Prečo mamy a svokry vyčítajú dospelým deťom ich rozhodnutia?
Prosím, vysvetlite mi niekto toto správanie žien. Konkrétne mám, ktoré majú dospelých synov alebo dcéry, na tom nezáleží. Sú to deti 30 a viac rokov.
Prečo ženy (mamy, svokry) strpčujú život dospelým deťom život výčitkami? Namiesto podpory, pochopenia, sústavne len výčitky a usmerňovanie do života, keď človek žije samostatne a vybudoval si všetko od základov sám.
Doteraz neviem tomu porozumieť. Potom sa takéto ženy čudujú, že mladí s nimi nechcú tráviť čas. Týka sa to aj nás, ale nielen. Mám viacero kamarátok, ktoré toto spomínajú, že sa im to z nejakého dôvodu deje.
Dala som toľko šancí, stanovili sme si hranice, ktoré sú sústavne prekračované. Akokoľvek sa rozhodneme, je naše konanie zasypávané len výčitkami. Už o rozhodnutiach ani nehovoríme vopred. Stojí nás to veľa námahy a ja som už znechutená. To naozaj takým ženám stojí to celé za to, že ostanú na starobu bez návštev detí a vnúčat?
Mňa skôr zaujíma, prečo dospelé deti berú všetko od rodičov ako útok, rozkazovanie, miešanie sa do života. Prečo tieto veci neberú ako dobre mienenú radu, životnú skúsenosť, pred ktorou rodičia varujú? Veď múdry sa učí
na chybách druhých, hlúpy na vlastných. Mnohé máme s rodičmi dobré vzťahy, stýkame sa, aj si všetko hovoríme . Veci rozdiskutujeme a nájdeme koncenzus. My to neberieme tak, ako ty. Vieme, že rodičia nám chcú najlepšie. Deťmi sme, kým rodičia žijú, aj keď už máme vlastné deti. Nemyslím, že keď si moje deti založia rodiny, zavrie sa za nimi voda. Predstavujem si vzťah s nimi tak, aký ja mám so svojimi. Aké predstavy o vzťahoch so svojími dospelými deťmi máte vy?
@anonym_autor Lebo su to zeny,ktore neprijmu iny nazor a vsetko musi byt podla nich. Aj my mame takych rodicov. Je to neprijemne,ked vsetko skritizuju a dovtedy ta budu manipulovat,kym nespravis tak ako chcu. Ked si spravis po svojom,vyrobia taku scenu,ze az. Musis sa naucit odosobnit od toho. Ich nezmenis,zmenit mozes len svoj uhol pohladu na nich. Mne pomaha co najmenej informacii hovorit a ked je toho uz vela,tak kludne zvysim hlas a je mi jedno,ze vyrobia dramu. Ja som tiez len clovek s citmi a to neustale komandovanie mi ublizuje. Lebo oni utocia na ego,na teba ako osobu a to sa neda donekonecna prehliadat. Viem,ze sa to nikdy nezmeni.
Mňa skôr zaujíma, prečo dospelé deti berú všetko od rodičov ako útok, rozkazovanie, miešanie sa do života. Prečo tieto veci neberú ako dobre mienenú radu, životnú skúsenosť, pred ktorou rodičia varujú? Veď múdry sa učí
na chybách druhých, hlúpy na vlastných. Mnohé máme s rodičmi dobré vzťahy, stýkame sa, aj si všetko hovoríme . Veci rozdiskutujeme a nájdeme koncenzus. My to neberieme tak, ako ty. Vieme, že rodičia nám chcú najlepšie. Deťmi sme, kým rodičia žijú, aj keď už máme vlastné deti. Nemyslím, že keď si moje deti založia rodiny, zavrie sa za nimi voda. Predstavujem si vzťah s nimi tak, aký ja mám so svojimi. Aké predstavy o vzťahoch so svojími dospelými deťmi máte vy?
@anonym_561bb8 Áno, ale niečo iné je navrhnúť riešenie a diskutovať o tom, a iné je, keď niekto prikazuje a presadzuje len svoje riešenie direktivnym spôsobom.
@anonym_autor Lebo su to zeny,ktore neprijmu iny nazor a vsetko musi byt podla nich. Aj my mame takych rodicov. Je to neprijemne,ked vsetko skritizuju a dovtedy ta budu manipulovat,kym nespravis tak ako chcu. Ked si spravis po svojom,vyrobia taku scenu,ze az. Musis sa naucit odosobnit od toho. Ich nezmenis,zmenit mozes len svoj uhol pohladu na nich. Mne pomaha co najmenej informacii hovorit a ked je toho uz vela,tak kludne zvysim hlas a je mi jedno,ze vyrobia dramu. Ja som tiez len clovek s citmi a to neustale komandovanie mi ublizuje. Lebo oni utocia na ego,na teba ako osobu a to sa neda donekonecna prehliadat. Viem,ze sa to nikdy nezmeni.
@marca12 Presne takto alebo podobne je to aj u nás. Ja sa potom trápim, pár dní premýšľam práve nad tým. Tiež už hovoríme menej informácií a potom, že prečo toľko tajíme. Cítim oveľa väčší tlak na sebe ako keď som mala 15 rokov.
Zrazu žiadna odpoveď? Zaujímavé. Napadajú má rôzne slovenské porekadlá a príslovia, ale aj vtipy na túto tému. Veď všetky vieme, ktoré 😏

Nie sú také mamy a svokry, taká je tvoja svokra. Ja som jedno aj druhé, vlastne už aj babka a naši si kúpili byt, kde chceli, kočík, aký chceli, idú kam chcú...My s manželom si žijeme svoj život pripravení kedykoľvek pomôcť im, ale len ak o pomoc požiadajú.