Prečo šetríte svojich partnerov?
Moja skúsenosť, keď som bola v kolotoči starostlivosti o dve deti, variť, prať, žehliť, upratovať, učiť sa s deťmi....manžel žiadna starosť, len svoje koníčky, prišiel z práce a čakal, ja som skákala ešte i okolo neho....všetko bral ako samozrejmosť, nepochválil, naopak nevážil si nič, keď som niečo nestihla vytkol,.....Raz som si povedala dosť,
tiež som rozmýšľala nad rozvodom. Našťastie som si našla prácu v Prahe (som z Bratislavy) a odišla som. Od rodiny som bola šesť mesiacov, bolo to ťažké, vydržala som. Za tých šesť mesiacov sa môj manžel oboznámil so všetkými domácimi prácami, učil sa s deťmi......telefonáty ťažké ( ja tu jak taký ko...t kľačím a drhnem dlážku a ty si tam .... s bohvie kým ). Bol to preňho šok, strach, že mu na krku zostanú deti...Po návrate domov, na deti i domácnosť sme boli dvaja to tak i zostalo. Radím ženám budte chytré a nebojte sa im vyplniť ich voľný čas, a seba oslobodiť z kolotoča povinností. Maminy, ktoré sa staráte samé o deti, nemáte čas na seba, dajte pocítiť
otcom, čo je to kolotoč, čo i len na týždeň im odovzdajte deti, a chodte na školenie, dovolenku, kamarátke...uvidíte tú zmenu 🙂 😀 .
@mirorka robim to co robi muz, cize upratujem, periem, nakupujem, kupem, uspavam, varim... akurat velke nakupy robi muz, smeti berie cestou do prace, rovnako ako starsie deti, ja poobede beriem spat, vodim po kruzkoch atd atd atd... len ide o to, ze nie vsetko je na mne, ale vieme sa o domacnost podelit, ci cez vikendy, ci ked som prec a podobne... nie ze vtedy muz zistuje kde je uterak a tyzden nemaju deti umyte zuby, lebo pan tvorstva netusi kde drzime zasoby zubnej pasty a stravuje ich iba vo fast foode....
a ano, predstav si, ze aj deti vedel/vie prebalit... 🙂
@alzbetkabar ja nemusím nikoho a nič odovzdávať, môj muž pracuje z domu, takže sa staráme rovnako a vidí to sám 🙂 preto nehovorí, že mi pomáha, ale že sa "spolustará" a tak je to presne 🙂
@alzbetkabar tiez nechapem tie zeny, ktore vsetko robia same a stazuju si, ako im muz nepomoze. No a preco by mal? Ako si ho naucili, tak maju.
No boze ake su tu vsetky mudre a emancipovane ;) sa predbiehajte ktora je teraz chytrejsia ;) Aj ked pravda je nielen ohybaj ma mamko, ale aj ohybaj ma mila ;) ... bo ma ohne iná :D
@simca06022011 niektoré máme šťastie, že nemusíme vychovávať. Stačí, ýe ho vychovala dobre jeho mama.
No je pravda, že niektorým by prevýchova neublížila. Pár kamošiek to skúša. No keď vidím, aké je to ťažké, tak som úprimne rada, že za mňa to urobila svokra 😀
@simca06022011 múdre? Ja si myslím, že normálne. Ešte dodám, že treba k tomu viesť aj synov a to od útleho detstva, aby neboli zošokovaní z toho, že sa nič samé neurobí. To nie je o emancipácii, ale o tom, že sa dvaja dohodnú, lebo v každej rodine to je iné. Niekde pracuje muž fyzicky a ťažko, bolo by hlúpe očakávať, že príde domov a nabehne žehliť alebo umývať obloky. Ale keď si oddýchne, deti osprchovať a uspať môže, nie? Tiež môže urobiť cez víkend veľký nákup. Najmä ak fyzicky pracuje aj manželka. Ak muž sedí osem hodín za PC, tak nechápem, prečo okolo neho žena kmitá a nosí mu jedlo až pod nos a odnáša špinavé taniere. Najmä ak sa ona celý deň točí okolo troch malých detí. A potom sem píše, aká je nešťastná, že robila všetko preto, aby bol spokojný, varila, piekla, starala sa o domácnosť.....a on nie je. Nie, lebo ona sa z pozície manželky šupla do pozície slúžky a tá pre neho nie je až taká príťažlivá. Takých tém tu je more.
@monhla fuu ale co ked sa pozriem na tych nasich maznacikov... tak si viem predstavitco budu mat za pracu v dospelosti jeden s druhym 😅
@simca06022011 naučiť syna postarať sa o seba neznamená, že ho nemám rada, ale že som ho pripravila aj na situáciu, keby bol, bez partnerky a ja už tu nebudem, alebo z nejakého dôvodu nebudem môcť. Možno len z takého, že bude žiť stovky km odo mňa. Môj dospelý syn dokáže navariť, aj napiecť, oprať, aj ožehliť, povysávať, nemá problém s ničím. Neznamená to, že to robí denne, ale keď je treba, nepotrebuje k sebe slúžku.
@timea7 skus pracovat 8 hodin za PC:. ja po 8 hodinach prace za pocitacom som taka grogy, ze som rada ze som ;) ano tem je tu more, ale nie vzdy je mozne proste toho chlapa len tak zapojit, je tam kopec faktorov... uz je to potom vsetko o jednotlivcoch.. mne sa zda trapne, ked zena nic ine nerobi len je s jednym dietatom (bez urazky maminky, toto je realita v mojom okoli, cize nenarazam na nikoho z temy) aj to je bezne par dni v tyzdni mimo dom so starkymi, nie je vynimocne ze aj tyzden dieta nevidi a popri tom vrieska po chlapovi, ze od nej chce aby mu ozehlila koselu a ked ona chce ist spat a on nemoze ist cez pracovnu dobu strazit maleho tak je najhorsi pod slnkom :D... tak pardon ;) zase ked sa bavime o tom ze chlap pride vecer domov a este si bude usta otvarat, ze nieco nie je urobene podla jeho gusta, tak to je nieco uplne ine ;) A ano do pozicie zienky domacej s 3 detmi co robi sluzku sa kazda zena postavi sama... a ti chlapi potom len vyskakuju aj ked su obskakovani.. kto vie preco, chcelo by to chlapsky nazor...
@mirorka ja poznám ženy, ktoré to dokázali v pohode skĺbiť a ani na nich, ani na deťoch to nezanechalo žiadne následky. Ak sa žena po pol roku vracia do práce, má spravidla prostriedky na to, aby si zaplatila niekoho na upratovanie, žehlenie, alebo večeru v reštaurácii. Keď sa vráti z práce, môže sa venovať len deťom. Niektoré ženy, ktoré sú na MD, nevenujú toľko čistého času svojim deťom, pretože robia domáce práce, starajú sa o ďalšie deti, alebo sú aj ženy, ktoré sa bijú do pŕs, aké je dôležité byť s dieťaťom do troch rokov doma a venujú sa im takým spôsobom, že im zapnú TV, aby bol pokoj 😒 😒 😒 😒 Nedá sa zovšeobecňovať, ja osobne nemám rada, ak niekto vyhlasuje, čo je lepšie. Ako pre koho. Ak má dieťa síce matku doma, ale vystresovanú z detí, z nedostatku peňazí, tiež to nie je preň prínosom. A polročné dieťa nemusí ísť zákonite cudzím ľuďom, môže to byť babka, teta....
@timea7 ja nehovorim o tvojom synovi ale vseobecne ;) a ja poznam xy 18 rocnych chalanov co matke nevysypu ani len smeti... na brigadu ich delom vystreluju aspon aby nieco robili a cely den to sedi za pc ;) a keby vsetci chlapi boli taki, ze vedia urobit a netreba im sluzku a matky by ich viedli ako ty k samostanosti, neuboli by tu tieto temy... prtoze napr. moj chlap trepal spinave pradlo mame cez pol republiky aj ked bol dospely...:D na smiech mu mamicka v 35 rokoch snurky zavazovala, aby bol rychlejsie a nemusel sa zohynat chudacik :D a este sa urazila ked som sa na nej zabavala ze nie je normalna (samozrejme som jej nepovedala, ze nie je normalna 🙂))) len ze to prehana uz 🙂)) )
A o tom venovani v dalsom prispevku je to presne tak!!!!
@monhla chlap sa da prerobit, len nemozu byt negativne vplyvy na neho :D moj sa neda, lebo nieco si nacvicime, "poslucha" - obrazne, a zatelefonuje mamicke a dovidenia dopocutia.. ohen na streche ;)
@simca06022011 ako som písala ( a už viac krát na MK), v každej rodine je to iné. Ja som mala s jedným dieťaťom na MD totálny veget - dvojizbový byt, pokojné dieťa, paráda. Kým sme nezačali stavať a ja chodiť do školy. Potom to nabralo iné obrátky 😀 . Takže nedá sa porovnávať. Je iné ak má žena jedno dieťa, ale dom, veľkú záhradu, kopu hospodárskych zvierat, chodí pomáhať rodičom, alebo babke, je iné ak má byt, tri deti, ale chodia všetci denne na obed babke.
Čo sa týka chlapského názoru, že domácnosť užívajú obaja, treba ju udržiavať, tak opäť obaja. Nemáme presne zadelené, kto koľko, čo a kedy, skrátka dohodneme sa. On bol našťastie vychovaný tak, že nemá problém so žiadnou prácou a chápe, že žena nemôže mať doma denne druhú zmenu, lebo tým utrpí po čase aj vzťah.
@simca06022011 ja som nechcela chlapa prerábať, ja som pre život vybrala hotového muža, nie polotovar 😀 😀 😀 😀 maznáčikov nech si mamičky obskakujú aj do 60. rokov, o takých nestojím. Keby som ja videla svokru, ako zaväzuje môjmu chlapovi šnúrky na topánkach, tak by som sa spýtala, či je normálny on. Jej by som si to nedovolila povedať, aj keby som si to myslela. A utekala by sóóm od neho, aj keby som sama nemala šnúrky zaviazané 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Radšej rozbitú hubu, ako celý život s despotom, ktorý vyžaduje od ženy to, čo mu robievala mama.
Mne mm pomaha...cez tyzden ani nie ale cez vikend ked mame velke upratovanie si byt delime a kazdy robi nieco ine...ja cez tyzden od neho nevyzadujem pomoc...on je v praci od 6:45-17:00 a niekedy aj dlhsie a pride mi to sproste cakat ze bude okolo mna to, maldho prebali aj okupe a nakrmi ale necakam ze to musi urobit a uz vobec sa nebudem metat ked to nespravi..napr tetaz druhu noc maly nespi tak ma mm nechal vcera pospat cez den a o maleho sa postaral aj navaril..ja som spokojna a nemenila by som ho za nic..nemyslim ze ho setrim lenze on nesedi doma..ma pracu a zivi nas tak ten oddych si zasluzi
@alzbetkabar pri ex to bklo podobne ako pises... teraz to mame doma ine. Domacnost je konecne nasa spolocna, obaja varime, perieme, upratujeme, vysavame, starame sa o deti,....nemame muzske a zenske prace. Pracu akurat robi ten, co aktualne moze....
@mirorka mam moznost pracovat z domu, takze by som sa o dieta starala dalej ja, akurat by som popritom pracovala na kratsi uväzok 😉
@timea7 jasne, keby sa to ukazalo hned.. ale ked toto zbadas v 7 rocnom vztahu s malym dietatom tak je to riadne na nervy ;) jemu som patricne vynadala, trapne je ze on sa vobec neciti trapne :D ja mu veru tak okolo zadku neskacem, ale niekedy by bodlo keby vedel chvilu okolo mna skakat on :D Inak on to nevyzaduje, on vzdy len poukazuije co robi jeho mama... na co ja odvrknem a da pokoj, ale nie je to prijemne ;)
@simca06022011 to, že si zbadala až po siedmych rokoch vzťahu, že sa nedokáže postarať sám o seba, ti, nehnevaj sa na mňa, uverí asi málokto. Aj to som tu už písala, že som si ako mladá žaba všímala, či si po sebe odprace zo stola, či je schopný pripraviť niečo na jedenie, ak nie je doma jeho mama, či má problém s tým, aby nakúpil, alebo nie, či je pre neho zapnúť práčku neriešiteľným problémom. Ja som bola napr., tri týždne v nemocnici a doma malé dieťa a všetko klapalo ako hodinky, aj keď babky pomôcť vtedy nemohli. Ja nepotrebujem, aby okolo mňa, ak som zdravá niekto skákal (aj keď z času na čas je to veľmi príjemné), ale potrebujem, aby sa podieľal na bežnom chode domácnosti, lebo aj ja pracujem, dokonca okrem zamestnania aj z domu, aj keď nárazovo, ale práve vtedy bodne, ak niekto priloží ruky k dielu.
@timea7 no pozri, my sme obaja boli samostane fungujuci ludia, pracujuci, nestarali sme sa o dieta ani o domacnost v takom meritku ako sa deje ked je dieta na svete, cestovali sme a vacsinou vikendovali mimo dom. pracku som zapla par krat do tyzdna podla potreby vecer, upratovala roomba, utrel sa prach raz-dva a ruka hore... nebolo treba robit nic... Varit vie, zehlit nie :D pracku zapne stylom ze operu sa iba ponozky, alebo iba tielka.. nerieism. Ja si operiem aj ozehlim. Taketo vymyslacky z jeho strany prisli o vela neskor.. az ked mala dcera cca 1,5-2r, nic mu nebolo potom dobre... ;) ja to pripisujem hlavne praci a stresu, tak uvidime :D mozno si riesi komplexy, depku alebo nieco ine... nemam cas sa nim zaoberat a riesit hluposti, jeho hre sa ja neprisposobim. taktiez beriem do uvahy, ze nie je to robotnik co nosi domov 300EUR, financne je zabezpecene vsetko a aj vytazenost pracovna je u nas znacna a stresu neurekom, primerane tomu stresy vikend/nevikend... Samozrejme nic take ako odist na dva tyzdne a nechat mu dieta neplatnujem ani nahodou. Je to moja dcera, ja som si "ju" vymyslela a aj sa postaram, ak bude vymyslat tak ho vystahujem ;) Ked som skoncila v nemocnici samozrejme robil cirkusy, ale o dieta sa postaral.. upratat neuprace (inak to je zaujimave, ked ja necham niekde neporiadok je zle, ak je ten neporiadok jeho, je to ok.. cize podla toho ja predpokladam ze nejde o nijaku puntickarsku poriadkumilovnost ale je to daco uuuuplne ine).
Nerada by som zabrala celu temu odveci problemami 🙂 Ale som sa rozpisala :D
@simca06022011 Pošli do prdele, keď pindá a máš pokoj. Niektorí skrátka skúšajú.
@natalym no ved ja to spokojne robim, ale je to neprijemne.. proste kazi to uplne klud doma, aj ked ho vysackujem napr. do prace..
@simca06022011 Vieš čo ja mám tiež takého muža, čo sa niekedy neprace do kože a je mi to trápne keď ho musím poslať do riti, ale keď on do mňa blbými komentármi tak čo mám robiť. Teraz už len buď mávnem rukou a robím si svoje alebo normálne mu poviem, nech je ticho a hotovo dôrazne. A hlavne nemám z toho výčitky svedomia. A keď mi povie, že ako to s ním rozprávam tak mu poviem, že tak ako on so mnou a vybavené. Teraz si už aj sám domyslí, že prestrelil a ide ďalej v normálnom tóne. 😀
@simca06022011 ja som svojmu mužovi pri vete ..moja ma to robí takto ...drahý môj brzdi zrejme strácaš pud sebazáchovy 🙂. Synovi omieľam donekonečna...vyvaruj sa pred svojou ženou vety .moja mama to ....
Verím tomu že dnes mnoho mladých žien a žien v strednom veku vychováva svojich synov k inému prístupu ako takzv." stará škola"
@bubinko1506 to som si aj ja myslela :D potom som zistila, ake by to malo nasledky na vyvoj dietata a radsej s nou budem doma do tych 2r, nemame moznost sa s muzom prestriedat, musela by byt cely den.

@0silvia0 Počkaj, veď uspáva a prebaľuje manžel. Tak asi iba dojčí. Už sa to vysvetlilo 🙂