icon

Prečo ten môj nechce svadbu?

spirit16
31. mar 2015

Tuto temu pisem pre vsetky, ktore sa trapia nad tym, ze ich partner nechce o svadbe ani pocut.

Na fore je tema, kde sa vela bab vyjadruje k svadbe a to takym sposobom, ze pokial chlap nechce svadbu, tak je to vlastne nedospely blbec a treba od neho dat ruky prec. Ze sa nechce viazat a ze pokial partnerstvo nie je zaviazane svadbou, tak sa z neho lahsie uteka a teda ze takyto muzi chcu mat zadne vratka.
Nehovorim ze to pri niektorych chlapoch neplati. V kazdom pripade to neznamena, ze vas vztah nema vyznam.

Ja som zena a svadbu nechcem. Pre mna svadba znamena stratu mna samej. Preco by som sa mala volat inak a preco by som sa mala volat tak, ze to evokuje to, ze som majetkom nejakeho muza. Nie som a pokial sa o nas vztah nebude ten muz starat tak ako sa o neho staram ja, tak nevidim dovod preco by si mal byt mnou isty len preto, ze sme podpisali papiere.

Toto vsetko vsak neznamena, ze svojho muza nemilujem a ze chcem mat otvorene zadne dvierka a ze neplanujem svoju buducnost s nim. Milujem ho a chcem s nim zostarnut. Ale zaroven chcem, aby sme na vztahu pracovali a boli spolu stale bez toho, ze sme podpisali papiere, ze to tak bude na cely zivot.

A osobne si myslim ze prave podpisanie papierov a svadba ako taka je zaciatkom konca mnohych nadejnych vztahov. Pre mnohych je svaba symbol. Mnoho bab si mysli, ze momentom, ked chlap suhlasi so svadbou, tak sa automaticky zacne jej sen o idealnom manzelstve. Ze chlap zacne automaticky riesit zivot tak ako si ona predstavuje manzelstvo. Napriklad, ze zacne riesit poriadne byvanie, ze zacne riesit dieta a ze sa potom o to dieta bude ukazkovo starat, prestane sa tolko venovat sebe a svojim zaujmom, pretoze teraz uz je manzel a otec. Tieto vsetky veci teda zena zacne od muza automaticky ocakavat a muz to casto citi ako omnoho vacsi natlak, nez to v skutocnosti je. A preco? Lebo aj pre neho je svadba urcity symbol. Symbol toho, ze zena, ho teraz zacne uhanat a tlacit do veci, ktore on az tak moc nechce, ale kedze suhlasil so svadbou, tak vlastne suhlasil aj s tymto a teda uz nema na vyber.
Pisem to velmi zjednodusene, ale toto sa bohuzial na psychickej a podvedomej urovni deje. A zacina kolotoc, ktory mnoho parov jednoducho nevie zastavit a situacia sa len zhorsuje.

Takze baby prestante prioritne riesit svadbu. O svadbu vobec nejde. Ide o to, ako velmi poznate hlbku svojho vztahu. Ako dobre poznate svojho partnera. Ako si viete uvedomit jeho nedostatky a ako velmi ste ochotna sa s tymito nedostatkami vyrovnat. Ako velmi ho milujete a ako citite, ze tento clovek miluje vas.

Ak viete o com je vas vztah, ak mu rozumiete a rozumiete najma samej sebe, tak nemusite riesit, ci mate na to papier. Istoty totiz v zivote neexistuju.

Strana
z15
saxxxana
25. apr 2015

@spirit16 Nie je to pravda, asi si velmi mlada, alebo len velmi nezrela. Kazdopadne nemas deti takze sa ti lahko sudi a domysla ake to asi bude.... To zatial len k Tvojim reakciam. Predstav si situaciu ze sa vam narodi babo. Chlapa to ale uz nebavi lebo doma si ty nervozna nevyspata a jemu je predsa len lepsie s kamosmi an pive ako pri osratych plienkach a tak odide a najde si novu. Ty si ta co uz nevyzera tak sexi ako kedysi, s bruchom ako vmesiaci tehotenstva so striami na zadku a bokoch. On je ten sexi za ktorym sa otacaju vsetky baby. Ty zijes z 200e on zo svojich 1500. Ake mas moznosti? Vymahat vyzivne??? dostanes este 150e dokopy mas 350 a chces z toho vyzit? Do prace nemozes lebo ak budes platit skolku alebo jaslicky uz ti fakt na nic nezostane ale on moze vsetko. Ty si ta ktora je v tomto okamihu v nevyhode. Ak by ste boli svoji nestane sa z teba slobodna mamicka zivoriaca v garsonke ktora preziva na suchych rozkoch.
Pisem to "ak by nahodou" verim ze teraz z tvojho pohladu ten tvoj by ti to nikdy neurobil :D :D
Ale nikdy nehovor nikdy.....

alby2014
25. apr 2015

@spirit16 Pozri ja uznavam skutocnost, ze ludia mozu akokolvek dlho spolu zit a nespoznaju sa, lebo zivot prinasa situacie, ktore neodskusas inak ako zivotom. Viem, ze moj muz nerad perie, poznam jeho moralku, povahu, ale neviem ako by sa zachoval, keby sme mali postihnute dieta, ked bude treba dochovat rodicov etc... To je proste zivot, ten neodskusas, musis to len risknut a verit, ze poznas dost premenych... Nikdy nebudes na 100% vedeit koho mas vedla seba, lebo ja sama neviem na 100% kto zije v mojom tele 🙂

Manzelstvo su zaruky, ak necham bokom lasku tak:
- dedenie, danovy bonus, vdovske, vyzivne na manzelku, status v spolocnosti, rozvod, ktory je naozaj komplikovanejsi aj v mysliach ludi ako obycajny rozchod...ved rozideny muz je ok, rozvedeny muz a mne bude na rande blikat kontrolka, kde bola chyba...
A opakujem muz, co by si ma nehccel vziat... nie je pre mna. Rovnako ako muz, co by mojej krasnej dcere tvrdil, ze naco by sa brali....by dostal do drzky od manzela ( az raz budeme dceru mat).

Neda sa vacsne skusat, treba byt odvazny, manzelstvo je totiz pre odvaznych... ak sa muz nechce zenit, vzdy plati ze nemiluje dost, alebo je vrcholne nezrely....

ruthke
26. apr 2015

Uplne pragmaticky: Vo vztahu kde sa zije "nadivoko" ma zena vsetky povinnosti a zabrany vydatej zeny, ale ziadnu z jej istot. Muz naopak ma vsetky vyhody zenaca, ale stale ma svoju slobodu.
Medzitym roky utekaju, a ten nepomer sa len zvacsuje. Ak zena chce mat deti, je to pre nu situacia este o to nevyhodnejsia. Lubia sa ako kone, maju obaja 20. O 15 rokov byvania na hromadke a "pracovania na vztahu" jej uz biologicke hodiny biju na poplach, chlapik je len teraz v tom najlepsom veku, ked si uvedomi, ze dosiahnuty status a postriebrene spanky mu niekolkonasobne rozsiruju moznosti pri vybere partnerky a pripadnej matky svojich deti- a to medzi zenami podstatne mladsimi, ktorym este materstvo neponahla, takze si este mozu uzit nejake to cestovanie atd.
Hej, to my moderne zeny a feministky nemame hovorit. Nie je to fer. Ale je to tak. Ale biologiu neo...klames. Cas je v takychto vztahoch vzdy proti zene.
Myslim, ze som sa cez tych 15 stran prebrodila dost pocitvo, ale uslo mi- planujes mat deti? A partner?

atrami
26. apr 2015

Vôbec nenachádzan pointu Tvojho prispevku, ale vychádza mi z toho, že Tvoj partner nechce svadbu a Ty to obhajuješ tvrdením, že ju nechceš Ty. Alebo niekto v Tvojom okolí zažil nepekný vzťah, ktorý skončil rozvodom. Ja som s manželom 16 rokov, brali sme sa po roku, bez toho, aby sme museli. Nášmu vzťahu nikto nedával šancu. Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale stále sme stáli jeden pri druhom, teda v dobrom aj v zlom. Dnes sa rozvádzajú po prvej hádke, vraj pre rozdielne povahy. Aj my máme rozdielne povahy. Ja som tá, ktorá krotí a manžel ten, ktorý ma ženie vpred. Často mi verí viac ako ja sama sebe. Takže manželstvom som určite nestratila sama seba, ale našla som v sebe to, čo som netušila, že v sebe mám.

martuska75
26. apr 2015

@spirit16 Ľudia sa ťa pýtajú, prečo sa neberie? Prečo, lebo to patrí k našej kultúre. Zatial tu štandardne platí, že muž a žena štandardne žijú v monogamnom vzťahu, ktorý právne legalizujú -v maželstve. Niektoré spoločenstvá zase preferujú polygamiu ako spoločenskú normu ... V niektorých krajinách sa ľudia sobášia čím ďalej tým menej, lebo vedia bez problémov vychovať deti aj bez toho. Všetko to súvisí s podmienkymi v akých sa spoločnosť vyvíjala, ako najlepšie vedia prežiť a vychovať deti.
U nás stále bohužial platí že ked zostaneš doma sa starať o deti tak tvoje spoločenské uplatnenie je horšie ( sú samozrejme aj výnimky, ale všeobecne) Ak nechceš nechať deti tyv flákať sa po meste "s kľučikom na krku" tak aspoň jeden musí byť doma skôr ako večer. Niekto musí zostať doma ked s deti chore, NIkto ich musí voyit na krúžky, k lekárovi .... To znamená prácu kde môžeš byť menej času = v SR automaticky horšie platenú prácu, z ktorej sama s deťmi ťažko vyžiješ. Sama to vidím teraz na sebe. Jednoducho s etmi už nie si až taká "slobodná" či už si vydatá alebo nie. Preto fungujeme v legálnych pároch. Manželia tym vyjadrujú že sa o seba budú starať tzv. "v dobrom aj v zlom".
Ale je už veľa krajín napr. severských kde už k vychovaniu detí páry nie sú nevyhnutné, tak sa ľudia prestávajú sobášiť. Nemá to pre nich zmyslel. Manželstvo je vždy o kompromise.

spirit16
autor
27. apr 2015

No baby, ale vy ste zacali presviedcat mna, ze ja mam zmenit nazor na moj vlastny zivot. Lebo vam moj pristup k mojmu zivotu nezapada do vasich usporiadanych predstav. Ja som sa vas nepytala, co mam ja robit.
Ale ano oponujem vasim argumentom, ze manzelstvom automaticky baba ziskava nejake istoty.
Doteraz mi tiez nikto neodpovedal akeze istoty to su (ak neriesime dedenie a nejake vdovske a pod)
Ak je chlap debil, tak babu nepodpori v nicom ani ked su manzelia. Je tu kopec tem, ktore to dokazuju.
A nedaruje jej nic ked sa rozvedu.
Chlap ked je lenivy, tak sa z toho gauca nepostavi ani po svadbe. Ked lenivy nie je, tak na tom gauci nebude lezat preto, ze je "len priatel".

Preco sa nevyjadrujete k pointe?
Pointa je, ze podla mna baba by sa nemala dostat prave do tych situacii, o ktorych tu hovorite vy, ze je vo vztahu a caka na to kedy si ju chlap konecne vezme. Pokial pozna ten vztah, tak toto sa jej stat nemoze.
A ak sa jej to stalo, tak sa musi snazit pochopit ten vztah, pochopit poriadne seba aj partnera aby zistila, ci to ma vyznam alebo nie. A na to, musi na nejaku dobu proste prestat riesit svadbu a miesto toho riesit vztah ako taky.
Lebo sa jej trebars moze stat, ze partnera natlaci do niecoho prilis skoro. Niekedy len staci prestat nieco silou mocou chciet a potom to ide samo a lepsie.

To ze som dala priklad, ze konkretne ja mam predsudky k svadbe (neznamena, ze sa v buducne nestane, ze sa vezmeme, tak ako naposledy, ked to vyzeralo, ze ako manzelia dostaneme vyhodnejsiu pozicku na dom, tak sme sa smiali, ze nakoniec sa budeme musiet zobrat) bolo preto, ze jednoducho viem pochopit, ked takyto predsudok niekto ma a chcela som poskytnut nielen pohlad chlapa ale aj baby na tu istu vec.

Strana
z15