Prastarí rodičia a rozmaznávanie
Baby chcem sa spytat su aj vaši stary rodicia respektive vasa starka na vaše deti taka ze nech sa naje ked jej chuti pritom predtým jedla a ona jej ponuka termix a ja ze nie veď jedlá bude jej zle nech sa nenapchava sladkým potom ja som ta zla mala sa na mna jeduje a papuluje a.moja starka sa len smeje a ked jej poviem nech jej dohovori tak o tom ani pocut lebo ze potom sa jej bude bat a nebude za nou chcieť ist ona ju vzdy prekrmuje ked som u nej aj zakazem ale neda si poved teraz predtým som sa tam neukazala s nou zo mesiac lebo sme mali niejaku potycku a som jej povedala ze ak to bude takto pokracovat tak sa tu zas niejaky cas neukazem aky mate na to nazor mne sa to vobec nepaci ze ma vobec nerespektuje
@6699333 Mne to tiez chvilu trvalo, kym sa pochopila, ze stari ludia lasku vyjadruju jedlom. Ze to suvisi s podmienkami v akych vyrastali: v nedostatku, v strachu o to, ci bude dost jedla. Uvedomila som si to tak, ze moja babka, ked spomina na svoju babku, tak spomina na to, ze ked k nej prisla, vzdy dostala najest nieco, co doma nebolo, alebo bolo vzacne. Ako mala vzdy aspon jablcko pre vnucatka. Jednoducho babka si tu svoju babicku spojila s dobrym, hrejivym pocitom plneho zaludka, ktory vtedy asi nebol samozrejmy. Tiez mi islo na nervy, ze prve, ked moje deti prisli k prababke, tak ich privitala, otocila sa im chrbtom a robila im jest. Ale potom som pochopila, ze u nej je to najvacsi prejav lasky. Tak som radsej deti velmi nekrmila, ked sli k nej. Aby aj ona mala pocit, ze im chutilo. Ono pravda a vychova je jedna vec, ale ten vztah, ktory si vybuduje tvoje dcerka k babicke, tie spomienky moze byt ovela vzacnejsi - ved to moze byt tak nakratko. Vies, vychova nie je len o tom, ze trvam na svojich pravidlach, ktore som dietatu stanovil. Je to aj o osobnom priklade. O tom, ze dieta odpozerava ako komunikujeme a riesime konflikty.
Nekaz si zivot malichernostami... Skus pozriet na problem zhora, s odstupom. Ved laska a naklonost je dnes taka vzacna. Stareho cloveka neprerobis, seba ano...
@6699333 skus sa s nou slusne dohodnut,ze kym nieco dietatu da,nech sa ta najprv opyta.
Ja som na jednej oslave nedovolila dat synovi( 2,5roka) cokoladu,niekto mu ju predsa dal a v poriadnom mnozstve a syn ozvracal koberec 😖
@rutie ja nehovorim ze si nezelam aby tam nejedla veľakrát tam papala polievocku alebo niečo ine ked nebola ovsem napapana ale teraz ma to dostalo ze vobec nerespektovala co som povedala to je v tom ona ma bere asi za soplave decko a este bude vykrikovať vidis Vikinka ani jest ti nedovolia a doma ti navaria? A to ma nema vytacat take reci
@stellamaris ale to som uz skusala ani priatelovi sa to nelubi ze ju stale napchava pride domov a uz jej len presada vysplechuje do ust a ja sa mam na to pozerat hmm
@rutie ano mam malo ale ja moju starku lubim nadovsetko nezakazujem jej malu vydavat vazim si ju ved ma vychovavala aj so sestrou vacsinou casu som bola u nej aj so sestrou lebo nasi.sa rozviedli ked sme boli male a.preto ma to aj tak rozculuje ze ma nebere vazne a mrzi ma to
@6699333 Ale stara babka ta ako matku respektovat nebude. To je dnesna moda. Za ich cias sa respektovali starsi ludia - nebol internet, ratali sa iba skusenosti. V takom veku uz cloveka neprestavis. Naozaj nie. Aj ked sa ti to nepaci. To nie je nelaska z jej strany voci tebe. Si jej vnucka, ale ako autorita vo vychove u nej nebudes. V takom veku sa uz ludia nemenia. Mozes len pocuvat ich mudrost a laskavo mavnut rukov nad ich obcasnym nerozumom. Je to tak, aj ked sa nam to nepaci. Skoda sa hnevat, kvoli tomu.
A este aj to som tehotná a ona sa tam bude smiat na tom ze som nahnevana a rozculujem sa nie ze by povedala malej ved posluchni sa napapas potom doma nemozes ju teraz jedovat všetko d budes mat braceka alebo sestricku tak ju musis posluchat vzdy taku odpoved by som od nej brala a nie ze ma este narocky rozculuje
@6699333 prosim Ta vyser sa uz na take malichernosti.Mne moja prastarka dala ako dietatu ked som prisla kockovy cukor,najprv som nechapala,ale mama mi vysvetlila,ze prezila 2 svetove vojna a presne,ako tu nejaka zienka pisala,zazila biedu,hlad,zimu,obavu o svojich 15 deti,ako ich vychova a ty tu riesis TOTO
@6699333 no vidis,konecne to co sme chceli pocut.Vaz si tuto vynimocnu ženu,ktora ta rozmaznavala,ale hlavne vychovavala,ved si pisala,ze rodicia sa rozviedli.Neber svojej dcerke,to pekne,čo moze zazit len so starym človekom a ver,že aj kopec mudrych viet si dieta donesie do dospelosti.A mozno toto všetko čaka aj teba.Nezabudni na to,čo si dnes riesila,ked budes mat 72 rokov.Prajem vela zdravia
@6699333 velmi dobre si jej povedala aj urobila. stari a prastari rodičia necitia za naše deti zodpovednosť tak, ako my, preto im viac dovoluju a nas nerešpektuju. lebo sme mladšie. ale je to zle. neda sa nič ine robiť ako to, čo si urobila. ak chce vidieť pravnuča, tak Ta musi rešpektovať aj napriek tomu, že sa jej to nepači. aj ked ti je to luto, pre tvoje dieťa je lepšie, ked nebude rozmaznavane.
@6699333 monžno to bolo až moc prisne, možno treba skusiť nejaky kompromis, aby aj starka bola spokojna. ale ja to mam doma, tak preto som asi taka citliva na to. napr. raz chcel dať muž malej z keksiku a ja som povedala, nech jej teraz nedava, asi šla obedovať, či čo. a svokra prišla, vraj trošku jej daj... uplne do prieku, neviem, či ona ma pravo rozhodovať o našom dieťati. ale ak chodiš k babke len malo, a chce jej dať termix, tak jej daj 2 lyžičky a povedz, že zvyšok zoberieš domov a daš na večeru. normalne to odlož do tašky, že čo starka povie. a ked bude hovoriť, že mamička nedopraje, tak povedz, že mamička dopraje, ved si jej dala trošku, len mamička velmi lubi malu, a nechce aby ju bolelo bruško, tak da neskôr. nech vidí, že s tebou nevykýva.
Aj moji rodicia.aj svokrovci aj moja babka vzdy ked sme chodili s tymi starsimi.alebo teraz s malou tak ich ponukali vsetkym moznym.Tesili sa .ze sme spolu.ze ich mozu potesit.Moja babka napr.vzdy malej.ked ju pride do izby pkzriet.lebo uzvelmi nechodi da velku cokoladu.No a co?Mala ked chce rozbali a da si.alebo to donesie mne.Pamatsm si.ked zila este manzrlova babka ako sa moj najstarsi tesil.ze k nej ide a to mal dva roky.Ked mal tri zomrela.Dodnes si pamata.ze mu babka davala take cuktiky ako nikto-krovky z Polska.Takze .treba sa troska skludnit.nebrat to tak vazne.stari ludia sa z toho tesia.ked mozu niekoho pkhostit.Maju to tak zauzivane.co si myslim.ze dnesna geberacia nikdy nebude vediet.Len tak z lasky nezistne niekoho pohostit a obdarovat.hoci aj malickostou.A jedna vec ma zaraza.ako sa tu nirktore maminy snazia dodrziavat stravovaci rezim.
Nedopisala som .Niektore teraz riesite take prkotiny.ale potom ked Vam deti nastupia do skoly tak im do ruk napchate peniaze a nakupuju za ne sladkosti.energ.napoje a ine somariny a to uz je o.k?Nevravim.ze vsetky.ale je ich dost.Vidim to kazde rano v pktravinach.namiesto desuatej cipsy a cola.Takze starka podla mba nerobi nic zle.
Mam coskoro 29 rokov, ale nikdy nezabudnem, ako mi starka kedykolvek urobila o polnoci prazenicu na masle...alebo ako kazdy tyzden, obycajne v stredu, zavolala, ci prideme v sobotu...lebo bude robit tvarohac na plechu...to bola jej najvacsia radost, ked ma videla ako sa vrham na plech 😀 v spajzi mala skrysu, kde mala pre nas cokolady a zuvacky...co by som ja za to dala, keby som ju mohla aspon na chvilu objat a podakovat sa jej. bohuzial, taketo veci clovek oceni obycajne neskoro...riesite tu termixy a keksiky...ja byvam takmer 2000 km od rodiny a moje deti vidia starych rodicov 3-4x do roka...zamyslite sa nad tym...
@6699333 to su prosto starsi ludia,s tym sa zmier. Ich neprerobis... Co sa moja mama narozculovala kvoli svijej mame,lebo si spravila po svojom,nepockala na jej pomoc,to iste moj otec zas mal so svojou mamou, teraz casto sa moj partner hneva na svojich rodicov, lebo tiez precenuju svoje sily a obcas spravia "hluposti".
Ale..som rada,ze nase deti maju este vsetkych starych rodicov (muzovi maju uz 76 a 77r.).. Zial,vlani sme prisli aj o posledneho prastareho rodica - maminu mamu..:((( este to neprebolelo.. A radsej by som milionkrat riesila taketo dotahovacky,ci by sa uz tykali rozmaznavania deti alebo inych veci,ako im nosit kvety na cintorin. Ale to si asi uvedomis az vtedy,ked o nu prides... Pamatam si na jedneho mojho pradedka... Ja som si ho volala sukromne lentilkovy pradedko..vzdy nam totiz doniesol lentilky..
A nezabudaj,zr ona ta bude vzdy brat aki mladsiu a neskusenu. To je tiez aj normalne.. Ja mam taky pocit pri mojom otcovi. Sice povie,ze ja som matka,ale tiez mi kibicuje a tiez nosi malemu tvrde cukriky.. Ale povedala som si,ze je to raz do tyzdna a uci ho,aby to nekusal,ale cuclal,aby pri tol nebehal, tak to nechavam tak. A mnohe deti v mensom veku este poznaju svojhu mieru na rozdiel od tych starsich deti a dospelych.
Uz ti to tu aj napisali..aj ty raz budes babka. Starsi ludia zazili hlad a nedostatok jedla,preto aj to vykrmovanie ci prekrmovanie. Ako tu uz niekto pisal,je to prejav lasky z ich strany. Koniec koncov aj ja sa tesim,ked idem piect pre moju rodinku. Je to z lasky a tesim sa,ked im to chuti.

@miku1 presne radsej sa nevyjadrovat a clovek ked nema co povedat nech radsej preskoci diskusiu 😉