icon

Prečo sú babky po narodení vnúčat premotivované?

26. jún 2025

Casto tu pribudaju temy, ako svokram (castejsie) ale aj mamam (menej casto) po narodeni vnucata uplne prepne. Su premotivovane a nerespektuju rodicov dietata. Casto tu radite, ako byt asertivne a branit sa. Chcem ale lepsie tie babky pochopit preco to vlastne robia? Co ich vedie k nerespektu rodicov dietata a preco aj napriek dohovorom zneprijemnuju zivot v rodine.

Strana
z2
gregik66
26. jún 2025

Lebo oni to vedia lepsie. Co uz len my sopliaci mozme o detoch, vychove, zivote.. (dopln si) vediet 😂

tenerifka
26. jún 2025

Ja som babka a netusim, preco to robia. Ja to nerobim, skor som leniva nieco riesit a poviem, ze na to ma mamu. Ja som riesila pri mojich detoch, pri vnucke nehrozi..... Pohrajem sa s ñou, potesim sa s ñou, ale po iem jej, ze ci uz ma ist spat rozhodne jej mama....

hopatko
26. jún 2025

Pretoze su matky, hlavne v tejto dobe internetu, ktore si myslia, ze ak im chce babka poradit alebo pomoct, tak ich nerespektuje a zneprijemnuje im zivot, a nedokazu dospelym a slusne asertivnym sposobom svoje hranice babke odkomunikovat, radsej sa budu infantilne dotahovat o kocik, stazovat sa a pindat na konikovi.

anjelicek26
26. jún 2025

Tak zasa pr... porozmyslaj, co je to byt matkou a kazda matka sa raz stane babkou... 1. ony tie skusenosti skutocne maju a to dlhorocne 2. dlhe roky to dieta (teba ci tvojho muza) poucovat MUSELI, lebo ho ucili vsetko od prveho slova po prve pismena az po zaväzovanie snurok... roky vychovy a poucovania 20 rokov ver mi ako sa ti to s krvi a zvyku povedat si svoje - odlozis to zo dna na den? Je to narocny a postupny proces a vela robi aj povaha ze ano...

Takze tak... respektovanie hranic je obojstranna cesta, nastavit hranice ano ale urazat sa za chochotiny bezpredmetne do krvi a nenavstevovat nechodit lebo ona povedala,, ze jej mam dat ciapku je uplne mimo rozmer...

Babka ma v zivote dietata miesto...treba jej ho dopriat, hranice sa daju nastavit aj slusne... nie vzdy sa to da, ale treba aspon skusit.

domkakvet
26. jún 2025

To je o povahe, ako nie kazda svokra je normalna, tak ani kazda nevesta nie je normalna.

espeo
26. jún 2025

Ja budem asi za +/- 20 rokov premotivovana babka. Budem chcieť synom pomôcť s ich deťmi, tráviť s nimi čas, aktivne sa im venovať. Ak teda budem zit a budem zdrava. A moja nevesta mi povie, že nemám k nim chodiť, lebo ona si chce utuzovat rodinu bez svokry. Lebo ona ma na to právo. A kde bude moje právo? Pravo babky na budovanie vztahu s vnucatami?

autor
26. jún 2025
@espeo

Ja budem asi za +/- 20 rokov premotivovana babka. Budem chcieť synom pomôcť s ich deťmi, tráviť s nimi čas, aktivne sa im venovať. Ak teda budem zit a budem zdrava. A moja nevesta mi povie, že nemám k nim chodiť, lebo ona si chce utuzovat rodinu bez svokry. Lebo ona ma na to právo. A kde bude moje právo? Pravo babky na budovanie vztahu s vnucatami?

@espeo Tu napisem, ze pomahat treba vtedy, ked druha strana pomoc potrebuje. Tymto sa treba riadit v kazdej situacii, nielen babka vs vnucata. Pomoct sa da len tam, kde je to vitane a ziadane.

hederamonstera
26. jún 2025

Ja sa skor divim mamam, ze im vadia mensie prehresky babiek. Mne sa tiez vela veci nepaci, ale tak deti sa budu v zivote stretavat s kadejakymi ludmi, absolutne mi nevadi, ze babkovci maju iny styl (akoze bitky a urazky nedovolim, ale to nikomu, nielen babkovcom), takze stale ich chranit pred “zlymi” vecami, je zbytocne

kandelabra
26. jún 2025

Za kazdym prehnanym "zaujmom" vzdy nieco je. Ja co si vsimam tak su to velakrat zeny, co maju pocit ze ako matky nieco zameskali a na vnucati si to chcu vynahradzat.

katica06
26. jún 2025

Neviem, s ničím takým som sa nestretla ani pri prvom ani pri druhom dieťati

oli18
26. jún 2025
@gregik66

Lebo oni to vedia lepsie. Co uz len my sopliaci mozme o detoch, vychove, zivote.. (dopln si) vediet 😂

@gregik66 presne tak. Rozdiel je v tom, ze vy viete z Googlu a oni z praxe, z vlastnych skusenosti. Cim dalej, tym viac v tejto pretechnizovanej dobe plati, ze zdravy gazdovsky rozum je naj. A ony ho maju.

terezka1947
26. jún 2025

Ťažko povedať,či "prepne" babkám,či mamičkám.
Lebo i ja som mala stavy,kedy som sa radšej spýtala na fóre ako vlastnej mamy,veď čo ona môže vedieť (veď vychovala IBA dve deti,zatiaľ,čo ja ani jedno ešte😂😂😂)kým som sa nespamätala😂
A chvalabohu,že som sa spamätala.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
26. jún 2025

Akoze prečo? Veď si prečítajte pár diskusii o výchove, ako sa matky predbiehajú ktorá to vie lepšie a každá má svoju zaručenú pravdu a žiadna iná neexistuje, vedia poučiť o akomkoľvek prde.. no a tie matky raz zostarnú a budú rovnaké 🤪

mk1111111111
26. jún 2025

Aha, tak ked Tebe treba, ma byt premotivovana a ak nechces, ma dat pokoj. Tebe ani z voza, ani na voz. Bud rada, ze ak potrebujes, je ochotna pomoct. Nie je to jej povinnost

cukroska
26. jún 2025

Naše neboli, ale starý rodičia sú najviac ❤ Z oboch strán.

angeli121212
26. jún 2025
@jana_eyre_2

Akoze prečo? Veď si prečítajte pár diskusii o výchove, ako sa matky predbiehajú ktorá to vie lepšie a každá má svoju zaručenú pravdu a žiadna iná neexistuje, vedia poučiť o akomkoľvek prde.. no a tie matky raz zostarnú a budú rovnaké 🤪

@jana_eyre_2 toto je veľká pravda... Nik nedodrbe tak matku ako druhá matka..

autor
26. jún 2025
@mk1111111111

Aha, tak ked Tebe treba, ma byt premotivovana a ak nechces, ma dat pokoj. Tebe ani z voza, ani na voz. Bud rada, ze ak potrebujes, je ochotna pomoct. Nie je to jej povinnost

@mk1111111111 Mne nic netreba.

silvike
26. jún 2025

Tak, najlepsie ich pochopis ked si sama prezijes zivot a sama budes vo veku babiek. Mozno potom ti to bude jasnejsie, ze preco su poniektore babky premotivivane. Ja nastastie taku skusenost nemam, respektovali nas ako rodicov aj svokrovci aj moji rodicia, nikto z nich nebol premotivovani, takze nastastie u nas nikomu zo starych rodicov "nepreplo". A mozno aj preto, ze moje deti boli aj su uz posledne vnucata aj pre rodicov aj pre svokrovcov, tak uz take premotivovanie asi nehrozilo.

silvike
26. jún 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 Svata pravda🙏

espeo
26. jún 2025

Pomoc tam, kde to niekto potrebuje? A nenapadlo ta náhodou niekedy, že potrebujú pomoc práve tie babky? A ze im pomôže nevesta, dcéra, syn, zať tak, že im "dovoli" zdieľať čas s vnúčaťomi? Že sa budú cítiť aspoň trošku užitočné? Že majú ešte co ponúknuť svetu? Alebo majú čakať samé na koniec a ponúknuť už len svoj majetok po smrti?

autor
26. jún 2025
@espeo

Pomoc tam, kde to niekto potrebuje? A nenapadlo ta náhodou niekedy, že potrebujú pomoc práve tie babky? A ze im pomôže nevesta, dcéra, syn, zať tak, že im "dovoli" zdieľať čas s vnúčaťomi? Že sa budú cítiť aspoň trošku užitočné? Že majú ešte co ponúknuť svetu? Alebo majú čakať samé na koniec a ponúknuť už len svoj majetok po smrti?

@espeo Potom nech babky neprezentuju situaciu, ze pomahaju.

espeo
27. jún 2025

Prajem ti, aby si bola dobra babka. Aby ta vnúčatá aj partner tvojho dieťaťa mali radi. A aby si sa nemusela vtierať a aby si bola súčasťou rodiny tvojho dieťaťa, aj keď ťa už nebude potrebovať.

terezka1947
27. jún 2025

Zatiaľ si doma,teraz ti nikoho netreba....a keď budes v práci,babka bude MUSIET nastúpiť,keď nebude môcť,bude ťa najhoršia babka na svete,kt.si nenájde čas na vnúčatá?
Alebo nech mi nelezie do života,iba keď jej poviem.....a budeš vyplávať,že babka nemá vzťah k deťom,reso.oni k nej,lebo ju vôbec nepoznajú?
Trošku si daj čas,nech sa popôrodné hormóny ukludnia a treba nájsť rozumný cestu.

autor
27. jún 2025
@terezka1947

Zatiaľ si doma,teraz ti nikoho netreba....a keď budes v práci,babka bude MUSIET nastúpiť,keď nebude môcť,bude ťa najhoršia babka na svete,kt.si nenájde čas na vnúčatá?
Alebo nech mi nelezie do života,iba keď jej poviem.....a budeš vyplávať,že babka nemá vzťah k deťom,reso.oni k nej,lebo ju vôbec nepoznajú?
Trošku si daj čas,nech sa popôrodné hormóny ukludnia a treba nájsť rozumný cestu.

@terezka1947 Kde pisem tieto informacie? Prestan si to zosobnovat. A teda vela parov zvlada svoje deti bez toho, aby babka nieco MUSELA. To je prekvapenie, vsakze.

som_realistka
27. jún 2025

treba sa rešpektovať, ale zase, väčšina starých rodičov svoje vnúčatá miluje a zniesli by im modré z neba, a netreba to brať tragicky, ak sa dodržujú pravidlá zdravotné (ak má dieťa zdravotné obmedzenie, alergiu ...), tak ak zdravé dieťa zje u babky koláč, aj keď rodičia doma presadzujú super zdravú stravu, určite z toho nebude mať doživotné následky, ani keď príde z prechádzky ako živé prasa, lebo babka mu dovolila skočiť do kaluže, alebo si kľaknúť na zem, lebo chcelo vidieť slimáka. Moja mama vždy cez prázdniny nosila vnúčatám raňajky do postele a pozerali pri tom rozprávky. Užili si to, lebo doma raňajky v posteli neboli. Ktovie aká budem babka ja, teraz sa na to necítim, popravde neskutočne mi teraz lezú na nervy susedovie deti, priznám bez mučenia, vreštia ostošesť už teraz ráno a hrozím sa leta. Takže ak by dcéra teraz prišla s tým že čaká bábo, no neviem neviem ako by som sa zatvárila 😅

terezka1947
27. jún 2025

Pre mňa to prekvapujúce nie je,my nemám žiadnych starých rodičov 🤷takže áno,dá sa to....ale so starými rodičmi by to nebolo také ťažké 😉

luccija
27. jún 2025

Aj ženám matkám prepne nielen babkám.Dnes sa chce všetko tabuľkovo spánok, strava, nič pomaly nie je spontánne.Z celého materstva si robíme stres viac ako je nutné.A teraz si predstav babku, ktorá sa nudí doma ponorka s mužom vo žije sama a zrazu nový človiečik nová nádej sa niekomu venovať, poblázniť sa, mať pre koho....a potom.su babky, ktoré sú radi, že deti vychovali a majú svoje kamarátky, prácu, hobby a tie sú zase kritizované, že sa nestaraju🙂)ja mám 47 r a dve kamarátky sú babky a už počúvam ako im dcéra ani nenavari, jedia hippky, nepotlaci ovocie, ale kupuje kapsicky🤪ze deti už o 19 spia a dcéra sa sťažuje, že len sedia doma a ráno 05 buntosia.Ja už to vidím aj z druhej strany, že mojich pohodovych kamarátok sa stávajú typické babky, ktoré všetko vidia inak a kritizujú vlastne dcér😂

luccija
27. jún 2025
@som_realistka

treba sa rešpektovať, ale zase, väčšina starých rodičov svoje vnúčatá miluje a zniesli by im modré z neba, a netreba to brať tragicky, ak sa dodržujú pravidlá zdravotné (ak má dieťa zdravotné obmedzenie, alergiu ...), tak ak zdravé dieťa zje u babky koláč, aj keď rodičia doma presadzujú super zdravú stravu, určite z toho nebude mať doživotné následky, ani keď príde z prechádzky ako živé prasa, lebo babka mu dovolila skočiť do kaluže, alebo si kľaknúť na zem, lebo chcelo vidieť slimáka. Moja mama vždy cez prázdniny nosila vnúčatám raňajky do postele a pozerali pri tom rozprávky. Užili si to, lebo doma raňajky v posteli neboli. Ktovie aká budem babka ja, teraz sa na to necítim, popravde neskutočne mi teraz lezú na nervy susedovie deti, priznám bez mučenia, vreštia ostošesť už teraz ráno a hrozím sa leta. Takže ak by dcéra teraz prišla s tým že čaká bábo, no neviem neviem ako by som sa zatvárila 😅

@som_realistka ono to je úsmevné s tou stravou a potom v škôlke jedia deti biele chlebíky s nátierkou a doma sucha večera.Ale kolac od babky je zlý.

drahomirrra
27. jún 2025
@luccija

@som_realistka ono to je úsmevné s tou stravou a potom v škôlke jedia deti biele chlebíky s nátierkou a doma sucha večera.Ale kolac od babky je zlý.

@luccija Koláč od babky je mega, len keby ho upiekla....parádny domáci, s ovocím, tvarohom...Radšej donesie igelitku plnú sladkostí, ktoré potom aj tak rozdávam...hoci vie, že syn nechce normálne jesť a máme s ním s mužom kopu roboty v tomto...

Strana
z2