icon

Prečo sa podnájom na Slovensku vníma negatívne?

20. dec 2023

Castokrat tu citam prispevky v duchu, ze nechceme ist do podnajmu, radsej budeme trpiet to a to...preco sa podnajom vnima ako choroba? Samozrejme chapem, radsej splacat hypoteku ako podnajom, ale podla mna to nie je vyhadzovanie penazi do vzduchu. Clovek ma v podnajme byvanie, psychicku pohodu, klud ( v porovnani s byvanim u rodicov atd.) Celkovo ta flexibilita ohladom odstahovania, nie je podnajom podla mna az taka katastrofa. My byvame v podnajme a ano, planujeme kupit vlastnu nehnutelnost. Ale mne dava podnajom slobodu, mozeme sa kedykolvek odstahovat atd. V zahranici je uplne bezne byvat v podnajmoch. Preco sa to na Slovensku vnima takto negativne, akoby to bola choroba?

beronsche
20. dec 2023

@nikpa aky je rozdiel medzi stresom, ci zvladnem banke platit hypoteku, alebo ci budem mat na dalsi najom?
Ani najom nie je suma vytesana do kamena. Velmi lahko sa moze zmenit..

A tiez chcem vidiet, ako budu ludia platit najom z dochodku.
Splacat vlastnu nehnutelnost mi pride omnoho vyhodnejsie.
Avsak, clovek musi mat nejaku financnu gramotnost a zadlzit sa primerane svojej situacii, trebars aj za cenu, ze nehnutelnost bude mensia, ako by sa mu pacilo.

reanda
20. dec 2023

@amelia89 no a potom ludia odsudzuju takych, co isli do vztahu z praktickych dovodov 😝 😀

beronsche
20. dec 2023

@bp123 chcem vidiet, kto ti da na slovensku 9r najomnu zmuvu...

amelia89
20. dec 2023

@reanda 🤣🤣🤣haha no, nie je to sranda byt na vsetko sam. idealne ked sa tam aj ta laska pripletie 😅

suge
20. dec 2023

Podľa mňa to nie je choroba, ale symptóm. Možno polemizovať, čoho.😅

reanda
20. dec 2023

@bp123 ja viem, ako to funguje v zahranici.. ale nebavime sa nahodou o slovensku?

reanda
20. dec 2023

@amelia89 🙂

bp123
20. dec 2023

@sasa1310 ano, a ked to predas, potrebujes kupit novu nehnutelnost, vsak? A ta nova bude takisto omnoho drahsia ako pred x rokmi a tych 20%, co bude treba dolozit bude takisto podstatne viac, takze z toho, co clovek ziska z predaja, tak znova musi dat na novu nehnutelnost a jedine, co tym dosiahne, ze odznova bude splacat hypo na 30rokov, odznova sa mu zacne urocit istina od zaciatku, takze zase zacina platit uroky od znova a je vyznamna sanca pri sucasnych cenach, ze koniec koncov sa jeho mesacne vydavky zvysia, pretoze bude platit vyssiu istinu pri vyssich urokoch

lucia13022023
20. dec 2023

Píšem za seba, neviem ako to je na 100%. Ja by som do podnájmu išla len ak by som nemala deti, alebo by som plánovala odsit do iného mesta či zahraničia.
Som človek co musí mať niečo stabilné, a podnájom mi takto nepríde. Bojím sa ze by sa rozhodli nepredlzit ďalej zmluvu, alebo sa hocičo stane a zostanem bezdomovec.
Ked my s mužom splatime hypo, budeme mat pred 50tkou, a aspon moje dieťa bude mať čo dediť.
Ďalšia vec je ta, že podnájmy sú drahé a z dlhodobého hľadiska sa to neoplatí.

diewcatqoo
20. dec 2023

Podnajom bol pre mna idealny na zaciatku pracovneho zivota, kedy sme este nemali dost penazi nasetrenych na to, aby sme si mohli kupit nieco vlastne. Ak uz je clovek dospely, ma partnera, tak urcite je lepsia volba ist do podnajmu a byt sami, nez byvat v rodicovskom dome, nemat ziadne sukromie a riesit uplne bizarne problemy, ktore sa v spoluziti viacerych generacii vyskytuju. Zili sme s manzelom v podnajmoch asi 10 rokov. Ked sme zacali rozmyslat nad dietatom, zacali sme hladat nieco vlastne.
Takze pokial clovek nema deti, nie je fixovany na iste miesto (najma pracovne), tak podnajom je fajn. Ak ale planuje mat rodinu, tam uz treba podla mna nejaku istotu a clovek uz zacne rozmyslat radsej nad vlastnym a nad tym, ze za tie peniaze, ktore vrazi do podnajmu, moze splacat radsej nieco svoje, co mu zostane a co moze raz mozno odovzdat detom. V pripade ak by sa cokolvek stalo, s dietatom je hladanie podnajmu komplikovanejsie.

anjelicek26
20. dec 2023

Ja ked to preratam, ze v dome po muzovych starkych mame podnajomnika 850e mesacne plati x 12 mesiacov x 13 rokov tak 130.000 uz zaplatil na najomnom, ten dom ma hodnotu mozno 250000... ziadna slava, povodny stav, ano dobra lokalita, ale to je asi tak cele...

beronsche
20. dec 2023

Paci sa mi to zovseobecnovanie:
Slovaci = blba natura, musia nieco vlastnit, a potom napr. postavia dom a su tam navzdy prikovani...
Zahranicie = flexibilni ludia, bez potreby vlastnit nehnutelnost, de facto lepsia natura..
😂
Oni by aj ti zahranicni casto velmi radi cosi vlastnili, ale je to tam nastavene zvycajne tak, ze je omnoho vyhodnejsie prenajimat, prip. az nerealne nieco kupit..
Uplne ina situacia Ako u nas.
A koniec koncov, nech kazdy robi ako uzna za vhodne, vsak?

sasa1310
20. dec 2023

@marsmykkok ani na jednom byte som neprerobila

sasa1310
20. dec 2023

@bp123 nová hypo už nebude 80% ale kludne 30% z ceny nehnuteľnosti

sense
20. dec 2023

Tak čo sa podmienok prenájmov týka na svk a v zahraničí je diametrálny odlišný. Na svk si stále jednou nohou na ulici. Nevraviac o tom ze prakticky nič nesmieš v tom byte a veľa vlastnikov bytov by bolo najradšej keby v byte len preapavas a aj to musia dať pozor aby nie moc často. A najradšej by po x rokoch užívania bytu chceli byť naspäť v rovnakom stave ako ho pred x rokmi prenajali. V zahraničí nevadí ze máš dieťa, ze máš psa, nevadí ze si preložiaa nábytok, premalujes atď. Dostaneš viac ako jeden kľúč, nie je problém mat meno na schránke a prihlásený pobyt a nikto ti do bytu nechodí kontrolovať a je jedno ci ohlásené alebo nehlasene ako to čítať tu na MK. Plus teda našetriť v zahraničí na nehnuteľnost a dostať hypo je omnoho náročnejšie ako na svk
Plus ešte ďalší podstatný rozdiel je aj v tom ze na svk prenajímajú hlavne súkr. Osoby, kdezto v zahraničí správca. Spoločnosti a prenájom nemôže byť viac ako 30perc tvojho netto platu. Ak je viac byt ti neprenajmu

oli18
20. dec 2023

Nieze slovendki dochodcovia by z dochodku nedokazali platit podnajom. Vacsina si dnes uz nedokaze z dochodku zaplatit ani priemerny domov dochodcov.

marsmykkok
20. dec 2023

@sense tak s deťmi je to problém so zákonmi, že ich je ťažšie dostať z bytu ak neplatia. Zvieratá zase obmedzená slovenská nátura že byt zničia. Pričom často pár som zvieratami nepoškodí nič a človek bez zvierat v alkoholickom alebo drogovom opojení urobí z bytu kôlničku.

zuzitko74
20. dec 2023

Ak si mám vybrať, či budem strácať peniaze za drahý prenájom, alebo budem strácať psychické zdravie zdravie v nefunkčnom vzťahu, tak si vyberám radšej to ,,vyhadzovanie peňazí do vzduchu". Vždy som si viac cenila slobodu než peniaze.

tenerifka
20. dec 2023

Hypoteky budu stale, ale nebudu dostupne pre vsetkych. Priamoumerne s rastom hypotek budu rast aj prenajmy. Kto na to bude mat, kupi na hypo jeden ci viac bytov a prenajme, otazka je, ci mu to budu najomnici schopni platit.
Mat vlastne byvanie nie je len vysada Slovenska, poznam Nemcov, Anglicanov a Spanielov, ktori maju vlastne byvanie (dom ci byt), a k tomu este nejaky ten dalsi byt prenajimaju, vsetci nasi znami maju vlastne domy, na zaciatku na hypo, a teraz vacsinou uz splatene, a do dochodku daleko. Uz teraz usetria tym, ze maju svoje.
U mladych ludi, ktori este nemaju fixnu pracu, je logicke, ze platia prenajom, presuvaju sa, este sa nechcu usadit. Ale ked uz clovek vie, ako dalej, prve co riesi je vlastne byvanie, moja neterka, 31-rocna, kupila teraz byt v centre Madridu, ma skvelu fixnu pracu (moznost presunu hocikam po krajine), muz cerstvy absolvent VS, hypo dostala v pohode, a co vam poviem, ta cena je dost vysoka, ale moze ho prenajat a ten prenajom zvysoka prevysi splatku hypoteky.

sasa1310
20. dec 2023

@bp123 treba si uvedomiť, že pri vlastníctve nehnuteľnosti ju síce splácaš, ale rokmi sa ti dlh zmenšuje a hodnota nehnuteľnosti zvyšuje. Pri podnájme lem platíš a svoj majetok nezhodnocuješ lebo žiadny nemáš. A ceny stále stúpajú a sú ti nedostupnejšie. Ja ďalšiu nehnuteľnosť budem možno kupovať už bez hypo. Nebudem ju potrebovať, lebo nehnutelnosti sa mi zhodnotili. V prípade predaja tých svojich a kúpenie trebars domu

mamamoni
20. dec 2023

No ja som nedávno zisťovala,ako je to u nás v meste,a došla som k tomuto.... ,,prenájmem 3izb.byt jednej osobe,mes.nájom 600e,potrebný 3mes.depozit"......dám do prenájmu 3izb.zrekonštr.byt dvojici bez detí,bez domácich zvierat,nájom 660e,3mes depozit".....a v podobnom znení sú všetky ponuky prenájmov .....😂 Je to Trebišov,ľudia tu mesačne zarobia priemerne 600e,nieje tu nič....žiadne aktivity,nákupné centrá,detské ihriská....proste nič....o 17tej sa už peši do ulíc nevychádza,pretože si koledujete o problém...

martinka13
20. dec 2023

Na Slovensku je v ľuďoch zakorenený pocit potreby vlastniť nehnuteľnosť. V zahraničí je veľmi málo ľudí, ktorí nehnuteľnosť vlastnia. Väčšinou žijú v podnájme. A áno, aj keď my máme vlastnú nehnuteľnosť, život v podnájme ma určite aj výhody. Najmä teda flexibilitu a možnosť odísť na iné miesto prakticky zo dňa na deň.

reanda
20. dec 2023

@mamamoni no presne! 😀

doriiis
20. dec 2023

Neviem,ako iní,ale ja nemakam a nezarabam peniaze na to,aby som platila hypotéku niekomu inému alebo banke.🤷Investovat do svojho je najlepšie.

cafelatte
20. dec 2023

Pozri na výšku dôchodkov, nemôžeme sa so zahraničím rovnať. Z 500 eur dôchodku dôchodca kde by zobral na prenájom plus energie? Ak vlastní byt platí si svoje energie a teda žije lacnejsie.

vevesh
20. dec 2023

@beronsche v zahranici je zvysovanie najmu dost obmedzene. Napriklad mam znamu, ktora byva v jednom byte uz okolo 30 rokov za najom 150e- lebo na taky najom bola uzatvorena zmluva a majitelia/spolocnost nemozu zdvihovat najom, kedze plati povodna zmluva. A takisto nemozu len tak vypovedat zmluvu oni -iba keby porusila hrubo pravidla a toto je na tak dlhe lakte, ze ten byt bude mat a obyvat za 150e az do smrti.... Na slovensku je toto silne science-fiction, ze nemozes vypovedat najomnika ci nemozes mu zdvihnut najom na komercny sucasny priemer...

vevesh
20. dec 2023

@anjelicek26 lenze v nemecku dostanu hypo tak 30% obyvatelstva, ak dostanu. Na slovensku nepoznam cloveka, co nebyva vo vlastnom (ak neratam studakov a tesne po ukonceni skoly/studia, dokym nasetria na vlastny zaklad na hypo...)

cafelatte
20. dec 2023

Mňa minule pobavila téma ohľadne prenájmu bytu osobe a skoro všetky mamicky z MK radili prenajať byt len osobe bez deti. No hyeny..

nikpa
20. dec 2023

@sasa1310 nie, určite neviem. Preto som napísala, že kde sme my a kde sú iné krajiny...

valeria_h
20. dec 2023

@cafelatte Prečo hyeny? Je ťažko dostať z bytu deti a seniorov. Asi by sa Ti nepáčilo, ak by si prenajala niekomu svoj majetok a dotyčný neplatil a bez hanby využíval to, čo je Tvoje.