Práca, rodina, domácnosť, osobný život
Zenyyyy... nastupila som po 8mich rokoch doma do prace a mam pocit, ze mi skoncil zivot.. Rano vstanem, vychystam sa, rychlo deti pripravit do skolky a skoly, vyrazit - hodina cesty v zapchach.. dojdem na 7.30 do 16:00 v praci.. rychlo pre maleho do skolky - cesta 40 minut, takze to ledva stiham (skolku maju do 17:00)... beriem ho medzi poslednymi 2mi detmi ☹ ... dojdeme domov, ledva sa troska porozpravame, uz dojde starsi zo skoly, spravi sa ulohy, priprava do skoly - desiata, veci do roboty a skolky a sup uz kupat a uspavat... ziaden cas s detmi - chce sa mi plakat 😢 😢
Vaaaazne, ako to prosim zvladate? Ste superzeny? Existuju snad prace aj do menej nez 16tej? /u nas nic nebolo ked som hladala/.. Chcem len pocut, ako to zvladnut a nezrutit sa - ved tot je len robota a povinnosti a cez vikend dohanat domacnost...
Dakujem - precitam si akekolvek rady, skusenosti, postrehy... odpisat asi neodpisem, padam na drzku a asi do 20 minut spim 😅 pekny vecer
vitaj v klube pracujúcich žien u nás je to presne to isté
@zuzzii to je aj ten prvotny sok so zmeny rezimu.Po tolkych rokoch zrazu uplne ine fungovanie.Nahanacky,nestihacky...ale vsetci nejako zijeme.Aj mna to caka.Ale pamätam si aj ako slobodna bez deti som po praci toho vela nestihla a ani sa mi nechcelo...a caka to aj mna o rok,dva...neviem...nemas tu moznost skratit si uväzok na 6h.?Neskor zacat,skor skoncit?Alebo sa dohodnut s nejakou maminou z blizka, co ma tiez dieta v skolke a je doma,ze by za nejaky prispevok bola ochotna,zobrala aj tvojho,aby teda nesiel medzi poslednymi.Spolu by sa pohrali,kym prides a nemala by si take vycitky,nahananie. Neboj najdes si system,zvyknes si nan,vsetko sa dostane do nejakych kolaji.Su ludia,co ziju ovela,ovela tazsie.Cele to obdobie kym su deti male,je narocne.Drzim palce.
Ahojte, tak u nas v rodine s dvoma malymi detmi to vyzera nasledovne. V pondelok, stredu a v stvrtok vodi dievcata do skolky manzel a ja chodim do prace na 8.00h a vyberam ich okolo 17h, inak skolka, teda platena druzina spravovana mestom je otvorena do 18.30h. S dievcatami zajdeme na ihrisko, alebo sa hodinku hrame doma, potom vecerne kupanie, vecera a okolo 21h idu spat. Mame to podelene tak, ze ten, co vybera dievcata sa im potom aj vecer venuje a chysta veceru, ten, kto ich vodi rano, napriklad nakupuje alebo upratuje po veceri. Mam upraveny pracovny uvazok tak, ze namiesto 7h robim 8h a potom mam v stredu popoludni volno a sme spolu doma. V utorok chodim do prace okolo 9;15h a vecer som v robote dlhsie a dokoncujem to, co nestiham v ine dni, v piatok po praci mam cas na seba a chodim cvicit. Manzel chodi sportovat v stredu.
Mame to sice pekne podelene, ale staci nejake choroba, zdrzanie, sluzobka a je stres. Idealne je obmedzit dochadzanie do prace ( tu sa dochadza aj hodinu metrom niekedy), mat vypomoc v domacnosti.
Práve čítam jednu knižku o MLM 🙂 A píše sa v nej " Väčšina ľudí sa zasekla na pozícií so stálym platom alebo v práci, ktorá obmedzujú pres časy, takže jedna práca neposkytuje dostatok príležitosti vymeniť viac času za viac peňazí. Preto aj ich partneri musia pracovať viac, ale ani to nestačí. Takže si zoberú druhú prácu. A ich partneri tiež. Výsledkom je rodina s troma až štyrmi platmi, ktorá sa zúfalé snaží vymeniť viac času za viac peňazí. Potom nemá kto vychovávať deti. Tie sa o živote naučia z hraní videohier. Zúfale potrebujú svojich rodičov, ale tí stále pracujú, aby zabezpečili pre svoje deti lepšiu budúcnosť. Je to začarovaný kruh." ☹ Bohužiaľ krutá pravda
@katrin21 Ja nehovorím že MLM je záchrana, ja som len uviedla citát, ktorý podľa mňa vystihuje túto dobu. Nemalo to byť o MLM, len je to z knihy o ňom. Skúšam všetko čo sa dá, no aby som sa nepúšťala do niečoho zbytočne, tak si to najprv podrobne študujem. Ja nechcem, aby sa mi o deti starali babky. Chcem ich vychovávať ja. Preto chcem nájsť možnosti a nie len sa s tým uspokojiť, že tak to je a nič sa stým nadá robiť. Chcem prácu, nechcem sedieť len doma. Chcem kariéru, no nie na úkor deti. Doma by som sa zbláznila, ale keď deti uvidím ráno pri raňajkách a večer keď im budem dávať dobrú noc, tak je to o čom.
@zuzzii Po ôsmich rokoch taká zmena sa ani nečudujem, ale ja si myslím, že to chce čas, nájdete si nejaký kolobeh dňa s ktorým budete doma spokojní, len to chce trocha času, zvyknúť si na novú situáciu. Robíš iba cez týždeň? ak áno, 2 dní je víkend a je aj dosť sviatkov, takže bude dosť dní, ktoré môžeš prežiť s rodinou podľa svojich predstáv alebo dohnať čo sa nestíha, len chvílu potrvá, kým si nájdete systém. aj kedysi matky pracovali a zvládali to, všetko sa dá, len treba chcieť.
K dochádzaniu, pre mňa bývanie v satelite je vhodné iba pre dôchodcov, slobodných umelcov a podobných, čo sú bez záväzkov a môžu robiť doma, nie je vhodné pre pár, kde obaja manželia pracujú v meste a deti chodia tam do škôl a na krúžky, mať 2 hodiny denne cez pracovný deň navyše by určite pomohlo. Nie je všetko mať dom, pokým je to v podstate na úkor voľného času a rodiny podľa mňa, s týmto ti nik nepomôže, pokým chceš ostať bývať tam kde bývaš.
Ked som pracovala v skolstve, to boli zlate casy... do prace na 7:00 doma 15:15. Robila som si pripravu, ale mala som aj volne hodiny v priebehu dna. Dnes makam na 3 zmeny, praca nadcas aj cez vikendy.. Na dieta som sama. Babka sice postrazi, ale dieta potrebuje hlavne mamu. Takze moj tyzden niekedy vypada tak, ze 6x ranna a v nedelu uz idem na nocnu.. ked mam poobednu tak dieta vidim hodinu cez obed.. v sobotu doobeda a v nedelu. Zijeme v rodinnom dome a popri tomto vsetkom stihnut domacnost, okolie domu a kruzky.. mala chodi do ZUS.. takze ju tam vozim po nocnej a ked mam rannu tak 2x do tyzdna, aby vykryla to co zameskala ked mam poobednu. Nehovoriac o tom,ze po nocnej ju vystrojim do skoly, ked je zle pocasie odveziem a zalahnem zvacsa o 8:00. Zo skoly je doma o 13:00 ja este dospavam tak do 14:30. Som z toho vsetkeho unavena frustrovana.. Praca ma nebavi a lepsiu si neviem najst. Citim sa ako v pasci. Aj dnes idem na 6-tu nocnu.. V praxi to znamena, ze doobeda v sobotu prespim, zvysok dna domacnost a nedela bude pre malu.. potom sa budeme vidiet iba rano a hodinu cez obed... :/
Ja som tiez doma uz 8 rokov a este 3 budem takze u mna to bude pobodne zvykanie si na pracovny zivot.tiez uz teraz kolko razy rozmyslam nad tym.mam svokru ktora pomaha a aj snad ak jej to zdravvie dovoli tak bude aj popri praci.ja rozmyslam nad 2 moznostami.chcem rannu smenu takze aj minimum mi bude stacit hlavne aby som stihala rano deti do skoly a skolky a po obede prene.alebo este zivnost bud ako realitak alebo cisto len hypoteky tam si ten cas clovek vie upravit.
@margotka33 tak to je drsne toto ☹ a neskusala si robit nieco z domu, napr. priect narodeninove torty a pod? ja som na to lava, ale vidim, ze je o to dost zaujem
@mamutka stale uvazujem o nejakej inej praci. Denne posielam 4-5ziadosti o pracu.. Nikto sa ani len neozve.. Pripadne, ze vybrali vhodnejsieho kandidata... Neskusala som nic z domu.. Hoc by som velmi chcela
@margotka33 tak ak to velmi chces, verim, ze nieco vymyslis. Niektore baby su velmi zrucne. Neviem, odkial si, ale mna napr.fascinovalo, ze dakte v zapadnutej dedinke pri jedinej aktrakcii siroko daleko, kde sa ludia zastavia stala babicka a ponukala kolaciky. Take poctive, domace, cerstve a ludia kupovali samozrejme. Stacilo jej dohodnut sa so správcom arealu. Vselico sa da vyrobit. Alebo chodit upratovat niekomu? je to sice financne bieda, ale clovek si aspon zariadi cas, nie takato otrocina ....
@zuzzii - ja som tiež nastupila do prace po 7 rokoch, a mam 3 deti...zo začiatku to bolo presne tak, ako píšeš..stres, chaos, panika...aj ked deti vybera zo skoly/skolky manzel, ale predsa...ulohy, kruzky, na vsetko treba cas...ale zvykla som si...aj deti...ja robim od 7.30 do 16 hod, Manzel od 07.00-15.30...mne trva cest ado prace cca, pol hodiny...ale už aj s rozvozom deti do skoly, manželovi tiež....domov chodim okolo 17.00...ale deti sú už doma, alebo na krúžku...starší sú už štvrtáci a na krúžky už vacsinouo chodia sami, iba na jeden ich vozíme, mladší chodí na futbal, ale tam musíme chodiť s sním....ale chcem ťa ukludnit...zvyknes si...ten prvy rok je najhorší, kým si zvyknes na ten pocit, že nie si stále s detmi...ale oni sa potrebujú socializovať, im už až tak ako mama nebudeš chýbať....max, skontrolujes ulohy, poviete si, co nove v skole...pre nich bude doležité to, že sa na teba spolahnú, ale nemusíte byť spolu 4 hodiny denne...ja som si minule uvedomila...prišla som domov, deti už na kružkoch...vratili sa o pol siestej...este chceli ist von..tak mi ukázali ulohy, vzali rohlík a už ich nebolo...tak som bola zase sama🙂)) a to majú 10,10 a 7 rokov🙂)
@mamutka ja zijem sama s dcerou v rodinnom dome.. potrebujem poriadnu pracu a poriadny plat.. nie zabijat cas upratovanim za 20e, alebo ponukanim kolacikov.. Neviem komu by som ich ponukala a kto by ich kupil.. 🙂
@margotka33 pozri ty mas moznost ako si polepsit ale nechces ju vidiet, mohla by som 3x osr... cely dom ak by som mala makat ako otrok. Predat dom, kupit byt a slusne zit.
@hettinka ja chapem, ze tutu zacala o skolstve po tvojom prispevku, lebo ked citam, ako mozes odist najskor o 14:10 z prace a teda ake je to tazke, lebo chodis na "benefity" na vylet s 24 pubertakmi na dva dni aj s nocou a ci by sme to za to brali a tieto veci...celkovo cely tvoj prispevok vyznieva, zeby sme sa mali pristavit a potazkat si s tebou, ale prepac, to jednoducho nejde, mas sa skvele, pracovnu dobu mas taku, ze vacsina zien by bola nadsena a skakala tri metre patdesiat od radosti
tak my, zamestnane zeny full time v roznych fy, instituciach a bankach, mame pracovnu dobu taku, ze nestihame vyberat deti z druziny ani na pol siestu, lebo normalna pracovna doba je tak do piatej, pricom velakrat clovek robi nadcas, aby stihal natazko nakumulovane pracovne naplne, kedze vsade sa znizuju naklady na zamestnancov ich redukciou, ale praca ostava, tak sa rozdeluje a navysuje na ostatnych...velakrat som od tej sieste musela ostat do vecera do deviatej, lebo pri narazovych agendach to bolo nevyhnutne, nech mozem ostatne dni v tyzdni fungovat v beznych casoch
pritom uz su ludia tak vycerpani a zlbnuti, ze je uplne normalne, ze po sebe o tej piatej zazeraju, ak niekto UZ ide domov
ja sa nestazujem, ja somto zmakla, tak, ze chvalabohu je u nas flexibilka a mohla som prist do prace uz o siestej rano, aby som vsetko stihla a v riadnom case povyberala dve deti z dvoch roznych skol, isla s nimi na zusku, plavanie a podobne a potom von, domov, ulohy, domacnost......manzel je vytazeny do dna a zaroven vela pomaha aj doma, okamzite ako vidi ze nieco treba, nesetri sa, len je vela aj v praci, lebo ved jeden aj makat musi
momentalne som na rodicovskej s tretim a je to uplne naj obdobie, kedy stiham uplne vsetko s prehladom a je nam velmi dobre, som zvedava, ked nastupim do prace, ako to budem zvladat teraz
ako to mozte zvladat a stihat?
@celasapremenim na odľahčenie : " Ty ideš o piatej už domov ? Áno, mám dnes dovolenku..." 🙂
Ja tu budem za kacira, ale podla mna je to o organizacii. Varit sa da aj na dni, do upratovania zapojit aj deti a usetrit tak cas na rodinu.../zaluby/ aj ked na polhodku za den
ja osobne doporučujem ženám s malými deťmi v niečom podnikať , niečo rozbehnúť, budú pánom svojho času ak si to nenechajú prerásť cez hlavu, v pohode budú stíhať svoje deti zo škôlky a školy .

@zuzzii idealne je, najst si byvanie blizko prace 🙂 jasne, nikto nevieme, dokedy sa v tej praci ohrejeme, v dnesnej dobe. Ja pracujem aj byvam v jednej stvrti, muz sa mi smial, ked som navrhla byvanie blizko prace, do ktorej som prave nastupovala. To bolo pred 10 rokmi. Teraz je cely stastny, lebo prenho je hlavne, ze ma blizko les. Ked hrozilo, ze sa firma prestahuje, tak som povedala, ze radsej budem robit kvetinarku tu v okoli za polovicny plat, ako zarabat slusne a zabit zivot v autobuse a vecer padat na hubu. Aj bez toho ma predsa clovek doma dost roboty stale, na to treba aj nejaku energiu. Uplne chapem tvoje pocity, vecny kolobeh, lietat, makat.... 😖 Ja som mala stastie, ze sa to vsetko podarilo nastavit, aby som nebola doslova od tmy do tmy v robote a na ceste, je mi hrozne pri predstave ludi, co este o 18.tahaju z roboty, tasky z nakupov, doma unavene deti, ktore uz ani nevladzu robit ulohy.... ved toto nie je normalne!
Tento "socialny" stat by mal podporit zamestnanie matiek na polovicny uvazok, to by bolo idealne, aby rodiny mohli aj zit! nie len trcat v instituciach a cakat na vikendy 😢
Ja si vravim, ze ked dieta dorastie, pojdeme do vysneneho domu. No, uvidim 😀
Hlavne tu pomoc si zabezpec na domace prace. Iste to nejak zladite potom, zaciatky su vzdy najhorsie