icon

Prečo sa cítim vyčlenený zo súrodeneckých vzťahov?

9. mar 2026

Ahojte, sme traja súrodenci, dvaja sú starší odo mňa o dosť. So mnou nikdy nejako významne nevychádzali, vždy sa ma skôr snažili vychovávať a keď som dospel, tak zrazu to nedokázali akceptovať, že som dospelý a mám aj svoj názor. Nikdy sme si extrémne nerozumeli, ale vychádzali sme ako tak. Dnes už nie je ani to. Vždy ma zabolí, keď sa dozviem, že spolu chodia po výletoch, že oni sa ako rodiny kamarátia. Ja som ostal sám, teda čo sa týka rodiny. Viem, že mám okolo seba priateľov, kolegov, známych a ľudí, ktorým na mne záleží. Ale keď viete, že ste vyčlenený z rodiny, to zabolí...

Strana
z2
anonym_cfede2
9. mar 2026

Rodinu nemáš? Myslím deti,manželku?
Dedičstvo už máte poriešené? Lebo to je ďalšia téma pri ktorej sa rodiny dokážu rozdeliť.

autor
9. mar 2026
@anonym_cfede2

Rodinu nemáš? Myslím deti,manželku?
Dedičstvo už máte poriešené? Lebo to je ďalšia téma pri ktorej sa rodiny dokážu rozdeliť.

@anonym_cfede2 to nás rozdelilo. Nie manželku nemám, mám priateľku.

anonym_96d75b
9. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_cfede2 to nás rozdelilo. Nie manželku nemám, mám priateľku.

@anonym_autor má.o rok staršiu a o desať rokov mladšiu sestru a ani s jednou nemám bližší vzťah a ony dve medzi sebou sa príliš nestretavajú.
Nie každý s každým si sadne, aj keď sú súrodenci. Manžel má o rok mladšieho brata a nie sú v kontakte desaťročia

evienmk
9. mar 2026

Keď máš priateľku a chýbajú ti rodinné väzby, ožeň sa a založ si vlastnú rodinku. To ťa nabije pozitívnou energiou. Muž, ktorý túži po rodine, blízkosti a je mladý, tak ešte nič nezmeškal. len sa treba svojej rodinke aj venovať.

autor
9. mar 2026
@evienmk

Keď máš priateľku a chýbajú ti rodinné väzby, ožeň sa a založ si vlastnú rodinku. To ťa nabije pozitívnou energiou. Muž, ktorý túži po rodine, blízkosti a je mladý, tak ešte nič nezmeškal. len sa treba svojej rodinke aj venovať.

@evienmk toto je už za mnou, na zakladanie rodiny sa žiaľ už necítim.

anonym_606178
9. mar 2026

@anonym_autor Čo sa ti deje je smutné, ale poviem ti na rovinu, že to nevadí. Súrodenecké vzťahy nie sú to najdôležitejšie. Zameraj sa na svoj život, na svoju partnerku, na tom najviac záleží.

beata_k
9. mar 2026

@anonym_autor A ty si sa im ozval? Alebo to cakas od nich?

anonym_3230d9
9. mar 2026

@anonym_autor Ono zvycajne to tak je, ze tam,.kde su traja, tak ti dvaja si si vzdy blizsi a ten treti sa citi ako piate koleso u voza.. ci ide o vztahy surodenecke alebo aj kamaratske....
Osobne by som sa u teba sustredila na priatelku a kamaratov. Rodinu si nevyberas, priatelov a partnerov ano. A ak bol medzi vami velmi velky vekovy rozdiel, zvycajne to tak aj vypali.. ze bud sa maju strasne radi alebo pomaly o seba nezakopnu.

anonym_912257
Včera o 04:33

@anonym_autor Nikto nechce súrodenca, to si len matky myslia. Malé deti však nemajú na výber. Ale ak sa súrodenec narodí, keď majú detí vyšší vek a dokážu už premýšľať, jasne si uvedomujú, že to je ich nepriateľ. Oberá ich o rodičov, pozornosť, peniaze a bude im zavadzať do smrti. A ešte sa budú musieť s ďalším človekom deliť o dedičstvo.
Takýchto vzťahov je veľa, len sa o tom nehovorí.

spongebob1
Včera o 05:06
@anonym_912257

@anonym_autor Nikto nechce súrodenca, to si len matky myslia. Malé deti však nemajú na výber. Ale ak sa súrodenec narodí, keď majú detí vyšší vek a dokážu už premýšľať, jasne si uvedomujú, že to je ich nepriateľ. Oberá ich o rodičov, pozornosť, peniaze a bude im zavadzať do smrti. A ešte sa budú musieť s ďalším človekom deliť o dedičstvo.

@anonym_912257 Myslim, ze deti chcu surodenvov, len nie s velkym vekovym rozdielom, lebo sa stavaju ich opatrovatelkami.
Mas iny nazor a to je uplne v poriadku.

anonym_5675d7
Včera o 05:24
@anonym_912257

@anonym_912257 Čisto zo záujmu, ty súrodencov máš?

anonym_912257
Včera o 05:25
@anonym_5675d7

@anonym_912257 Čisto zo záujmu, ty súrodencov máš?

@anonym_5675d7 Chvalabohu, nie.

milanemila
Včera o 05:33

Ja tiez mam surodenca s velkym vekovym rozdielom a rozumieme si, vztah mame pekny…myslim si ale ze za vztah surodencov vo velkej miere mozu hlavne rodicia. Ak robia medzi surodencami rozdiely alebo ten starsi ma stale pocit, ze ma mladsieho “na starosti” tam jednoducha ta krivda vznika aj ked ten druhy surodenec nie je zodpovedny za spravanie rodicov.
Chapem, ze je ti to luto, asi by som aj uprimne toto co si sem napisal komunikovala surodencom. Nikoho vsak nedonutis mat niekoho rad a tak sa treba zmierit s tym, ze priatelia mozu byt rodinou kt si vyberas a budovat tie vztahy inde.

autor
Včera o 05:42
@milanemila

Ja tiez mam surodenca s velkym vekovym rozdielom a rozumieme si, vztah mame pekny…myslim si ale ze za vztah surodencov vo velkej miere mozu hlavne rodicia. Ak robia medzi surodencami rozdiely alebo ten starsi ma stale pocit, ze ma mladsieho “na starosti” tam jednoducha ta krivda vznika aj ked ten druhy surodenec nie je zodpovedny za spravanie rodicov.
Chapem, ze je ti to luto, asi by som aj uprimne toto co si sem napisal komunikovala surodencom. Nikoho vsak nedonutis mat niekoho rad a tak sa treba zmierit s tym, ze priatelia mozu byt rodinou kt si vyberas a budovat tie vztahy inde.

@milanemila ja som obetoval 15 rokov starostlivosti o rodicov. V case, ked im zacali problemy, som mal ja 30 rokov a moji surodenci 42 a 46 rokov. Automaticky to zostalo cele na mne. Ja som bol slobodny, bezdetny, chodil som do prace, byval nedaleko rodicov, bol som pri nich stale. Dnes mam 45 rokov, rodicia tu uz nie su. Zivot som obetoval doposial rodicom. Moji surodenci po ich smrti chceli dedicstvo, hoci k tomu nijako neprispeli. A kedze rodicia na to mysleli, tak sa citia ukrivdeni a absolutne so mnou nie su v kontakte. Odstrihli ma. Prve roky som to chapal. V zasade asi je to tak lepsie. Ale napriek tomu zamrzi, ze ked sa ma niekto opyta, poviem, ze nemam surodencov.

anonym_5675d7
Včera o 05:57
@anonym_912257

@anonym_5675d7 Chvalabohu, nie.

@anonym_912257
Myslela som si.

alenka58
Včera o 06:50
@anonym_autor

@milanemila ja som obetoval 15 rokov starostlivosti o rodicov. V case, ked im zacali problemy, som mal ja 30 rokov a moji surodenci 42 a 46 rokov. Automaticky to zostalo cele na mne. Ja som bol slobodny, bezdetny, chodil som do prace, byval nedaleko rodicov, bol som pri nich stale. Dnes mam 45 rokov, rodicia tu uz nie su. Zivot som obetoval doposial rodicom. Moji surodenci po ich smrti chceli dedicstvo, hoci k tomu nijako neprispeli. A kedze rodicia na to mysleli, tak sa citia ukrivdeni a absolutne so mnou nie su v kontakte. Odstrihli ma. Prve roky som to chapal. V zasade asi je to tak lepsie. Ale napriek tomu zamrzi, ze ked sa ma niekto opyta, poviem, ze nemam surodencov.

@anonym_autor ale veď nemáš veľa rokov deti môžeš kľudne mať teda ak by si chcel

anonym_8a442b
Včera o 07:02

Je mi to ľúto. Moja mamina ako tiež tretie dieťa tiež hovorieva, že sa vždy cítila ako jedináčik. Že tí dvaja súrodenci boli spolu a ona sama. A to ani nie je medzi nimi veľký rozdiel. No dnes sa skôr ten jeden brat oddelil a ide si svoje a moja mama so sestrou si pravidelne volajú, aj sa stretnú a tak. Ja mám inač tiež 3 deti. A to najmladšie mám po 10 rokoch, čiže tiež veľký rozdiel. Budem sa veľmi snažiť aby nemalo tento pocit. Ale tak u teba je to v hlavnej miere spôsobené tým dedičstvom, že sa cítia dotknutí...

anonym_641d31
Včera o 07:03

kasli na surodencov, rodinu si nevyberas...radsej si najdi poriadnych priatelov...niekedy su lepsi ako rodina

elviku11
Včera o 07:07
@anonym_autor

@anonym_autor ako to dopadlo s tým dedičstvom? Nepochopila som to z tvojho príspevku. Rodičia ešte za života prepísali všetko na teba, lebo si sa o nich staral?

maryetta
Včera o 07:11

Surodenecke vztahy su rozne. U vas aj velky velkovy rozdiel. Ale ani to by nemal byt problem. Poznam aj dve sestry a vobec sa nestretavaju. Aj takych co su 4 surodenci a jedna ako po skole odisla tak... ziaden zaujem. Zvysni traja si pomahaju. Stretavaju. Volaju.
Skoda len ze tebe utiekol zivot pomedzi prsty a .....

januska12323
Včera o 10:44

Založ si vlastnú rodinu. Z tvojho pohľadu je to smutné ale oni majú iný názor. Vždy si boli vekovo aj názorovo bližší a ešte si ich aj obral o dedičstvo.

tzatzik
Včera o 10:45
@anonym_912257

@anonym_912257 Nikto nechce súrodenca? Ako si na takú hlúposť prišla? Asi si jedna z výnimiek, ktorým nevadí byť jedináčik, inak sa to nedá vysvetliť. Mám okolo seba dosť jedináčikov a väčšina z nich celý život prosila rodičov o súrodenca, pretože sa cítili (aj sa navždy budú cítiť) osamelí.

autor
Včera o 10:46
@januska12323

Založ si vlastnú rodinu. Z tvojho pohľadu je to smutné ale oni majú iný názor. Vždy si boli vekovo aj názorovo bližší a ešte si ich aj obral o dedičstvo.

@januska12323 neobral som ich o nič. Mali rovnakú možnosť sa o rodičov starať, zaujímať a pomáhať im. Ale nejako snaha nebola. Tak to rodičia videli a zaujali iný postoj aj oni.

anonym_b18a97
Včera o 11:14
@tzatzik

@anonym_912257 Nikto nechce súrodenca? Ako si na takú hlúposť prišla? Asi si jedna z výnimiek, ktorým nevadí byť jedináčik, inak sa to nedá vysvetliť. Mám okolo seba dosť jedináčikov a väčšina z nich celý život prosila rodičov o súrodenca, pretože sa cítili (aj sa navždy budú cítiť) osamelí.

@tzatzik
Môj syn je jedináčik a nechcel súrodenca nikdy.
Ja som po ňom túžila, ale žiaľ nepošťastilo sa...
On, je s jedináčikom spokojný a to už ide do puberty,
nemal potrebu súrodenca, ale je proste inakší ako bežné deti,
ani zvieratko nikdy nechcel.
Ja len, že niektoré deti to tak cítia a je to v poriadku.
Stále to však môže platiť, že: Výnimka podporuje pravidlo.

januska12323
Včera o 11:35
@anonym_autor

@januska12323 neobral som ich o nič. Mali rovnakú možnosť sa o rodičov starať, zaujímať a pomáhať im. Ale nejako snaha nebola. Tak to rodičia videli a zaujali iný postoj aj oni.

@anonym_autor ja ti píšem ako to vnímajú oni.

anonym_b1daae
Včera o 11:47

Z mojho pohladu, ty si svoj zivot premarnil , mate uplne odlišne zivotne styly plus si ich " obral " o dedicstvo . Necudujem sa tomu odcudzeniu ...

anonym_9a513e
Včera o 12:14
@anonym_b18a97

@tzatzik

@anonym_b18a97 zas ivik4?🙄

alenka58
Včera o 15:16
@anonym_autor

@anonym_autor starať sa chce málokto ale dedičstvo každý, nemajú čo byť ublížení rodičia tak rozhodli, aj keby dedili tak vzťahy nebudeš mať s nimi

bielasovicka
Včera o 16:28
@anonym_autor

@anonym_autor jaj, no tak to je už jasné prečo je to tak. 😕
Ved to si mohol hneď napísať

tzatzik
Včera o 17:06
@anonym_b18a97

@tzatzik

@anonym_b18a97 Presne to som aj napísala, že sú výnimky, tiež poznám dvoch takých ľudí vo svojom okolí, ale viac nie. Ale vyhlásenie "nikto nechce súrodenca, to si len rodičia myslia" je totálne absurdné.

Strana
z2