Prečo manžel odmieta príspevok svokrovcov?
S manzelom fungujeme tak ze si vsetko platime sami. Byvame sami, pracujeme, normalna mlada rodina. Priznam sa kde tu setrime na roznych miestach aby sme mali aj rezervu. Manzelovi rodicia maju 2x taky prijem a teda asi aj mensie vydaje. Niekedy sa nukaju ci neprispeju na dovolenku na kupu auta alebo na nieco...manzel sa zasmeje a tvrdi ze si pocka na dedictvo a odmietne. Ja som s tym ok. Neriesim. Jeho rodicia ich peniaze atd. Ale teraz nastala situacia so skolkou. Do statnej nam syna nevzali aj ked ma 3. A sukromne stoja 600eur ked si to rozratam na 12 mesiacov do dalsieho skolskeho roku je to 7200 eur. Co som nebola ochotna dat. Ja mam v septembri termin porodu. Co by znamenalo ze by som bola cely rok doma s dvomi detmi. Najprv materska tak od marca rodicak.platit skolku by znamenalo dat cely moj prijem prec. Velmi by mi to pomohlo keby sme boli s babom sami doma aspon cez den a aj syn by mal ovela lepsi program v skolke nez s nami doma. Min. Ten prvy polrok. Syn ma nejake diagnozy a nie je na tom tak ako ine 3 rocne deti. Teda by bolo dost komplikovane mat ich oboch naraz ale bola som odhodlana ze proste bude doma. Co uz, bude to tazky rok ale nejak by sme zvladli. No a teraz prisli svokrovci ze oni na skolku prispeju. Manzel zas odmietol. Ale ja som nejak zacala rozmyslat ze preco. Peniaze stracaju hodnotu.oni neinvestuju nijak len skladuju na kopu a keby chodil do skolky velmi by to pomohlo aj jemu vo vyvoji aj mne s druhym. Svokrovci sa inak nepodielaju na nejakej starostlivosti ani k nam nechodia, len my k nim. Nikdy neboli s malym sami atd...
Nechala by som toto rozhodnutie na manžela či chce peniaze zobrať alebo nie....sú to jeho rodičia. Nikdy by som si nedovolila od neho žiadať aby to spravil ak nechce.
Pre syna môžeš pozrieť krúžok kde budú rozvíjať slovnú zásobu a logopéda (to mu dá rovnako ako škôlka ak nie viac)....a bude to stáť mesačne určite menej ako 600€.
Prípadne si nechaj syna 2-3 mesiace ešte doma a potom obvolaj škôlky, počas roka sa zvykne uvoľniť miesto.
Tvoj manžel sa zdá byť zásadový človek. Myslíš, že teraz pôjde k rodičom a povie: mami, ja som si to rozmyslel, a odteraz už budem prijímať od teba peniaze. Alebo: mami, Anička(Zuzka, Kvetka) povedala, že budeme chcieť od vás príspevok. Alebo: no, miláčik, povedz mojej mame o tých peniazoch, čo si vravela. Ďakuj Bohu, že máš pracujúceho a charakterného manžela. A neboj sa, dedičstvo ťa počká
A dodatok: Nemyslím si, že dieťaťu so špeciálnymi potrebami prospeje privykat si na odlúčenie od matky práve v pre neho zlomovej chvíli života, v čase keď domov prinesieš druhé dieťa.
@aurora33 ale mame nieco nasporene a tiez ako tu mnohe pisali budem mat matersku rodicak manzel mzdu. My nezijeme od vyplaty k vyplate. Proste ponukli len preto lebo maju a v konecnom dosledku mozno az tolko ze nevedia co s nimi
tak sadaj na bicykel, chod k nim a povedz, že vy to teda beriete... a manžel nemusí o ničom vedieť 😀 😀
Ty si to tak vysvetlujes a utešuješ sa tým, že ponúkli lebo ,,veď majú”. V poriadku nechám ťa v tom.
Ale ja si myslím, že ponúkli, pretože vidia, že to neutiahnete.
Nechapem, co vas tolke stve, ze rodicia chcu pomoct svojim detom. Ja budem robit pre svoje dieta to iste, pomahat mu, kym sa bude dat, pravdaze za podmienky, ze vidim, ze aj ono sa snazi. A dufam, ze moje dieta nebude mat problem pomoc prijat (financnu ci nefinancnu). V mojom okoli je uplne bezne, ze rodicia pomahaju, jeden pan fyzicky aj financne pomohol postavit domy pre obe svoje deti, bolo to pre neho nieco uplne prirodzene, ze hadam nebude sediet doma pred telkou, ked o dedinu dalej mu dcera stavia dom. Dalsi povodne kupili dalsi dom ako investiciu, ked dcera potrebovala, dali jej ho s tym, ze ich vlastny dom zostane pre druhu dceru. Sused pod nami kupil synovi byt. A takto mozem dalej pokracovat. Mne ako rodicovi bude robit velku radost, ked budem moct pomahat mojmu dietatu aj v dospelosti a nemyslim si, ze tie deti su bez chrbtovej kosti, ked pomoc prijmu. Ano, su aj take deti, co rodicov vyuzivaju, ale toto nevyzera byt autorkin pripad.
@hanaxxx to bola ta povojnova generacia, budme radi za ňu..terajši mladi, no neviem neviem, ked ich deti budu dospele a rodičia na dôchodku, bude to ako v USA, každy sam za seba, nikto nepomôže nikomu a to bude veľmi zlé..už teraz vidiš v diskusiach, dobra polovica deti nevidi jeden jediny dovod pomahať rodičom,ked su starí, pritom ked ti vlastna rodina nepomôže, tak kto
@aurora33 neutesujem sa ale ako pre co ine to ponukli podla teba? Ved my sme nepytali. Da sa povedat nikdy. Ani na svadbu ani na nic. Dieta ma co potrebuje stravu strechu nad hlavou kociky hracky, normalne fungujeme. Sme spolu 10 rokov samostatne fungujuci.
@aurora33 a okrem toho oni nevedia kolko mamzel zaraba kolko ja zarabam a to ake su davky ci prispevky materska to uz vovec nie..
No a ako to dopadlo? Porozprávala si sa s manželom?
@aurora33 prečo by sa mal mentálne vyrovnaný človek cítiť trápne, keď chce niekto niečo darovať svojmu vnukovi ?
Len zakomplexovaný a neschopný človek to bude považovať za osobnú urážku - pretože si je vedomý svojej neschopnosti.
Ja nepíšem o tom, že niekto totálne neschopný je tak vychcaný, že začne niekoho využívať a zneužívať.
Hovorím o tom, že občas starí rodičia proste niečo kúpia, zaplatia, pozvú na obed...
Ked sa dcera narodila, syn mal 2 roky, zacali sme svojpomocne stavat. Prezila som to s nimi doma, prezijes aj ty.....prezili aj ine.....
Podľa mňa je to tenký ľad.. ak prijmete peniaze tak raz môžu vyčítať.. my sme vám pomohli a vy nám teraz nechcete pomôcť.. samozrejme sa tak stať nemusí ale človek nikdy nevie..
@aurora33 a prečo by sa mal cítiť trápne? Už keď ideme o tom polemizovať, tak trápne by sa mal cítiť za to, ze kvôli rodičom nešiel do zahraničia, kde by mal vyšší plat a v pohode tu skolku mohli zaplatiť zo svojho, či?
A uprimne, v živote som sa necítila trápne, keď mi aj naši pomohli... a nebolo to raz. Tak ako som následne ja pomohla im, keď potrebovali. A pomôžem vždy.
Ako tu už bolo spomínané od @hanaxxx poznám nielko rodín, ktoré svojim deťom na začiatok kúpili byty, lebo oni si hypo nemali, čiže investovali peniaze takto. Ci tiež aj napr.moja kolegyňa sa ma teraz cítiť trápne, lebo jej rodicia kúpili byt a neplati teraz zbytocne 300-400-500€ hypo navyše ako iní mladí ludia???
@nyusika presne tak, vyrovnaný jedinec uplne v pohode prijme pomocnú ruku od rodiny a nebude sa hrať na "macha". Ci je ti muz alebo žena.
@aurora33 ale ty nerozumieš, že peniaze si možeš strkať do ponožky, raz ked pôjdeš do zeme, neobložia ťa tvojimi nasporenymi bankovkami a keby aj, tak ich niekto vykope a použije? to je jedna časť života, že aj dávaš..
niekto je lakomy a neda nič, možno takymto kole oči, že niekto niečo dostane..ked ma človek navyše a rozumne hospodari, že ma učty zaplatene, nasporene, plus ma aj na zabavu a ostane mu množstvo penazi, tak podpori bezdomovca, charitu, mačku, psa, alebo o niekom vie, že sa mu to zide
Na jednej strane berieš, že človek je neschopny, ked niečo prijme, svokra mojej sestry je taka, že radšej bude žuť travu, akoby od svojej mamy prijala peniaze, a niekto tie peniaze prijme s radostou
Ja si neviem predstaviť, žeby som mala kvantum penazi na učte, a nikoho nikde by som nepodporila..Toto ani v mojich snoch nie je možné.Robiť "dobré skutky" je súčasť života, niečo čo ťa naplňa a ma dobru odozvu u druhych
Ak by niekto sa urazil, že mu nukam peniaze tak strčím do vačku a viac to neriešim.Ked niekto nechce dar, to je ok, ak som netrafila vkus, alebo ma inu predstavu, to neni priestor na uražky
Ale fakt tuto nejaku hrdosť oslavovať, že som pyšny na to, že nič nevezmem..
@karolinakr presne tak👌

No keď nevidíš rozdiel medzi špecializovanymi terapiami a obyčajnou škôlku, potom zbytočná debata. Ale ak vám to odporúčal psychológ, asi mu naozaj treba kolektív.
Hoď ešte reč s manželom. V tejto veci s Tebou súhlasím. Ja mam okolo seba niekoľko takýchto rodín. Kde rodičia sú na tom super, aj mladí, no tí starí rodicia platia podchvíľou niečo a nie male sumy. Výnimka by ste neboli. Skôr si myslím, ze manžel s tým má nejaký špeciálny problém. Možno nejaké blbé poznámky boli a on sa zaťal. Lenže už má rodinu a nie len svoje ego.