Práca, rodina, domácnosť, osobný život
Zenyyyy... nastupila som po 8mich rokoch doma do prace a mam pocit, ze mi skoncil zivot.. Rano vstanem, vychystam sa, rychlo deti pripravit do skolky a skoly, vyrazit - hodina cesty v zapchach.. dojdem na 7.30 do 16:00 v praci.. rychlo pre maleho do skolky - cesta 40 minut, takze to ledva stiham (skolku maju do 17:00)... beriem ho medzi poslednymi 2mi detmi ☹ ... dojdeme domov, ledva sa troska porozpravame, uz dojde starsi zo skoly, spravi sa ulohy, priprava do skoly - desiata, veci do roboty a skolky a sup uz kupat a uspavat... ziaden cas s detmi - chce sa mi plakat 😢 😢
Vaaaazne, ako to prosim zvladate? Ste superzeny? Existuju snad prace aj do menej nez 16tej? /u nas nic nebolo ked som hladala/.. Chcem len pocut, ako to zvladnut a nezrutit sa - ved tot je len robota a povinnosti a cez vikend dohanat domacnost...
Dakujem - precitam si akekolvek rady, skusenosti, postrehy... odpisat asi neodpisem, padam na drzku a asi do 20 minut spim 😅 pekny vecer
@marsmykkok tak ale nemas pravdu, ide o to, v com je ta skola zla...ak su tam slabi ucitelia, tak sa to da zniest do tej miery, ak tam nevypukne sikan
lebo slaby ucitel si ani so sikanom nepomoze
a naozaj kazdemu dietatu >velmi prospeje> do jeho zivota prezit sikan, niet nad krasne rozvinute psycho choroby a podobne bloky, ktore ludia odburavaju este cely zivot
ved najdolezitejsie je asi, ze uspesni vo svojich biednych zamestnaniach
@chiara_elle jop, aj ked teda ja som prave z tych, co ma radsej za chrbtom riadne hory :D
ale ten zivot tu je jednoducho bohatsi a pre tu ostatnu krasu sa oplati cestovat
@celasapremenim v kvalite vyučovania. nesúhlasím s tebou s tým šikanovaním, práve na takom sídlisku alebo dedine sa deti poznajú trocha medzi sebou, sú viac-menej z rovnakej sociálnej skupiny, je tam menšia šanca že tam vypukne šikana ako niekde kde je mix detí z rôznych sociálnych skupín, z rôznych veľkostí obydlí, kde dieťa nikoho nepozná, nemá žiadného kamaráta a väčšina v triedy je už zoskupinkovaná, lebo sa poznajú zo škôlky, z ihriska a tak. tam sa nejaké dieťa čo nikoho nepozná.nemá teda žiadnu oporu v nejakom kamarátovi, je možno z dediny a nie je také prieborné a podobne skôr stane obeťou šikany ako niekde v dedinskej škole, kde má aspoň nejakého kamoša z ranného detstva
@marsmykkok tiez sväta pravda.
@marsmykkok ja sa nevyznam do sikany medzi detmi, nikdy som to neriesila
u nas ked sa chalani obcas potlcu, alebo baby sa pohadaju, je to vzdy v ramci normy a pekne si to vysvetlia, lebo su dobre vedene, rozdiely socialne v mojom blizkom okoli a v skolach, ktore poznam, vzdy riesili hlavne rodicia, nie deti, deti su v pohode navzajom
a nejak sa tam hlupe deti nedostali, tak nikto neriesi, ci ma niekto na sebe znackove veci, alebo obycajne, my sami kupujeme detom aj znackove aj obyc veci, podla toho co to je
no a kamarati, tak teda neexistuje, aby tu nemali deti v skolach kamaratov, to sa nam skutocne este nestalo, takze rovnako ako v dedine, rovnako sa skamosia deti aj v meste
deti su nastastie iba deti, uplne normalne, dobre zmyslajuce o ludoch okolo seba
maly je teraz v novej triede a hned tam ma super kamosov a usmiaty a vlastne dcera tiez a super kolektiv
a to je mimochodom uplne mismas skola, pozbierana z dedin aj z mesta
jo a ked je dieta z dediny, to este neznamena suvis s priebojnostou, ak je dobry ucitel, tak take deti sa vedia pekne presadit, lebo su motivovane, moze byt aj dieta nepriebojne, elbo ma priebojnejsieho surodenca, alebo je introvertnejsie
inak pohoda, ja berie, ze mas na to iny nazor na vsetko, vsetko je totiz relativne
ja som spokojna ako kabela, ako sa mam a ako sa maju moje deti, vsetko do seba zapada a jednoducho presne tak som si ten zivot predstavovala
@nuska Pozri, ja mam coskoro deti tri, ano som doma este, chlapa v robote a babku ani nikoho ineho tu nemam. Ale rano vstanem, popri osobnej hygiene hodim do pracky, navarim si den vopred, alebo hned rano a neskutocne sa mamicky na ihrisku divia, ze ako je mozne ze som s deckami 3 az 4h vonku... Moje tiez nesedia len pri telke, dnes hrali pexeso, kym som ja zotrela dlazku 🙂 ja chapem, ze o 18 h je mama unavena ale do pracky hodit, pripadne uvarit polievku aspon zvladne popri ulohach s detmi, ci? A ked mam jeden den navarene, druhy si upracem a hned mam volnejsie... A tiez mam coskoro skolaka, skolkara a novorodenca... PS: moje deti uz cez den nespavaju
@ewisam to akoby si o mne pisala :D:D:D tiez jednou nohou zo sprchaca uz zapinam pracku, susicku aj umyjem podlahu, wc a umyvadlo :D:D:D:D kym vyjdem von
z kade idem, tam je upratane
aj deti si uz co to upracu same, treba, aj smeti vynesu
vonku sme dlllho a casu je tu na vsetko dost
btw. deti nechodia do skolskych jedalni, lebo im tam nechuti a ked som teda doma, tak im varim a aj tak sme viac vonku ako dnu :D ...este aj na chlieb zamiesim na rano vecer, ked ide syn spat k dcere, tak do rana mi to v jeho izbe vykysne :D:D:D:D
@celasapremenim na tie výlety chodím na 3 dni a 2 noci ... teda už veľmi nechcem chodiť, lebo ísť na 72-hodinovú pracovnú cestu bez adekvátneho zapletenia, diet a celý čas jednou nohou v base mi to za to nestojí, ale nie o tom som chcela ... takže každý učiteľ, ktorý sa na toto dá, si zaslúži aspoň vďaku
to bolo len na margo toho, že veľa ludí vidí učiteľské povolanie dosť cez ružové okuliare, že sú o 12:00 doma majú "prázdniny", no z vlastnej skúsenosti, ani jedno, ani druhé nie je pravda. A každá, kto si to skúsi, mi dá za pravdu ...
Jeden mesiac som si písala, koľko reálne strávim v práci a prácou a vyšlo mi, že pracujem vlastne akoby od 7:30 do 16:30, teda ešte "nadčasujem", keďže môj pracovný čas oficiálne končí o 15:30 ... akurát že máme flexibilný pracovný čas a môžem vybaviť odvoz detí a potom ďalej pracovať z domu ... teda je to to isté, ako ked ma niekto home-office (ako sa to moderne nazýva). Mne to zatiaľ vyhovuje, preto tam zostávam ... ešte pár rokov, potom sa uvidí. Možno bude po 45-ke neskoro na zmenu zamestnania, ale možno sa niečo objaví. Možno sa vrátim k vzdelávaniu dospelých, tí aspoň majú skutočný záujem sa niečo naučiť 🙂
@hettinka ja som dva roky ucila dospelych a teda ucit sa velmi nechceli, vacsina bola na kurz poslana socialkou a jedine, co ich zaujimalo bolo ako to prezit a dostat zaplatene. Navyse ten kurz sa len zacinal, takze knihy ziadne, podklady ziadne, ucila som kazdy den od 9 do 5 a 5.30 som oficialne koncila. Prvy rok som tyzdenne realne robila 80-100 hodin, druhy uz len zhruba 50-60 hodin. Kazdy vylet bol v duchu 'uz-nech-sa-to-prosim-skonci' a 'dufam-ze-neurobia-nejaku-blbost'. Ale radsej ucit dospelych ako male deti, tie z cloveka vysaju energiu, v dobrom zmysle, ale po 4-5 hodinach ma jeden dost
@cobhan ja som učila vo firmách ... akže to boli normálni zamestnaní ľudia, veľká časť vysokoškolsky vzdelaná, len im chýbal ten cudzí jazyk. Takže s tými problém nebol, učili sa preto, lebo cítili reálnu potrebu a sami si platili nie malé peniaze, aj ja som si vedela pekne zarobiť. Nejaký čas som aj kombinovala, pol úväzku v škole, pol poobedné kurzy, lenže to boli akoby 2 práce, dvojitá príprava. Kurzy vždy boli neskôr popoludní, a to si teraz nemôžem dovoliť, to by som prakticky nebola vôbec s deťmi a tu mám jasné priority, radšej oželiem tie peniaze. No keď deti vyrastú, uvidíme ...
Ja z práce práveže nechodím vyšťavená, byť celý deň s mladými ľuďmi ma svojím spôsobom dobíja a keď potom majú úspechy v nejakej súťaži, alebo sa dostanú na vysnenú VŠ, tak sa teším s nimi. Akosi ma to udržiava mladou, ja s nimi aj "blbnem", aj na tých školských akciách, len s istými hranicami, napr. vytáča ma, že neustále chcú piť alkohol, akonáhle idú na výlet ... a rodičia sa ešte tvária, že no a čo, ved už má 16, aj doma mu nalejem...
@littleslovak z tvojho komentu mi prijde, ako keby vsetci co ziju v domoch boli mamonari... ako dake panicky z Beverly Hills, ktore si valaju sunky... ja som pracovala z domu 7 rokov odkedy mal starsi syn 1 rok (zial tato moznost mi skoncila) a pracujem od 18 rokov v podstate stale.... neviem co ta opravnuje napisat na ludi, ktori sa rozhodli, ze namiesto hypoteky za byt budu platit hypo za dom - volat mamonari.... to v com sme mamonari akoze? Ze platime rovnaku hypo ale dovolili sme sa rozhodnut pre dom? ....ja beriem rozne nazory, ale co vyslovene neznasam su ludia,ktory skatulkuju na zaklade len svojich predpokladov... pisala som, ze dieta sme dali do skoly v karlovke - hned dedukujes o sukomnych skolach a neviem co.. ja som pisala, ze moje dieta chodi na specialnu skolu - cize asi je tam nieco, preco ho logicky nemozem dat na skolu 5 minut o domu... Samostatnost u deti je fajn - pokial nemaju daky problem s ucenim. Je logicke, ze vtedy pri nich travi cas aj matka pri ulohach a pomaha vysvetlovat, kedze nie v kazdej skole sa mozu venovat detom, ktore nepochopia ucivo....zila som 30 rokov v panelaku a moj sen pre deti bol vzdy dom....Vyrastala som velmi podobne ako ty, moja mamina nas vychovavala sama a od 16 som chodila na brigady, ale jedno som sa asi naucila z detstva o nieco lepsie a to, neskatulkovat ludi pokial nevies detaily....
@zuzzii vitaj v klube, ja som si za rok a pol nezvykla. Dochadzanim zabijem denne 2,5-3 hodiny. Vstavam 5:45, vychystam seba, deti 6:45-6:55 odchadzame z bytu, veziem deti do skoly a do skolky, seba na vlak, lebo zapchy. Potom cesta vkakom, mhd, peso. 8:10 som v praci, 16:40 odchazam a zas ta ista cesta naspat, s vynimkou vyzdvihnutia deti, tie nestiham do 17:00 ani keby som sa rozkrajala. Vyzdvihuje ich manzel. Ja odvadzam, on vyzdvihuje. Domov chodim 17:50. Ulohy len skontrolujem, s dcerou ich robi manzel. Veceru tiez on. Ja nachystam detom oblecenie na dalsi den, aj sebe, pripravime ranajky/desiatu na dalsi den, osprchujeme a o 20:30 najneskor musia byt v posteli aby rano 6:15 vstali. Cele zle toto, je mi z tej hektiky do placu, detom sa nestiham venovat a manzelovi uz toboz nie. Padam vecer na hubu od unavy. Vikend dohanam domacnost a ak sa podari nejaka vychadzka, tak som rada. Ustvani sme a nevidim vychodisko ani viziu zlepsenia.Navyse sme z tohto nezdraveho zivot. stylu casto chori, malo casu byt na vzduchu, daleko sme od prirody, nezdravy mestsky vzduch. Nanic toto. Tak som aspon trosku rada, ze v tom nie som sama...
@celasapremenim tak napríklad ja by som v BA bývať nechcela .. ja sa dobre cítim v menších mestečkách tak okolo 60 tis obyvateľov máme tu skoro všetko ..ale čo by mňa nervovalo by boli tie zápchy, do BA chodím pomerne často a ide ma doslovne že švacnúť .. 3.10 som bola teraz v Neovízii, išla som po dialnici a na moste smer letisko nejaký magor nedodržiaval rýchlosť a spôsobil havárku .... zápcha až po Senec... obchdzala som to cez Chorvátsky Grob a vyšla na Starej Vajnorskej ... moje nervy.Mala som hodinové meškanie... a celkovo veľké mestá nie sú pre mňa..Nedávno som bola v Madride aj v Lisabone a nebyť môjho manžela ktorý šoféroval asi by som sa schovala do kufra... švorprudovky , všade sa trúbilo ako besné teda hlavne v Madride. Manžel pracuje až v Brne , ale dochádzanie sme vyriešili priamo bytom tam , ja som tu , mám flexibilnu prácu ...
my bývame v malom meste (15.000 obyvateľov) ale vedľa krajského mesta, čo je úplne super kombinácia. Máme tu vlastne všetko, len do škôl deti chodia do krajského mesta, sú tam lepšie možnosti. Mladší chodí tiež do nie bežnej školy, tu taká nie je. Staršia už chodí väčšinou vlakom, mladšieho ešte vozíme.
V Bratislave by som bývať nechcela a ako tak čítam, ani v jej okolí ... Bratislava je fajn, mám ju rada, chodíme tam občas na nákupy alebo za kultúrou, ale denne ísť hodinu pár kilometrov by ma asi tiež vyčerpávalo.
Na druhej strane sa predsa nemôže celá Bratislava vyľudniť len preto, že tam je zlá dopravná situácia ... to skôr tlačiť na kompetentných, aby sa veci riešili lepšou organizáciou dopravy a budovaním ciest a možností MHD.
@hettinka ked byvas vo velkomeste, tak sa ti auto ani velmi neoplati, ale zase v mensom meste je to uplna nutnost. Mame znamych, asi pred rokom sa prestahovali z Londyna do nasho mestecka (asi 10 000 obyvatelov, krajske mesto mame asi 35 km) a zrazu nastal problem, lebo soferuje z paru len zena, jej muz ma 55 rokov a nema vodicak. Kym v Londyne to nebol problem, tu nemohol ani dieta do skolky odniest, lebo nemal ako a tak si platil kazde rano a poobedie taxika.
Inak sesternica zije v BA a auto po par rokoch predala, lebo zistila, ze skor vsade dojde elektrickou 🙂
@stella333 u nas je spojene zehlenie s robenim uloh, ja zehlim a len odpovedam na otazky, ked nieco treba 🙂 Varenie a upratovanie je skupinova zalezitost, mala chce pomahat, tak jej vzdy nejaku robotu najdem, nahadzat pradlo do pracky, to uz robim nasa sama, aj vie nastavit program a zapnut pracku, ja len davkujem prasok a avivaz 🙂 Od urciteho veku sa to da, ale kym su deti velmi male, tak najlepsie toto robit skoro rano alebo neskoro vecer, ked vsetko spi :D
@zuzzii
ako ono trva nez si clovek zvykne na ten kolobeh a optimalizuje veci alebo najde ine riesenie.
Ja som pred prvym tehotenstvom pracovala v IT firme, ked bolo dcera mala musela som ist skor do prace /1,5 roka/ tak som sla do skolstva /mam aj pedag. vzdelanie/ a to bolo super .. aj casovo aj prazdniny ... potom ked bola vacsia sla som spat do IT a pri druhom som uz pocas RD pracovala z domu /dalo sa/ teraz som spat na plny uvazok a je to o hubu ... stihat .. pracu mame obaja narocnu a zladit potreby deti ... je narocne...
deti som prelozila do sukromnych skol nezvladala som tu mentalitu nasho statneho skolstva v mieste bydliska/dochadzame do BA/ ze denne museli robit hodinu dve ulohy, projekty a pod a bezne som ich musela doucovat lebo ucitelia chybali hodiny odpadli lebo sa nacvicovalo to a ono ... a ucivo im dali domov prebrat ...
teraz je dcera na sukromnej kde sa vsetko uci v anglictine /s vynimkou hodin slovenskeho jazyka/ je to narocne su hodnoteni na percenta neustale testy ale zvlada to a hoci vyucovanie trva dlhsie ale nemusi potom denne doma hodiny dorabat to co mali stihnut na hodine.
ono vsetko je o kompromisoch .... my nemame k dispozicii starych rodicov /vobec/ ak nieco surne pomozu priatelia, sestry. Resp. musime sa zariadit samy.... dcera vie dochadzat sama naucila sa vlakom ...
@cobhan Ved ok, to robime vsetky, len ja to nepovazujem za kvalitne straveny cas. Ja napriklad mam pocit, ze ked mi dieta sedi cely den v skole a potom v druzine, lebo von chodia minimalne, casto len ked je pekne, tak by som ten cas travila radsej sportovanim, ci pobytom vonku. Uz len taka malickost ako zajst si na plavaren sa neda pokial zena prileti domov po 18 a ma cas akurat na tie povinnosti, aby o 20 ci 21 bolo dieta v posteli. Napr. na ihrisku po skolke nikdy neboli mamicky, co vyberali deti ako posledne, jednoducho to nestihali.
@stella333 aj my mame take dni, preto sa to snazime kompenzovat aspon cez vikend. O chvilku idem s malou do parku zbierat gastany, zalude a listy a poobede budeme cosi tvorit a upecieme kolac. Teraz si vybrala, ze chce pozerat rozpravku, tak ja si robim svoje veci a ked rozpravka konci tak padame prec. Ked pracujem, tak cez tyzden sa nedostane nikam, ale teraz ked som doma je to lepsie, mam na nu viac casu. Mne sa niekedy zda, ze detom je to celkom jedno ako ten cas s nami travia, hlavne ze su s nami a citia sa uzitocne a milovane. Samozrejme plavaren je lepsia ako pomahanie doma, ale zial dnesna doba je taka, ze sa to nestiha.
@stella333 ja neviem ako ty, ale ja považujem čas od pondelka do piatku za "pracovný čas", teda ani len neuvažujem o tom, že by som mala behať do prírody, alebo na plaváreň, či inde, ked na druhý deň treba vstávať do práce a do školy. Občas, veľmi výnimočne, idem niekam aj cez týždeň (napr. kúpime lístky na nejakú kultúru, ktorá sa nedá absolvovať inokedy - hosťované predstavenie v divadle, koncert) , ale potom to veru cítim, že som sa bola zabávať a niečo som nestihla, alebo som kvôli tomu menej spala. Kúsok času pre seba si ukradnem vždy v piatok, ked ma syn dlho krúžok a ja stihnem kávičku s kamoškou, nejaké nákupy oblečenia, alebo kaderníčku.
Športovanie a zábavu si nechávame na víkendy, aj to niekedy len v nedeľu sa dostaneme, keďže bývame v dome a manžel v sobotu zvyčajne musí stihnúť drobné opravy, rezanie dreva, kosenie, my upratovanie bytu... Ale nedeľa patrí rodine, vtedy sa napr. nikdy nestretávam s kamarátkami, neplánujem si akcie, kam by som šla iba sama. V lete si to dobiehame cez dovolenku, v zime cez vianoce.
Ak si spomeniem na detstvo, moja mama síce mala prácu, kam chodila už o 4:00 ráno a končila o 13:00, ale potom tiež žiadne zabávanie sa nebolo, letela do záhrady, robila okolo domu, kontrolovala moje úlohy a večer šla spať o 20:00, aby ráno vstala. Otec robil na týždnovky, takže si hladala prácu vyslovene podla pracovného času, svoje záujmy dala bokom. Proste to je údel pracujúcej matky malého dieťaťa ... treba sa s tým vyrovnať a zmieriť. Ak chce mať žena deti, tak istý čas tomu do istej miery musí podriadiť osobný aj pracovný život, nedá sa už mať na seba denne 3 hodiny času a pracovať hocikde...
A tiež sa treba zmieriť s tým, že doma nebude tip-top poriadok a niekde ani smietka prachu ... ja sa riadim tým, že "čo oko nevidí, to srdce nebolí", našťastie sú tie moderné prístroje, takže povysávané máme, opraté a poskladané veci v skrini máme, navarené nemusí byť vždy teplé, niektoré kvety vyschli a okná by sa zišlo umyť ... a čo keď ... nestíham, neriešim, umyjem o týždeň...
@zuzzii Podla mna je na cas s rodinou urceny hlavne vikend 🙂 . Mozte ist na vylet, do prirody alebo robit spolu cokolvek co vas bavi... Domace prace skrtni uplne. Uz nie je taka doba, ze musis prat a umyvat riady v ruckach cele hodiny. Tak ako si riad vytiahnes zo skrinky, hned po pouziti ho daj automaticky do umyvacky. Ked ides do prace zapni vysavac. Nalozit pracku trva minutu a zehlit staci krcive veci predtym nez si ich ides obliect. Var jedla, ktorych priprava nepresahuje 15minut. Ani nemusis varit kazdy den, obcas si jedlo objednajte. Kosit staci raz za dva tyzdne, aj to len v lete a na jar (ak mas pozemok do 1000m2 zaberie to dve hodiny, pripadne na to mozes objednat studenta za 4eura na hodinu). Ak jedno dieta chodi este do skolky tak je to super vyhoda v tom, ze zatial vam odpadavaju jedny ulohy. Detom chodiacim do skoly skus vysvetlit, ze ked stihnu ulohy v skole a budu davat na hodine pozor, tak aj cez pracovny den budete moct vecer robit nieco zabavne (napr. skocit na vecerne plavanie, po 19.00hod uz nemas kolony). Ked si napisu ulohy v skole, tak pocas sedenia v aute v kolonach do/zo skoly ich uz staci vyskusat len veci, co budu na pisomke. Doma vam teda ostava aj vecer cez pracovny tyzden cas na oddych, pripadne ak zijete aktivne, aj na spolocnu zabavu.
@missdiva študentovi 4 eura na hodinu??? Tu robia študenti vo fabrike nočné za 2,20 ... takže tak ... netreba ich zbytočne oplácať 🙂 4 eurá/hodinu nezarobia niekedy ani normálni zamestnanci za nejakú manuálnu prácu.
Ja si ale najradšej urobím všetko sama ... teda s pomocou detí a manžela, Okrem veľkého tepovania kobercov, to si voláme firmu.
@hettinka tak ale je ine ked v tej fabrike pracuje stale a ked pride niekam dva razy za mesiac, aby mu to pokrylo aspon naklady za cestu a este mu nieco aj ostalo... Ved jasne, niekoho bavi praca v zahrade a radsej si to spravi sam. Aj my si niekedy kosime, pritom vonku grilujeme a je to pre nas relax. Ale su vikendy (a tie prevazuju) kedy ideme radsej do hor alebo niekam na vylet. To bol len priklad, ze domacich prac sa da lahko zbavit a naozaj mat cely vikend pre rodinu.
Ked sme rezali drevo na zimu tak museli veru aj nasi 3 chalani pomahat.a bola to zabava preteky a samozrejme podla svojej sily ako najmladsi 4 rocny len tenke a male kusky ale pomahal a mali sme to raz dva.ked muz kosi najmladsi vedla neho s nejakou palickou kosi tiez ale najstarsi zobere hrable a hrabene spolu.ked budu vecsi chcem aby pomahali aj v kuchyni.aby ich clovek aj do toho zivota trochu naucil.aby nevesty potom tu nevypisovali a nevyplakavali ako musia vsetko robit a muz nepomoze.ked to budu mat z domu take temu tu nebudu existovat o par x rokov.
@hettinka veru tak, fajnové sme dnes moc, generácia našich mám tiež pracovala a nesťažovala sa a to mali vtedy oveľa ťažšie, nebolo toľko moderných prístrojov ako umývačka, robotický vysávač, chodili hromadnou dopravou, na nákupy tiež pešo a zabralo to viac času ako teraz a napriek tomu to všetko zvládali. A to nehovorím o generácii starých mám, tie to mali ešte ťažšie. A k upratovaniu, ak sa príde domov o piatej večer, o desiatej večer sa ide spať, ráno o siedmej sa z domu odchádza, nenarobí sa taký neporiadok ako ked je žena na MD/RD a je celý deň aj s dieťaťom doma, variť tiež netreba, najedia sa všetci v škole a v práci, tak fakt neviem aké práce ostávajú a fakt tip-top doma nemusí byť, lebo rodina ked príde domov, má za tých pár hodín kopu aktivít, nemajú čas cez pracovný týždeň riešiť každú malú smietku. Na riad sa dá kúpiť umývačka a to nie je hádam veda 5 minút ju naložiť a 5 minút čo sa vyberie, ak cez deň nik nie je doma, stačí vysávať raz cez pracovný týždeň a raz cez víkend, tak fakt neviem, stačí možno 20-30 minút denne a domácnosť je vo fungujúcom stave, ak pomôže aj partner a rozdelia si to, nie je to viac ako 15 minút denne.

@celasapremenim vyzera to idylicky, byvas v BA? 🙂