Prečo sú ženy často preťažené a muži nie?
Mám 40 rokov manžel 45, máme dve deti majú 6 a 8 rokov.
Odkedy mám deti som totálne vyčerpaná, nevládzem nič. Do roboty do škôlky školy, učiť sa s deťmi plus domácnosť upratovanie. Nevládzem.
Stále počúvam aj od kamosiek že sú total vyčerpané tak isto ako ja. Prečo to tak je že žena má zvládať všetko a chlap nemusí nič??
Áno muž mi pomôže keď mu to poviem xy krát no sám od seba nespraví nič. Povie že to je ženská robota.
Ťažko pracuje tak často beriem deti preč nech on má kľud a oddýchne si. No ani to není dobré nestačí preňho.
Keď chcem ísť kadernícke sama bez detí tak mi vyčíta že prečo neberiem aj prečo že prečo myslím len na seba a deti musia byť s ním doma. A to idem len raz za tri mesiace preč sama a zakaždým má reči že on to nezvládne sám doma s deťmi že čo má s nimi robiť.
Autorka,tato diskusia ti velmi na dobrom pocite neprida. Zial, takych chlapov co doma nerobia nic je poslednu dobu coraz menej a menej. Ja poznam drvivu vacsinu chlapov co doma robia neskutocne vela. Len ked idem po nasej ulici tak z 15 chlapov je 14 takych co su dobri manzelia a aj otcovia. Ak ti to pomoze aj u nas je to tak, ano zly vyber chlapa. Zial aj u mna, zlyyy😕ale prisla som na to neskoro. Tu zienky pisu ze je tak nauceny. U jeho rodixov to bolo opacne, svokra sedi a svokor robi takmer vsetko. Vzdy robil. Svokra nie je sxhopna sama nakupit,aj to caka na svokra aby isli spolu. Vsade chodia spolu, kaZduciky jeden obxhod. Svokor vari, upratuje, skace okolo navstevy..zial moj muz prebral rolu svojej matky..😕a ano zly vyber - ale na moju obhajovu, my ked sme sa poznali on bol samostatny sam byval, sam si upratoval,zial ani neveim kedy sa tp vsetko zmenilo a ja som nevedela ze hlada sluzku a nie partnerku.velakrat sme sa o tom bavili ale vzdy to skoncilo hadkou. Proste zo psa macku neurobim.🙈velmi zavidim tym zienkam co s chlapmi krasne funguju. Zial na niekojo ten “cierny peter” musel vyjst 😢ale je to hnusna smola lebo ked vidim co vsetko robia druhi chlapi doma, ako sa rozpravaju o vareni, alebo ze upratovali kupelku, alebo decka ako zabavaju je mi az do placu….
Vela sil ti zelam.
Ps: nie si sama,ale je nas cim dalej tym menej.
@nifnea u nas napriklad( ani moj muz neni taky vzorny pomocnik) vnimam chybu vo mne. Ked som sa k nemu nastahovala, robila som home office a automaticky som prebrala vsetky domace prace na seba plus nakup potravin a varenie. Vsetko som vacsinou stihala, kym bol mimo domu, aby dosiel domov a mal “teplo domova” potom sme si spolu uz len uzivali. Zmena nastala v podstate az narodenim dietata, nemam na to uz ani chut ani volny cas(ten radsej vyuzijem inak). On za tie roky spohodlnel a zrazu sa dotahujeme za vsetko. A to som teda feministka, som za rovnocennost vo vsetkom, tak neviem, ci mi cele tie roky sibalo alebo co.
@majlo1234 ved toto, aj u nas aka taka chyba..ked sme mali 1 dieta v skolke, ja som bola doma a on v praci tak mi to prislo take normalne ze ved mam cas tak upracem,ziadna veda..no zial ono to tak zostalo, dalaie dieta pribudlo, mne povinnosti a on uz sa k tomu upratovaniu nedostal…
@nifnea treba si to postupne vybojovat. Lebo napriklad u mna-ked toto vidim, mam k nemu taku nechut, ze by som ho zabila. To potom ide ruka v ruke s nechutou na sex, vsetko sa zhorsuje😂proste j to potrebujem vyriesit aspon ciastocne k mojej spokojnosti, lebo sa rozvedieme za par rokov kvoli bobym riadom😂
Tak to si si asi zle vybrala. Mám 34 rokov, manžel 49, máme takmer 4 ročne dvojičky a robíme plus mínus obaja všetko rovnako. Máme približne rovnako náročné zamestnanie a rovnakú pracovnú dobu, čiže sa nemá kto na čo vyhovárať.
Chodím behať, cvičím, chodím s kamoškami na pivo, ku kaderníčke, na kozmetiku, na nákupy... a nikdy mi nikto nič nevyčítal a ani si to neviem predstaviť.
Ako si si to nastavila, tak máš. Prepáč, ale je to tak. Deti a domácnosť sú rovnako tvojho muža ako tvoje.
@nifnea verim ti a drzim palce, nech sa to zmeni. Mna najviac potesi, ak sa mozem trosku vypindat so znamymi zenami, kde vidim, ze niektore problemy sa opakuju v kazdej domacnosti, ze je to proste nas zensky udel, aby sme tych vtakov naucili starat sano domacnost a rodinu, ked uz to zabudli/pripadne nikdy nevideli spravny vzor. Lebo my sme k tomu vedene od malicka, narozdiel od nich
kedysi zeny rodili skor a zvládali. Dneska je moda mať deti pomaly v 40, tak sa nečudujem ze je tolko vyhoretych matiek a muzov. Vidim to na každom kroku. V tvojom veku mali ženy pomaly vnúčatá a nie male deti. A nemusis nič, len umriet sa musí.
@zuzanockamt je to na zaplakanie, doma máš muža " chovného " , ty si na robotu .
@barborachors kedysi sa z roboty chodilo domov o druhej. Predtym sa kedysi nepracovalo, ale boli zeny.
To vobec nie je o zvladani, ale o tom, ze sa muz nepodiela spravodlivym dielom na pracach, ktore su potrebne a prospesne pre vsetkych v domacnosti a na starostlivosti o jeho deti
@zuzanockamt áno, a na cintoríne budeš mať napísané "všetko zvládala sama"
A čo mu také musíš hovoriť ako to má spraviť?
Je smiešne pri takých veľkých deťoch nemoct odísť z domu.Vela žien pravidelne chodí cvičiť, dokonca pracujú na smeny aj víkendy.A muž to musí zvládnuť.Co nedokáže dohliadnuť na deti, nabrať jesť, spraviť program?ale vie, ale si tam ty a nemusí, ak by musel vedel by.Druha vec, že asi žil roky bez deti, rodiny a je to zmena.Vela žien sedí doma a posluhuje, lebo by rodina zakapala nemôžu si dovoliť ani ľahnúť do postele s chorobou, lebo sa nemôžu spoľahnúť na muža.Mala som takú kolegyňu, ktorá po 12 tke nočnej v nedeľu ráno mi hovorila, že nejde spať, ale spraviť rezne, aby mali obed ako sa patrí.3 deti a muž rozmaznany.Potom dostala arytmiu, lieky na tlak a v 50 tke diagnózy ako babička.
Čo sa dá, to rozdel ty nie si stroj.Aj deti Ti vedia v maličkostiach pomôcť.
@luccija žiaľ "ako sa patrí". A toto mnohé ženy doslova devastuje
Nie, nemusí žena zvládať všetko a chlap nič. To si kde takú blbosť zobrala???
Mila autorka, a ked teda na zaciatku vztahu taky nebol, tak kedy alebo cim sa to zmenilo? Nie nahodou tym, ze ked aj robil, tak ti to nikdy nebolo dost dobre? Alebo tym, ze si sa onho starala ako o novorodenca a vlastne z neho urobila neschopaka sama? To sa potom necuduj, ze ste tam kde ste… Alebo teda kde nastal ten zlom, kedy sa zo zodpovedneho pracanta stal takyto zbytocnik?
No zle si si vybrala aj ty, aj tvoje kamošky a aj zuzanocka.
@zmrzlinka2021 ešte jej tam treba dopísať že na 95%
Bohužiaľ takého si si našla a takého vzala.
Aj môj bude mať 40 a nemusím mu vravieť nič aby niečo urobil.
@barborachors Lebo žena ovplyvní kedy bude mať deti.Ľudia sú unavení skôr z práce kedže sú tam pomaly non stop než z detí.
To čo je za magor 🙈 Ani po sebe si neuprace, neopweie? Radšej byť sama ako a takým debilom
@sissy27 Zmenilo sa to narodením deti, ja som bola doma mala som čas na všetko, manžel dosol z roboty všetko bolo spravene navarené upratané a nejak si na to zvykol.
@dominikamacakova Po sebe riad si odloží do dresu no aj to ho niekedy napomínam že daj do dresu, špinavé prádlo hodí do práčky s tým problém není.
To nie je o dokonalosti, to je o tom ako si ktora zena muza nauci a ty si ho naucila, ze vsetko spravia a on nemusi nic, preto sa nemozes cudovat, ze je taky. Keby si mu neobskakovala zadok a zapajala ho do chodu domacnosti od zaciatku, ver ci nie, takyto by nebol.
Ale veď to mu treba povedať, že už nie vkuse doma a nestíhaš všetko sama, keď si to pán nevie sám uvedomiť. Vy sa nerozprávate? Ja robím len na pol úvazku ešte, lebo najmladšia je škôlkarka, tak stíham doma porobiť, ale chlap mi napriek tomu pomáha. Ja som mu hovorila, že keď budem v robote na plný úvazok a nebudem doma, nebudem stíhať veci, on že, na upratovanie on pokojne niekoho raz do týždňa zaplatí a drobnosti si porobíme sami 🤷♀️. Lebo že on zase nemieni každú sobotu luxovať dom 🤣. Ale mňa by na tvojom mieste viacej s*alo, že sa nemôžeš z domu pohnúť. 6 a 8 ročné deti sú veľké, ktoré nevyžadujú takmer nič špeciálne. Žeby som od tak veľkých detí nemohla ísť ku kaderníčke/hocikde, tak takú nehrali. Ja som od detí chodila preč od ich 6-9 MESIACOV. Chodila som cvičiť a ešte iné veci, raz týždenne na 3 hodky. Moje boli kojené a dalo sa. Muž mal najskôr jedno, potom dve, potom tri deti. Všetci vedia, že sa bezomňa dom nezrúti. Ja som bola aj s kamoškami na chate víkend a chlap doma s deťmi. Nikdy som sa mu nebála deti nechať, vždy sa o ne postaral, nebolo všetko presne tak, ako som to robila ja, ale to mi bolo jedno. Chlap s deťmi vybudoval krásny vzťah. Dnes nemá problém zobrať tri deti a ísť s nimi SÁM na týždeň stanovať! 🤷♀️. Ale bola to cesta, postupne. Nie že, ty si všetko robíš najlepšie sama a robíš to roky a teraz chceš, aby sa všetko zo dňa na deň zmenilo, lebo si zistila, že to nedávaš.
Autorka, toto bola veľká chyba, po narodení detí si ho mala zapriahnut o starostlivosť o domácnosť a deti ešte viac. My ženy sme niekedy také sprosté a chceme si dokázať, že to zvládneme aj same, ale raz nás to dobehne a padneme na hubu.
Skús ísť na to postupne, nebadane, prenechávaj mu určite povinnosti a nabaluj ďalšie. Ak sa začne brániť, začni aj ty a úprimne sa porozprávajte, že takto to ďalej nejde.
Toto mi pripomina jeden reel na IG kde dojde baba domov a hovori ze uz nevladze, ze uz ma vsetkeho dost, ze on nic nerobi . A on sa na nu pozrie a s usmevom jej povie - vsak urob tak ako ja. Vsak my byvame v zazracnom byte, ja necham na stole spinavy riad a idem spat a rano sa zobudim a riady su umyte a ulozene na svojom mieste, zhodim zo seba spinave handry a za dva dni ich najdem v skrini ciste, ozehlene a poskladane. Rob to tak ako to robim ja, a uvidis ake to je super, a je to zadarmo😂😂😂😂😂
@prasiatko30 presne na tom som sa smiala. Moj muz to dokaze dotiahnut do dokonalosti, ze dojde za mnou a povie mi: na vani je plesen. A ja teda cakam, ze ked to videl, tak to vystriekal savom a umyl. Ale kdezeeee😅 ta plesen tam bude dalsich sto rokov. A tak je to s vela vecami, chlap ich prekroci, pomenuje a ide dalej. Minule som sa ho pytala, naco mi to vravi. Ani nevedel povedat😳 mne tuto logiku hlava neberie, ja ked nieco vidim, hned to spravim a hotovo. Ale musim si osvojit jeho taktiku

@zuzuliennka1 to je aj to ako sa dohodnu a tiez v nemalej rade to typicke - “nechaj tak ty to nerobis dobre, ja to robim najlepsie a ja si to urobim sama” len potom ked naozaj potrebuju aby sa zapriahli do starostlivosti o rodinu vsetci zucastneni tak zrazu je uz chlap nauceny, ze vsetko sa urobi samo. A samo uz nevladze