icon

Prečo ľudia nevnímajú rozdiely v nákladoch na život?

16. feb 2024

Byvame 2 roky v Bratislave, predtym sme zili v Poprade. Mali sme taku debatu s nasimi priatelmi,kde sme sa pomaly pohadali kvoli tomu,ze si nechceli dat vysvetlit,ze v BA nas vsetko vychadza niekolkonasobne viac ako v PP.
Zacali zase s tym,ze jedlo, satstvo, pohonne hmoty stoja vsade rovnako. Podla nich tu clovek plati aj rovnake poplatky u lekarov, ked sme to zacali porovnavat, tak neverili,ze to je pravda.
Za dve kavy s 2 kolacmi sme v Poprade zaplatili 8.40. V Ba 13.70.
Sukromna skolka PP mesacne 280e/Ba 450e
Zubar endodonicke osetrenie zuba a korunka290e/BA 650e
Gynekolog - sukromny -elektronicky manazment rocne PP 10e/ BA 70e
O poplatkoch za byt ani nehovorim a mohla by som pomracovat...
Vy to ako vidite? Ja nerozumiem,ze si nechcu pripustit,ze tu je zivot drahsi a beru to ako chvastanie sa? Preco sa na to ludia urazaju?? Nechapem fakt.

Strana
z5
lenkakravcova
17. feb 2024

@autorka Ono je to ťažké. Každý sa tlačí do BA, lebo prestíž. Pri tom minimálne 1/3 ľudí čo tam žije od výplaty do výplaty, by žila s tým istým platom na východe úplne spokojne.
Ale no každý je strojcom svojho šťastia. My sme sa odsťahovali z Košíc na dedinu do zapadakova a môžeme si teda dovoliť viac než v meste. Ale chápem to kvôli práci - ak iná možnosť nie je.
Je to smutné, že mnoho firiem sa sťahuje do BA a KE pritom aj pri menších mestách by mali dostatok zamestnancov a zároveň by podporili decentralizáciu, ktorá nie je úplne dobrá (ani pre životné prostredie ľudí - žiť v tlačenke na betóne).

h2
17. feb 2024

@reddflowerlife Chcela si napísať "chodí SEM na sviatky". 😉

viestta
17. feb 2024

@reddflowerlife ked je zriadovatel zariadenia stat, tak ano, tam su tabulkove platy. Tak ako v statnej alebo verejnej sprave, v "statnych" skolach, policii alebo na sudoch.

scila
17. feb 2024

@pandorra pozri celá táto téma mi prišla tak absurdná, že som si nemohla odpustiť tie "nemiestne" poznámky.
Pani či slečna evidentne potrebovala potlapkať po pleci a odsúhlasiť že áno, aké to má v tej Bratislave ťažké.

erikavesela
17. feb 2024

@reddflowerlife nie...mylis sa, je to syn mojej kamaratky z detstva...tu ziju aj bratislavcania a to cele generacie...ver mi...ja som 5.generacia...u nich je to podobne...nie vsetci su pristahovalci...ja som ako dieta vzdy "zavidela" mnohym spoluziakom, ze idu na prazdniny k starym rodicom do poprad...ziliny...bystrice....ja som chodila pod hrad...vtedy asi 50 min.busom a trolejbusom

erikavesela
17. feb 2024

@lenkakravcova mylis sa...na sk vymieraju ludia, ziadna decentralizacia nepomoze...jednoducho do urcitych casti slovenska je zbytocne investovat a preco idu firmy do ke a ba?...u malych podnikatelov je to ine...u velkych logicke...vo vacsich mestach su vacsie prilezitosti

lenkakravcova
17. feb 2024

@erikavesela ja to chápem u firiem, kde chcú priamo aj predávať. Ale napr nejaká výrobná chrumiek má naco sídlo vo veľkom meste, keď to isté sa dá robiť v menšom meste, za nižšie náklady na pozemok, budovu, a možno aj trochu nižšie mzdy pre zamestnancov. Ale ľudia si zakladajú na tom, že mám biznis vo veľkomeste ako keby to mal byť stredobod vesmíru.. koniec koncov si situáciu komplikujú sami 😃

erikavesela
17. feb 2024

@lenkakravcova mozno chce expandovat a to sa mozno v malom meste neda...typicky slovensky pristup...dat podnikatelovi aj v zapadakove rovnake ceny za budovy/pozemok ako vo velkom meste...

pandorra
17. feb 2024

@scila nevhodné poznámky na adresu vychodniarov, to napriek tomu neospravedlňuje…

ivanasi
17. feb 2024

To kde sme už dospeli,že sa odsudzujú ľudia podľa miesta bydliska? Môže snáď človek za to,v ktorej časti sveta ho matka vytlačila? Či má slamu v topánkach,či prízvuk… 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

scila
17. feb 2024

@pandorra nevhodnou poznámkou myslíš ako to, že mám plné zuby dôležitých východniarov? A prečo? Veď mám. Tých normálnych, slušných, ktorí dvíhajú úroveň nášho hlavného mesta, tých nie. Ale táto pani pôsobí dosť primitívne nech sa na mňa nikto nehnevá. Inteligentný človek by nemal potrebu riešiť na MK takúto blbosť a tiež by nemal potrebu urážať ľudí ktorí s ním nesúhlasia, tak ako tuto autorka.

minutka
17. feb 2024

Ja byvam na zapadnom svk a za lekarov nic neplatim. Chodim k statnemu koznemu, ortopedovi, gynekologovi a zubarovi- tu platim, ale nie vela. Syn chodi do statnej skolky, cize tiez sa plati minimum. Minule sme boli u ortopeda v BA so synom a za vysetrenie sme tiez nic neplatili. Takze nechapem ake platby u dr?

Ano, nehnutelnosti su drahe. Ale to aj v okoli turistickych miest (tatry poprad liptov stavnica….)

mikadooo
17. feb 2024

Tak mne keď niekto povie, že neverím, tak mi poviem tak si never...🤷. Nechápem ako sa na tomto môžete pohádať 🤣. Však tá bratislavská káva aj tak lacnejšia nebude, či tomu v Poprade veria alebo nie...

evinqua
17. feb 2024

V Poprade som bola iba ako turistka, ale v iných, menších mestách na vychode som bola viac krát a áno, sú tam take rozdiely v cenách, ale v bratislave je viac príležitostí zarobiť viac ako ten rozdiel v nákladoch, a preto sem ide žiť asi tak veľa ľudí, aj z východu...My s mužom nie sme rodeni bratislavcania, ja som stred on východ a keď sme sa pred rokmi rozhodovali kde žiť, tu nám to vyšlo jednoznačne výhodnejšie a to sme sa pred 15 rokmi rozhodovali medzi BA, KE a ZA,čo sú veľké mestá.

nini1978
17. feb 2024

Autorke- len pre zaujímavosť ,prečo píšeš anonymne?
A ja mam tiež pocit,že si išla za lepším životom ale sťažuješ sa…

nini1978
17. feb 2024

@lenkakravcova prestíž?

megg1
17. feb 2024

Mozno platis viac v Ba, ale neporovnatelne viac v Ba aj zarobis, napokon ta to v Ba moze vijst lacnejsie. Chapes ako to myslim, zvysi ti v konecnom dosledku na konci mesiaca viac.

Strana
z5