Prečo šetríte svojich partnerov?
Moja skúsenosť, keď som bola v kolotoči starostlivosti o dve deti, variť, prať, žehliť, upratovať, učiť sa s deťmi....manžel žiadna starosť, len svoje koníčky, prišiel z práce a čakal, ja som skákala ešte i okolo neho....všetko bral ako samozrejmosť, nepochválil, naopak nevážil si nič, keď som niečo nestihla vytkol,.....Raz som si povedala dosť,
tiež som rozmýšľala nad rozvodom. Našťastie som si našla prácu v Prahe (som z Bratislavy) a odišla som. Od rodiny som bola šesť mesiacov, bolo to ťažké, vydržala som. Za tých šesť mesiacov sa môj manžel oboznámil so všetkými domácimi prácami, učil sa s deťmi......telefonáty ťažké ( ja tu jak taký ko...t kľačím a drhnem dlážku a ty si tam .... s bohvie kým ). Bol to preňho šok, strach, že mu na krku zostanú deti...Po návrate domov, na deti i domácnosť sme boli dvaja to tak i zostalo. Radím ženám budte chytré a nebojte sa im vyplniť ich voľný čas, a seba oslobodiť z kolotoča povinností. Maminy, ktoré sa staráte samé o deti, nemáte čas na seba, dajte pocítiť
otcom, čo je to kolotoč, čo i len na týždeň im odovzdajte deti, a chodte na školenie, dovolenku, kamarátke...uvidíte tú zmenu 🙂 😀 .
Šak ale ja nechápem dvaja ľudia potrebujú nejaké veľké varenie. Ja navarím za 30 minút max. hodinu.
Neviem asi som z inej planéty, veď áno som aj svokra nechápe prečo nevarím.
@natalym Ale nie každý deň....ale každý druhý....tretí...ide o to, aby mal teplú večeru 🙂 Keď robím do večera, tak mám z predchádzajúceho dňa.....a ked nebude navarené, tak si položím šušku na radiátor, aj to môže poslúžiť ako teplá večera.....pardon, to bol pokus o vtip 🙂 Ale za 30 minút? Koložvársku som robila niekoľko hodín ....skoro ma treslo :(
@petra7777 ak nemáš k vareniu vzťah, je to ťažké. Neviem, prečo sa automaticky predpokladá, že sa žena bude vyžívať miešaním zásmažky a krájaním zeleniny. Ale na tvojom mieste by som to obmedzila na absolútne nutné minimum, napr. len víkendy. Nemá muž možnosť sa stravovať v práci? Teplú večeru by mal v tom prípade len občas, sú aj pizzerie, aj keď viem, že domáce je domáce a ide to aj do prachov. Alebo nauč variť jeho! Mne sa to podarilo, naučila som variť môjho otca dôchodcu 😎 , keby mi niekto povedal pred rokmi, že navarí, tak mu neuverím, lebo jediné, čo zvládal, bola káva a čaj. Jasné, že sa nepostaví k sporáku, keď príde unavený z práce, ale keby dal aspoň víkendy....či snívajte s nami? Na jar ho skús nablázniť na grilovanie, to je predsa doménou mužov 😎 Lebo ak ťa to nechytilo doteraz, zlepšenie asi nebude, len si počkať, kým vám budú voziť v obedároch 😀 😀 😀 😀 😀 , dúfam, že som ťa neurazila.
@sense Ano, máš pravdu, že byť 3 roky na RD je "prepych" oproti vyspelejším krajinám, ale treba sa s touto problematikou oboznámiť hlbšie. V tých vyspelejších krajinách, kde je MD len pár týždňov, je absolútne normálne, že vydatá žena ostane doma tak dlho, koľko len chce, a potom vezme prácu na čiastočný úväzok a k tomu si zaplatí au-pair alebo inú formu výpomoci, lebo muž zarobí toľko, že ona sa môže vžiť do roly matky, ak to tak chce a je to veľmi častý model. Len sa treba popýtať ľudí, čo žijú dlhšie na západ od nás. Napokon tento trend je už aj u nás, že matky, ktoré si to môžu dovoliť, sa tvária, že akože sa venujú nejakej pracovnej činnosti, v skutočnosti sú matkami na plný úväzok. Ja netvrdím, že je to môj ideál. Ale polroka je málo a naozaj poznám matky, ktorým to neprospelo. Možno iným to prospelo, ale ja také nepoznám. Takmer vždy tam prišiel rozvod do pár rokov. Možno to nesúvisí, ja si myslím, že súvisí. Žena, ktorá má v podvedomí pocit, že jej nebolo dopriate realizovať sa ako matka naplno, kým ju jej dieťa akútne potrebuje, bude mať voči partnerovi pocit, že to je on, kto jej to nedoprial a časom mu začne vyčítať rôzne s tým nesúvisiace veci. Som rada, že to nie je prípad žien tu na MK.
@timea7 Môj starký je antispoločenský tvor....grilovanie nepripadá do úvahy (chodím s "deťmi" sama) Najradšej je doma so mnou....kecať málo, ale zábavne, o desiatej je už tuhý ako štolverk.....keď majú opravy, robí od 6:00-18:00 aj 14 dní v kuse, chodí domov ako zbitý pes....neviem si predstaviť, žeby som ho zapriahla do varenia, to len tak v skratke 🙂 A neurazila....skôr pobavila.....ja predsa viem, aký je a takého ho milujem 🙂
@timea7 moja svokra ma 3 synov. Povedala mi ze bud bude vsetkych 4 chlapov obskakovat cely zivot (plus svokor) alebo ich "zapriahne". V skratke, ja aj obe svagrine sme spokojne 🙂
@mirorka prosim ta, to v akom zahranici tento model funguje? zijem v USA uz dlhe roky a pokial nezijes v Beverly Hills alebo nepatris medzi hornych 10 tisic, tak tu normalne pracuju aj vydate zeny. poznam jednu babu, co si moze dovolit byt doma s detmi a aj to len vdaka tomu, ze pracovala ako vojacka a teraz dostava vojensky dochodok. inak tu vsetci makaju ako fretky a ver tomu, ze vacsine zien riadne lepi, ako pokryju starostlivost o dieta, kedze platena materska neexistuje.
@mirorka neviem kolko rokov si stravila v zahranici ale nie v jazdej vyspelejsej krajine zarobi muz tolko aby mohla zena ostat doma ale s aupair mas pravdu ale vacsua polovica platu idevprave na aupair alebobjasle ci skolku. Alebo to kepia ako sa da..ked sa ale nevratibdo prace pride definitivne i miesto a od statu nedostane nic aniblen zdravotne pre dieta....vyhodou je len ciastocny uvszok aj to nie v kazdom odbore
@alzbetkabar Necitala som nic, len uvod. Tak najprv si sa nechala dostat do pozicie kedy vsetko doma robis ty, potom ked sa to naakumulovalo tak si s tym prastila stylom ze muz mal bobky ci sa vobec este vratis a nenechas mu na krku deti...ale potom nakoniec uz zacal fungovat.
Nuz, gratulujem ze vam to vyslo, aj to moze byt cesta!
Ale da sa aj inak a sice vycvicit si na to muza uz od zaciatku vztahu a potom od narodenia deti. Je to tak menej sokove pre vsetkych. Aj tam su urcite zadrhele a nie vsetko ide vzdy kazdemu ako po masle, ale urcite stale harmonickejsie nez hrozenie a soky. A hlavne teda pre deti. Pol roka bez mamy, hmmm, nic moc. V istom veku to moze narusit celu vazbu na nu, minimalne je take riziko. A aj city tej matky, pol roka bez deti, to tiez musi byt natura co ked nemusi (neumieraju od hlavu a neobracaju doslova kazdy cent) na to pristupi.
Btw neverim na kratkodobe sokove terapie, teda tebou spominane skolenie, dovolenka, to muz co nie je navyknuty este neprehodi vyhybku, teda co poznam od kamosiek skusenosti. Maloktory sa uvedomil, skor sa este zvacsila ta priepast medzi mini ked to pojal ako trucpodnik zeny a zacal jej to robit tiez v obratenom garde. A konci to tak ze kazdy sice dopraje protistrane "vlny cas" ale casto casom uz tak ze dovolenky kazdy zvlast a pod. to su take typy co si skor musia davat pauzy od seba aby to vydrzali nez tuzit rodinne spolocne aktivity. Aj tu na MK uz bolo dost for co toto povrdzovali. Cest vynimkam.
Tvoja polrocna doba, to by teoreticky mohlo uz zabrat, ale za aku cenu? Radsej vyzyvaj zeny ako to do stavu v akom si bola na zaciatku ty ani sa nedostat, nakolko ako vzdy prevencia je stale omnoho menej bolestiva nez liecba, operacia a nasledne dozvuky...
Čo ja vieeeem... podľa mňa lepšie si nájsť partnera, ktorý má vlastnú domácnosť, od povedzme 24-25 rokov si rieši domáce práce a všetko sám a prísť na hotové, keď vie variť, prať, upratovať, opravovať, alebo má dosť na to, aby za tie služby zaplatil 😉 Prevychovávať chlapa by ma teda nebavilo a ani by som nikdy nikomu nerobila slúžku... To môžem zostať sama a mať jednoduchší život podľa vlastných predstáv.
@sense bola som 2 roky v Nemecku a situaciu zo Svajciarska mi popisoval manzel, ktory tam pracoval 2 roky. Samozrejme, ze aj tam si to vsetci nemozu dovolit, ale vela zien ano. Zalezi velmi na tom, ci si tam pristahovalec alebo tam Tvoja rodina zije po generacie a mate tam zazemie. To ci vyzije rodina z jedneho prijmu zalezi len od ich narokov, napokon aj u nas. Tu na MK som citala viacero diskusii, kde zeny tvrdili, ze vyziju cela rodina 5 clenna zo 400 eur mesacne, potom tu zase citam, ze aj 1800 eur je malo a treba kazde 3 roky nove auto, vsetko je o narokoch a co je pre koho dolezite.
@horana Muž je na to, aby si ho "cvičila" ako opicu? Partneri by si mali byť predsa rovnocenní, nie? Ak nejaká ženská ustavične chlapa "cvičí"....huláka po ňom.....upozorňuje a komanduje....tak ten jej skôr, či neskôr zdupká za pokojnejším modelom žienky 🙂 Podľa toho teda usudzujem, že máš doma udupaného chudáka, ak ho neustále "cvičíš" ☹
@sense To je jasne, ze keby vo Svajciarsku zijeme cela rodina - pristahovalci, tak je to o nicom. Ja som mala na mysli "domace" obyvatelstvo. Pristahovalec musi vsade makat ako "farebny", to mi je jasne. Ale tak Ti poviem, v Nemecku by sa to dalo, tam existuje rodinny balik zdravotneho poistenia, kde je poistena cela rodina a stalo to v roku 2007 asi 180 eur mesacne, takze z toho 2000 eur platu sa to dalo zvladnut, a ked mas vyhodny najomny byt, co nebol problem ziskat, tak sme si z toho este aj slusne nasetrili, lebo naklady na zivot porovnatelne ako u nas. Ked som pracovala v prvej rodine ako Au-pair, tam otec bol evanjelicky farar, zena s tromi detmi nepracovala, teda zili z jedneho prijmu, platili stravu, energie, au-pair (260 mesacne), benzin, sem-tam vylet a nechybalo im nic. Planovali stvrte dieta. Neviem, kolko tam zarobi evanjelicky farar, ale predpokladam tak 2700 eur, viac asi sotva. Zena bola extremny setrilek, ale mali, co potrebovali.
@petra7777 Hulakanim nie, jemnymi technikami kde ani nespozoruje ze on je sice tou hlavou ale otaca ho/nim krk 🙂, niekto by to mozno nazval jemnou manipulaciou, kazdopadne ked si ho nevycvici z zaciatkoch potom sa casto divi, a jasne aby to fungovalo predosla kompatibilita je uplna podmienka, inak to nepojde. V koncovke by si mal muz mysliet ze to vlastne vymyslel/chcel sam 🙂
Prave pozorujem ze muz co ma prilis vela volnosti a prilis makku zienku co ho obskakuje a nic od neho nepozaduje, zdupka casto za zenou ktora ho da viac do laty, ovlada zenke tahy, a on je este rad..
Páči sa mi, ako tu vypukla súťaž o to, kto má muža na kratšom špagátiku 😀 Zdá sa, že autorka je jediná, ktorá sa doteraz mordovala s pohodlným chlapom, našťastie to už aj ona poriešila. Ja som asi nepostrehla, to kedy prešli chlapi u nás takou obrodou?
No a žienky, čo ste tu ticho a Vaši chlapi sa doma nejdú pretrhnúť - ja si myslím, že netreba to brať tak tragicky s tými domácimi prácami, veď to už dnes nie je zďaleka taká drina ako kedysi, keby bola, nebolo by kedy vyplakávať na MK 😀 Pár krát do týždňa naplniť práčku a povešať, dačo požehliť, poskladať, 2x do týždňa obriadiť dlážky, 1-2x týždenne kúpeľňa, väčšina má už umývačku riadu, niekto aj sušičku prádla. Málokto musí prikladať do pece a podobné veci, plienky sú jednorazové, sú mraziaky, chladničky, robotické vysavače. Čo by naše mamy alebo babičky dali za to. Tie sa inak nadreli. Netreba sa ľutovať, veď aj manžel a deti majú nejakú predstavu o matke, o tom čo by mala robiť. Jasné, že keď chlap sedí od pol piatej nalepený na telke a odgúľa sa odtiaľ len, keď ide jesť, tak to už ide na nervy. Ale ktorá z Vás sa stará o auto, chodí do servisu, na STK, vymieňa pneumatiky? Kto chodí u Vás po úradoch a rieši spoločné veci? Často ženy lamentujú, ale pritom všetku zodpovednosť za financie, úradné veci, veci technického charakteru hodia na plece chlapovi ako nič a tvária sa zmorene, keď musia dať pár vecí do práčky, ktoré mimochodom manžel už predtriedil, aby sa žena zbytočne netrápila. Riešia len trávenie voľného času s 1 alebo 2 deťmi a idú sa z toho zblázniť, lebo im nikto od toho úmoru nechce pomôcť...Ale opýtam sa takej maminy, napr. z akej banky ste brali hypotéku a odpovie mi, že nemá ani páru, lebo to vybavoval manžel. Niekto by rád otroka, čo by za ženu aj dýchal. To je môj častý pocit. Určite, že medzi chlapmi sú tiež lenivci a egoisti.
Moze to fungovat len ked su role vyvazene, to citit ked zena pada na hubu a muz napriek tomu ze chodi do servisu s autom ma veget, zena zapriahnuta, je tam disproporcia a nie spokojnost.
Rovnako ako ked muz je na stranku, beha ako pes, vybavuje a panicka len planuje vylety a obieha obchody.
Ide o rovnovahu. Ta sa najlahsie nastoluje cim viac spociatku. Niektory muz to pochopi z vacsej casti sam, inemu treba pomoct, on to casto ani nemysli zle ale zienka zamilovana by mu zniesla modre z neba, potom prijde dieta, muz sa citi odstrceny a zena uz viac povinnosti voci dietatu, este je moderne pisat ved si uzi, mysli na seba a ona nevie ako sa uz rozkrajat a hlavne chce mat pokoj.
Zena je vsak strazkynou rodinneho krbu a ake si to urobi, take to bude mat. Toho sa tyka aj moj vyraz vycvicenie si muza, ktory bol nespravne pochopeny. V tomto je jej aktivna uloha a nemusi to byt este ujarmovanie muza. Je to jej pole skratka, a muz je preddisponovany, ked to robi spravne jej toto rad prenechat.
Lepsie nez co radi autorka to nenecaht to tak daleko vobec zajist, lebo tam kde to jej vyslo je to uz ruska ruleta, ci sa este chyti.
Kazda domacnost ma vsak ine rozvrstvenie povinnosti, ina namaha povolani muz aj zeny, cize ono sa to neda len tak mechanicky porovnavat, je to velmi individualne, to je ako ked muz vycita zene je kolegova zena ma plnu komoru zavaranim a este mu po praci vzdy vyfajci, tak to je taka ista blbost porovnavat, nakolko nikto nevie co za tym je, ako ked zena vyhadzuje muzovi ze sused aj vari nedelnya obed, aj nakupuje a zehli....ale myslim kazdy citi ci je jeho rodina v harmonii ci nie.
Dnes je kadopadne doba ze napriek vybaveniu hypoteky (u nas ako bankarka som ja), sevisu s autom a par polickam zatlceniu, stale je viac na ramenach zeny. preto delegovanie istej casto domacich prac ak len nie su bohaci a nemaju pomoc,je normalne v nasich koncinach a prirodzene aby to bolo "spravodlive". S minulostou sa to neda porovnavat role boli uplne inak rozvrstvene.
@mirorka ono je rozdiel aj fo ked ta vyjde au pair 260eur a 1000fr...nedavno riesila jedna kocka ze im nepredlzili povolenie teda jej a dietatu dovod muz zarobi malo na to aby ich uzivil takze jedina moznost zena do prace al. Spat na slovensko a ver mi tolko original svajciarov kde pracuje len muz nie je zvacsa pracuju aj zeny aspon na ciastocny uvazok a deti v jasliach al. S dennou matkou ci aupair al. Pkmahaju rodicia
Takze s tym zahranicim si to dost zglobalizovala...s tvojim poslednym prispevkom ale suhlasim...
@sense Áno, to je práve ten rozdiel, že v SR je minimum žien, ktoré by pracovali na čiastočný úväzok, neporovnateľne menej ako v tom vyspelejšom svete. To je práve ten dôvod, prečo tu ženy aj najčastejšie volia byť s dieťaťom doma celé 3 roky, lebo potom ich už čaká priemerne 9-10 hodín práce (vrátane neplatených nadčasov, ktoré prepadnú v prospech zamestnávateľa ako dôkaz lojálneho postoja voči firme) a keď k tomu prirátame čas na presun tam-späť je to bežne 11 hodín neprítomnosti s dieťaťom, a toto je práve extrém pre malé dieťa do 3 rokov, pretože to spáva dlhšie a matky si užije v bdelom stave fakt málo. Ja som to zažila, tiež som dala prvú dcéru do jaslí, keď mala rok a pol, nebolo to dobre. Ale ja si to priznám, na rozdiel od ostatných, čo sa tak rozhodli. To nie je o nevyrovnanosti osobnosti, to je o tom, vidieť to aj z pohľadu dieťaťa a naliať si čistého vína. Ja som presvedčená, že ísť do práce skôr, ako má dieťa tie aspoň 2,5 roka je proste z nejakého dôvodu podľahnutie tlaku alebo strachu, ale ak by ten tlak neexistoval, nie je dôvod odložiť tak malinké dieťa. Rozhodne je decku s matkou doma lepšie, aj keď sa na ňu díva, ako varí alebo jej podáva štipce, než keď ho každé ráno za tmy berieš niekde a uvidí mamu až večer, dáš mu najesť, okúpeš a ide do postele. Je to východisko z núdze, nie rovnocenná starostlivosť. Ja si to priznám, pochybujem, že sa niekto ku mne pridá 🙂
@mirorka pracujem od polroka malej o dvanastej najneskor 13 som byvala doma tri dni v tyzdni ...budem teraz za krkavciu matku ale ja som si chodila do prace oddychnut,...vstavala som sice o tretejj stvrtej al cele poobedie osm bola domaa...muz robi tiez na ciastocny uvazok a je s malou doobeda resp. kym ju neodviedol do jasli kde bola 2x pol dna ( a takisto si nemyslim ze jej tie jasle ublizili, neviem to porovnat ako to chodi na svk v jaslich), maju super vztah a dieta nevidi otca len vecer , kde otec robi od svitu do mrku aby uzivil zenu s dietatom...a pre mna plus neprisla som o dobre platenu pracu, nakolko som za tie tri dni zarobila este o 30perc. viac ako muz ked robil na 100perc. a ja som bola doma, a v nasom pripade bola toto najlepsia volba, ale s tym musi byt zena stotoznena...a nemyslim si zeby moja dcera nejako trpela ...ale to je uz mimo temu....ale k teme je ze kymm som ja v praci chlap nema problem zastat vsetky zenske prace s vynimkou zehlenia, ale ked som bola chora tak nemal problem ani pozehlit...len mu to trvalo 3x dlhsie
a preto si myslim ze keby zeny nemali na svk rodicak a malli viac moznosti robit na ciastocny uvazok tak by viac zien robilo, len zial na svk sa snazi kazdy kazdeho s prepacenim osrat a kto zije poctivo je v podstate blby...
@sense Súhlasím, pokiaľ to nie je na celý deň, tak je to úplne o inom. Len bohužiaľ tu také možnosti chýbajú. Buď si v práci na 130% alebo choď ta-het. Kolegovia sú v tomto so šéfom v podstate za jedno, buď sú to chlapi, ktorých to domov ani neťahá alebo slobodné bezdetné baby, ktoré sa pretekajú, aby sa zapáčili šéfkovi. Takže, keď ako matka bežím po dieťa do škôlky, som prvá, ktorá sa dvíha zo stoličky a ostatných to v podstate poburuje, lebo oni si ešte posedia. Ale to je fakt mimo témy.
@mirorka netreba to zase dramatizovať, ak má matka prácu, do ktorej nedochádza viac ako 20-25minút, je dieťa bez nej 4-5 hodín, možno ani toľko nie, pretože ostatný čas prespí. Horšie a ťažšie odstrániteľné stopy na dieťati zanechá matka, ktorá je s dieťaťom tri, štyri roky doma, nie ej schopná mu niečo odoprieť, absolútne podriadi svoj život len a len jemu, ako tá, ktorá dá dieťa na pár hodín denne strážiť.

@petra7777 Nechcela som, len tak ma to napadlo. šak nevar.