Prečo ovdovené ženy prestávajú nosiť obrúčky?
Ahojte, stretla som sa s tým už niekoľkokrát v poslednej dobe že ovdovená žena nenosí obrúčku. Pracujem so ženami a mám s nimi často otvorenú priateľskú debatu, minule ma jedna prekvapila s tým že nenosí obrúčku po smrti manžela. Celkom ma to zarazilo a nechápala som prečo, ja sobáš beriem stále ako záväzok aj po smrti. Celkom tomu nerozumiem, robieva sa to bežne? Nikdy predtým som sa s tým nestretla. Viem, že je to dosť citlivá téma avšak nemám sa koho nato otvorene opýtať. Dúfam, že sa to nikoho nedotkne. Ďakujem 😊
Ženy píšete tu o mojej smrti a o tom že ani vy nenosíte obrúčky. Myslím, že som udala konkrétny príklad ovdovenej ženy. Nehľadajte za vsetkym seba, veď mužov máte. Noste si ich alebo nenoste však nikto vám to neprikazuje. A áno je to podľa mňa správne aby žena seniorka po smrti muža nosila obrúčku. A áno "kým nás smrť nerozdelí" ale keď s niekým prežiješ celý život...nieje reč o 30 ročnej mladej žene.
a ako vobec vies ze ich niekedy nosili? ked sa vydavali pred 40 rokmi mozu im byt davno male
@irusa Nehovorí, niesom kresťanka. A ani som nikdy kresťansky nebola vychovávaná. Preto hľadám odpovede na svoje otázky inde.😊 Prečo to nedokážeš rešpektovať? A nieje to môj problém, je to len téma ktorá ma zaujala a kedže som človek ktorý sa rád dozvie niečo nové tak zisťujem. To podľa teba robí zo mňa človeka, ktorého je najväčší problém toto👆🏻😃? Nerozumiem prečo máš potrebu hneď niekoho odsúdiť a zhodiť.
pozri ja obrucku nosim, som s manzelom 12 rokov aj ked manzelia len 5 ale kludne si viem predstavit zeby som ju nosila … z Tvojho prispevku citim ze tie zeny sudis pricom je to ich vec… podla mna nie je nic horsie ako ked niekto posudzuje sposob truchlenia … co ak je to pre nu bolestive pozerat na nu? tak si ju dala dole? a Ty si vobec vydata ked tu posudzujes tento zavazok?
Podla mna laska nieje v obrucke, ale v srdci hlboko zaryta takze zbytocne riesenie ci nosit ci nie
autorka ...a prečo si myslíš že žena v 65 si chlapa už hľadať nebude. Podľa teba sa nikdy také niečo nestalo že sa vzali keď mali 70 ? Obrúčka je len vec, zásnubný prsteň je len vec. ide o spomienky, to že prsteň nenosí neznamená že zabudla, v srdci ho môže mať aj naďalej k, ale aj nemusí možno je rada že je konečne sama, nevidíme do skutočných pocitov ľudí. Pýtať sa môžeš to je v poriadku. ale tak ako ty považuješ za normálne že sa obrúčka po smrti nosí, niekto považuje za normálne že obrúčku dá dole. Prežili si len toľko koľko im osudom bolo dopriate a posúva sa ďalej.
@hendikep Absolútne nikoho nesúdim, preboha ženy.😳😳 To myslite toto vážne. Byť zvedavá a hľadať odpovede je snáď hriech? A mať iný názor je snáď hriech? To ste sa nikdy nestretli s tým, aby mal niekto iný názor? Nehľadajte za všetkým zlo, zlo nieje v každom. Aj keď myslím, že posudzujete len podľa svojho nastavenia. Vy odsudzujete. Nie ja.
Otazka hodna 16. storocia. Nenosi, lebo nemusi/ nechce.
@pkgirl30 To úplne rešpektujem a rozumiem tomu, myslela som že to ma nejakú väčšiu hĺbku alebo že mi len niečo počas môjho života uniklo. Kedže som sa s tým nikdy nestretla. A áno prežili spolu celý život a nie nechce ďalšieho partnera.
Ked tak rozmyslam, vsetky vdovy v mojom okoli nosia obrucku, takze podla mna to je proste individualne 🙂 niekto nosi, niekto nenosi.. rovnako ked je niekto v manzelstve, niekto nosi niekto nenosi
A ďakujem samozrejme za všetky inteligentné odpovede.😊 Vážim si ich.
Moji rodicia oslavia v maji 40rokov od svadby. Obrucky uz minimalne 10rokov nenosia.
Svokra ovdovela velmi mlada. Ja co ju poznam cca 17 rokov tak tiez nenosila obrucku. Dala ich nam ze nech si spravime svoje obrucky. Kazdy ma na to ine dovody. Ine citenie.
Napr akurat som si spmenula. Ze moja babka je cez 30rokov vdova a nosi obrucku. Neviem ako teraz ale teda nosila este aj dalej.
@maryetta Presne tiež si to takto pamätám, že babky nosili ešte roky rokúce aj po smrti manžela obrúčky. S týmto som sa stretla prvýkrát, preto ta otázka.😊
Lebo ich smrť rozdelila. Už nie sú vydaté.
ja som vydata a obrucku nenosim😀 a rozmyslam preco nie, najpr to bolo kvoli detim nejako mi to vadilo🙂
Možno jej len opuchaju prsty a nemoze ju nosiť
no vidis, odpovedat si si zvladla aj sama, sikulka 😉 presne tak ako je nasa vec, ci obrucky nosime alebo nie a mame pri tom manzelov a nikto nam to neprikazuje, presne tak isto je to len a len vec vdovy, ci bude nosit obrucku po smrti manzela alebo nie, takisto jej to nikto neprikazuje... az sa mi rozum zastavuje, co sa tu dokaze riesit, nikdy by mi nenapadlo sa starat do cudzej osoby preco nosi/nenosi obrucku
@viky173 Oprava, nestarám sa do cudzej osoby ale do situácie, ktorá ma zaujala a nikdy som sa s ňou nestretla.😊 Radšej hlúpa otázka ako žiť život v nevedomosti.
Ono je to mozno aj takym vnutornym rozhodnutim. Ze niekto si je vedomy ze proste navzdy tomu jednemu. Aj po smrti.
A niekto proste to berie za “uzatvorenu” kapitolu a zivot ide dalej…. Sam svojou cestou….
Babka je vdova a nosí obrucku ešte preto lebo nejde dole keďže babka ju nikdy od svadby z prsta nemala a dedko obrucku nikdy nenosil.
myslím, že to je ich vec. Každá má na to nejaký ten dôvod, Ja som vydatá a tiež nenosím obrúčku. A ani môj muž. Máme na to svoj dôvod.
Vôbec som si neuvedomila, ale ani moja svokra nenosí obrúčku.. manžel jej zomrel už 6r dozadu.. prečo netusim, nikdy mi to nedoplo že by to malo mať nejaký konkrétny dôvod..
Ja obrúčku nenosím stále, prsty mi niekedy tak odpuchnu, že mi prstene hrkaju na prstoch a strašne mi to vadí, potom si ich zabudnem nasadiť aj mesiac dva.. vydatá som ale nosiť obrúčku je už prežitok..
nato preco ju ta konkretna osoba nenosi fakt neprides bez toho aby Ti to povedala ona .. a dovodov moze byt milion… tu na MK na tuto tazko filozoficku otazku fakt odpoved nedostanes :D
A čo ťa je po tom?
Ja som po smrti manžela dala u zlatníka spojiť moju a jeho obrúčku dokopy a nosila ako prívesok na retiazke. A keď som spoznala terajšieho muža tak som retiazku po čase prestala nosiť. Tak nejak prirodzene.
je to každého osobná vec, čo je teba do toho? Žiadnu vdovu nezaujíma, čo je pre teba správne a čo nie!

z krestanskeho hladiska mozes po smrti manzela kludne aj do klastora … aky zavazok po smrti? slubuje sa “ kym nás smrť nerozdelí “ v písme je o tom aj vysvetlenie
Mt 22,23
23V ten deň prišli k Nemu sadukaji, ktorí hovorili, že nieto zmŕtvychvstania, a spýtali sa Ho: 24 Majstre, Mojžiš povedal: Keby niekto umrel bezdetný, jeho brat sa prižení k jeho manželke a splodí potomstvo bratovi. 25 Bolo u nás sedem bratov. Prvý sa oženil a umrel, a pretože nemal potomstvo, zanechal ženu bratovi; 26 podobne aj druhý aj tretí až do siedmeho. 27 A konečne po všetkých umrela aj žena. 28 A tak pri zmŕtvychvstaní ktorému z tých siedmich bude ženou? Veď všetci ju mali. 29 Odpovedal im Ježiš: Blúdite, pretože nepoznáte Písmo ani moc Božiu. 30 Lebo pri zmŕtvychvstaní sa ani neženia ani nevydávajú, ale sú ako anjeli Boží v nebi. 31 O zmŕtvychvstaní či ste nečítali, čo vám povedal Boh, ktorý hovorí: 32 Ja som Boh Abrahámov, Boh Izákov a Boh Jákobov. Boh nie je Bohom mŕtvych, ale živých. 33 Keď to zástupy počuli, veľmi sa divili Jeho učeniu.