icon

Prečo sa cítim vyčlenený zo súrodeneckých vzťahov?

9. mar 2026

Ahojte, sme traja súrodenci, dvaja sú starší odo mňa o dosť. So mnou nikdy nejako významne nevychádzali, vždy sa ma skôr snažili vychovávať a keď som dospel, tak zrazu to nedokázali akceptovať, že som dospelý a mám aj svoj názor. Nikdy sme si extrémne nerozumeli, ale vychádzali sme ako tak. Dnes už nie je ani to. Vždy ma zabolí, keď sa dozviem, že spolu chodia po výletoch, že oni sa ako rodiny kamarátia. Ja som ostal sám, teda čo sa týka rodiny. Viem, že mám okolo seba priateľov, kolegov, známych a ľudí, ktorým na mne záleží. Ale keď viete, že ste vyčlenený z rodiny, to zabolí...

Strana
z2
anonym_c679f6
10. mar 2026
@anonym_autor

@milanemila ja som obetoval 15 rokov starostlivosti o rodicov. V case, ked im zacali problemy, som mal ja 30 rokov a moji surodenci 42 a 46 rokov. Automaticky to zostalo cele na mne. Ja som bol slobodny, bezdetny, chodil som do prace, byval nedaleko rodicov, bol som pri nich stale. Dnes mam 45 rokov, rodicia tu uz nie su. Zivot som obetoval doposial rodicom. Moji surodenci po ich smrti chceli dedicstvo, hoci k tomu nijako neprispeli. A kedze rodicia na to mysleli, tak sa citia ukrivdeni a absolutne so mnou nie su v kontakte. Odstrihli ma. Prve roky som to chapal. V zasade asi je to tak lepsie. Ale napriek tomu zamrzi, ze ked sa ma niekto opyta, poviem, ze nemam surodencov.

@anonym_autor oni maju vztah, ty majetok. Nikto nemoze mat vsetko. V nasej rodine-babka 4 deti... Jeden predator zdedil 100% majetku a deti tych trojich si chodia na svadby 50tky,60.tky...ti prvi do Dubaja a nejak to vzdy koreluje s ubudnutim role ns LV🚀

anonym_3230d9
10. mar 2026
@anonym_912257

@anonym_autor Nikto nechce súrodenca, to si len matky myslia. Malé deti však nemajú na výber. Ale ak sa súrodenec narodí, keď majú detí vyšší vek a dokážu už premýšľať, jasne si uvedomujú, že to je ich nepriateľ. Oberá ich o rodičov, pozornosť, peniaze a bude im zavadzať do smrti. A ešte sa budú musieť s ďalším človekom deliť o dedičstvo.
Takýchto vzťahov je veľa, len sa o tom nehovorí.

@anonym_912257 Nikto?? Ja som strasne súrodenca chcela! A aj mam! A som tomu astrasne rada. Aj keď ano, su pripady, kedy su tie vztahy ostatne. Ale pisat, ze nikto??? To zas prehanas.

autor
11. mar 2026
@anonym_c679f6

@anonym_autor oni maju vztah, ty majetok. Nikto nemoze mat vsetko. V nasej rodine-babka 4 deti... Jeden predator zdedil 100% majetku a deti tych trojich si chodia na svadby 50tky,60.tky...ti prvi do Dubaja a nejak to vzdy koreluje s ubudnutim role ns LV🚀

@anonym_c679f6 ja mám majetok? Oni majú domy, investičné byty, autá, bazény, sauny, apartmány v chorvátsku, chalupy, dovolenky 2-3x ročne. Ja mám starší byt prerobený svojpomocne a na dovolenke som bol naposledy v roku 2009. Čiže ako je to? Oni majú vzťahy ja mám majetky?

jarka1980
Autor odpoveď zmazal
ria_sprout
11. mar 2026

No ja to mám trocha podobne - len sa bavíme, vídame dva krát do roka. Ale vzťahy sú vlažné. Rodičia už tiež nie sú a tak nás už máločo spája. To je život, sustred sa na priateľku a koníčky.

anonym_c679f6
11. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_c679f6 ja mám majetok? Oni majú domy, investičné byty, autá, bazény, sauny, apartmány v chorvátsku, chalupy, dovolenky 2-3x ročne. Ja mám starší byt prerobený svojpomocne a na dovolenke som bol naposledy v roku 2009. Čiže ako je to? Oni majú vzťahy ja mám majetky?

@anonym_autor ved ty si pisal, ze si sa staral o rodicov, ktori ti dali majetok a henti to neskusli, aj ked im to mozno je u prdele a fajn zamienka sa s tebou nerodinkovat. Zivot je nespravodlivy hnus, kazdy ti moze vysypat historku, ako je ta tvoja. Ked si ti dvaja vyslovene sadli a "poškrabka" nepotrebuju, maj svoju rodinu💞

anonym_b18a97
12. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor
Možno to je ten problém, oni sa cítia ukrátený o majetok rodičov, aj keď svojho majetku majú z tvojho pohľadu dosť. Často je to i o tom, že majú teraz pocit, že rodičia ich až tak radi nemali, lebo im nič neodkázali. A to ich tiež spája. I to, že sú v živote úspešný. A tiež majú spoločne súrodenca, na ktorého sa môžu hnevať a zvaľovať vinu a smerovať hnev za to, ako sa rozhodli rodičia naložiť s ich bytom.
A možno sú tvoje predstavy dobrých vzťahov nereálne. O čom sa budú s tebou rozprávať, o deťoch, investičných bytoch, chorvátskych apartmánoch. Takto im to vyhovuje, čo keby ťa ešte museli dotovať?! Čo ak by si od nich chcel viac ako len vzťah?
Možno si si vzťahy pred odchodom rodičov tiež idealozval, predpokladám, že i vtedy neboli ideálne. Možno vtedy sa na tom mohlo ešte dalo popracovať.
Ale ako sa teraz budeš cítiť je na tebe. Či to, že si ostal sám je pre teba neprekonateľné a budeš sa tým neustále trápiť, alebo sa pohneš ďalej. Možno máš niekoho zo širšej rodiny s kým si na rovnakej vlne. Urob si život taký, po akom túžiš, ale bez súrodencov...

autor
12. mar 2026
@anonym_b18a97

@anonym_autor
Možno to je ten problém, oni sa cítia ukrátený o majetok rodičov, aj keď svojho majetku majú z tvojho pohľadu dosť. Často je to i o tom, že majú teraz pocit, že rodičia ich až tak radi nemali, lebo im nič neodkázali. A to ich tiež spája. I to, že sú v živote úspešný. A tiež majú spoločne súrodenca, na ktorého sa môžu hnevať a zvaľovať vinu a smerovať hnev za to, ako sa rozhodli rodičia naložiť s ich bytom.
A možno sú tvoje predstavy dobrých vzťahov nereálne. O čom sa budú s tebou rozprávať, o deťoch, investičných bytoch, chorvátskych apartmánoch. Takto im to vyhovuje, čo keby ťa ešte museli dotovať?! Čo ak by si od nich chcel viac ako len vzťah?
Možno si si vzťahy pred odchodom rodičov tiež idealozval, predpokladám, že i vtedy neboli ideálne. Možno vtedy sa na tom mohlo ešte dalo popracovať.
Ale ako sa teraz budeš cítiť je na tebe. Či to, že si ostal sám je pre teba neprekonateľné a budeš sa tým neustále trápiť, alebo sa pohneš ďalej. Možno máš niekoho zo širšej rodiny s kým si na rovnakej vlne. Urob si život taký, po akom túžiš, ale bez súrodencov...

@anonym_b18a97 ja pracujem, reálne zarábam svoje nie celkom hrozné peniaze, mám svoje zázemie, dve autá. Áno nemám investičné byty a apartmán v chortvátsku, a celý život sme sa rozprávali a za mnou si chodili zväčša po právnu radu.

0silvia0
12. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor keby ste sa navzájom aj spolu navštevovali, pochybujem, že by tie vzťahy boli nejaké extra vrúcne. Predsalen máte veľký vekový rozdiel a vystačia si sami, väčšinou súrodenci, ktorí spolu rovesnícky vyrastali majú k sebe bližšie.
Na tvojom mieste by som až tak nesmútila, ale by som si budovala vlastnú rodinu, vlastný život. Nie si starý na dieťa, nájdi si partnerku a pozeraj sa dopredu, nie dozadu.

autor
12. mar 2026
@0silvia0

@anonym_autor keby ste sa navzájom aj spolu navštevovali, pochybujem, že by tie vzťahy boli nejaké extra vrúcne. Predsalen máte veľký vekový rozdiel a vystačia si sami, väčšinou súrodenci, ktorí spolu rovesnícky vyrastali majú k sebe bližšie.
Na tvojom mieste by som až tak nesmútila, ale by som si budovala vlastnú rodinu, vlastný život. Nie si starý na dieťa, nájdi si partnerku a pozeraj sa dopredu, nie dozadu.

@0silvia0 žiaľ ja nemôžem mať deti. Priateľku mám a ona je s tým ok. Do adopcie nechceme ísť.

0silvia0
12. mar 2026
@anonym_autor

@0silvia0 žiaľ ja nemôžem mať deti. Priateľku mám a ona je s tým ok. Do adopcie nechceme ísť.

@anonym_autor tak je to v poriadku, som myslela, že si single. Urob si s partnerkou rodinu (aj bez detí), navštevuj jej rodinu, urob si vzťahy tam, kde je záujem, tie proforma rodinné vzťahy so súrodencami by ťa aj tak nejako extra neobohatili.
Môj muž má tiež v rodine také chladnejšie vzťahy, sestra, s ktorou si bol bližší mu už dávno zomrela a jeho brat, s ktorým si bol kedysi blízky, sa po určitej rodinnej situácii uzavrel a nemá záujem pestovať vzťahy. Tiež je najmladší zo súrodencov. Tak funguje s mojou rodinou, navštevujeme mojich rodičov, mojich súrodencov, proste pestujeme vzťahy tam, kde je záujem.

anonym_b18a97
12. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_b18a97 ja pracujem, reálne zarábam svoje nie celkom hrozné peniaze, mám svoje zázemie, dve autá. Áno nemám investičné byty a apartmán v chortvátsku, a celý život sme sa rozprávali a za mnou si chodili zväčša po právnu radu.

@anonym_autor
Vyznieva mi to, že máš pocit, že tým, že sa s tebou nekontaktujú o niečo prichádzaš. O niečo čo považuješ za dôležité pre teba.
Pokúšal si sa o kontakt? Pokúšal si sa o zmier? Povedal si im o svojich pocitoch? O tom ako ťa mrzí ako to medzi Vami je. Možno i navrhnúť stretávanie...???
Nikoho nemôžeme nútiť, aby sa s nami kontaktoval, ak to nechce. Ak Ti to prekáža, môžeš sa pokúsiť to zmeniť. Ak nepochodíš, je treba sa s tým zmieriť.
Ak ty nemôžeš mať deti (čo ma mrzí), ale tvoja partnerka áno, je stále i takáto možnosť - získať darcu na spermie. Zdá sa, že by Ti na tvojich potomkoch naozaj záležalo. A možno by si už nemal ani čas a ani chuť venovať sa členom tvojej primárnej rodiny.

alenka58
12. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nebuď z toho rozhodený užívaj si s priateľkou život

anonym_77dd24
12. mar 2026

Ty sa cítiš ukrivdeny pre vzťahy, oni pre majetok. Ano, rodicia ti to asi darovali, ale ak to chceli aj oni ako súčasť dedičstva, mali na to právo. Dedičstvo ako take nesuvisi s tým, ci si sa najviac staral o rodicov. Poznám v rodine, kde boli štyria súrodenci, o rodiča sa napokon staral jeden, ale dedili všetci štyria a žiadne zvady neboli.

romiada
12. mar 2026
@anonym_912257

@anonym_autor Nikto nechce súrodenca, to si len matky myslia. Malé deti však nemajú na výber. Ale ak sa súrodenec narodí, keď majú detí vyšší vek a dokážu už premýšľať, jasne si uvedomujú, že to je ich nepriateľ. Oberá ich o rodičov, pozornosť, peniaze a bude im zavadzať do smrti. A ešte sa budú musieť s ďalším človekom deliť o dedičstvo.
Takýchto vzťahov je veľa, len sa o tom nehovorí.

@anonym_912257 a čo tak skusiť pozrieť sa na to opačne a pozitivne? Chcem a chcel/a som surodenca aby nam bolo veselšie, boli by sme si oporou a postarali sa o starnucich rodičov spoločne! Aj taje vzťahy existuju. Našťastie taky mam. Dopriala by som to aj autorovi prispevku . Ešte ma šancu že sa vzťahy zmenia

anonym_c679f6
15. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor bazis po spolocnosti surodencov, ktori maju rodiny, deti, tie ty odmietas a tym sa vyclenujes, si predstav, ze by si mal babco a pozval ich na krstiny-pridu a obnovite vztah, nepridu-ty uz mas svoje. Ano, pisal si ze nemozes plodit, ale taky chlap snad ani neexistuje, ja poznam jedneho, ktoreho oziarilo v atomke a ten by mozno splodil, ale s defektom. Ked to hatis kvoli veku, skus prehodnotit a byt im rovnocenny v otcovstve🗽

marce63
16. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor
Takéto príbehy píše život až príliš často. V tvojom prípade rodičia prepísali byt z vďačnosti za dlhodobú starosttlivosť a záujem. Nie je na tom nič zlé. Nezískal si byť podvodom, ako sa v praxi mnoho krát stáva, že jedno dieťa vyvíja nátlak na rodičov vo vyššom veku a manipuluje ich. Ak si skúša obnoviť kontakty so súrodencami sa nevyšlo to, obráť svoju energiu inam.
Súrodencov si nevyberáš, ale priateľov áno. Buduj dobré vzťahy so svojimi priateľmi, priatelia, to je veľa krát naša životná výhra. Tvoja rodina je partnerka, sústreď sa
na tento vzťah.
V živote je dôležitý uhol pohľadu.
Zameraj sa na to, čo máš a nie na to, čo nemáš.

Strana
z2