Prečo manžel odmieta príspevok svokrovcov?
S manzelom fungujeme tak ze si vsetko platime sami. Byvame sami, pracujeme, normalna mlada rodina. Priznam sa kde tu setrime na roznych miestach aby sme mali aj rezervu. Manzelovi rodicia maju 2x taky prijem a teda asi aj mensie vydaje. Niekedy sa nukaju ci neprispeju na dovolenku na kupu auta alebo na nieco...manzel sa zasmeje a tvrdi ze si pocka na dedictvo a odmietne. Ja som s tym ok. Neriesim. Jeho rodicia ich peniaze atd. Ale teraz nastala situacia so skolkou. Do statnej nam syna nevzali aj ked ma 3. A sukromne stoja 600eur ked si to rozratam na 12 mesiacov do dalsieho skolskeho roku je to 7200 eur. Co som nebola ochotna dat. Ja mam v septembri termin porodu. Co by znamenalo ze by som bola cely rok doma s dvomi detmi. Najprv materska tak od marca rodicak.platit skolku by znamenalo dat cely moj prijem prec. Velmi by mi to pomohlo keby sme boli s babom sami doma aspon cez den a aj syn by mal ovela lepsi program v skolke nez s nami doma. Min. Ten prvy polrok. Syn ma nejake diagnozy a nie je na tom tak ako ine 3 rocne deti. Teda by bolo dost komplikovane mat ich oboch naraz ale bola som odhodlana ze proste bude doma. Co uz, bude to tazky rok ale nejak by sme zvladli. No a teraz prisli svokrovci ze oni na skolku prispeju. Manzel zas odmietol. Ale ja som nejak zacala rozmyslat ze preco. Peniaze stracaju hodnotu.oni neinvestuju nijak len skladuju na kopu a keby chodil do skolky velmi by to pomohlo aj jemu vo vyvoji aj mne s druhym. Svokrovci sa inak nepodielaju na nejakej starostlivosti ani k nam nechodia, len my k nim. Nikdy neboli s malym sami atd...
Nechcem ti brat iluzie, ale ani keby ti dieta vezmu do skolky, nebolo by tam dlhsie ako par dni z mesiaca kvoli chorobam. A ked ti to stoji za to, nech ti nosi choroby k novorodencovi, kludne si tie peniaze pozicaj. Manzel je zasadovy, chapem ho. Ked raz povoli, budu sa ponukat vo vsetkom.
@lienka.7 ja si myslím, že hoax je, že dovršením 3 rokov dieťa bezpodmienečne musí nastúpiť do kolektívu, na celý deň a 5 dní v týždni.
Tým vymývali ženám mozgy v socializme, kolektív bol nadradený nad jedinca a nie je nič lepšie, ako začať čím skôr, nech sa potlači individualita a dieťa sa naučí podriaďovať autorite.
Dieťa sa potrebuje socializovať, ale k tomu nepotrebuje tráviť každý deň v škôlke. Dieťaťu s diagnózami treba zaplatiť terapiu a nie dúfať, že pobyt v škôlke jeho problémy zázračne vyrieši.
@lienka.7 ano, je to uplny hoax. preto tu kazdy druhy den od septembra bude diskusia, co robit, aby dieta v skolke nebolo vkuse chore. a ako riesit u zamestnavatela castu ocr. ved je tu miliarda takychto diskusii a k tomu tisic komentov, ze nic, len si tym musi dieta prejst. ale je to hoax. preto, ze je to - ako ty tvrdis- hoax, uz teraz maju na insta pediatricky rady, ako uz teraz pripravit dieta (aj seba) po nastupe do skolky na castu chorobnost. a preto - ako ty tvrdis - ze je to hoax, bola na TA3 s hlavnou odbornickou na pediatriu na SR Prokopovou reportaz, tusim v stredu o uplne prirodzenej castej chorobnosti dietata po nastupe do skolky. Verim, ze mas medicinske vzdelanie a atestaciu z pediatrie. Ani moje dieta nebolo v skolke chorlave, bude mat 16 a 2x za zivot brala atb, ale mam okolo seba miliardu deti, co po nastupe do skolky boli chore prvy rok nonstop, dokonca aj obe deti mojho svagra lekara. je FAKTOM, nie hoaxom, ze drviva vacsina deti je po nastupe do skolky extremne casto chora. a ak ma autorkine dieta PAS, kedze autorka to priamo napisat nechce, ale okrem PAS neviem o ziadnej diagnoze, ktora sa uzatvara az v 3.rokoch, tak jej dieta bude casto chore nielen v skolke, ale po cely zivot, pretoze 90% PAS deti ma mizernu imunitu.
@matkahelka nestrápňuj sa takýmito dlhými príspevkami - nepochopený text.
@lienka7 napísala iba to, že nie všetky deti si zo škôlky nosia choroby.
Rozumej - nie je pravda, že všetky deti sú po príchode do predškolského zariadenia vkuse choré.
A skús si pozrieť význam slova hoax
@matkahelka ono dost zavisi aj od toho, co povazujeme za chorobu, ale sviecka pod nosom svieti vacsine deti. Uz je len na skolke, ako sa k tomu postavi, ale bohuzial vacsine uciteliek vyhovuje menej deti.
@nyusika je uplne v poriadku, ze ty nechapes. vacsina pochopi...
@senta_sofia presne tak, na Slovensku sa zial sopel povazuje za smrtelnu chorobu a pre ucitelky je lepsie, ak maju 15 deti ako 25. alebo idealny stav, zatvorit kvoli vysokej chorobnosti skolku.
@sisaka no vidis, a teraz vymyvaju zase mozgy, ze mas byt s dieťaťom doma pomaly do 18tky, vsak?
Zaujímavé, že v tom zlom zlom "vyspelom" svete na to ešte neprišli a stále žijú v tom socializme chceš tvrdiť?
Vidíme tu denno denne XY debát, ako si co najdlhšie predĺžiť "pobyt" doma, ci uz hľadaním diagnóz typu "neustály soplik" alebo aj iné... lebo si chcú ženy "uzit" svoje dieťatko a robit budú este XY rokov... no nech sa paci "uzivaj" si svoje dieťatko, v tom ti nikto nebráni, ale za vlastne. Presne ako je to v tom vyspelom zahraničí, kde sa starajú rodicia, rodinu živí muž a nie stat, ako je to zvykom sa vyhovárať u nas, co všetko ti ma stat zabezpečiť a vytvoriť, ze?
@matkahelka ono uplne stačí začať budovať imunitu dietata dlhodobo predtým, nie mesiac pred nástupom do skolky. Stačí začať s otužovanim, pobytom na zdravom vzduchu aj v zlom počasí, podávaním ovocia a zeleniny a pod. Aj o tom ta Prokopova rozpráva, len to si akosi zabudla dodať.
Opatovne sa pýtam, v školách deti potom už nie sú chore? Preco su potom chrípkové prazdniny? A to nielen na ZS, ale mali sme ich aj my na gympli kolk krát.
Este raz, aby si to pochopila aj ty, je to VYLUCNE o každom jednom jednom dieťati, preto tu automaticky strašiť, ze nástupom do skolky bude dieta automaticky doma stále chore je hoax.
Ale vzhľadom na to, ze ideš proti mne v každej jednej diskusii jasne, ze to nepochopis a pôjdeš si svoje 👌
@lienka.7 ja v tom zahraničí žijem a nikto tu netvrdí, že škôlka je to najlepšie, čo môže rodič dieťaťu dať. Škôlka je odkladisko detí, kde dávajú rodičia deti, lebo musia robiť a nie aby tým riešili diagnózy. Na to sú tu iné - špecializované zaradenia.
Materskú mame do jedného, maximálne 1 1/2 roka (rovnaké peniaze, rozdelené na viac mesiacov) a potom je matka doma s dieťaťom, lebo si to môže dovoliť, alebo ide do škôlky, lebo ona musí do práce. Nič také ako OČR tu nemáme, ani predĺžené rodičovské, kým dieťa nejde do školy.
Nikto sa tu ale netvári, že škôlka je nevyhnutná pre život 3 ročného dieťaťa.
A ďakujem za radu, ja som si svoje dieťa užívala do 3 rokov doma, aj keď som mala platený iba rok a iba ten rok mi držali miesto. Takže áno, 2 roky som bola bez príjmu doma, bez centu od štátu a som tu. A škôlka ma stála v prepočte 1000 eur mesačne a tiež bez akejkoľvek dotácie od štátu a keď bolo dieťa choré tak som s ním bola doma, tiež bez príjmu, keďže OČR neexistuje. Ešte mi chceš napísať niečo o tom, ako čakám peniaze od štátu?
@lienka.7 v skole je ta chorobnost uz uplne ina, pretoze si tymi chorobami v skolke deti prejdu a ta imunita je uz o inom aj druhy rok v skolke aj treti rok v skolke. o tom rozpravaju aj pediatri, aj Prokopova, aj samotne ucitelky v skolke to vedia porovnat, rovnako ako kazda matka to vie porovnat. neverim, ze tu dokazes pisat take nezmysly a davat na roven imunitu 3rocneho a 7 ci viac rocneho. chripkove prazdniny su na kazdej skole 2x mesacne ci kazdy mesiac? lebo zhruba takto je skolkar chory prvy rok.ano, imunitu treba budovat, to vieme vsetci, ak bude chciet autorka, velmi rada jej poradim. nemyslim, ze tu autorke baby radia zle. obzvlast, ak ma dieta diagnozu. moja dcera bola skolacka, s topkovou imunitou a napriek tomu mi samotna pediatricka povedala, aby som nechala dceru par tyz.doma, ked pridem s babatkom z porodnice, pretoze za svoju prax zazila nespocetne vela uplne zbytocnych chorob novorodeniatok donesenych od starsich deti z kolektivu. uz len to, ze na mnozstve liekov mas uvedene, ze sa smu uzivat od dovrseneho 3.mesiaca. suhlasim s vacsinou bab, proste naco riskovat? co tomu dietatu ujde? a speci terapie s odbornikmi daju dietatu viac ako obycajna skolka, kde ucitelky nevedia s detmi so speci potrebami pracovat.
@aurora33 viem lebo nam to povedali.. maju jedineho syna nikoho ineho.. hovoria o tychto veciach otvorene a predomnou. Nemam nic prekalkulovane.. len nie som sprosta. Ked svokor robil vysokopostaveneho riaditwla v nadnarodnej spolocnosti asi nemal minimalny plat a minimalny dochodok.. a tiez si viem zratat ze len 2 dochodky je ine nez 2 dochodky a 2 platy... manzel ma udaje k ich banke a prakticky aj ja..
S manzelom sme sa rozpravali. Paradoxne ja som uz na pochybach ci ho do skolky dat. Hlavne kvoly tym chorobam. A teraz manzel chce. Dali sme si vsetky pre a proti a zratali prijem, to co mame nasporene. A dohodli sme sa ze 3 dni do tyzdna by sme mohli skusit. Co sa tyka penazi. Mamzel povedal ze to bude tak ako vzdy. Co ma trochu prekvapilo ze ako? A on ze ved ak zacne chodit do skolky tak sa spytaju co to stoji a potom mi nieco poslu na ucet a ja to dam na sporiaci. Tak som ostala prekvapena ze kolko krat to tak uz bolo. Tak ze kazde vianoce jeho narodky a asi + 2x raz ked sme kupovali byt a raz ked sa narodil syn.. tak som zacala plzerat sukromne skolky a teda uvidime.. ci najdem nejaku vhodnu..
Však keď aj tak ideš na materskú tak kľudne môže ostať doma aj väčšie a hotovo
Ty nevieš ako máte peniaze na účte?
@eliska13 my mame kazdy svoj ucet a potom jeden spolocny kde kazdy mesuac posielame peniaze kolko potrebujeme a z toho spolocneho platime veci. Ja viem kolko ma manzel na svojom ucte penazi ale nekontrolujem mu kazdu polozku co prisla a odisla. A tiez on nekontroluje moj. Skor kontrolujeme spolocny aby sme vedeli naklady na veci.
@autorka drzim palce, aby vam vsetko klaplo podla predstav. ale iba by som ta rada upozornila, aby ste starsieho nedali do skolky hned ako sa male narodi alebo tak. mal by tam byt nejaky casovy rozostup, aby si nemyslel, ze ste ho tam odlozili kvoli malemu.
ale inak rozhodnutie ho dat na par dni na zaciatok je super. tebe sa odlahci trosku a ak si starsi dobre zvykne, bude to velka pomoc. obzvlast, ak babatko bude narocne (prajem ti, aby nebolo).
@nairia dakujem velmi pekne
prestan riesit uz peniaze . dostanes aj DB sj pridavok na dalsie dieta. viaceri sme radili dat dieta na par hodin ci dni skolka. uz davno to tu padlo. a k tomu ze dostnaes dalsich 200 euro na dieta, mas len vyhodu na znizenie nakladov.
na co riesis dokola svokrov plat a obhajujes ze oni na to maju. na co.,snazis to stale obhajit ze maju z coho davat? to je kalkulacia a natiahnuta dlan
@bublinka1426 jasne že je čistá kalkulatorka.
@bublinka1426 lebo to je predmetom temy? Si precitaj uvodny prispevok.. co mam riesit pocasie? Ved otazka je jasna svokrovci nukali peniaze na skolku manzel povedal netreba.. aka kalkulatorka.. ako to ze viem kolko stoji skolka a kolko zarabame my a svokrovci.. co je na tom kalkulovanie.. ved to je normalne. Kto dava dieta do sukromnej skolky a nezistuje kolko ta skolka stoji a neporovnava a nepocita ci si to moze dovolit atd... ? Nikto.
Nedávala by som dieťa do škôlky keď budem doma z ďalší .
1.kvoli dieťaťu že by na súrodenca mohlo žiarliť a mať pocit že stého odstrcili na druhú koľaj.
2.kvoli bábätku lebo staršie dieťa bude nosiť domov rôzne choroby
3.aj kvôli vám neviem či by vám každý mesiac napríklad bolo príjemné starať sa o 2, choré deti a stoho jedno bábätko .
4.manzel so nezoberie peniaze lebo mu to nedá hrdosť
pozri, uz vies co mas robit. urcite vyskusjate tu skolku na par dni ci hodin a uvidis ty tiez po porode budes vysilena a urcite ti pomoze ked ti obcas starsieho ci mladsieho zoberu vonka sa vyhrat. toto je niekedy vacsia pomoct nez peniaze.
prajem vela zdravia to je najdolezitejsie
Nevidím problém sa ešte raz porozprávať s manželom o tom, ale na druhej strane všetky deti po nástupe do MŠ sú veľmi často choré. Aj nám sa to potvrdilo. Prvy rok to bolo veľmi tazke...a nosila ťažké choroby, viac bola doma ako v MŠ. Mamičky s novorodeniatkami väčšinou nedávajú súrodencov do škôlky, aby im nenosili domov choroby.
Najlepšou alternatívou je niekoho si nájsť na občasné stráženie lebo si skomplikujes život s chorobami. Budeš mať malé bábo a stretávať teploty synovi v noci, do toho aj ty môžeš ochorieť aj s manželom...no nie je to sranda. Vtedy môžeš dostat od manžela riadne výčitky, že čo si vymyslela.
To osočovanie, že kalkulatorka si nevšímaj. Tu niektorí riadne závidia. Nevidím žiaden dôvod zobrať ponúknutú pomoc. Veď oni to robia pre svoje vnuca, nie pre tvoje umelé nechty a kaderníčku. Nerozumiem tomu, že všetko odoprieť. V každej rodine to je inak zaužívané. Niekde sa každý stará o seba sám a zdedi až po smrti čo ostane a inde sa stará generácia pred ňou...a tak to ide stále ďalej. Osobne som za druhý model. Moji rodičia dostali niečo na začiatok, mne dali niečo rodičia na začiatok a ja dám svojmu dieťaťu a verím, že aj moje dieťa dá svojmu dieťaťu. A nie , nie som zdeformovaná ani rozmaznana a snažím sa čo najlepšie hospodáriť a viest k tomu aj dieťa. Rodičia ma viedli k zodpovednosti, cieľavedomosťou a boli prísni, takže rozprávky o tom, že keď niekto niečo prijme od rodičov je zlyhanie je obyčajný predsudok.
@mantilka všetky deti naozaj nebývajú choré po nástupe do škôlky, môj prostredny syn napríklad nebol chorý ani raz prvý rok v škôlke, viem, že pre niektorých ľudí to znie ako utopia, ale aj také deti existujú
@mantilka vieš čo, podla mňa sa o svoje deti majú postarať v prvom rade rodičia. Ak oni nemaju na škôlku, načo si robili druhé dieťa? A nie nezávidím, že im svokrovci núkajú pomoc. Len by som sa hanbila za muža, ktorý nevie zabezpečiť svoju rodinu. To je všetko. Vekom deti stúpajú aj finančne nároky. To potom chuda dieťa nepojde na žiadny krúžok, kým babka s dedkom nezaplatia? Smutne.
@aurora33 prehanas a evidentne si necitala ani polovicu diskusie a nie si vobec v obraze.. keby kazdy zil len z toho co si moze dovolit tak ludia asi byvaju este pri rodicoch ako pred 100 rokmi lebo ved skoro kazdy ma hypo, uver, leasing a teda nie je to smiasnych 3000 ale aj 300 tis. Ty si vzdy vsetko kupujes za hotove peniaze ktore si najskor zarobila?
@aurora33 a v konecnom dosledku sa rodicia staraju o pohodlie svojho syna.. aby sa lepsie vyspal v noci aby si viac oddychol.. a potom sa staraju o pohodlie svojho jedineho.. vnuka.. ved su rodicia, stary rodicia.. nie je to ujo z piateho kolena
Vobec nepreháňam, ty zase miesas jablka a hrušky. Nemozes porovnávať hypo s platením škôlky preboha.

@mirabela888 len to by autorka v prvom rade musela chciet byt s dvomi deťmi doma.