icon

Prečo manžel nevie byť dobrým otcom?

18. máj 2025

Mame dve deti 4 a 2 roky. On 33 ja 30. Deti sme chceli obaja obidve boli planovane, dokonca on chcel deti uz asi cca o rok skorsie ako ja.
Uz dlhsiu dobu to vnimam ako si muz stale hlada nejake zamienky na ine cinnosti a nevenuje sa detom a je hned podrazdeny. Ide nieco opravovat, majstrovat ze deti nemoze do toho zapojit, alebo niekomu pomoct, hned sa ponukne ze ide nieco nakupit, vybavit. Pride domov z roboty hned je nervozny ked ho starsia dcera taha do izby, rano sa zobudi hned je podrazdeny.
Prosim nepiste mi ze mozem byt rada ze ich nebije, ze nepije atd…asi je pochopitelne ze chcem vidiet otca nasich deti ze s nimi cas travi rad a buduje nejaky vztah.
A smutne je to ze nase deti su podla mna fakt nenarocne,viem ze v okoli maju kamaratky proste narocnejsie situacie. (Ano prvorade je zdravie) ale obe deti pekne spia od narodenia, starsiu nejaky vzdor zdaleka obisiel, maju taku pohodacku povahu proste celym tymto rodicovstvom aspon ja osobne nejako tak v pohode plavam. Je to proste voci nim tak strasne nefer ako sa ich otec sprava, som z neho strasne sklamana ze mi to vyvolava taky nejaky odpor voci nemu.
Vela krat sa pyta ci su babka a dedko doma ci sa k nim deti nejdu sa hrat.
Pritom on je dobry clovek, nekrici, je zodpovedny, pracovity.
Ale tento “sek” ktory sa udial neviem pochopit. A ked sa o tom bavime tak mi vzdy len povie ze mal tazky den, źe sa zle vyspal, ze ved moze mat aj on niekedy zly den. A potom je z toho jeden pekny den ktory mam pocit ze sa pretvaruje a ze sa to snazi len vydrzat.

Strana
z2
deti95060810
18. máj 2025

najlepšie ti bude samej... rozveď sa a máš po probléme. žiadny chlap na krku a s deckom sa môžeš hrať koľko sa ti bude žiadať...

hankab
18. máj 2025

Myslim, ze ma rovnaku fazu ako matky, ktore sice tuzili po dietati, ale ked ho uz mali, tak zistili ze rodičovstvo je vlastne drina a ziadne motyle v bruchu ani vybuchy ohromnej lasky sa nekonaju. Obcas tu nejaka mamicka prida prispevok v tomto duchu a je tu zvozena pod ciernu zem od vsetkych, co sa v materstve hrozne nasli, chceli 5 deti po sebe, milovali s nimi travit cas a od rana do vecera sa im venovat.
Holt, kazdy zisti ake to je az ked si to vyskusa na vlastnej kozi. A tvoj muz bude zial ten druhy pripad, kedy ho realita prefackala a nevyziva sa v roli otca. To, ze sa nanho budes hnevat sotva nieco zmeni.

angeli121212
18. máj 2025

Ja chápem na čo myslíš... presne viem lebo samy máme dve deti a keď príde muž domov a syn k nemu tak sa poobjímajú trošku sa aj pohrá s ním, čítajú kopu kníh.. to proste vidíš ten záujem aj keby sa s nimi nehral čiže chápem a aj mne by toto vadilo

mantilka
18. máj 2025

Hrajte sa spolu. Možno sám mala problém sa hrať, keď bol dieťa. Opýtaj sa manžela ako sa hral, ked bol dieťa.
Sú deti, ktoré sa nevedia hrať iba pobehujú. Sú deti, ktoré sa chcú hrať iba samé. Možno bol aj on jeden z nich, potom spoločne hranie mu je cudzia.
Možno nemá fantáziu na hranie a v tom by si mu pomohla, keď sa budete všetci štyria spolu hrať.
Keď budú väčšie, budú môcť už chodiť spolu na túru, na bicykle, korčule, lyže...čokoľvek čo by aj ocka chytilo...a vtedy budú mať spoločné zážitky.
S oboma by mohol aspoň hádzať si loptu, s odrazadlom vonku.
Treba nakúpiť spoločenské hry.

autor
18. máj 2025

Viacere ste sa tu chytili toho ze nevie ako sa hrat. Ale ja som ten prispevok pisala o inej teme nie ze si ma sadnut na pol dna do detskej a stavat z kociek. (Ako tu jedna protivne napisala ze tak sa mam rozviezt a hrat sa s detmi sama).
Mne vadi ze nie je duchom pritomny ked je doma, ze je vzdialeny, odmerany, nekomunikativny. Napr neprehodi ani par slov so starsou.
Stacilo by mi ked uz aj ide strasne aktivne nieco kupit do obchodu tak nech teda aspon starsiu dceru zapoji..nerobi problemy v obchodoch vzdy sa sprava pekne..ale on ze nie on ide radsej sam. Uz to na nej aj vidim ze sa uz ani nepyta ist niekde s nim.

callisia
18. máj 2025

Autorka, normálne je mi smutno za teba. My máme teda len jedno čoskoro 5 ročné dieťa ale ten vzťah otec - syn je úplne úžasný. Hlavne od kedy som nazad v práci sa ich vzťah výrazne posilnil keďže robím 12tky a v dni keď robím sú celé popoludnie sami. Syna zapája do všetkého čo chce, neodmieta ho keď s ním chce malý niečo robiť. Veľmi by som ti priala aby aj tvoje deti niečo také zažili. Je to úplne iný druh vzťahu ako so mnou. Poradiť ti neviem, len ti chcem napísať, že dúfam, že sa to u vás zlepší.

pikachu999
18. máj 2025

Chlapi chcu deti asi tak ako deti psíka.... zodpovednosť žiadna

kiki68
18. máj 2025

Kazdemu dat 6 mes prax v jasliach a potom nech maju deti, nevie co ma robit a nechce sa mu. Pre neho je rodicovstvo iba o zabepeceni financii, nie je zvyknuty ma deti a nechce byt. Zistil, ze to neni take ako v reklame na plienky

subartic
18. máj 2025
@martinmmartin

No klasika, Od malicka mu vsetci tvrdili ze ake je super mat decka a on tomu blbec uveril.

Na miske vah zivota vidi presne co mu decko a rodina vzali (prachy, cas, manzelku mu vymenili za maminu) a na vyvazenie nema nic konkretne co by bolo pre neho uchopitelbe pozitivne ("detsky usmev" je hovadina co naozaj nic neznamena.

Teraz zistil ze to nestoji za nic ale je si aj vedomy ze keby coby len niekomu naznacil ako sa naozaj citi tak ho okamzite zavrhnu ako najvacsieho hajzla a zivot mu skonci
Takze je v pasci a uteka z nej do svojeho sveta kde rodina pristup mat nikdy nebude. Cely zivot takyto clovek bude skryte nestastny resp niekedy to vybuchne z nicoho noc po dekadach skryvaneho marazmu....

@martinmmartin radosť mať takého otca.

milka1988
18. máj 2025

Ja zas nechápem keď niekto napíše že že ho chápe, lebo chodí do práce...ako sorry ale aj tá žena má čo robiť s deťmi, od rána do večera mnohé ajv noci ešte, každá čo sme matka vieme ako to s tými deťmi a časom je, potom žena matka ešte keď nastúpi do práce , stále väčšinou sú deti jej na krku a ona ma mať energiu aj náladu hej? Ale panko by bol najradšej keby po práci si mohol ísť ľahnúť. Neviem síce akú prácu vykonáva, ale dnešný muži sú ako z masla a ešte utekajú od rodiny keď sa cítia pod tlakom lebo sa"musia" starať o spoločné deti. Úbohé čo za muži sa rodia. Nechala by som mu decka na krku a nech si hundre koľko chce...

taktotedanie
18. máj 2025

Lebo chcel deti ale nevie a nechce byt otcom
Ano, je to skoda
Nebude to lepsie

eliska13
18. máj 2025

Veľa mužov to s malými deťmi nevie.On je ochotný nakúpiť, porobiť, pomôcť, ale nevie nechce sa venovať deťom.Na to pomôže iba, že mu staršiu dáš nech idú von, pýtala sa či môže ísť s tebou nakupovať a pekne v kľude by som mu povedala či nevidí, že sa deti tešia, keď príde domov a on ich prehliada.Nie každý chlap má trpezlivosť, alebo záujem o deti smutné, ale je to tak.Jeden je workoholik, druhý uteká za mamičkou, ďalší na ryby, alebo gauc a TV.Vela z nich si myslí, že o deti sa vie lepšie postarať matka a oni zabezpečia ostatné.Moj muž sa začal aktívne venovať deckam tak od 8 r korčule, bicykel, kino.Zena k deťom prílipne automaticky chlapi sa to učia.

zunaf
18. máj 2025

To je veľmi smutné. Za mňa je úplne normálne, že chceš, aby otec venoval svojim deťom aspoň minimálnu pozornosť. No musí to hlavne on chcieť zmeniť. Napadá mi niekoľko prístupov - opýtať sa napríklad, ako chce, aby si ho deti pamätali. Štvorročná už zrejme chodí do škôlky, keď sa ich opýtajú, ako trávia čas s mamkou a ockom, čo povie? Bude vedieť povedať aspoň jednu ich spoločnú aktivitu? Potom môžeš apelovať na to, že on je hlavná mužská postava a vzor pre svoje dcéry. Keď od neho nebudú dostávať aspoň nejakú pozornosť, je vyššia šanca, že ju budú skôr hľadať vo vzťahoch s chlapcami. Z akej rodiny pochádza on? Ak si neboli s rodičmi blízki, spýtaj sa ho, či chce tie isté pocity pre svoje deti. Ešte mi napadá, nemáte v okolí rodiny s deťmi alebo nejakú partiu? Že by videl, ako otcovia aktívne trávia čas s deťmi a zamyslel sa alebo inšpiroval.
A keď naňho chceš ísť tak citovo, je veľmi pekná ilustrovaná kniha S ockom sa nebojím, kde je znázornené, ako malé dievča vníma svojho otca v rôznych situáciách. Držím palce, aby sa "zdohadal", aké šťastie má, že má zdravú rodinu. A nech sa premôže, keď si to aj predstavoval inak, ženy si to tiež často predstavovali inak a predsa neutekajú.

anketkarka
18. máj 2025

Keď nemá vzťah k malým deťom, tak čo od neho chceš? Keby si chcela pomoc s deťmi, keď Ty potrebuješ niečo urobiť a on sa má o nich postarať a zabaviť, tak to chápem. Nie každý chlap sa bude proste hrať. Keď budú väčšie, tak možno si nájdu spoločné aktivity. Ja si myslím, že otec je prioritne v rodine na iné ako na hranie sa. Ak má vzťah sa hrať, tak je to len bonus. Určite by som to nebrala takto negatívne. Je proste taký a nie je to z jeho strany prejav nelásky k deťom. Zaslúžil by si viac rešpektu k svojej povahe a nie pokus mu niečo nanútiť a zmeniť ho.

premyslena
18. máj 2025

Je to celkom zvláštne správanie, ak sa ozaj ani staršej neprihovorí, nevezme ju do obchodu... Ale netlačila by som naňho, nie takým spôsobom, ako tu niektoré ženy navrhujú - nechať ho s deťmi na víkend samého a podobne. Nevieš, aké mal detstvo? Môže mať aj nejaký psychický blok, veď hádam nie je úplne vedome odmietavý - nechce nikomu ubližovať, nie? A možno sa to zlepší, až budú deti o trošku väčšie a budú sa s nimi dať vymýšľať ešte iné aktivity. V každom prípade vám držím palce, aby ste to zvládli ako rodina ❤

katkazuz
19. máj 2025

Milá autorka rozumiem ti a súcitim s tebou.
Napíš SS ak chceš ☺️

lauricka
19. máj 2025

No tak ho nebaví sa hrať s deťmi. Tak nech ich vezme na ihrisko a tam ich stráži s nech sa pohrajú vonku. Holt, jeho predstavy sa líšili od reality. Nie každého to baví.

trisha_r
19. máj 2025

Ja by som odišla niekde na víkend a deti komplet na neho, veď je predsa rodič a má sa starať nie pomáhať. Nie je to pes alebo niečo čoho sa dá zbaviť, tak by mal dospieť a prevziať zodpovednosť. Úplne ťa chápem,že si frustrovaná, ja by som mu už dávno povedala nech páli tam odkiaľ prišiel, idiot jeden nedospelý.

alexanderkovacs
19. máj 2025
@zmrzlinka2021

Ja ho chápem, ak chodí do práce, je to sakra iné ako keď človek nepracuje. On proste niečo musí spraviť a nemá časový priestor riešiť to s malym dieťaťom.
Podľa mňa ste nemali mať dve deti tak rýchlo po sebe. To je fakt o hubu.

@zmrzlinka2021 nemali rychlo za sebou. To je idealny rozostup.

martin96321
20. máj 2025

Opytaj sa svojich kamaratok,znamych......ako si kazdy z nich pamata svojho otca. Ako sa s nimi otec hral travil volny cas.........vacsina si nebude vediet nic vybavit.......

mantilka
20. máj 2025

Autorka a s tebou ma manžel aký vzťah ? Keď je duchom neprítomný vždy, asi očakával úplne niečo iné od života.
Možno je to len prechodne obdobie a možno to raz zle dopadne. Nikoho v manželstve neudrzis ak nechce. Ak je konzervatívny typ, tak to takto bude ťahať až do smrti...ak sa s tým stotožnis aj ty.
Sú rôzne problémy v živote aj vo vzťahoch. Neidealizuj si život, nikde to nie je ružové.
Keď sa rozvedieš, je len malá pravdepodobnosť, že nájdeš dobrého otca pre svoje deti....skôr môžeš nájsť partnera pre seba.
Ak si veriaca, modli sa a modlite sa spolu ako rodina. Nejeden problém sa v rodinách vyriešil modlitbou.

katkazuz
20. máj 2025
@martin96321

Opytaj sa svojich kamaratok,znamych......ako si kazdy z nich pamata svojho otca. Ako sa s nimi otec hral travil volny cas.........vacsina si nebude vediet nic vybavit.......

@martin96321
A presne preto sa tento model u väčšiny mužov opakuje. Lebo to sami nezažili a nevideli.
Môj dobrý známy mi prednedávnom povedal- vtedy nemôžem už mám program s deťmi.
Vieš nechcem byt ako môj otec, ktorý keď prišiel z roboty, najedol sa a išiel do krčmy za kamarátmi.
Tá detská úprimná radosť ako ukážem ockovi obrázok ,
ktorý sa mi naozaj vydaril a on to odignoruje?
Čo zostane v tej detskej dušičke?
Tu ani nejde primárne o hranie a autorka to aj píše.
Tu ide v prvom rade o záujem.
Pre mňa- je to tragédia.

karmen118
20. máj 2025

Autorka povedz svojmu mužovi, že deti budú malé len chvíľu, a ten čas na vybudovanie vzťahu je krátky, aby potom nebol prekvapený, že keď budú starší a on sa zrazu rozhodne o nich zaujímať, že ho budú ignorovať, potom nech sa nečuduje, bude si môcť za to sám. Keď deti prídu do puberty začínajú sa orientovať viac na kamarátov, čím budú staršie tým budú jeho šance na pekný vzťah s deťmi menší. Ale mnohým chlapom ani toto neotvorí oči, alebo sa snažia chvíľu a potom zas utekajú, ale to je ich problém, len potom naozaj príde doba, keď zistia, že pre deti nič extra neznamenajú, keďže vlastnou vinou si nevybudovali s nimi žiadna vzťah.

martin96321
20. máj 2025
@katkazuz

@martin96321
A presne preto sa tento model u väčšiny mužov opakuje. Lebo to sami nezažili a nevideli.
Môj dobrý známy mi prednedávnom povedal- vtedy nemôžem už mám program s deťmi.
Vieš nechcem byt ako môj otec, ktorý keď prišiel z roboty, najedol sa a išiel do krčmy za kamarátmi.
Tá detská úprimná radosť ako ukážem ockovi obrázok ,
ktorý sa mi naozaj vydaril a on to odignoruje?
Čo zostane v tej detskej dušičke?
Tu ani nejde primárne o hranie a autorka to aj píše.
Tu ide v prvom rade o záujem.
Pre mňa- je to tragédia.

@katkazuz Ja som sa nestazoval. Mal som s otcom normalny vztah. Nebolo tam nic co by bolo zle. Len si fakt neviem vybavit noc z detstva......a to sa tyka rovnako aj mamy,nielen otca.......

mirka0677
20. máj 2025

Pre mňa je to tvoje rozprávanie smutné a nepochopiteľné. Keď by sa aj nevedel s detmi hrať, je dospelý. A dospelý človek by sa mal dokázať aspoň na pár minút premôcť a aspoň predstierať záujem o dieťa. Ak by chcel, čo ten tvoj evidentne nechce. Neviem, či mu dokážeš vysvetliť to, čo ti tu písali. že tie deti tiež oňho stratia záujem. A ty asi tiež. A nie, predtým sa deťom rodičia tak nevenovali. Ani ja si nepamätám, že by sa so mnou mama hrala. Mala kopec inej práce. Muž je z 8 detí z chudobnej rodiny, tiež nemá v rodičoch vzor, ako sa "hrať" so svojimi deťmi. Napriek tomu sa našim venuje od bábatiek snáď viac, ako ja. Lebo chce. Teraz, keď už sú väčší, tak vidím, že je často unavený a nechce sa mu a napriek tomu sa s nimi každý deň porozpráva, zahrá, hoci aj pozrie telku ale spoločne, bavia sa o tom, čo tam ide. Snáď sa ti podarí ho nejako prebudiť.

Strana
z2