icon

Prečo sú dnešné babky menej ochotné strážiť vnúčence?

30. nov 2025

Ahojte mamky.. zazili ste nieco podobne? Ako ste potom dalej fungovali?
Dnes mame s manzelom vyrocie svadby, tak sme chceli zbehnut na rychlu “veceru” a maly vianocny nakup darcekov detom a poprosili sme o pomoc starych rodicov. Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.
Dnes sme teda boli bez deti 2,5h a skoncilo to telefonatom od vynervovanej mamy, ze si nevie dat rady (jej slova), ze starsi robi mladsiemu zle - bezne spravanie dvoch surodencov. Pribehli sme do minuty lebo sme uz boli na ceste. Ona cela vynervovana na mna vyskocila so slovami, ale este mi nastavis tv lebo mladsi niekto tukol a rozladil mi ju! Situacia bohovska, hoci neviem ovladat kazdu jednu tv na tejto zemi tak som jej ju po minute nastavila a s nervami aj s detmi hned odisla. Podakovala som sa a vyslo zo mna, ze uz nikdy nic od nej nebudem chciet.
Je toto normalne? To fakt nam mladym nemoze nik pomoct? My sme u babky travili vela casu.
Kazdu chcilu ma poznamky k nasim detom, ze keedy pridete k babke na navstevu, kedy pridete spat. A ked chcel starsi prespat, tak si nasla vyhovorku preco sa jej neda.
Toto spravanie tak boli.

Strana
z11
drahomirrra
2. dec 2025
@aurora33

@anonym_autor pozri sa, ty máš naprd vzťah s mamou, ja ti za to nemôžem. A pokiaľ vieš aká je, tak prečo jej dávaš deti?

@aurora33 Ale uz fakt nechapem ani ja - nevies citat? Ze si babka deti vypytala? Alebo musis silou mocou pretlacat svoju verziu, ktoru ti autorka 120x vyvratila?

Ked uz by som sa dcere ponukla strazit deti, nech by boli akokolvek zle v ten den - so zatatymi zubami by som ich opatrila a cusala ako vos, lebo by som vedela, ze som sa sama ponukla. Este zhucat dceru; lebo telka je adi najdolezitejsia vec pod slnkom, ved to je trapas jak hovado.

aurora33
2. dec 2025
@drahomirrra

@aurora33 Ale uz fakt nechapem ani ja - nevies citat? Ze si babka deti vypytala? Alebo musis silou mocou pretlacat svoju verziu, ktoru ti autorka 120x vyvratila?

Ked uz by som sa dcere ponukla strazit deti, nech by boli akokolvek zle v ten den - so zatatymi zubami by som ich opatrila a cusala ako vos, lebo by som vedela, ze som sa sama ponukla. Este zhucat dceru; lebo telka je adi najdolezitejsia vec pod slnkom, ved to je trapas jak hovado.

@drahomirrra celá táto téma je trapas

beronsche
2. dec 2025
@aurora33

@drahomirrra celá táto téma je trapas

@aurora33 že ty máš otvorenú aj inú tému a omylom tu reagujes na ňu? Alebo čítaš len kazde 5.slovo?
lebo tak zúfalo čítať bez porozumenia hádam ani nie je možné...

anonym_bcf6d4
2. dec 2025

Ja mám super rodičov, strážia nám dieťa každú stredu. My chodíme ako dobrovoľníci pomáhať a oni si zatiaľ užívajú vnúča.

aurora33
2. dec 2025
@beronsche

@aurora33 že ty máš otvorenú aj inú tému a omylom tu reagujes na ňu? Alebo čítaš len kazde 5.slovo?
lebo tak zúfalo čítať bez porozumenia hádam ani nie je možné...

@beronsche aha tu sa môže len nadávať na neschopných starých rodičov?

beronsche
2. dec 2025
@aurora33

@beronsche aha tu sa môže len nadávať na neschopných starých rodičov?

@aurora33 ach jaj, zase to tvoje čítanie s (ne)porozumením..
.. fakt je to zle.

katrin21
2. dec 2025
@anonym_5adf3c

@anonym_4278d3 a toto dnesne mlade matky nezaujima, co pises. Ony si sem chodia vylievat svoje frustracie, ze im nikto nepostrazi, lebo vraj im strazili. Len si neuvedomuju, ze kedysi sa deckam nikto nevenoval, dali im jest, vypustili na dvor a bolo vybavene. To by dnesne matky neprezili, ze ziadna montessori aktivita, ziadna dielnicka a ziadny detsky kutik🤯

@anonym_5adf3c anooo a keby len to! Robili cele prazdniny na zahrade u babky...moj muz spomina,ako cele leta makalo vsetco vnuci a babka im iba navarila obed, oni jej okopavali zahumenku, stavali plot ( murik) atd...mali aj velki pomahali....

anonym_4278d3
2. dec 2025
@anonym_autor

@aurora33 ach to je tazke debatovat s niekym ako ty, kto si ide svoje. Mas pravdu, nebolo to 2,5h boli to 2hodiny a 20 minut. Ponukla sa, dva dni dopredu sa pytala ci nechceme ist na veceru ze nam postrazi deti a v dany den mi este aj pisala, ze nas caka 🙂. Dufam ze ti staci. Ci ti poslat screenshot konverzacie s mamou?

@anonym_autor mimochodom.nasi boli na nas 3 sami an kedysi. Mamina dosla o rodicov v asi 36rokoch a ocino mal otca a nevlastnu mamu, bola som tam na prazdniny 1x v predskolskej a aj to bol otras..
Viete v com bol rozdiel? Dnes sa caka,ze babka dojde.. nie nikdy nechodili ku nam, vzdy my k nim, kazdy druhy vikend v nedelu pozriet.. ale strazit? Ani 1x...
Vacsinou to bolo iba ak byvali pokope mladi a stari..
Ja som rocnik 77,o chvilu budem babka, dcera na 25.. tesim sa na vnucatko, ale nebudem na spagatiku lebo nemozem..pracujem, som v skolstve, domov chodik vyflusnuta z energie, ohucana... som rada ,ze sadnem,chytim mobil a chvilu len cumim do blba🤣... jasne,ze potom fungujem,ale co bude o 10- 15rokov? Dochodok mi vyjde tak v 66tke, to uz vnucata budu velke...
Hmm...
Takze neni to ruzove pre dnesne babky, praca, povinnosti...
Co viem, urcite nebudem vnucata vodit na kruzky..to neznasam ani pri svojich detoch. Ale inak postrazim, pomozem, vramci moznosti,ktore budem mat casovo a energiou.

aurora33
3. dec 2025
@beronsche

@aurora33 ach jaj, zase to tvoje čítanie s (ne)porozumením..
.. fakt je to zle.

@beronsche praveze ja viem veľmi dobre citat s porozumením, ale ano, pochopila som, keď tu nie su odpovede, kde sa pritakáva autorke ake je chúďatko, tak to su nesprávne odpovede. 🙄

zonjushe
3. dec 2025
@aurora33

@beronsche praveze ja viem veľmi dobre citat s porozumením, ale ano, pochopila som, keď tu nie su odpovede, kde sa pritakáva autorke ake je chúďatko, tak to su nesprávne odpovede. 🙄

@aurora33 Nie, nevies citat s porozumenim. Vykonstruovala si si svoj pribeh ako to bolo, autorka ti to 100x vyvratila a vystvetlila ako to bolo bod po bode, my ostatne sme poukazali na tvoju domyslavost a ty stale nechapes. To nie je o pritakavani autorke, to je to, ze ty nepracujes s faktami..

anonym_a1e1fe
3. dec 2025
@aurora33

@aurora33 a ešte aj skromná si 😆

aurora33
3. dec 2025
@zonjushe

@aurora33 Nie, nevies citat s porozumenim. Vykonstruovala si si svoj pribeh ako to bolo, autorka ti to 100x vyvratila a vystvetlila ako to bolo bod po bode, my ostatne sme poukazali na tvoju domyslavost a ty stale nechapes. To nie je o pritakavani autorke, to je to, ze ty nepracujes s faktami..

@zonjushe ale prosim ta, také ,,fakty” 😀😀😀

sisa183
3. dec 2025

@anonym_autor pretože babky 60 ročne v dnešnej dobre ešte makajú za pasom na trojsmenke. 🙂 bohužiaľ. Moja babka išla skoro do dôchodku a všetkých nás mala doma a rodičia pracovali. Dnes je to žiaľ nemožné…

anonym_e46d81
5. dec 2025
@jana_eyre_2

mam takú mini teóriu, ktorou sa fakt nechcem nikoho dotknút, len ma to tak napadlo..

x krát som tu na MK čítala, ako keď boli malí, dávali na nich bežne pozor starí rodičia.. často u nich vnúčatá defacto žili, zatiaľ čo ich rodičia pracovali.. z toho mi vychádza že dnešní starí rodičia nikdy neboli konfrontovaní detskými povahami, nervami, problémami - veď to celé dni riešili ich rodičia, ktorí často detom navarili a nestarali sa nejako ako deti trávia čas.. tak prečo teraz očakávať že na ich staré kolená budú mať trpezlivosť na vnúčatá..

ja som u babky (otcovej mamy) trávila Max 2t prazdnin, mamina mama chodila občas na návštevu.. mama bola hlavný človrk čo namna dával pozor, čo viem tak to bolo aj u mojich súrodencov.. dožila sa však len jednej vnučky od prvej dcery a nevlastného vnuka od syna, tym sa venovala vždy keď mohla.. ale je to tým, že mala vždy božsku trpezlivosť.. to bola moja strana rodiny a teda logicky - mojich detí sa nedožila..

čo sa týka druhej strany rodiny - moja svokra tiež bola na svoje deti vždy sama.. manžel v práci, jej otec zomrel mladý, jej mama nemala rada deti.. a tak si poradila sama, s pomocou liečení a občas brata.. tým sa asi nastavila na trpezlivosť s deťmi a svojim dcéram pomáha veľmi, čo si asi nie vždy uvedomuju..

na moje deti už nebol akosi čas, pretože vnuci od dcér sú u nej dosť často, tak ja som jej nechcela prikladať.., ale na druhej strane - my s mužom sme sa nastavili tak, že sme len my dvaja a naše deti.. a tak riešime všetko tak aby sme nemuseli dávať deti nikam.. teda naši sú už veľki, píšem skôr o minulosti..

no ale záver je z môjho pozorovania, starí rodičia čo v minulosti svojich rodičov neúmerne žiadali svojich rodičov o pomoc s deťmi dnes nemajú trpezlivosť na svoje vnúčatá.. pri vlastných deťoch sa nikdy nenaučili trpezlivosti s deťmi.. ale samozrejme to, čo píšem nie je plošne použiteľné u všetkých, je to len to čo mám odpozorovane..

@jana_eyre_2 a hlavne dnes sa maka a po robote chcem mat klud a oddychovat po svojom a nie okolo deti , pricom ked som mala svoje tak som okolo neho nemusela neustale kruzit a venovat sa mu vedelo sa zahrat same

Strana
z11