icon

Právoplatnosť rozsudku. Kedy ju nadobúda?

dajna11
12. aug 2011

ahojte,neviem ako je to s právoplatnosťou rozsudku....ked súd vynesie rozsudok,tak je právoplatný až ked má tu pečiatku o právoplatnosti?alebo ako to je?ked napr.mojho ex uháňa exekutor a chce mu siahnuť na plat,viem že mu musí nechať to čo platí výživne,lebo toho sa nesmie dotknuť....ale mne prišeil papier čo sme mali rozsudok ešte spred 5rokov,ale od vtedy sme mali súd a schválili mi vyššie výživne ako sme mali pred tým dohodu....len som si ešte nedala oraziť tu právoplatnosť,tak sa exekutor opiera o ten starý rozsudok spred pár rokov kde je orazená právoplatnosť,alebo sa má opierať o ten nový kde je vyššie výživné dané súdom,ktoré musí byť ponechané na účte ......dakujem za každú radu. 🙂

Strana
z2
dajna11
autor
17. aug 2011

@veronika81 ahoj,no píšem ako som slubila.....a nič neviem.....stále nikto nič nevie,nezná..vraj najskor omyl....takže nie som o nič mudrejšia ☹

veronika81
17. aug 2011

@dajna11 ahoj. už som na teba aj myslela, chcela som ti písať 🙂
No "super", nikto nič nevie 😝 Tak kašli na to, exekútora svojho ex nerieš, nárok na výživné máš vo výške najnovšieho rozsudku, aktuálne právoplatného. Ak tvoj ex už podal žiadosť o zníženie, príde ti to v kópií spolu s predvolaním.

dajna11
autor
17. aug 2011

@veronika81 no ja som si dala potvrdiť ten rozsudok,takže je to ok a hlavne to som cchela vedeiť že aj ked som to nemala orazene,či to platilo keby nieč,takže teraz viem a som kludná.....o zníženie požiadal aj ked mi nič neprišlo,ale pani robí v podatelni tak to evidovala....takže tak a ešte mi aj dlží váživne za dva mesiace....takže som zvedava....ale inak si ma vtedy ukludnila a dakujem ti- 🙂

veronika81
17. aug 2011

@dajna11 ano, platilo to aj keď si to ešte nemala orazené. Ale to ti určite povedali. A som rada, že som aspoň takto pomohla, nie je zač 😉

dajna11
autor
17. aug 2011

@veronika81 ešte raz díííky....a vela zdravíčka s bábom 🙂

veronika81
17. aug 2011

@dajna11 ďakujem pekne. Aj tebe a tvojej rodinke 😉

mimka99
15. mar 2012

Dobrý den,
vie mi niekto poradiť ako je to s pravoplatnosťou rozsudku, ked si moj exmanžel schvalne neprebera poštu. Na trvalom pobyte sa nezdržiava dlhodobo, tam to zo sudu poslať nechcu a na adrese kde byva s priatelkou uviedla že už tam nebyva tym padom je adresat neznamy. Od januara mam rozsudok, on si ho určite neprevezme, to je jeho štyl, ako sa pokračuje v takomto prípade, kedy nadobudne rozsudok právoplatnosť. Na sude mi vždy odpovedia že sa s takym niečim ešte nestretli a stale čakaju, no neviem na čo.

zabka88
15. mar 2012

@mimka99 prosím ťa a aký je to rozsudok? súd môže písomnosť doručiť aj na zamestnávateľa, alebo inde keď vie, že sa tam zdržiava. Alebo sa dá písomnosť uložiť na pošte a vhodným spôsobom upovedomiť exmanžela že to ma tam uložené, keď si to nevzdvihne tak dňom keď sa to súdu vráti z pošty sa chápe písomnosť ako doručená. volá sa to fikcia doručenia. Ale neviem či sa to dá použiť aj na tvoj rozsudok.

mimka99
15. mar 2012

Je to rozsudok o zvýšení výživneho na malolete dieťa,
zamestnavatelovi sa to nepodarilo doručiť, vraj tam nepracuje ani nikdy nepracoval, ked som na sud doviedla svedka, že ho tam videli min. pol roka obsluhovať, pretože je čašnik, nič s tym nerobili. Tento štat teda sudcov asi nezaujima že niekto robi na čierno.Upovedomiť vhodným sposobom ako píšeš ex, to je nemožne, zmenil tel. čislo a nikto netuši kde sa zdržiava.Jediny sposob je ten, že mu to pošlu na trvaly pobyt, na ktorom sa nezdržuje, na pošte to bude uložene, sudu sa to vrati a bude to ako píšeš ty fikcia doručenia. No dnes mi ešte nevedeli povedať na sude či to pani sudkyna povoli.

tin007
15. mar 2012

@mimka99 ak urcite vies, ze je miesto, kde sa zdrzuje, navrhni sudu, aby poziadal prislusnu policiu o sucinnost; t.j. policia vezme zasielku a doruci ju ona; ak odmietne prevzatie, tak to tam vyznacia a bude povazovana za dorucenu. este jedna moznost je, ze ak sa nezdrziava v mieste, kde ma trvaly pobyt, navrhnut, aby bola zasielka zaslana na miestny urad prislusnej obce a tam, nech vyvesia na verejnej tabuli oznamenie, ze si to ma prevziat.

mimka99
16. mar 2012

Sud už požiadal o spolupracu policiu, boli aj policajti priamo v byte jeho priatelky ta povedala že nie je doma a telefon nema, o dva týždne už uviedla že sa rozišli a nebyva tam. Tu poslednu možnosť som sudu navrhla, dnes mam volať či sudkyna bude suhlasiť zo zaslanim zasielky na trvaly pobyt.

tin007
16. mar 2012

@mimka99 tak ak priatelka uviedla, ze sa rozisli a jediny jeho legalny udaj je trvaly pobyt (kde sa nezdrziava), ostava iba ten miestny urad, vyvesenie oznamenia o tom, ze tam ma zasielku ulozenu na poste a pri neprevzati a vrateni spat na sud vyznacenie pravoplatnosti. urcite "potlac" sud tymto smerom, argumentuj, ze zjavne spekuluje a vyhyba sa plneniu povinnosti.

mimka99
16. mar 2012

Tlačim na sud dva týždne, ale dobra sprava, dnes som volala tak už mu to poslali na trvaly pobyt. Tak hadam v maji už dostam aj to zvýšné výživné 🙂 Aj tak je to system v oktobry som si davala žiadosť. Človek aby sa nahanal za všetkym. Ale dakujem za ochotu pomocť mi.

zabka88
16. mar 2012

@mimka99 to je dobre, držím palčeky aby to rozhodnutie aj plnil.. drž sa

mimka99
16. mar 2012

dakujem, on ho nikdy neplnil ani plniť nebude 🙂 ide o to že ja dostavam nahradné výživné zo socialky a kedže mi ho súd zvýšil tak mi aj socialka bude davať viac.

misina33
21. sep 2013

ahojte ja sa chcem opytat.aj my sme maly sud ohladom vyzivneho byvalemu zdvyhli na 150eu no on podal odvolanie a teraz my prislo ze mu to zamietli a vsetko plati ako urcil tunajsi sud a dali mu doplatit my sumu od marca do augusta 420eu do 3dni od dorucenia rosudku.a ze proti tomuto uz nieje odvolanie.uz je tomu vysse tyzdna a este stale my nedoplatil tu sumu co mam teraz robit kam mam ist sa opytat.a po tomto rozhodnuti krajskeho sudu uz nieje 15dnova lehota ze?

nanula1108
16. júl 2014

ahojte! od novembre 2013 som mala podany navrh na zverenie deti a vysku vyzivneho. teraz 23.6.2014 konecne padol rozsudok a to na tretom pojednavani!! dotial ani koruna samozrejme ☹ . v pondelok t.j. 14.7. mi konecne domov prisiel rozsudok a teraz som si neni celkom ista s tym odvolanim. "proti tomuto rozsudku je možné podat odvolanie do 15 dni odo dna jeho doručenia na Krajsky sud v TN cestou tunajsieho sudu písomne, v troch vyhotoveniach." ide mi o to, ze ci ex sa moze odvolat od teraz do 15-stich dni, alebo to uz preslo a neodvolal sa??? samozrejme mi oznamil, ze sa odvolal, ale netusim ci hovoril pravdu, lebo isto on urobi vsetko preto aby nic platit tak skoro nemusel ☹. neni som si skratka ista, ako to poucenie mam chapat.

lavazzake
16. júl 2014

Na podanie odvolania ma 15dni odkedy mu bol doruceny, ale rozsudky na vyzivne na malolete deti su predbezne vykonatelne, to znamena, ze platit musi uz teraz aj napriek tomu, ze poda odvolanie...

nanula1108
16. júl 2014

@lavazzake a teraz mam robit co? on sa isto platit nechysta.... a je to uz nejaky mesiac co to ma v ...... ako mam postupovat?

lavazzake
16. júl 2014

Treba dat navrh na vykon exekucie

kikina84
16. júl 2014

@dajna11 rozsudok prisiel tebe aj ex a obaja musite na sud ist osobne (alebo zaslat postou) a dat si vyznacit tu pravoplatnost na tom rozsudku..take modre razitko..vacsinou az po razitku pravoplatnosti zacina plynut lehota daná v rozsudku

charllotte
16. júl 2014

ja som si bola davat akurat potvrdit pravoplatnost a potvrdia ti ju az po tom, co si ju prevezmu ( postou ) obe strany a ubehne ta 15 dnova lehota na odvolanie 😉

nanula1108
18. júl 2014

@lavazzake ako mozem dat navrh na vykon exekucie, ked to nemam pravoplatne??

lavazzake
19. júl 2014

@nanula1108 rozsudky na vyzivne na malolete deti su predbezne vykonatelne,to znamwna, ze na nich nemusi byt vyznacena dolozka pravoplatnosti a uz sa daju exekvovat ak druha strana dobrovolne neplni.je to tak kvoli ochrane deti, aby tieto nemuseli cakat na skoncenie pripadneho odvolacieho konania a mali z coho zit...

monikkak
30. júl 2015

Viete mi povedat kolko trva kym mi pride rozsudok zo sudu domov ?. S byvaly sme mali pojednavanie minuly mesiac 25teho a stale nic.

nanulka24
30. júl 2015

@monikkak mne prišiel o 3 týždne od pojednávania

Strana
z2