Prečo mamy a svokry vyčítajú dospelým deťom ich rozhodnutia?
Prosím, vysvetlite mi niekto toto správanie žien. Konkrétne mám, ktoré majú dospelých synov alebo dcéry, na tom nezáleží. Sú to deti 30 a viac rokov.
Prečo ženy (mamy, svokry) strpčujú život dospelým deťom život výčitkami? Namiesto podpory, pochopenia, sústavne len výčitky a usmerňovanie do života, keď človek žije samostatne a vybudoval si všetko od základov sám.
Doteraz neviem tomu porozumieť. Potom sa takéto ženy čudujú, že mladí s nimi nechcú tráviť čas. Týka sa to aj nás, ale nielen. Mám viacero kamarátok, ktoré toto spomínajú, že sa im to z nejakého dôvodu deje.
Dala som toľko šancí, stanovili sme si hranice, ktoré sú sústavne prekračované. Akokoľvek sa rozhodneme, je naše konanie zasypávané len výčitkami. Už o rozhodnutiach ani nehovoríme vopred. Stojí nás to veľa námahy a ja som už znechutená. To naozaj takým ženám stojí to celé za to, že ostanú na starobu bez návštev detí a vnúčat?
Ake vycitky? Napis konkretne. Mozno preto, ze ich jedinou ulohou, zaujmom, konickom bola vychova a starostlivost o deti, rodinu. A ked tie deti dospeli a osamostatnili sa, tak tie mamy a svokry sa s tym nevedia zmierit, ze uz ich nazor nie je taky dolezity a takto sa to potom prejavuje, su zadrapcive a nechapu, ze ich uloha v urcitej oblasti skoncila
@anonym_dfca21 Týka sa to životných rozhodnutí, napríklad prečo sme kúpili byt tam a nie tam. Alebo prečo bude svadba taká a nie taká, keď si ju človek aj tak platí sám. Výčitky, prečo ideme na dovolenku v tom čase a nie vtedy, keď im to vyhovuje. Ďalšie manipulácie, že už nám nebudú zasahovať do života a o mesiac na to vycitiky, nárek a rola obete, že sme neurobili to, čo chcela. Naposledy to bolo, prečo sme sa nestretli s jedným rodinným príslušníkom, pritom je to človek ktorý je síce rodina, ale je alkoholik a skrátka s ním nechceme udržiavať vzťah. Tak opäť vycitiky, že čo sme to za rodinu, že mu nedáme ešte šancu na stretnutie. Pritom išlo človeka ktorý dostal mnoho šancí, ale prepásol ich. A toto sa deje permanentne. Uviedla som len pár veci.
Tak je rozdiel ak mi mama vycita neporiadok v 30tke alebo ako obliekam dieta, a rozdiel ak mi vycita ze mam 3 deti s 3 chlapmi a chcem 4te. 😃
Takze skus konkretnejsie, lebo to je take velmi jednostranne...
Tak je rozdiel ak mi mama vycita neporiadok v 30tke alebo ako obliekam dieta, a rozdiel ak mi vycita ze mam 3 deti s 3 chlapmi a chcem 4te. 😃
Takze skus konkretnejsie, lebo to je take velmi jednostranne...
@anonym_679192 vyššie v komentári som uviedla zopár príkladov. Dieťa len čakáme, nemáme iné a žijeme usporiadane.
Ano, to je ten dovod, nevedia sa zmierit, ze uz nie su tymi, kto rozhoduje. A nemaju inu napln v zivote. Bude horsie. Vekom sa navyse zle vlastnosti vyostruju, ony boli pravdepodibne take uz aj predtym, ale dieta to tak nevnima.
Lebo nepracuje na svojej psychickej odolnosti a rovnováhe
Preto prska
A ty tak isto, treba o to dbať lebo ľudia nie sú idealní ani nebudú a aby si ty tiež tak raz neprskala🍀
Preto je to kolotoč svokier a neviest
Lebo pracovať s emóciami,s nesúhlasom aj s tým, že ludia niesu podľa predstáv nieje jednoduché
Ale bez toho aby sme sa to naučili budú zbytočne boje a dokonca v rodine..
Preto prska
A ty tak isto, treba o to dbať lebo ľudia nie sú idealní ani nebudú a aby si ty tiež tak raz neprskala🍀
Lebo pracovať s emóciami,s nesúhlasom aj s tým, že ludia niesu podľa predstáv nieje jednoduché
@anonym_c6c583 Ake su sance ze sa 50+ rocny clovek zacne od nuly ucit pracovat na svojich emociach? Velmi mizive. Zial. Toto skutocne treba ucit deti. Rodicov len brat v tejto oblasti ako odstrasujuci priklad toho ako je to nespravne.
@anonym_c6c583 Ake su sance ze sa 50+ rocny clovek zacne od nuly ucit pracovat na svojich emociach? Velmi mizive. Zial. Toto skutocne treba ucit deti. Rodicov len brat v tejto oblasti ako odstrasujuci priklad toho ako je to nespravne.
@andreatytler samozrejme, súhlasím🙂👍
Preto prska
@anonym_c6c583 Asi to viac vnímam ako žena, lebo muž povie svoj názor a nenechá si skákať po hlave ale v zásade sa tým nezapodieva. Ja nad tým premýšľam viac a snažím sa pochopiť prečo tak reagujú, ale musím sa priznať, že ma to dosť vysiluje a aj mrzí.
Riešili sme nedávno situáciu s výberom kočiara. Mali sme vybratý kočiar o ktorom sme sa rozhodli sami, prirodzená vec pre nás. Vopred sme o tom ani nehovorili a riešili sme si to sami. Ale svokra začala s tým kociarom aký má vybrať a preto sme s tým išli von že nemusí, že už máme. Chcela vidieť tak už naveľa-naveľa sme jej ho ukázali a už bol oheň na streche, že prečo sme nedočkali na ňu že ona už mala vybratý taký modrý s dobrými funkciami. Poza náš chrbát vybrala a potom začali výčitky v zmysle že sme jej nedovolili vybrať kočiar a že prečo sme nečakali na ňu, ze ona chodila po obchodoch a zbytočne. Ani sme nevedeli o tom, no a gól bol keď povedala že takéto niečo nebolo, že rodina si ma pomáhať navzájom, že aj jej kedysi kúpila rodina kočiar a že takto by to malo byť aj teraz. Krútila nad nami hlavou až kým sa muz uz nerozculil a odisli sme. O dva tyzdns na to volala, že ona chce byť s nami za dobre a že sa nechce hádať. Prekusla som to. Prešli asi dalsie dva tyzdne a opat vycitky cez telefon ze ako je možné, že máme už nakupenu aj postielku, aj vanicku od kamarátky, ze ci toto myslime vážne a ze prečo sme o bábätku este stale nepovedali sirsej rodine. Vedela pritom, ze sme to nechceli hneď všetkým hovoriť a ze môže bábätku nákupit oblečenie napríklad. Urazila sa. Takze asi tak.
@anonym_c6c583 Asi to viac vnímam ako žena, lebo muž povie svoj názor a nenechá si skákať po hlave ale v zásade sa tým nezapodieva. Ja nad tým premýšľam viac a snažím sa pochopiť prečo tak reagujú, ale musím sa priznať, že ma to dosť vysiluje a aj mrzí.
Riešili sme nedávno situáciu s výberom kočiara. Mali sme vybratý kočiar o ktorom sme sa rozhodli sami, prirodzená vec pre nás. Vopred sme o tom ani nehovorili a riešili sme si to sami. Ale svokra začala s tým kociarom aký má vybrať a preto sme s tým išli von že nemusí, že už máme. Chcela vidieť tak už naveľa-naveľa sme jej ho ukázali a už bol oheň na streche, že prečo sme nedočkali na ňu že ona už mala vybratý taký modrý s dobrými funkciami. Poza náš chrbát vybrala a potom začali výčitky v zmysle že sme jej nedovolili vybrať kočiar a že prečo sme nečakali na ňu, ze ona chodila po obchodoch a zbytočne. Ani sme nevedeli o tom, no a gól bol keď povedala že takéto niečo nebolo, že rodina si ma pomáhať navzájom, že aj jej kedysi kúpila rodina kočiar a že takto by to malo byť aj teraz. Krútila nad nami hlavou až kým sa muz uz nerozculil a odisli sme. O dva tyzdns na to volala, že ona chce byť s nami za dobre a že sa nechce hádať. Prekusla som to. Prešli asi dalsie dva tyzdne a opat vycitky cez telefon ze ako je možné, že máme už nakupenu aj postielku, aj vanicku od kamarátky, ze ci toto myslime vážne a ze prečo sme o bábätku este stale nepovedali sirsej rodine. Vedela pritom, ze sme to nechceli hneď všetkým hovoriť a ze môže bábätku nákupit oblečenie napríklad. Urazila sa. Takze asi tak.
@anonym_autor paneboze, to je naozaj cez ciaru, ja by som tie vycitky cez telefon netolerovala, a zlozila by som. A dalsi telefonat od takejto osoby by som ani nezdvihla
@anonym_autor Nič iné ti neostáva, len zaujať k veciam podobný postoj ako manžel.Mozno by som ešte slušne podotkla, že keď si s niečím nebudeme vedieť rady/ty a manžel/,tak určite ako prvé poprosite o radu ich/mamu,svokru/
@anonym_autor Chudak svokra pravdepodobne cely zivot lutovala ze si nemohla vybrat kociar pre svoje dieta a tak konecne dufala ze sa jej to splni teraz. Skutocne pomoze sa na to pozriet tak ze ona je tiez obet svojej mamy a svokry a nevie ako sa s tym vyrovnat. Samozrejme ze to neznamena ze jej to dovolis. Len sa tym prestan trapit. Opytaj sa jej ake mala vztahy s mamou a svokrou.
@anonym_autor na to sa musíš naučiť len reagovať najlepšie s kľudom angličana. Vybrali sme takí lebo sa nám páči, lebo nám vyhovuje lebo sme sa s Jozkom tak dohodli. Prečo idete na dovolenku v júli a no v auguste....preto že nám to viac vyhovuje v júli. Keď prídu výčitky po telefóne, nehnevajte sa ale nemám čas.
Môj má takých rodičov ale teda dohovárali len jemu a tiež mu trvalo 4 roky kým sa začal brániť a stať si za svojimi rozhodnutiami a teda jeho mama to hádam dodnes predychava a pri každej jednej veci že si ich vypočuje ale ak tak urobi ako sme sa dohodli my.
Jediné pozitívum na tom celom je, že tvoj muž má zdravý rozum. Už len to, že nedá za pravdu mamičke, je super.
@andreatytler 50+ je veľa takýchto ľudí čo chcú a majú konečne priestor na sebe pracovať. Ja som jedna z nich. A vidím v sebarozvoji atď., že nás tam je práveže viac vo veku 40 a vyššie. Mladý ľudia máličko, a mamičky na RD sa snažia sa snažia hlavne zvládať výchovu deti a v tomto sa rozvíjať.
Bude horsie, ked pride vnuca. Pretoze to je rodina. Cudziemu ak povies ostrejsie, prip. vynadas, ak uz dojde trpezlivost, tak sa stiahne a da pokoj. Rodina nie, ona si mysli, ze moze. Darmo sa budes pajedit, povies svoje, aj ostrejsie. Blizka rodina sa urazi, otrasie sa a ide svoje dalej. Take zeny, po prechode zvlast. Ony nemaju sebareflexiu ziadnu, nechapu, ze by mali pracovat na sebe, ony idu ako buldozer. Az krd doziju do takej 70 tky, potom sa skludnia a zas im bude vsetko jedno.
@andreatytler 50+ je veľa takýchto ľudí čo chcú a majú konečne priestor na sebe pracovať. Ja som jedna z nich. A vidím v sebarozvoji atď., že nás tam je práveže viac vo veku 40 a vyššie. Mladý ľudia máličko, a mamičky na RD sa snažia sa snažia hlavne zvládať výchovu deti a v tomto sa rozvíjať.
@anonym_40b3f4 A doteraz si na sebe nikdy nepracovala? Nemala si snahu na sebe pracovat ale nemala cas? Lebo taka sanca ze niekto zije dospely zivot 30 rokov v presvedceni ze zije spravne a v 50 ho osvieti ze to robi zle a musi sa zmenit... no neviem... ale tak jasne sance su, ale skor to bude clovek co si bol vzdy vedomi svojich nedostatkov a chcel na sebe pracovat, len nemohol.
@anonym_autor je to o povahe...so svokrou som ok, aj byvame s nou...moja mama tu teraz bola na tyzden, nech sa s mensimi pohra, ale to poucovanie stale...este aj svokre ide davat rozumy co a ako...uprimne mala som dost...a nielen ja...a bola som rada, ze uz odisla. Nevie akceptovat, ze uz nemam 10r a vsetko chce riadit este aj u mna doma 🤦♀️
@anonym_autor nemusis vsetko chapat, niekedy staci len prijat, ze to tak je a viac to neriesit. Pre to co opisujes je to priam ziaduce, aby si to nepitvala, lebo je to zbytocne a postavila sa k tomu ako tvoj muz. Je to tak a ja to nezmenim. Lebo zmenit mozes len seba, ineho cloveka nie.
@anonym_dfca21 Týka sa to životných rozhodnutí, napríklad prečo sme kúpili byt tam a nie tam. Alebo prečo bude svadba taká a nie taká, keď si ju človek aj tak platí sám. Výčitky, prečo ideme na dovolenku v tom čase a nie vtedy, keď im to vyhovuje. Ďalšie manipulácie, že už nám nebudú zasahovať do života a o mesiac na to vycitiky, nárek a rola obete, že sme neurobili to, čo chcela. Naposledy to bolo, prečo sme sa nestretli s jedným rodinným príslušníkom, pritom je to človek ktorý je síce rodina, ale je alkoholik a skrátka s ním nechceme udržiavať vzťah. Tak opäť vycitiky, že čo sme to za rodinu, že mu nedáme ešte šancu na stretnutie. Pritom išlo človeka ktorý dostal mnoho šancí, ale prepásol ich. A toto sa deje permanentne. Uviedla som len pár veci.
@anonym_autor svokra?
@anonym_autor moja mama sa teda veľmi rada stará do môjho života, ale v porovnaní s tvojou svokrou je to čajíček. Ja s ňou teda bojujem, odvrkujem, vysvetľujem, nedebatujem, podľa toho, ako som silná/unavená. Muzova mama má občas pokus, ale muž ju haltne hneď.
To más partnera ktorý neprestrihol pupočnú šnúru? No ďakujem pekne. Takýchto ľudí ako nádejna svokra len úplne odstrihnúť a riešiť si svoj život bez nich alebo stravis život tým že budeš neustále vysvetľovať prisposobovat sa ničiť si nervy a nebudeš žiť svoj život
@anonym_autor poradim ti,ries veci,ktore ovplyvnit vies,nie tie,ktore ovplyvnit nevies.Svokru alebo mamu nezmenis,jedine co vies zmenit,je tvoj postoj a reakcia na dany problem.Skus to a zivot budes mat ovela jednoduchsi a krajsi.Nz.
To más partnera ktorý neprestrihol pupočnú šnúru? No ďakujem pekne. Takýchto ľudí ako nádejna svokra len úplne odstrihnúť a riešiť si svoj život bez nich alebo stravis život tým že budeš neustále vysvetľovať prisposobovat sa ničiť si nervy a nebudeš žiť svoj život
@anonym_9d9a36 Odkiaľ si sa dočítala, že som niekde písala, že nepretrhol šnúru?
Práve naopak, žije už dlhé roky mimo rodiny, snáď od jeho 18-ky, pretože hneď po škole išiel pracovať. VŠ si dorobili až neskôr externe zo svojho príjmu. Práve že on je ten, ktorý ak nemusíme, tak k rodine jeho vlastnej ani nejde. Ale keď mu mama zavolá, nevie jej hneď drzo zložiť telefón takže sa jej snažil už viackrát vysvetliť, aby sa uvedomila v jej správaní a ako som písala aj vyššie tak naposledy sme na drzo odišli práve na popud môjho muža. On stojí pri mne. Tak neviem o akej pupočnej šnúre je reč
@anonym_9d9a36 Odkiaľ si sa dočítala, že som niekde písala, že nepretrhol šnúru?
Práve naopak, žije už dlhé roky mimo rodiny, snáď od jeho 18-ky, pretože hneď po škole išiel pracovať. VŠ si dorobili až neskôr externe zo svojho príjmu. Práve že on je ten, ktorý ak nemusíme, tak k rodine jeho vlastnej ani nejde. Ale keď mu mama zavolá, nevie jej hneď drzo zložiť telefón takže sa jej snažil už viackrát vysvetliť, aby sa uvedomila v jej správaní a ako som písala aj vyššie tak naposledy sme na drzo odišli práve na popud môjho muža. On stojí pri mne. Tak neviem o akej pupočnej šnúre je reč
@anonym_autor stále je v kontakte vysvetluje rieši chodite tam. Žiť si svoj život ked ten druhý sa nevie uvedomit čo je na tom drze? Naco dávať stale zbytočne šance a počúvať vycitky? To nie je budovanie vzťahu to robíte hromozvod. Takto nastavený človek sa nezmení len vy budete mať stresy.
@anonym_40b3f4 A doteraz si na sebe nikdy nepracovala? Nemala si snahu na sebe pracovat ale nemala cas? Lebo taka sanca ze niekto zije dospely zivot 30 rokov v presvedceni ze zije spravne a v 50 ho osvieti ze to robi zle a musi sa zmenit... no neviem... ale tak jasne sance su, ale skor to bude clovek co si bol vzdy vedomi svojich nedostatkov a chcel na sebe pracovat, len nemohol.
@andreatytler pracujem na sebe už skoro 15 rokov. Snahu som mala, ale nie priestor. Každý má iné životné skúšky, možnosti atď. Vždy boli na prvom mieste rodina, 4 deti, pomoc ostatným.... Ja čo "sledujem" napr. aj mužské komunity, tak veruže áno, tak ako píšeš. Žiješ desiatky rokov v nejakom nastavení, ako sa to "patrí". A potom príde nejaký životný zlom, proste cítiš, že takto už ďalej nemôžeš fungovať. Práveže tí ľudia, ktorých akože "osvieti" bum... idú do hĺbky, praxe... Také to konzumovanie ezo scény, spiritualita, webináre a blá blá je o ničom. To je len také hladkanie ega na povrchu, že ako ja na sebe pracujem...
Tak toto je iba o jednej osobe, vašej máme, svokre. Nie, že prečo sa tak správajú všeobecne, no nie je to všeobecný problém. Určite jej jasné pravidlá, hranice. Raz sa to naučí, ak sa posnaží, ináč bude vo vašom živote menej a menej.
@anonym_autor ale to je tvoja matka a tvoja svokra,moja matka ani moja svokra také neboli.

Ake vycitky? Napis konkretne. Mozno preto, ze ich jedinou ulohou, zaujmom, konickom bola vychova a starostlivost o deti, rodinu. A ked tie deti dospeli a osamostatnili sa, tak tie mamy a svokry sa s tym nevedia zmierit, ze uz ich nazor nie je taky dolezity a takto sa to potom prejavuje, su zadrapcive a nechapu, ze ich uloha v urcitej oblasti skoncila