Predstavte si moju situáciu
Ahojte. Žijeme v domácnosti 4 generácie, moji starý rodičia, moja mama, ja a moje deti. Samzorjeme, že konflikty bývajú v každej rodine, ale toto je vrchol.. No chcem počuť názor...
Mam deti ešte malé, na domácnosť prispievam, toľko koľko sa dá, stravu si kupujem pre seba a pred zvlášť a aj hygienu ci kozmetiku.
Chodím do práce, robí to niekedy 2 hodiny 2x do týždňa a 1x 4hodiny do týždňa, čiže vtedy mam staršie dieťa v škôlke a mladšie 2r doma.
Idem k veci.. Ja som proste výhradne zakázala, aby deti jedli všelijaké somariny, alebo sa správali ako prasiatka, nikdy to pri mne nerobili. Ako som prišla bývať sem( vlastne dôvody, bohužiaľ nemala som na výber) tak poza môj chrbát moja stará mama čiže prababka mojich detí dáva im sladkosti alebo dovoľuje im jest to co ja nie, jednoducho nerešpektuje ma.. Syn včera sa tak začal drhnut, hovorím co zjedol, to co som zakázala ze si to vzal sam, žiaľ nebola som pri ňom rpebalovala som dcéru bola tam babka tak som kričala ze prečo mu dovoľujú to, čo zakazuje, to je jedno co by to bolo, jednoducho mi podkopavaju autoritu, syn sa potom predomnou schováva, nidky sme to takto nemali, nikdy si bez dovolenia nevzal niečo čo mall zakázané jednou ho rešpektoval ma.. Teraz je to opak schováva sa predomnou, tajné s jedlom len aby to mama nevidela... A ešte včera sa velice stará mama urazila začala píštat ako si to dovoľujem ju napominat ze ona ma nemá prečo rešpektovať ze keď sú to moje deti mám sa starať.. Nemám jej ich necxhavat keď idem do pŕace.. Samozrejme ze si to zariadim keď budem v práci.. Hold bude to stáť peniaze... Ale toto tolerovať? Teraz mi dala velice ultimátum ze mam ísť ospravedlniť ale ja tiež mam zásady a prečo mám len ja rešpektovať a ona nie? Rešpektujem všetko, pomáham, jediná varím,... Vozím ich do obchdou k lekárovi... A teraz som ja ta zla a ona je tá ublizena včera jej aj mama vysvetľovala ale ona je zatrpknuta ked niečo nie je tak ako chce... Ale žiaľ o svojich deťoch si budem rozhodovať ssama..
Vaše názory Dkaujem.
Autorka: Keď ti to vadí, odsťahuj sa, nevyužívaj ich na stráženie. Je maximálna drzosť zvyšovať hlas na starých rodičov. Nemáš žiadnu úctu? Ak ich potrebuješ, správaj sa slušne, nie si vo svojom.
Ty si nejaká moc mimo ženská. Nevieš čo je kompromis. Ja mám sladkosti bežne v skrinke v obývačke, kde má prístup dcéra. Nikdy si nevezme bez toho že by sa opýtala. Keď dostane u babky donesie to mne, alebo sa vždy na mna pozrie či môže. A má tiež potravinové intolerancie. A predstav si, keď má na vyber medzi sladkým alebo ovocím, vyberie si ovocie. Syn má nejaký dôvod prečo sa pred tebou schováva a potajme je. Hold nepáči sa ti? Práca na plny úväzok, obe deti do škôlky s vlastne bývanie. Taketo výkriky do tmy ti naveky pokazia rodine vzťahy, deťom budú omnoho viac psychicky škodiť hádky ako sladkosť. Inak aj mne sa dcéra dusila a to som pri nej bola ja, takze vynadať som mohla len sebe
@lucia147852 Syn sa schovava preto, lebo ho k tomu nabada babka. Ked uz aj odsudime to, ze autorka nema do toho zasahovat, tak ako to zase vyzera zo strany tej babky, aby okrem podkopavania autority dovolovanim zakazanych veci, este aj nahovarala dieta, aby vedome a potajomky porusovalo pravidla. Praveze toto bude viest k tomu, ze v puberte budu autorke dieta robit veci za chrbtom, lebo babka ich naucila, ze sa to da. A ze je to vlastne v poriadku. Mozno maju deti povolene 2 sladkosti denne. A babka dava mozno 5, co my vieme, to nie je predmetom diskusie.
nerozumiem, prečo platíš po mužovi dlhy, mohla si sa vzdať dedičstva, teda aj dlhov
@elizabet173 A ešte jedno ma zarazilo - kde má vdovský a sirotské dôchodky? Píše, že žije len z rodičáku a z toho co si privyrobí... Jedine, že by trošku prikrášlila realitu.
Aj Tebe zakazovali jesť keď si bola Malá?? Trošku treba nad Sebou porozmýšľať....
Chýba Ti Prirodzený inštinkt 🥴
Bohuzial..si na nich odkazana....a to, ze im prababka dava sladkosti nikdy neovlyvnis..aj ja zakazujem a aj tak mu stari rodicia daju vsetko , ba dokonca ho nechaju aj bordel u nich narobit a ked sa nieco rozbije,nic si z toho nerobia..zial, potom to robi aj doma tak ako si pisala....nic s tym asi ndurobis....
Bojiš sa, že tvoja autorita utrpi, ale decko sa nemože tešit byt s babkou, čo mu nič neda a všetko zakazuje..ty by si chcela taku babku?
Ja z vlastnej skúsenosti Ti poviem, že 1.moje mega uvedomelé, super vychované dieťa sa úplne pokazilo počas základnej školy, keď si ochutnavali desiaty vo veľkom.
2. napriek všetkým princípom zdravého stravovania doma a v škôlke sa teraz ide utlct za sladkým. Už by som to robila inak
3. s babkou nepohneš, môžeš len obmedziť kontakt, čo ty teraz nemôžeš. Ja som sa skúšala dohodnúť niekoľko rokov bez výsledku. Tiež mali deti zdravotné problémy, ale čím boli väčšie, tým to bolo lepšie v tom, že už im to zdravotné tak nevadilo.
A to som dokolecka vysvetľovala, prečo nemôžu toľko a také, skúšala sa dohodnúť na kompromise. Ale na dohodu treba dvoch.
A skus priblížiť aký zdravotný problém deti majú. Ako často ich babka zásobuje a ci by prijala kompromis napr. že sladkosť 2x do týždňa len od nej teda a kvalitnú a povedz akú by si si predstavovala.
@heleninamama myslím si, že si ju nie prikrášlila, ale mierne pozmenila
Moja rada znie: vydrž to ešte jeden rok kým bude mať mladšie dieťa 3 roky a potom choď do krízového centra. Hovorím z vlastnej skúsenosti. U mojich rodičov sme bývali s mužom 14 rokov. Stal sa z neho alkoholik, ja som skončila na psychiatrii, moja mama dostala rakovinu. Môjho muža potom naši vyhodili z bytu, za rok na to vyhodili aj mňa s deťmi. Výsledok? Moje deti ma absolútne nerešpektujú, nepomohol im ani 4 mesačný pobyt v diagnostickom centre. Prečo ma nerešpektujú? Lebo moji rodičia mi po celý čas podkopávali oveľa horšími vecami moju autoritu ako tebe babka dávaním sladkosti potajme deťom. Horšími slovami a nadávkami. Môj muž, aj keď s ním skoro 7 rokov nežijem, tak ma nonstop uráža a ponižuje pred deťmi. Máš jednu veľkú výhodu oproti mne. Nemáš muža alkoholika a máš kde bývať. Máš stále na výber sa rozhodnúť. Buď zotrvať v tom, kde si teraz, alebo robiť veci slobodne podľa seba. Veľa šťastia želám. Myslela som, že som jediná s podobnými problémami, ale vidím, že nešťastia je mnoho vo svete. Keď si písala tu vetu, kde babka hovorí, že pozor aby to mama nevidela, tak sa ani nečudujem, že sa chudák dieťa začalo drhnúť. Inak to ani dopadnúť nemohlo.
@0silvia0 starší má 14 a mladší 8. Stále sa bojím o budúcnosť, pretože bývam s nimi sama v ubytovni magistrátu, kde môžeme bývať maximálne 5 rokov, z čoho tri roky tu už máme odbývané. Susedia sa na moje deti nonstop sťažujú, že rušia nočný kľud. Preto boli v tom diagnostickom centre. Lebo nám nechceli kvôli tomu rušeniu nočného kľudu predĺžiť zmluvu na nájom. Vždy nám predlžujú len ja tri mesiace, čiže stále som ho veľmi veľkom napätí, keď večer vyvádzajú, aby nás nevyhodili. Deti by skončili v detskom domove a ja na ulici, keďže k našim sa už vrátiť nemôžeme. Odpísali má z bytu. Fakticky zo mňa spravili bezdomovca. O nájomný byt mám už 6 rokov požiadané a nič. Mám veľký strach čo s nami bude. Moje deti ma už nikdy nebudú rešpektovať. Som na invalidnom dôchodku, zamestnať sa kvôli diagnóze nemôžem. Jedine, čo mi zostáva je modliť sa a dúfať.
@0silvia0 večer začnú vždy ožívať, starší vždy provokuje mladšieho, dupocú po byte. Je to pre mňa často neúnosné. Minimálne 10x poviem pekne, aby prestali a robia to ďalej. Potom kričím a nič nepomáha. Čo je ale horšie, veľmi škaredo mi nadávajú a keď chcem, aby vypli telefóny a išli spať, tak mladší mi vulgárne nadáva, kope ma a flusajú mi do tváre. Ničoho sa neboja, pretože veria, že môj muž ich zachráni. Pokaždé, ako je muž s nimi vonku, je opitý a oni sa celý deň hrajú potom na ožranov. Pokaždé môj muž mi pred nimi vulgárne nadáva a ponižuje ma, huláka po mne a oni sa potom ku mne chovajú ako k handre. Dohováral im už každý, koho poznám, aj xy psychologičiek a nič nepomáha. Dohovarajú im aj na sociálke, aj v ubytovni, aj susedia, aj známy a nič.
@dvanastka ucta k matke na 1.mieste a takto sa budu spravat k svojim manželkam.Inak nedokazala by som žit so synom, čo by sa ku mne spraval ako k h...Pre mna to je nepredstavitelne a neakceptovatelne..
@karolinakr tu úctu, resp. neúctu voči mne majú od svojho otca. Ten sa ku mne stále tak chová. A starší syn už od mala hovorí, že sa ženiť nechce, ani mať deti.
@0silvia0 v škole je starší syn veľmi tichý, skoro ani neprehovori. Je introvert. Mladší mal nejaké problémy, ale už je to ok v škole, ale doma je agresívny. Dovoľuje si ku mne presne to, čo môj muž. A má vo svojich 8 rokoch väčšiu silu, ako ja, tak mám strach, že kebyže mu vlepím, tak je po mne. Veľakrát mi už nohu dokopal tak, že bola celá fialová. Tak som to vzdala a len trpím. Lebo čokoľvek od nich chcem, aby mi trebárs s niečím pomohli, tak ma majú na saláme a keď chcem, aby vypli večer mobil a počítač a išli spať, tak vtedy je hotové peklo. V pláne nemám nič. Prežívam zo dňa na deň, trpím a veľakrát som už tak vyčerpaná, že sa cítim ako pred smrťou.
@dvanastka no nehnevaj sa, ked ti v 8 rokoch takto skače po hlave, čo bude robit v 18..ty musiš teraz konať...nie byt trpiteĺka, lebo on ma okovy velmi povolené na jeho aj tvoju škodu..vztiahnut ruku na rodiča v 8 rokoch...možu tam byt geny aj hlupa vychova tvojho muža . v poslednom čase take prispevky, že sa mi husia koža, ked to čitam..ty ho musiš vychovavat, kym je maly, ked bude velky, nič s nim nepohne ak si nevieš rady, navštevuj lekarov odbornikov nejake socialne urady neviem čo, kym sa to nevyrieši ...ty tam budeš varit, prat, žehlit okolo zadku mu skakať a 8 ročny syn ťa bude
ootlkat...
on sa musi socializovat aj kvoli susedom, teraz vystraja, čo bude v 18? robit problemy, kade chodi
@karolinakr teraz 4 mesiace spolupracujem s občianskym združením Návrat. Vybavujem si osobného asistenta. Žiadosť som dávala v októbri. Mala by mi už prísť odpoveď. Tak držte prosím palce, nech sa to podarí, lebo častokrát som už naozaj veľmi vyčerpaná. Mladší syn má disgrafiu a disortografiu, tak s ním budem chodievať do cpppap. Odmieta chodiť k psychologičke, tak mi povedali, že na silu to nemá význam.
@dvanastka
Skúšala si poradňu na koníku detskej psychológie? Inak Návrat podľa toho, čo som čítala, je dobrý. Ked ma ešte niečo napadne, ti pošlem link. Palce samozrejme držím, i ked to nebude ľahké. Je dôležité, aby bol syn dobrý a mal dobré srdce, potom pôjde život ľahšie. Čo ti môžem poradiť, začni s nimi v nedelu chodit na detske omše do kostola, dostanu sa medzi vrstovnikov a budu tam mať priklad, že sa treba pekne spravať a bude to mať na ne pozitívny vplyv medzi .. zistia, že život sa da žiť aj šťastne, nielen robiť zle druhým..modli sa za nich..
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...