Prečo niektorí rodičia nepodporujú deti v samostatnosti?
Často na internetových fórach čítam sťažnosti mladých, ako je nedostupné byvanie ,práca a podobne.. Ja žijem v okolí, kde nikto nad 25 rokov už s rodicmi nebýva. Rodicia im s bývaním aj peniazmi pomohli. Takže je to naozaj realita, že dospelí ľudia po 25ke, 30tke bývajú s rodicmi? To sú všetci ľudia pomaly socky? Narážam hlavne na rodicov, keďže oni vychovavaju a formujú mladú generaciu. To normálny rodič nedá dieťaťu do života na štart aspoň 5000-10 000eur? Chápem, že nie každý môže dať hneď byt..
@sss777 Je tu dosť podstatný rozdiel. Sú rodičia, ktorí majú možnosť deťom byt dať aj tučnú hotovosť. A to je v poriadku, nie som jedna z tých, ktoré hovoria, že dieťaťu nič nedám a nech sa samo zabezpečí. Ak by som mala na to kúpiť byt dieťaťu, jasné že mu ho dám.
Lenže tu sa zvrtla diskusia úplne iným smerom. Sockami sú tu nezývaní rodičia, ktorí si toto dovoliť nemôžu. A to je absolútne cez čiaru, pretože rodič nie je povinný zabezpečiť dieťa do budúcnosti. Ak na to rodič má, je to v poriadku, ale ak nemá, tak je to tiež v poriadku.
@alica110 ak na to nemá,tak nech radšej cielene neplodi. K čomu je to dobré?
Ja som brigádovala od 16r niekedy som mala aj 2brigády a VŠ som skočila na samé A. Rodičia mi davali vreckové ale ja som chcela viac a bolo mi blbé pýtať viac tak som makala. V 16r upratovanie na stavbe po robotnikoch atd rôzne brigády. Naučilo ma to šetriť, skromnosti, vážiť si peniaze ale v podstate som vždy bola skromná tak nás vychovali. A vediem k tomu aj deti. Moji rodičia celý život makali žiadne maródky žiadny úrad práce a robili aj na poli a okolo domu, mali sme kopec zvierat. Teraz si všetko viem aj vďaka tomu vážiť
Dieťaťu rodič môže pomôcť a viesť k skorej samostatnosti jedine tak, že od malička bude trvať na tom, aby sa dobre učilo a vytvárať mu optimálne podmienky na učenie. A to nielen hmotné, ale predovšetkým kľudné rodinné prostredie bez napätia a hádok. Jedine vzdelaním a následne dobrou prácou sa dieťa postaví na nohy skoro. Financovať ho jedno rázovo, to nie je riešenie pre dobrý život dieťaťa v dospelosti. Rodič ho má viesť k tomu, aby dokázalo cieľavedome rozmýšľať a zodpovedne konať.
Dieťaťu rodič môže pomôcť a viesť k skorej samostatnosti jedine tak, že od malička bude trvať na tom, aby sa dobre učilo a vytvárať mu optimálne podmienky na učenie. A to nielen hmotné, ale predovšetkým kľudné rodinné prostredie bez napätia a hádok. Jedine vzdelaním a následne dobrou prácou sa dieťa postaví na nohy skoro. Financovať ho jedno rázovo, to nie je riešenie pre dobrý život dieťaťa v dospelosti. Rodič ho má viesť k tomu, aby dokázalo cieľavedome rozmýšľať a zodpovedne konať.
@evkatk hlavne treba naucit dieta, ze nic sa nedava zadarmo a automaticky. a toto autorka, ktora sa uz dakde riadne smeje nad nami, nevie zjavne pochopit.
@romana1110 velmi dobra odpoved, ...ja som do 27 bola pocas VŠv podnajme,...vydala sa...xxx, a teraz ZIVIM 3 DETI SAMA, AJ SEBA, to je samostatnost 😛👌 takze, ked dostane dieta 100tis., neexistuje, nikdy! Zaplatim Ti studium, kludne aj Bilingvalne, kruzky, co potrebujes, postaram sa o Teba...a sup, do konca VŠ Ti pomozem najst brigadu, resp.poradim Ti, a makaj, a ži! Uz teraz strednej hovorim, ci si nechce predavat na Vinted....nech zisti, ze ked zarobi par eur, ako rychlo ich minie! Aj najstarsiemu som navrhla, ze z elektroniky, co je funkcne, nech posunie...uvidia, ze aku hodnotu ma napr. 100Eur, ...a ze dnes 100Eur nie je nic, akoby v1Euro, kupis jedlo a dovidenia! Toto je samostatnost... dieta po strednej, si ma pocas VŠ najst brigadu, a odstahovat sa, a platit si aspon jedlo! Alebo najom, mne tak rodicia prispievali na jedlo, ale najom pocas VŠsom si platila sama, v podnajme som tak zila, pokial som sa nevydala...a som schopna uzivit 3 deti sama, i seba! Ak sama uzivis svoje deti, mozes povedat, ze Ti pomohli osamostatnit sa!
@andreasaf
A ty máš odkial byt? Z hypotéky nešetrila si si sama s 3 deťmi?

@sss777 Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie a ako píšem ja nie som zástanca toho, že nič dieťaťu nedám aj keď môžem. Ak by som mala, samozrejme že dám, veď komu inému než vlastnému potomkovi ?
Ale obchádzaš veľmi zdarne to, že rodičia , ktorí nemajú peňazí nazvyš sú nazývaní sockami. Toto je absolútne neprijateľné. Rodič nie je povinný zabezpečiť dieťa do budúcnosti. Ak mu dáš kvalitne vzdelanie, dieťa sa v živote nestratí.
@alica110 ani nie tak vzdelanie ako naucit dieta selskemu rozumu, ucte, laske a pokore. a skromnosti. to dnesnym ludom velmi chyba.