icon

Prečo sa cítim zle kvôli drahému prenájmu?

26. mar 2025

Ahojte, možno sa chcem len presvedčiť o tom, že sa nemusím cítiť zle preto ako som sa rozhodla. Ide o to, že s priemerným platom som si dovolila ísť do prenájmu za 600eur a cítim sa preto teraz blbo, lebo všetci okolo hovoria, že je to drahé.
Aj mne je ľúto tých peňazí na druhej strane nie som rozhodnutá sa ešte usadiť, aby som si brala nejaký finančný záväzok a ani moja práca nie je taká, že by som ju o rok nezmenila a nevycestovala napr.
Z nejakého dôvodu však cítim akúsi hanbu a vinu, že som si také niečo - drahé pre seba dovolila oproti iným aj keď tých peňazí nemám bohviekoľko.
Čo si o tom myslíte, resp. dovolil by si niekto z Vás niečo podobné pre seba, len bez toho hlúpeho pocitu? 🙈

bonboniera
26. mar 2025

@lucia13022023 nikto nehovorí ze je to nemožné ale argumentovať ze prečo si autorka sama v dnešnej dobe nezoberie hypoteku keď ty si si vedela zobrať - ale s niekým a dva roky dozadu, za úplne iných podmienok - je úplne mimo.

domkakvet
26. mar 2025

Ak inu moznost nemas darmo to tu budes riesit.

veselo_neveselo
26. mar 2025

Pozri, byvat niekde musis. Je to na tebe, aky najom si zvolis. Pre niekoho su dolezite kavicky a oblecenie a mina tam, niekto ma radsej pohodu doma. Je to uplne na tebe. Ty si zarabas na to aby si spokojne zila - ak sa ti zije dobre, nekaz si to vycitkami.

doriiis
26. mar 2025

@bonboniera ....zbytočne sa tu hádame.Stale platí môj prvý príspevok.Ja by som nikdy takto nežila.Nemam nato povahu.Su typy,ktorým žiť v prenájme nerobí problém sú typy,ktorým by to spôsobovalo veľký problém.Ja som ten druhý typ.Ze sa ti to nepáči,už nie je môj problém

cimage
26. mar 2025

Ty to platis a nikoho nic do toho. Ak na to mas, tak v pohode. Sama vies, ze tam nebudes 10r a zatial nevies kde sa usadis. Ja s priatelom sme tiez byvali v podnajmoch. Radsej som si priplatila 100vku, aby sa mi tam aj pacilo. Mohli sme byt v lacnejsom, ale horsom. Mne to za to stalo.

anna777115
26. mar 2025

Určite, sa neoplati vrážať taketo peniaze do cudzieho, keď ich možeš vrážať na splacanie vlastnej nehnuteĺnosti.Poznám osobne ludi ktorý cely život platili drahy podnajom a teraz pred dóchodkom ich to dobehlo, lebo je rozdiel platit 600€ z dvoch alebo troch prijmov, ako z dochodku. A to nehovori ak ešte jedrn z manzelo zostane sam a musi takto žit z dochodku.

sisska96
26. mar 2025

@anna777115 Keď už takto nieto býva v podnájme dlhodobo, už na starobu nemá význam kupovať vlastný. Inak hypo vyrátaju tušim do 70, takže keď niekto si zoberie hypo v 50 už ostane mu iba 15-20 rokov.

panonia
26. mar 2025

@biba_18 Ano, bývala a bolo to super...dosť som vtedy ušetrila..tak zase netreba mať prehnane nároky. Skoro každa z mojich kolegyn tam bývala bolo to sice pred 20 rokmi. Ale aj dnes maju jednu izbu za 20 e na mesiac, ak chceš byť sama tak 40€...maš vodu, teplo, kde si uvariť a oprať ...na začiatok, prečo nie.

777januska777
27. mar 2025

@lucia13022023 toto mam inak veľmi rada, keď niektora napíše, že sa všetko dá, len treba chcieť a potom napise, ze hypo brala s partnerom. Zobrať si hypo s partnerom je obrobsky rozdiel, keďže sú dva platy.

lucia13022023
27. mar 2025

@777januska777 Janka, reagujem na komenty ohľadom hypo, že v tejto dobe sa to nedá atď. Nabudúce si precitaj moje prvé príspevky venované autorke 🙂 krásny deň prajem.

biba_18
27. mar 2025

@panonia že super, ok, možno pre teba. pre mňa je to z núdze cnosť…

777januska777
27. mar 2025

@lucia13022023 ved ja som písala k tomu, že sa to niekedy vážne nedá. Mam viac kamarátok, ktoré buď žijú v najme alebo u rodičov, lebo si v realite nemôžu dovoliť vlastný byt. Ono je to veľmi ťažké keď nemáš partnera a plat a náklady sa nerozdelia.

banalu
27. mar 2025

Najprv som si pomyslela - ved ok mlada baba osamostatnila sa, podnajom - preco nie - lepsi podnajom, lebo sa tam chce citit dobre... oki
Ale ked citam, ze uz 13 rokov si v podnajme atd.
A koklko krat si sa za tych 13 rokov presuvala z mesta do mesta/zahranicia? Naozaj sa kazdu cjvilu stahuje, alebo si len myslis kazdy rok, ze ten dalsi niekde budes?
Lebo vsetko sa da poriesit - zoberiem hypo kupim byt, o rok ma poslu robit na druhy koniec republiky, dam byt do podnajmu ak viem, ze sa nevratim, predam byt... nikde nie je napisane, ze si byt musis nechat navzdy.

anna777115
27. mar 2025

@sisska96 Jasné, že na starobu je to nemožné. Nikdy im už nedá hypotéku. Ja, len píšem, že ľudia sa spamätali, keď už bolo neskoro. Na dôchodku sa ťažšie ťahá podnájom. Ešte kým sú obaja manželia, tak ako tak s odretými ušami to utiahnu, ale ak náhodou ovdoveju,alebo zostane len sám dôchodca tak to jednoducho nestiahne. Preto treba myslieť aj na budúcnosť, kým sú ľudia zdravý v produktívnom veku.

sisska96
27. mar 2025

@anna777115 však to..... neviem prečo niekto si myslí v 30ke že este ma čas. No nemá, lebo už nemá 20. Po 30 treba sa začať usadiť a riešiť si vlastné , lebo potom ostane s holou riťou a bude chodiť z jedného nájmu do druhého alebo ak budú takéto ceny, na starobe ostane na nejakej špinavej ubytovni, lebo si nič normálne nebude dovoliť

zorienka28
27. mar 2025

Nechapem tu z niektorych komentarov. Porovnavat dnesnu situaciu so situaciou pred 10-15 rokmi, pred inflaciou, pred rastom cien za energie, ked sa kupovali nehnutelnosti a brali hypoteky za zlomok toho, co dnes. Iste, rastli aj platy, ale zdaleka nie rovnakym tempom ako ceny za byty a hypoteky, plus celkovo kazdodenne vydavky. Je fakt, ze aj ked mame na vyplatnych paskach dnes viacej, mozeme si z toho realne dovolit ovela menej. Som zvedava, ako by sa niektorym damam tu "ja by som nikdy" machrovalo, keby mali 20 teraz a nie pred polstorocim.

Pre predstavu, moj muz je o 15 rokov starsi odo mna, a ked sme si to tak porovnavali, jemu dali pred 20 rokmi v prvej praci hypoteku na maly byt, ja som mala pred 5 rokmi realne vyssi plat ako on vtedy, a nevyslo by mi ani na garaz. A to on v prvom byte nijak nestradal na zivotnej urovni, ja by som bola o vifonkach a suchych rozkoch, a to mame porovnatelne vzdelanie (ja dokonca o nieco vyssie) a skilly.

Proste fakt je, ze situacia s byvanim je pre mladeho, priemerne (kludne aj nadpriemerne) zarabajuceho single cloveka uplne sialena a povysovat sa nad niekoho, kto zije v najme, lebo vy ste pred XY rokmi KUPOVALI je uplne trapne.

Autorka, vobec neries tu hejterky, tu ma kazda minimalne 6 investicnych bytov, 7-ciferne ciastky na ucte, a sukromny ostrov pomaly - realita je uplne ina a nemas sa za co hanbit. Ja som v podnajmoch byvala do 31-tky, teraz mam 34 a mame dom. Si este mlada, vsetko pride.

silvike
27. mar 2025

No ved ty vies kolko ti po zaplateni ostane, ci ti to staci na prezitie, ci dokonca vies mat aj rezervu a dovolit si sem tam aj nejaku kavu, obed v restike, vylet a pod. Alebo si naozaj na hrane, zaplatis najom a potom len pocitas ci ti vyde na jedlo. Tak asi len podla toho sa zariadit a druhi nech si vravia co chcu. Niekto je minimalista, radsej usetri peniazky a vydrzi ten rok dva tri aj v zdielanom prenajme v jednej izbe a niekto je narocnejsi, chce mat svoju garzonku v prenajme, nechce tam mat nikoho.

zorienka28
27. mar 2025

@doriiis "Ako byť odkázana na majetok iného" - lol ale ty SI odkazana na majetok ineho. Ak si dobre pamatam, nie ste vzati (a tvoja evidentna frustracia z toho, ze si ta ani po 100 rokoch vztahu nechce vziat je na inu debatu) a hypo na prvy byt podla tvojich vlastnych slov bral on (a mozno aj na dalsie, neviem), takze minimalne v tej dobe si byvala v cudzom a platila na cudzie uplne tak isto, ako baby v podnajmoch, na ktore sa tu vyvysujes. Je uplne jedno, ze ste vo vztahu a je otec tvojich deti, ak nie ste zobrati a hypo platil on a ty si len neoficialne prispievala, byvala si v najme. A mozno tak byvas dodnes. A za este horsich podmienok, lebo najomnik ma aspon riadnu zmluvu, ktora mu dava iste pravomoci, ty si unho byvala na dobre slovo.

bonboniera
27. mar 2025

@doriiis mne je úplne jedno kde ty bývaš a aký si typ. Ale struhat tu zásadovu frajerku, ktorá “by nikdy”, keď jediný dôvod prečo mas bývanie je ten, ze si ako 20 ročná mala frajera ktorému dali hypoteku, je proste bizar

bonboniera
27. mar 2025

@zorienka28 dakujem ze si mi potvrdila ze to je ona, pamatam si diskusiu kde na 20 stranach sikanovala autorku diskusie za to ze chce svadbu 😂

zorienka28
27. mar 2025

@bonboniera Ano to si dobre pamatam, bolo mi trapne aj za nu.

romino
27. mar 2025

@doriiis pred cca 10 rokmi boli za dlhu dobu najnizsie ceny nehnutelnosti voci platom. Prave vtedy dako zacinal raketovy rast cien

martin96321
27. mar 2025

@dennissa16 Napriklad tomu,ze ak clovek zaraba priemerny plat a zije sam,cize nema spoludlznika tak velka sanca na uver nieje.....Pokial nema zvysnych 50 000 a nezlozi ich banke. Co niektori ludia nedokazu pochopit,ze velmi velka cast obyvatelov slovenska zivori od vyplaty do vyplaty.

martin96321
27. mar 2025

@doriiis Ak by si nemala na vyber tak ano. Nedokazes sa vzit do situacie inych,alebo ju mas zo zlata,ze Ti niekto plati vsetko?

alica110
27. mar 2025

Banka každému hypotéku nedá. Tak ďalej platíš nájom 600€, lebo banka ti neverí, že budeš vedieť splácať hypo 600€ 😳 Tak čo má ten človek robiť? Ísť pod most, kúpiť si stan, však nebude platiť cudziemu? Preberte sa.

luccija
27. mar 2025

Keď ešte nevieš kde sa usadia, s kým atď...tak je to tvoja ve

luccija
27. mar 2025

Vec...ale, keď dobre rátam máš okolo 35 r?možno by bol čas rozmýšľať čo ďalej, lebo naozaj si mohla mať pár rokov splatenych.Ale v prvom rade nikomu nehovor o peniazoch, koľko platíš atď ..lebo potom prídu takéto situácie.

dennissa16
27. mar 2025

@martin96321 to ani neviem, k čomu si ki pisala 🙂 som sa stratila

martin96321
27. mar 2025

@dennissa16 Prepac,nepatrilo to Tebe🙄

romino
27. mar 2025

@anna777115 ja poznam aj ludi este len vo veku cez 40r, co uz lutuju. Ti uz jasne vidia, ze ludia v podobnom veku okolo, maju uz svoje byty vyplatene a uz platia len energie. Alebo teda zostava im uz len nejaka trapna suma 100 alebo 200e mesacne.
A oni pekne natvrdo platit dalej a dalej pekne drahe komercne podnajmy, priebezne stale rastuce. A co horsie .. stale NIC nevlastnit .. Fakt neviem co taki ludia spravia.
Na dochodok odidu nazad do svojich rodicovskych domov do regionu XY ? Do domov co budu mat 50-80rokov a budu vyzadovat obrovske investicie ?
A co uz uplne nechapem ... po cca 20 rokoch co tu mame hypoteky ...stale sa objavuju nazory ktore tu chcu hadam aj platenie podnajmov obhajovat .. : "ale ak nebudes vediet splacat, banka ti zoberie byt" ... "ale hypoteku predsa preplatis, .. to je uzera" 😖