Prečo sa cítim zle kvôli drahému prenájmu?
Ahojte, možno sa chcem len presvedčiť o tom, že sa nemusím cítiť zle preto ako som sa rozhodla. Ide o to, že s priemerným platom som si dovolila ísť do prenájmu za 600eur a cítim sa preto teraz blbo, lebo všetci okolo hovoria, že je to drahé.
Aj mne je ľúto tých peňazí na druhej strane nie som rozhodnutá sa ešte usadiť, aby som si brala nejaký finančný záväzok a ani moja práca nie je taká, že by som ju o rok nezmenila a nevycestovala napr.
Z nejakého dôvodu však cítim akúsi hanbu a vinu, že som si také niečo - drahé pre seba dovolila oproti iným aj keď tých peňazí nemám bohviekoľko.
Čo si o tom myslíte, resp. dovolil by si niekto z Vás niečo podobné pre seba, len bez toho hlúpeho pocitu? 🙈
@anna777115 Moje nervy, akože radšej investujú do cudzieho? Ak by mohli, tak by si kúpili svoje, ale nedá sa, banka hypo nedá. Čo na tom nechápete?
@alica110 Ale,ĺudia tak žijú bohužiaĺ aj keď by dokazali splacať tú hypoteku. Autorka uvadza ze chce pracovat v zahraniči. Tak, by som to riešila tymto smerom . Nasetriť na nejaky zaklad a casom sa uvidí, kde sa rozhodnem usadiť.
@anna777115 Je to ich život. Ale ja teda nepoznám nikoho, absolútne nikoho, kto by radšej žil v prenajme ako vo svojom vlastnom. A ak žijú v prenajme, tak preto aby nemuseli pod mostom.
@alica110 Na, ja teda taham na patdesiatku a z mojho okolia aj z blizkej rodiny poznám takych ĺudí a to im tiahne na sesdesiatku. Cely zivot obaja mali nadstandartne prijmi, ale žilo sa tiez nadstandartne z vyplaty do vyplaty. Teraz sa spametali že musia riešit byvanie kedže rodičia sa pominuli a zili v rodicovskom dome na ktory maju rovnaky podiel este dalši surodenci.
Ja sa vacsinou vzdy pozeram na to,co mi dana investicia (v tomto pripade splatka uveru, najomne) prinesie do buducnosti, so sucasnymi skusenostami urcite by som radsej skusila najprv hypoteku (ako cerstva absolvovana z VS,som isla do velmi lacneho podnajmu 100eur v tom case,vsak ani praca nebola a ani uspory,resp daco malo). Neviem preco vela ludi pomysla o kupe nehnutelnosti na uver ako bremeno. Moze to trvat sice dlhsie ale hocikedy ju viete predat sami alebo cez realitku a zvycajne za trocha viac ako ste kupovali, alebo aj prenajat na hocijaku dobu a bude prenajom splacat uver,popripade mi da aj nieco naviac, tzn moze mi zaplatit cast najmu v inom meste. Nie som realitacka ale urcite radsej vlastne vs cudzie. a toto plati nielen v pripade byvania ale ostatne ciele - nasporit radsej ako brat spotrebak/ine, z praxe ked to clovek prepocita, vide sporenie 3x menej penazi ako pozicky, len nasinci chcu vsetko hrhr, a nechce sa nikomu cakat,nj
Autorka a cítiš sa zle koli tomu nájmu, alebo koli tej cene? Ze by si mohla ušetriť a byvat v niečom lacnejšom a tým pádom horšom - neprerobenom, na periférii atd?
Pozri je to tvoj život, tvoja vec. Ja som tiez veľmi dlho bývala v nájmoch, v rôznych mestách a rôznych krajinách.
Toto sa ťažko hypotekovym ľudom vysvetľuje ze niekomu to takto vyhovuje, byvat niekde a mať možnosť zo dňa na deň ist preč, do iného mesta, do inej krajiny
Totálna hlúposť platiť drahé nájomné. Do budúcna sa budeš potrebovať usadiť a na to bude treba mať aj našetrenú hotovosť. Hypotéku na 100 % sumu bytu ti nedajú. Takže treba vopred šetriť. Takže mesačne musíš odkladať, aby si našetrila okolo 50 000 a potom môžeš uvažovať o hypotéke. Predpokladám, že v budúcnosti na usadenie a vytvorenie podmienok pre rodinu nekúpiš garzónku ani 1 - izbový byt, ale niečo väčšie a na to potrebuješ mať aspoň tých 50 000 Eur. Ruku na srdce: Ako dlho ti našetrenie tej sumy pri vysokom podnájme bude trvať? Peniaze, ktoré dávaš majiteľovi, idú do vetra. 600 Eur je asi za menší byt, ktorý si prenajala. Skutoočné náklady na 2 - izbový sú do 200 Eur, ktoré platí vlastník zo 600. Zvyšok mu zostáva. Nebolo by lepšie, ak by si si sama tých 400 Eur, ktoré mu mesačne daruješ, nechala na sporenie?
kym clovek nevie co a kde chce zostat je premajom za mna rozumne riesenie… clovek si vyskusa lokalitu a ked sa mu zapaci a presvadci sa o tom ze sa mu paci a chce zostat tak potom bude hladat… neviem aky velky byt si zobrala, ci je mozne si najst spolubyvajuceho na znizenie nakladov
Tak čo už. Je to bývanie pre teba ok? Alebo v nejakej lepšej lokalite? Ak áno tak proste nemusíš to ľutovat. Alebo ak si vybrala väčší byt a nie garzonku... Zasa človek nemusí brať to najlacnejšie čo je, hodinu cestovať do práce a mať doma starý umakart a kuchynsku linku po nejakej babke 🤷 verím tomu že keď zarabas tak si chceš aj dopriať a cítiť sa v tom byte dobre. To že nechceš hypotéky je už tvoja vec ale k tomu čo sa pýtaš....nebolo by mi to ľúto ak by som vedela prečo má ten podnájom takú cenu a vyhovovalo by mi to
@777januska777 Omyl...potom napísla, že hypo bral on a že potom ju "vraj" spolu splácali...
Ja len, čo mám v okolí: sesternicu, bratranca, 2 kamarátky a známych. Všetci si zobrali na hypotéku byty a išli do zahraničia. Prenajímali. Všetkým nájomcovia zničili byty, novostavby aj prerobené (a to 3 z nich mali mamy, ktoré chodili kontrolovať). Komplet všetci tie byty predali,aby nemali s nájomcami zbytočné patálie. Ich pohľad, keď hypotéka, tak tam aj reálne bývať.
A dajú ti hypotéku? Asi ťažko čo...Tak kam máš ísť bývať, pod most? 🤨
@lilke A ja zas s tym problem nemam. Ono je to fakt aj trosku o stasti pri prenajme.
Autorka: mala si zobrat aspon 1 izbak pred tou dekadou. Mohla si prenajimat, ci predat- po 5 rokoch bez dane zo zisku- a mala by si aspon na zainvestovanie peknu sumu na dôchodok, ci neskôr ak nejaky vztah vyjde do spolocneho byvania. Nehnutelnost na začiatku pracovneho zivota po skole neznamena nutne , ze tam musis byvat.
Podľa mňa nieje správny prístup roztlieskavat človeka, že áno jasne dopraj si, kúp si, kedy keď nie teraz...ľudia dnes míňajú peniaze bez rozmyslu nové auto, drahý byt, doplnky, oblečenie, reštiky kaviarne a na konci dňa smutne odratavaju do ďalšej výplaty. ... Stanov si ciele dlhodobé aj krátkodobé, finančné aj životné a zisti sama či to je veľa či nie, pre mňa by bolo určite. Nevieme však v akej si finančnej/životnej situácii, tak radiť ťažko..
@vanilka83 Take jednoduche to nie je, lebo banky velakrat nezaujima, ze na hypoteku realne mas, kedze platis najom v rovnakej vyske, alebo niekedy dokonca aj vyssi. Banka prihliada na veci ako to, ci si single alebo ste dvaja, ci mas v praci zmluvu na dobu urcitu/neurcitu, ci mas moznost predlzenia zmluvy, ako casto si v minulosti menila zamestnanie, ci uz mas nejake ine zavazky ako lizing na auto, atd. A ked si sama baba, tak si v banke skoncila. Ty si fakt myslis, ze ludia si prenajimaju byty len tak z pleziru, lebo sa im nechce kupovat, alebo co? Asi kazdy clovek by kupoval, keby mohol, ale cela pointa je v tom, ze dostat hypoteku fakt nie je taka sranda, ako 10-15 rokov dozadu, a tiez uz nefunguje formulka byvat v prenajme kym nenasetrim na bat, lebo ako vidis, ceny prenajmov su dnes cca rovnake, ako mesacne splatky hypoteky, takze clovek urcite nenasetri na tych 20% vlastnych, co potrebuje na hypoteku. Pre mladu single babu, ktorej nepomozu rodicia a nededi, je dnes fakt jedina moznost ist zarobit von (alebo sa uplne odstahovat von), alebo dobre sa vydat, inak to nevidim.
@zorienka28 to vôbec nieje pravda že baby dnes nemajú možnosti ...normálne pracujúca žena s príjmom 1000-1500€ nemá problém dostať hypotéku od 65 do 110 000 a splátka víde 300-500€, čiže ostáva priestor na dofinancovanie spotrebákom....určite, treba trochu uvažovať, logicky, kým nemám nič žiadny majetok investície či úspory, nebudem brať auto na leasing a meniť zamestnanie ako ponožky, jediné čo banku zaujíma je polročný príjem. Aj keď sa náhodou nájde človek čo nemá zmluvu na neurčito sú banky ktoré to dokážu akceptovať. Ľahké to nieje nikdy, keď niečo chces, musíš pre to niečo robiť, ale kým nieje slobodná mamička, alebo byt nepotrebuje mať nutne v BA, nevidím žiadny problém...vždy je to len o tom ako sa k tomu človek postaví
@malajezibaba1 Kto ti dá hypotéku s platom 1000€? A kde takú nehnuteľnosť kúpiš? V Hornej dolnej kde nebude práca?
Náhodná kalkulácia, vek 29 rokov, plat 1200€, žiadne splátky úverov a max výška hypotéky je 84 tisíc €. Ak by som ešte brala spotrebak tak max výška hypo je 68 tisíc €. A to len splátka hypo 400€, so spotrebakom 320€. Akú nehnuteľnosť kúpiš za 80 tisíc a hlavne kde?
Kľudne aj v Bratislave....
https://reality.bazos.sk/inzerat/176451106/gars...
@alica110
@malajezibaba1 A garsónku, to chceš mať v izbe kuchyňu 😬 To si schválne vybrala to “najlacnejšie” aby si si dokázala pravdu? Reálne kto si chce kúpiť garsónku, keď plánuje rodinu?
Keď už niečo kúpiť, tak na úrovni a nie jednu kuticu.
@alica110 Suhlas ak chce rodinu, ale precitaj si autorkin koment na 2 strane, uz by chcela byt sama, kedze sa jej ziadny vztah nevydaril.Nehlada uz extra aktivne nikoho. Cize garzonka tu zmysel ma. Ja by som ale tiez radsej 1 izbak- oddelena spalna bez hluku chladnicky a svietiacich stand-by wifi, el. truby a telky je na nezaplatenie.
@alica110 to vôbec nemá význam vysvetľovať niečo ľuďom ako ty, veď to je pekný byt nie nejaká komunistická raroha s umakartom. Takýmto spôsobom 3i byt mať nebude v živote a ani nič vlastne. Nehnuteľnosti rastu priemerne 6-7percent ročne keď si nájde partnera, predá garsónku vyplatí úver a už nebude musieť riešiť kde zobrať 20percent vlastných zdrojov na 3kk čko, pretože jej ostane krásna suma.
@malajezibaba1 Ľudom ako ja? A ty ma poznáš? No nič, škoda času a slov, maj sa pekne.
@malajezibaba1 Neviem, ci si z Bratislavy, ale hento je 24m garsonka vo Vajnoroch, co je od akehokolvek rozumneho centra minimalne tristvrtehodinu autom, ked je dopravna spicka, tak aj hodinu a pol. Rozumej aj tych 85K je enormna cena vzhladom na lokalitu a velkost, a ak este porastie, tak tvoja teoria, ze len tak jednoducho preda, tiez stoji na vode. Ono predat byt tiez nie je uplne vzdy lahke, a hentoto by som nekupovala ani za polovicnu cenu. To fakt radsej prenajom blizsie k centru a niekde, kde sa budem vediet vystriet. Neviem, ako si zdatna v priestorovej predstavivosti, ale 24m2 (a do toho je zaratana aj kupelna a chodba, takze priestor na zitie je este ovela mensi), je rozmer izby, nie bytu. Ja vela rokov zijem v zahranici, ale ked dnes mala kutica vo Vajnoroch stoji skoro 100K, tak amen tma s bytmi v sirsom centre, kde sa da aj zit.
@alica110 Hej, 24m2 kutica vo Vajnoroch, to je mi uz len vyhra...
Co si myslia ostatni ta vobec nemusi zaujimat,podstatne je co si myslis ty-kedze to platis TY😊
@zorienka28 Tak hlavne bude môcť povedať, že tá kutica je jej 😃

@romino Tak, vidiš ale nájdu sa aj takyto ludia, čo ja akože tiež nechápem, lebo nehnuteĺnost je vždy investicia. A ĺudia investuju radšej do vrrecka druhemu, namiesto toho, aby tymi financiami splacali vlastnu nehnutelnosť a zabezpečili si pokojnu buducnost. Ved, nehnutelnost sa da predať alebo prenajať nemusi sa nikdo viazať na nu, ani sa vzdavať prace v zahraniči.