icon

Prečo sú babky zo strany synov ignorované?

Včera o 20:21

Ženy, síce sa ma to ani netýka lebo mám 35 a dve dcéry, ale ako je leto a chodím s dievčatami veľa po výletoch všímam si že babky zo strany synov sú úplne ignorované. Veľmi si všímam rodiny či už pri mori/v zoo/na rodinných výletoch kedy dcéra berie svoju mamu ale svokru nie. Vnímam to aj priamo cez kamarátky/známe/susedy... jednoducho tie babky zo strany synov to majú ťažké. Zdá sa mi to ? Vždy mi to je tak ľúto aj keď hovorím, netýka sa ma to...

anonym_7e62f5
Dnes o 05:20

@anonym_autor je to tak. A každej žene-matke, čo takto bezdôvodne vyčlení svokru z rodiny prajem, aby mala synov a raz si to vyskúšala na vlastnej koži.
Priznám bez mučenia, že ja jedného syna mám a až pri ňom som si uvedomila, že čo a ako. A veru snažím sa budovať vzťah, alebo aspoň my nebranit.

dudos
Dnes o 05:22

My sme zase iný príbeh. Sme dve sestry. Máme svoje rodiny. Pochádzam z úplnej rodiny a tak isto aj manžel. Obaja máme relatívne mladých rodičov, ktorí sú úžasní starí rodičia. Z oboch strán. Moja sestra má staršieho manžela, tým pádom starších svokrovcov a vlastne už len svokru, krorá sa moc o vnúčatá nezaujímala. No a tu nastal konflikt. My s manželom musíme veľmi plánovať čas, kde budú alebo u koho budú naše deti. Neberte to ako sťažovanie ale naozaj niekedy musíme jednej druhej alebo tretej strane (naši súrodenci) povedať nie. Že teraz nám to časovo nevyhovuje alebo si deti vyberú s kým chcú práve byť a aj my chceme tiež čas tráviť ako rodina a pod. No a toto mi moja sestra už tri roky nevie odpustiť. Napísala škaredé veci o mojich deťoch ako si fakt nezaslúžia babky a dedkov. Syn chcel určitý počet dni tráviť u rodičov môjho manžela a nie u nej s jej deťmi. Aj keď sme sa my dospeláci odhadovali inak. Pritom s jej deťmi bol pár dní pred tým u mojich (teda aj sestriných) rodičov. Len nebol u mojej sestry priamo v dome na pár dní.

A k téme, áno práve sme na dovolenke a tiež vidím to, že partnerka má so sebou svoju matku a partner nie. My sme sa s mužom práve včera rozprávali, že je lepšie, keď ideme len my a deti. Nikomu sa nemusíme prispôsobovať, nikto nás neupozorňuje na našu výchovu a pod. A to vám poviem, že teraz máme naozaj obdobie vzdoru a panovačnosti u štvorročnej a začínajúci pubertu už skoro u 11 ročného a riešime aj tu.

A napíšem pravdu, viac si viem predstaviť tráviť dovolenku s mojimi svokrovcami ako rodičmi. No nebolo to tak. No za posledné roky sa toho u nás veľmi zmenilo na tlak od mojej sestry. Ja som tu už mala príspevky aká sme harmonická rodina a súrodenecké a tak. No život to žiaľ zariadil inak. A veľa sa zmenilo. A možno toto práve číta aj moja sestra. Tak nech. Deti sú v rodinách svätý grálu a priať im, že si niečo nezaslúžia a pod. len pre to, že sa nezhodnú dospeláci je úplne za čiarou.

anonym_f3f840
Dnes o 05:25

no, vidis a u nas je opacne. To bolo reci, ako ona bude chodit kocikovat, uz sa nevie dockat a blablablabla.
Wow, az jeden jediny raz bola.
To bolo reci, ako ich bude bravat na prechadzky, hentam tam onam, na prespavacky.
No, mozem vsetky tieto veci zratat na prtoch jednej ruky.
Tento rok im od jari iuz x-krat slubovala, ze niektori vikend ked bude pekne, pojdu spolu na nakupy. Aha, uz je polka augusta, tych vikendov co bolo pekne uz bolo haffo, co myslis? Boli niekde? No nie, neboli.
Ale trikrat hadaj s kym je kazdu chvilu?
O ano, vnucky od jej dcery, tie su pecene varene. Vnucky od syna, tym staci sem tam nieco nakecat, naslubovat, co tam po nich.
A pritom dvere ma otvorene, to dobre vie.
No, ale budis, jak je libo...

anonym_b20f8e
Dnes o 05:26

ja by som bola rada, keby svokrovci trávili čas i s mojími deťmi... žiaľ, zaujímajú sa len o deti svojej dcéry. tieto prázdniny sľúbili, že si ich na pár dní zoberú, no a prekvapenie, nedá sa. majú tam švagrinine deti 😔 A ja už na to nemám energiu, takže sa návštevám všemožne vyhýbam

gaia14
Dnes o 05:26

Preco to hadzete na nevestu? Hadam svoju mamu si ma na vylet zavolat muz. Tato mentalita ze zena ma manazovat vsetky rodinne vztahy, darceky, navstevy atd mi pride sialena, co muz je nesvojpravny a stratil cislo na svojich rodicov? Nechapem logike...

anonym_288c91
Dnes o 05:49
@anonym_06d73c

@anonym_autor lebo svokra je pre nevestu proste cudzi clovek. Plati to obojstranne. Malokedy sa zblizia tak velmi aby spolub chceli travit napr.dovolenku. To plati aj o vnucatach. Vacsinou tie od dcery su oblubenejsie.
Pises ze sa ta to netyka lebo mas dcery ale
ty to mas so svokrou ako?

@anonym_06d73c ja som výnimka, moja mama uprednostňuje bratove deti, tie môžu všetko, moje nič 😢 nevesta jej môže hocičo povedať a mama drží hubu a krok, doslova sa jej ide do riti vopchať, ja som dobrá len na robotu. A čo sa svokry týka tak zomrela skoro po našej svadbe ale to bol anjel na zemi doslova.keby aj žila tak na výlety by sme spolu nechodievái, mala problémy s chôdzou , tak bola najradšej doma, ja som s nou veľmi rada trávila čas 😔

anonym_d140dc
Dnes o 06:06

Ja mám synov a rovno troch, takže sa ma to bude týkať a tiež sa o túto tému veľmi zaujímam 😂 A vo väčšine prípadov je to tak ako hovoríš. Dokonca moja kamoška v minulosti opatrovala deti a si pamätám, že povedala, že keď prvýkrát spozná babku, tak ani jej nemusia hovoriť, že z ktorej je to strany, že ku tej z maminej strany majú deti oveľa bližší vzťah. Ale určite to nie je pravidlo. Ako píšem, veľmi sa o túto tému zaujímam a teda všímam si, že aj s babkami s otcovej strany to môže byť fajn. Napríklad známa si so svojou mamou nerozumie, deti tam nechodia a ku svokre chodia. Mám veľa prípadov, že aj s babkami s otcovej strany to funguje, ale podľa mňa je to iné ako s tou babkou s maminej strany. No ale ja hlavný problém vidím v tom, že mamičky keď sú na RD, tak sú hrdinky, odmietajú svokru, vystačia si s vlastnou mamou. A potom príde realita menom škôlka. A ani nie tak škôlka ako škola. Zrazu tu máme dva mesiace prázdnin, jarné, jesenné, vianočné prázdniny. A iné riaditeľské volná, do toho občas choroba. Rodičia pracujú, babky poväčšine tiež. Vtedy by im už bola dobrá aj tá svokra, len už sú tie vzťahy neopraviteľné. A potom sa sťažujú na svokry ako nepomáhajú a nezaujímajú sa. Ja stále hovorím aj kamoškám keď vymýšľajú so svokrami, že mysli na dobu keď ju raz budeš potrebovať, že neodmietaj ju teraz, lebo potom bude ona odmietať teba.
No a ja len verím v dobré nevesty. Ja sa budem snažiť byť dobrou svokrou a babkou, budem rešpektovať názory o výchove a jedení aj keď možno nebudem súhlasiť a nebudem sa snažiť robiť potajomky po svojom.

anonym_38fd74
Dnes o 06:10

Nie vzdy je to tak ako to vyzera. Moja svokra ignorovana nie je len nema zaujem.

biba_18
Dnes o 06:13
@anonym_f3f840

no, vidis a u nas je opacne. To bolo reci, ako ona bude chodit kocikovat, uz sa nevie dockat a blablablabla.
Wow, az jeden jediny raz bola.
To bolo reci, ako ich bude bravat na prechadzky, hentam tam onam, na prespavacky.
No, mozem vsetky tieto veci zratat na prtoch jednej ruky.
Tento rok im od jari iuz x-krat slubovala, ze niektori vikend ked bude pekne, pojdu spolu na nakupy. Aha, uz je polka augusta, tych vikendov co bolo pekne uz bolo haffo, co myslis? Boli niekde? No nie, neboli.
Ale trikrat hadaj s kym je kazdu chvilu?
O ano, vnucky od jej dcery, tie su pecene varene. Vnucky od syna, tym staci sem tam nieco nakecat, naslubovat, co tam po nich.
A pritom dvere ma otvorene, to dobre vie.
No, ale budis, jak je libo...

@anonym_f3f840 veď sa ozvi - odnes decko - nečakaj ale buď aktívna ...

biba_18
Dnes o 06:14
@gaia14

Preco to hadzete na nevestu? Hadam svoju mamu si ma na vylet zavolat muz. Tato mentalita ze zena ma manazovat vsetky rodinne vztahy, darceky, navstevy atd mi pride sialena, co muz je nesvojpravny a stratil cislo na svojich rodicov? Nechapem logike...

@gaia14 ale keď nestratí, tak už za všetkým ide za mamou, všetko s mamou rozoberá, on je taký mamánek ... nie jedna diskusia na koniku je tu o tom ...

ankare
Dnes o 06:18

@anonym_autor To je úplne prirodzené. Žena uprednostňuje svoju mamu a mužovi je to väčšinou jedno. A keďže deti sú väčšinou s mamou, tak je normálne, že aj ony majú bližšie ku starkovcom z maminej strany.

biba_18
Dnes o 06:29
@ankare

@anonym_autor To je úplne prirodzené. Žena uprednostňuje svoju mamu a mužovi je to väčšinou jedno. A keďže deti sú väčšinou s mamou, tak je normálne, že aj ony majú bližšie ku starkovcom z maminej strany.

@ankare nie je to normálne a tebe ako matke by malo záležať aby deti mali dobré vzťahy so všetkými starými rodičmi - je to pre nich dobré a zdravé ...

anonym_2df1c5
Dnes o 06:32
@biba_18

@anonym_06d73c bože, a čo otec tých detí? ten má s manželkinou mamou čo aby s ňou trávil čas, alebo on musí?

@biba_18 ze?! Ja mam 2synov, uvidime, co nas caka...

anonym_2df1c5
Dnes o 06:35
@ankare

@ankare nie.nie je to normalne.. a muzovi to nie je jedno, ale pracuje a zena lohni doma na materskej a k svojej mame vie ist, ale na svokru sere.. aj ked si rit vyvaza v luxusnom aute, ktore jej kupil muz, k svokre 7min cestu nemera
Ale k mamicke vyse hodinu ano
Chore smutne bolestive
Vobec nepozerate na tie svokry, nedoprajete im ulohu babky. Raz sa Vam to vrati. Potom okusite svoju medicinku..

anonym_5a9cc7
Dnes o 06:35
@anonym_17cb8d

Aj tak celé toto zmýšľanie v tejto diskusii je zvláštne.
Tak manžel musí na dovolenke tolerovať svokru/svokra (poprípade manželkiných súrodencov), aj keď ich možno nemá rád a nerozumie si, ale jeho manželka jeho mamu/otca (poprípade jeho súrodencov) neznáša. Úplne neviem, či je toto ok, že jeden tolerovať niekoho, koho nemá rád musí, pretože podľa logiky má žena bližší vzťah s matkou ako so svokrou, ale muž napriek tomu musí mamu na dovolenke odpísať, aj keby možno rád zobral, pretože jeho žena ju nemusí, alebo už vyššie spomenutý vzťah. Tie, ktoré sa tu prsíte (nerátam to, že sú svokrovci už starší, alebo nechcú ísť, resp. nemá s nimi syn dobrý vzťah tiež), že logika bližšieho vzťahu s mamou ako so svokrou, opýtali ste sa niekedy manžela, či to tiež tak chce, alebo, čo vôbec chce, alebo len držia ústa, aby

@anonym_17cb8d ale tu nie je problem ci to tak chlap chce, jemu je to vacsinou jedno.. problem je ze chlapi vo vacsine nepretlacaju svoju matku, keby pretlacil tak by urcite chodila svokra castejsie lenze on to nerobi lebo mu to je ukradnute a jasne ze zena si radsej vyberie svoju mamu ako svokru.. cely problem su chlapi, synovia matiek, co nemyslia na svoje matky a nepotrebuju s nimi travit cas.. a nie zeny co chcu travit cas so svojimi mamami

anonym_2df1c5
Dnes o 06:37
@anonym_d140dc

Ja mám synov a rovno troch, takže sa ma to bude týkať a tiež sa o túto tému veľmi zaujímam 😂 A vo väčšine prípadov je to tak ako hovoríš. Dokonca moja kamoška v minulosti opatrovala deti a si pamätám, že povedala, že keď prvýkrát spozná babku, tak ani jej nemusia hovoriť, že z ktorej je to strany, že ku tej z maminej strany majú deti oveľa bližší vzťah. Ale určite to nie je pravidlo. Ako píšem, veľmi sa o túto tému zaujímam a teda všímam si, že aj s babkami s otcovej strany to môže byť fajn. Napríklad známa si so svojou mamou nerozumie, deti tam nechodia a ku svokre chodia. Mám veľa prípadov, že aj s babkami s otcovej strany to funguje, ale podľa mňa je to iné ako s tou babkou s maminej strany. No ale ja hlavný problém vidím v tom, že mamičky keď sú na RD, tak sú hrdinky, odmietajú svokru, vystačia si s vlastnou mamou. A potom príde realita menom škôlka. A ani nie tak škôlka ako škola. Zrazu tu máme dva mesiace prázdnin, jarné, jesenné, vianočné prázdniny. A iné riaditeľské volná, do toho občas choroba. Rodičia pracujú, babky poväčšine tiež. Vtedy by im už bola dobrá aj tá svokra, len už sú tie vzťahy neopraviteľné. A potom sa sťažujú na svokry ako nepomáhajú a nezaujímajú sa. Ja stále hovorím aj kamoškám keď vymýšľajú so svokrami, že mysli na dobu keď ju raz budeš potrebovať, že neodmietaj ju teraz, lebo potom bude ona odmietať teba.
No a ja len verím v dobré nevesty. Ja sa budem snažiť byť dobrou svokrou a babkou, budem rešpektovať názory o výchove a jedení aj keď možno nebudem súhlasiť a nebudem sa snažiť robiť potajomky po svojom.

@anonym_d140dc ak budem ignorovana svokra, budem zit a cestovat, uzivat si nasetrene peniaze. Uvidime. Dnesns nevesty su uplne ine. Sebecke. Akonahle sa vydaju, maju pocit, ze chlap je uz len ich, na jeho rodinu, z ktorej vysiel, chcu zabudnut. Hnus..

anonym_2df1c5
Dnes o 06:40
@anonym_5a9cc7

@anonym_17cb8d ale tu nie je problem ci to tak chlap chce, jemu je to vacsinou jedno.. problem je ze chlapi vo vacsine nepretlacaju svoju matku, keby pretlacil tak by urcite chodila svokra castejsie lenze on to nerobi lebo mu to je ukradnute a jasne ze zena si radsej vyberie svoju mamu ako svokru.. cely problem su chlapi, synovia matiek, co nemyslia na svoje matky a nepotrebuju s nimi travit cas.. a nie zeny co chcu travit cas so svojimi mamami

@anonym_5a9cc7 u nas sa o svokrovcov staram ja.lebo som zena.moj muz zaraba.vcera som upiekla kolac, nechala muza vydychnut po praci, zbalila deti a isli sme na 2hodiny k svokrovcom. Vies, ako sa potesili? Mali radost z vnucat. 2hodiny stacili. Muza by to nenapadlo, bo by isiel robit kolo domu. Ale aj jeho rodicia si zasluzia pozornost..

elanor
Autor odpoveď zmazal
tykat
Dnes o 06:45
@biba_18

@ankare nie je to normálne a tebe ako matke by malo záležať aby deti mali dobré vzťahy so všetkými starými rodičmi - je to pre nich dobré a zdravé ...

@biba_18 tak to zase prr, akoze zalezat na dobrych vztahoch ano to beriem, ale nie za kazdu cenu. Ja ked vidim, ze moje deti boli dobre len na to aby sa svokra a svagrina uistovali ze ich deti rozumej od svagrinej su lepsie, krajsie tak sa nebudem pretvarovat. Pritom ja som tuto temu nikdy neotvarala. Len co sme dosli hned porovnavacky hocicoho, vysky, vahy, vzhladu, nech sutazia co dokazu, a co nevedia a co tamtie vedia ovela lepsie a ake su doslova zazracne. Raz som nevydrzala a povedala nech zavolaju markizu lebo taky zazrak by mali vidiet vsetci. Potom bol chvilu pokoj, asi sa aj urazili ale ja si fakt nedam s*at na hlavu, a co sebe ale nech nezhadzuju moje deti.
Deti to tiez vycitili, uz su dospele. A ja nebudem nutit deti aby mali pekne vztahy ked od dospelych vidim ze su falosne.
Mne je jedno ako budem vnimana ako svokra, zi a nechaj zit. Nemam ziadne prehnane ocakavania ani naroky.

anonym_2df1c5
Dnes o 06:45
@anonym_5a9cc7

@anonym_5a9cc7 tu zalezi, aky vztah ma syn s mamou. Moj brat ma pekny, ale kvoli praci nestiha a svagrina svokru ignoruje, nema chut s nou travit cas. Radsej je sama v cudzom meste. Otras.

biba_18
Dnes o 06:52
@tykat

@biba_18 tak to zase prr, akoze zalezat na dobrych vztahoch ano to beriem, ale nie za kazdu cenu. Ja ked vidim, ze moje deti boli dobre len na to aby sa svokra a svagrina uistovali ze ich deti rozumej od svagrinej su lepsie, krajsie tak sa nebudem pretvarovat. Pritom ja som tuto temu nikdy neotvarala. Len co sme dosli hned porovnavacky hocicoho, vysky, vahy, vzhladu, nech sutazia co dokazu, a co nevedia a co tamtie vedia ovela lepsie a ake su doslova zazracne. Raz som nevydrzala a povedala nech zavolaju markizu lebo taky zazrak by mali vidiet vsetci. Potom bol chvilu pokoj, asi sa aj urazili ale ja si fakt nedam s*at na hlavu, a co sebe ale nech nezhadzuju moje deti.
Deti to tiez vycitili, uz su dospele. A ja nebudem nutit deti aby mali pekne vztahy ked od dospelych vidim ze su falosne.
Mne je jedno ako budem vnimana ako svokra, zi a nechaj zit. Nemam ziadne prehnane ocakavania ani naroky.

@tykat si nejaká precitlivelá. porovnávajú no a čo. nauč deti že si to nemajú brať k srdcu...
sú aj matky ktoré porovnávajú...
ako, pozri, mne je jedno aké má kto vzťahy v rodinách - ja si ale myslím že pre deti je dobré že majú vzťahy so všetkými starými rodičmi, od každého sa niečo môžu naučiť a keď budú staršie, aj tí starí rodičia sa môžu zmeniť a to potom už bude neskoro niečo budovať ...

tykat
Dnes o 07:12
@biba_18

@tykat si nejaká precitlivelá. porovnávajú no a čo. nauč deti že si to nemajú brať k srdcu...
sú aj matky ktoré porovnávajú...
ako, pozri, mne je jedno aké má kto vzťahy v rodinách - ja si ale myslím že pre deti je dobré že majú vzťahy so všetkými starými rodičmi, od každého sa niečo môžu naučiť a keď budú staršie, aj tí starí rodičia sa môžu zmeniť a to potom už bude neskoro niečo budovať ...

@biba_18 ja som im dala najavo ze sa nemozu do inych navazat len preto ze ten druhy je slusny, alebo slabsi, myslim ze pochopili. Lebo si dovolovali len k mojim detom, mali pocit ze sa budem usmievat lebo ved som slusna. Nenecham deti zosmiesnovat hlavne ked tam sedim. Deti maju mat vztahy hlavne zdrave a maju vediet rozlisovat co je slusnost a co uprimny vztah. Ak si k niekomu mila, uprimna a snazis sa a ten druhy ta zhadzuje a ironizuje a zosmiesnuje lebo si potrebuje nieco dokazovat tak nech sa paci, kludne si to neber k srdcu a vystavuj svoje deti takemuto spravaniu od najblizsich len aby dobre bolo. Ja toto nepestujem.
A ze sa ludia zmenia? 😀 Nenechaj sa vysmiat, povaha sa nezmeni. Tolerovala som svokru aj svagrinu vela rokov, bola som slusna, ano priznam sa, aj kvoli muzovi. A teraz mu vrazili taku dyku do chrbta, ze sa nestacil cudovat. Odstrihol ich on sam a natrvalo. Tiez ich vzdy ospravedlnoval ze to tak nemysleli, ze to je povaha, nahoda, ze ved sme rodina. Nie ludia sa nemenia. Clovek, ktory dokaze sustavne ponizovat a zhadzovat dieta narazkami, len aby si pomastil ego u mna skoncil, ma tu zakernost v sebe zakorenenu. A moze sa pretvarovat kolko chce.

la_dolce_vita
Dnes o 07:15

Suhlasim, ze je to casty jav, aj pochopitelny. Ale uplne odstrihnut matku manzela, ktora ma zaujem, s tym nesuhlasim. Mam tiez len synov a dufam, ze budu mat rozumne zeny / u starsieho je to ok. Chapem, ze buduca nevesta ma blizsie k svojej mame. Ale chcem byt aj ja napomocna a mat vztah s vnucatami, hoci nebudem mladym zasahovat do zivota a vychovy. Ked su obidve strany rozumne a v pohode, da sa to. A nemyslim si, ze muzom je to jedno, len chcu mat doma klud. U nas v rodine to nebol problem, az tu otvaram oci...

beronsche
Dnes o 07:32

@anonym_autor u nas je to preto, že svokrovci nemajú záujem.. my by sme s nimi išli na dovolenku, ale oni ani len k nám nechodia. A to ich pozývam pravidelne, ja ešte viac, ako muž. Ale nechcú..
Ich strata, vidieť, ako k nim deti nemajú absolútne žiaden vzťah. A môj muž má radšej môjho otca ako vlastného.

autor
Dnes o 07:34
@anonym_2df1c5

Sledujem to vsade. Muzova rodina je osrata. Uprednostnuje sa zenina rodina. Moja svagrina to iste. Ignoruje nas, odmieta. Moju mami to mega mrzi, az z toho ochorieva...

@anonym_2df1c5 no veď toto, ja mám takú kamošku čo radšej nejde s mužom na večeru než aby dala dcéru svojej svokre. Keď sa jej pýtam prečo ju tak nemusí tak povie že nedôveruje cudzej žene... svokra je z toho na dne, je to jej jediné vnúča a nemôže sním byť

beronsche
Dnes o 07:42
@anonym_autor

@anonym_2df1c5 no veď toto, ja mám takú kamošku čo radšej nejde s mužom na večeru než aby dala dcéru svojej svokre. Keď sa jej pýtam prečo ju tak nemusí tak povie že nedôveruje cudzej žene... svokra je z toho na dne, je to jej jediné vnúča a nemôže sním byť

@anonym_autor toto je choré...

gaia14
Dnes o 07:52
@biba_18

@gaia14 ale keď nestratí, tak už za všetkým ide za mamou, všetko s mamou rozoberá, on je taký mamánek ... nie jedna diskusia na koniku je tu o tom ...

@biba_18 zivot nie je ciernobiely, neexistuju len dva extremy ze bud jej nevola vobec a vsetko je na zene, alebo jej vola s kazdym prdom... Troska to tu hrotite a robite z muzov neschopnych tutmakov v jednom aj druhom extreme.

la_dolce_vita
Dnes o 07:55
@anonym_autor

@beronsche
@anonym_autor ta cudzia zenq pritom vychovala jej vlastneho muza, no nemam slov. A neverim, ze jemu je to jedno..

anonym_bd9220
Dnes o 08:01

Lebo svokru iba pretrpíme, lebo je tiež babka a musíme

biba_18
Dnes o 08:02
@gaia14

@biba_18 zivot nie je ciernobiely, neexistuju len dva extremy ze bud jej nevola vobec a vsetko je na zene, alebo jej vola s kazdym prdom... Troska to tu hrotite a robite z muzov neschopnych tutmakov v jednom aj druhom extreme.

@gaia14 nič nehrotím. čítam príspevky tu na MK ... aj v tejto diskusii ich je dosť ...