.sk/banky/ako-na-osobny-b... Tolko mu mozes poradit.
vela ludi robi chybu, ze pri neschopnosti splacat sa neobracia na instituciu, od ktorej tu pozicku ma, ale berie pozicku, aby splatilo pozicku, tadeto skutocne cesta nevedie. A najhorsie samozrejme ak su to nebankovky.....

alca85
10. feb 2010

inak teraz ma napadlo, že už koľko bolo popísané o takýchto podvodníkoch.....chodili aj s viacerými ženami a to dosť dlho a keď si u nich získali dôveru, tak začali pýtať peniaze presne takýmto spôsobom.....nedaj sa ním zmanipulovať....a ako ti aj ostatné radia, pošli ho kade ľahšie a to čo najskôr.....

julie2905
10. feb 2010

maybee, opravdu si půjčku na sebe neber, ty kecy, že jako nejbližší mu nechceš pomoc atd..., snaží se tě zmanipulovat a na mě už to působí jako vydírání, nedělej co je tobě proti srsti, snažíš se mu pomoct jinak, kdyby měl zájem už by tvůj návrh přijal, bojím se, že až bude ty peníze mít, že je stejně zase rozfofruje, pokud se to takhle už stalo...
přesně takový typ člověka je můj bratr, ještě když jsme bydleli doma s mamkou (jsme 3 sourozenci) tak k nám vtrhl exekutor, vylomili zámek, nepřijde jeden člověk ale s policií a zámečníkem, tenkrát jich bylo pět, doma v té době byla moje mladší sestra, která spala po noční a neslyšela zvonění a ti všichni jí stáli nad hlavou, když se probudila, z toho šoku se vzpamatovávala tenkrát docela dlouho, ty máš +, pokud vezmeš půjčku na sebe, tak bys o exekuci samozřejmě věděla jako první..., mám ještě další příklad, ale ten nechci rozvádět a je dost podobný tvé situaci, skoro mi příjde jako by to psala ona, ta dotyčná platí nakonec půjčku sama a s přítelem už není...
takže moje odpověď by byla jasné NE!
maybee, a ještě jednu věc, jestli se k tobě chová špatně, proč s ním ještě zůstáváš?, neztrácej čas s někým, koho stejně chceš opustit, udělej to, budeš volná a hlavně bez dluhů, jestli váháš představ si s ním život dál, až přijdou děti..., chceš se potom trápit, stáhne tě na dno, místo toho aby jste se posouvali dál, z toho co píšeš není to člověk vhodný pro život...
rozhodnutí je na tobě, já bych se s ním už dávno rozešla...
přeji ti, aby jsi se rozhodla správně...

maybee
autor
10. feb 2010

Ďakujem moc...

maruschka - je to sebec, preto to odo mňa požaduje, nemyslí na nič, len na seba...

julie2905 - je to vydieranie, mne už dnes išlo roztrhnúť z toho srdce a cítila som strašnú úzkosť... neustále dobiedzanie a prečo nie, prečo... a potom ma nazve lakomcom... neprijal malú pomoc - to znamená to auto, čo som mu ponúkla, že nemám problém mu ho poskytnúť kedykoľvek k dispozícii, neprijíma rady, že sa má obrátiť na rodičov, ktorý by mu 100% pomohli, lenže on má hrdosť a pýchu... keby ich len poprosil, určite by mu pomohli.

A prečo s ním ostávam? Ako sa hovorí, zvyk je železná košeľa. Drží ma len ten a ľútosť... ja som strašne mäkká. Už som to raz urobila, opustila som ho, ale znova som sa vrátila a to aj napriek tomu, že som vtedy stretla niekoho, kto mi ukázal, že to môže byť vo vzťahu krajšie 🙂 musím na to nabrať len silu a tú teraz nemám. Pevne verím, že sa mi to konečne podarí...

Aj teraz, chcem mu pomôcť aspoň poradiť čo má robiť... a on je ku mne ešte protivný a drzí... práve to vyzerá tak, že prišiel o prácu... a za moju pomoc,len hej, jasné, áno, a hlas ako najväčší ukrivdenec na svete... 😒

maruschka
10. feb 2010

maybee...máš pekné motto vo svojom pase a tak by si sa mala podľa neho aj riadiť..Tento vzťah má podľa teba budúcnosť? Cítiš, že by si s týmto človekom mohla prežiť čo i len polovicu svojho života? Ako sa naňho budeš pozerať po tejto skúsenosti? Uvedomuješ si, že ťa zaťahuje do absolútne neprijateľnej situácie, z ktorej najbližších 10 rokov nevyviazneš bez ujmy na psychickom zdraví a s vybrakovaným účtom?

Ak je pre teba tento vzťah iba ľútosť, zvyk..tak to nie je vzťah..Vzťah je o niečom inom a nie o vydieraní, vymáhaní peňazí, atď..

Horšie sa bude cúvať a utekať, keď by bolo dieťa na ceste alebo už na svete..Premysli si to..Je to na tebe.. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

eva7780
10. feb 2010

maybee,určite to nerob,zdá sa,že jeho vobec netrápi,že má kopec dlhov a pribudnú dalšie a ver,že jeho by vobec netrapilo keby prestal platiť a musela by si to robiť ty 😒
lútosť hod bokom a rozíd sa s ním ,takýto vzťah nemá budúcnosť

dorinek
10. feb 2010

may - kdyby měl opravdu takovou hrdost a pýchu, jak píšeš, tak by Tě o to nikdy nepožádal. Zřejmě nechce jít za svými rodiči, protože tuší, že to nebude moct splatit a nechce je dostat do problémů. Alespoň to na mě tak působí. Ale u Tebe je mu to zřejmě jedno, že ti tím pokazí život. Pokud nebude splácet, budeš to muset zatáhnout ty, pokud nebudeš mít, přijdeš o všechen svůj majetek - banku to zajímat nebude. Jsi ručitel a basta. Ani soud Ti nepomůže. 😔
A navíc Tě citově vydírá - radši bych co nejdřív zmizela,pokud se bojíš, že se mu neubráníš. A možná bych se i svěřila nějaké blízké osobě, která by se mě zastala a popřípadě mu i "vysvětlila" , že tudy cesta nevede. 😕

dicinka1
10. feb 2010

ahoj..tak toto nerob...potom to budeš splácat,zatial čo on bude mat leháro... 😉

sue
10. feb 2010

May, neviem ako o čomsi takom môžeš uvažovať 😕 určite nie 🤐

fender
10. feb 2010

taky se přikláním k "ne".
ani ne tak primárně z obav před splácením (i když ty jsou naprosto namístě a opodstatněné), ale spíš proto, že tě k tomu nutí 😠

mamutka
10. feb 2010

na kecy o tom ze nechces pomoct bliznemu sa vykasli, nech ta citovo nevydiera.....nech si pyta od rodicov su mu blizsi, nie?...
tiez som raz pozicala, sice podstatne mensiu sumu, ale tiez osobke co si brala jedny uvery, aby splacala tie predchadzajuce......a po rokoch sa velmi tazko dopracovavam k svojim peniazom, nevadi, ze som na materskej, muz robi na troch a dotycna osobka si zaraba len na seba a svoje radosti...
nakoniec budes ty ta zla aj ked peniaze das, lebo ked ich budes potrebovat naspat, bude plakat, ze kde ich ma vziat, ze je v nudzi...ako vzdy...to je jasne ako nebo nad hlavou v krasny letny den......
ruky prec od toho...

ivana98
10. feb 2010

maybee, jednoznacne NIE...

eps
10. feb 2010

Maybe, jak psaly holky, NE! Navíc, jeden dluh nabaluje druhý... A vůbec, pokud na tebe jde takovýma řečma a nejsi přesvědčená o tom, že s ním chceš být... Já bych od něj šla teď, myslím, že je vhodná chvíle...