icon

Prečo ženy dávajú deťom priezvisko po otcovi?

24. sep 2024

Ahojte. Prosím, vysvetlite mi, čo vedie nevydaté ženy dávať svojim deťom priezvisko po sploditeľovi a nie po sebe?

krkavcia_mater
24. sep 2024

Aby sme tu boli aj my, co ani po svadbe nemame priezvisko po muzovi a ani deti 🤣. Prečo? Lebo sme to tak chceli. A rovnako je to v kazdom inom pripade.

michaelam2
24. sep 2024

1. Otec je rovnako rodic ako aj matka
2. Plnohodnotne sa stara a verim mu na 100%
3. Lepsie znie 😀

Samozrejme ked je dieta splodene s nahodnym okoloiducim tak nema velmi logiku davat jeho priezvisko 😀
A v praxi som sa fakt nestretla s pripadom, ze by bol problem ze ma matka ine priezvisko ako dieta. To skor pouzivaju ako argument len zeny, ktore su silne zastankyne priezviska po matke a maju nulovu skusenost s opacnym pripadom.

sisska96
24. sep 2024

Nechápem kde je problém :D

biglovemom
24. sep 2024

Lebo nerozmyslaju🤷🏼‍♀️😅

really8
24. sep 2024

@gregoricka ja som vynosila, ja som porodila kto je viac. Hlavny general.

belllinka
24. sep 2024

@biglovemom prečo myslíš?

minenkak
24. sep 2024

To je to isté, prečo si berú ženy meno mužov,lebo sa to tak robí ,nechápem ani jedno

h2
24. sep 2024

@simsalabim
@biglovemom Dievčatá, buďte také dobré a prezraďte nám, nevedomým, nad čím nerozmýšľame a mali by sme?

alandra
24. sep 2024

Nerozumiem prečo by to mal byt problém? Osobne nepoznám žiadnu ženu čo nedala dieťaťu meno po partnerovi. Ani ma nenapadlo nedať partnerovo priezvisko,sme spolu už 22 rokov brať sa nejdeme , nornalne spolu žijeme a keby sa rozídeme tak ani v tom nevidím problém - skrs tie priezviská čo tu furt riešite.

januska12323
24. sep 2024

Lebo to tak chceli. Tak ako chce niekto dieťa až po svadbe, niekomu vyhovuje bez, niekto si meno nezmení po svadbe, niekto zmení aj bez svadby. Máš kopu možností. Osobne by som to nespravila, jedine keby bola svadba už reálne na pláne a dietko by prišlo skôr. A dôvod je jednoduchý, chcem byť rodina aj papierovo.

biglovemom
24. sep 2024

@belllinka lebo si myslia ze s dotycnym ostanu cely zivot. A vo vela pripadoch pride k rozchodu.
Tak radsej dam moje priezvisko a ked sa zobereme zmenim…. Ako mat potom rozlicne priezviska a problemy s tym spojene.

viestta
24. sep 2024

Lebo tak chceli. A v konecnom dosledku je ta do toho nic, kazdy sa rozhoduje ako sam uzna za vhodne.

bluka2
24. sep 2024

@h2 podľa mňa je to určitý príspevok k patriarchátu, ale nemám chuť sa hádať 😂

h2
24. sep 2024

@biglovemom A aké problémy sú s tým spojené?

michaelam2
24. sep 2024

@biglovemom len sme sa stale nedozvedeli ake su teda tie problemy s tym spojene

veronika_sk000
24. sep 2024

preco si niekto mysli, ze zena je vydajom zrazu za vodou? ja tomuto napriklad nerozumiem, to ze sa vydas ti absolutne negarantuje nejake "istoty" ani lepsie postavenie v spolocnosti..raz som tu citala argument, ze ked ste zobrati, tak nemoze len tak odist zo dna na den 😂 dobre som sa pobavila vtedy

belllinka
24. sep 2024

@biglovemom a ked sa rozvedie vydatá žena a nájde si nového partnera, s ktorým bude mať tiež dieťa? To potom tento veľký priezviskový problém ako rieši?

viestta
24. sep 2024

Este ma autorka (a @simsalabim @biglovemom ) zaujima, ako by to malo byt ak sa zena po rozvode vrati s priazvisku za slobodna, ma premenovat aj deti ci ako to bude spravne?

tamitamitami
24. sep 2024

Lebo mne to bolo viac menej jedno a jemu na tom záležalo. On nemal problém výjsť v ústrety mne v iných zásadnejších veciach ja som zase nemala problém prispôsobiť sa v takejto pre mňa nie až tak dôležitej veci.

@h2 Tiež nechápem tieto reči o problémoch 😅 nikdy som žiaden nemala a ani xy ľudí okolo mňa čo to má rovnako.

h2
24. sep 2024

@tamitamitami To, že sú s tým spojené nejaké problémy, tvrdia tie, čo sú vydaté, majú meno po manželovi a veľké houby o tom vedia.

biglovemom
24. sep 2024

@h2
@michaelam2 nie konkretne problemy ale mozu nastat neprijemne situacie na letisku , alebo matku oslovia priezviskom dietata…
@viestta zeny mne je jedno kto ma ake priezvisko 🤷🏼‍♀️
Tiez som mala nevydata dieta a nastal rozchod.Som rada ze dieta ma moje priezvisko.
Autorka dala otazku ja som napisala svoj nazor🤷🏼‍♀️ ked nesuhlasite je to uplne v poriadku 🤷🏼‍♀️

gypsomilka
24. sep 2024

@doriiis ked bude pohreb zdedia vsetko nase deti😂 snad ma nevyhodia z domu lebo mam ine priezvisko.

stvura
24. sep 2024

a mas s tym problem? kazdopadne kedze je moznost si uz pomaly v dnesnej dobe vybrat co len chces je to uplne fuk, kazdeho slobodna vola...
Ono je dolezite aby vsetci boli "za" ake meno dieta bude mat.

belllinka
24. sep 2024

@biglovemom bože, to je hrozné, keď matku oslovia priezviskom dieťaťa 😨

simsalabim
24. sep 2024

@h2 nad tym, ze nie je logicky dovod na to, aby sa dieta volalo po otcovi a nie po matke. Ze vacsinu starostlivosti o dieta od uradov cez lekarov zaobstarava zena. Ze polovica vztahov sa konci a ine priezvisko dietata je pre zenu - matku - komplikaciou pri cestovani, v skole, na uradoch. Vacsina zien, ktorych otec dietata opustil, by bola radsej, keby malo dieta jej meno. Som staromodna - verim v tradicnu rodinu a ked sa niekto vydat nechce, ok, ale meno by malo byt po matke, tak, ako v minulosti.

biglovemom
24. sep 2024

@belllinka Tak ja neviem ,taky problem nemam🙏🏻

h2
24. sep 2024

@biglovemom Áno, stáva sa, že ma oslovia menom dieťaťa. Problémom by som to však nenazvala. Na letisku sme problém nemali, Ale leteli sme všetci, aj otec dieťaťa. Neplánujem ísť do zahraničia s dieťaťom bez svojho muža. Ak by k tomu došlo, som si istá, že sa dá ľahko zariadiť aj to.

doriiis
24. sep 2024

@biglovemom ....ale netrep prosím ťa.Ani otcovia,čo majú iné priezvisko ako dieťa nebehajú s rodným listom všade a nemajú žiadne problémy.A ani ženy nemajú žiadne problémy.

simsalabim
24. sep 2024

@viestta to uz je na nej. Moja kolegyna si nechala priezvisko po prvom manzelovi a druhe ma po druhom. Teda je S…ova L…ova. Vraj chcela mat so synmi rovnake priezvisko. Divila som sa jej, lebo odisla z hrozneho manzelstva.

biglovemom
24. sep 2024

@h2 tak fajne😊
@doriiis 👌🏻😊