Predvianočné rodinné hádky
Tak dajte...už ste sa pohádali?Či u Vás hrajú koledy, všetko rozvoniava a máte pohodu ako z filmu?
My sme po 3 t šnúre chorôb.16 r syn vedel, že dnes si vsetci makneme budeme upratovať a pod.Muz mal včera posedenie s kolegami, lebo jeden odchádza.Vsetko slobodní, rozvedení upozorňovala som ho, že máme toho dnes veľa.Prisiel v noci 03 a spal do 9.Potom ma zobral autom vybrať balíčky z Packety, na nákup plus som varila asi 2 hodiny.Vyvencil psa a ľahol si a spal 2 hodiny.Syn to zapichol do izby a čakal, že poobede ideme robiť stromček, lebo zajtra máme ísť k mame piecť.Je to ich aktivita všetko sa odkladalo, lebo bol chorý.Po obede som povedala, že
@elizabet173 ...no veď píšem,že kvôli tomuto sibnutemu správaniu nemám rada Vianoce.Najradsej by som ani medzi ľudí nechodila v tomto období.Cim som staršia tým viac nechápem túto potrebu mať niečo pod stromčekom ako darček.Ja nechcem nič a zakázala som každému mi niečo kúpiť.V tejto dobe nech si radšej dajú bokom peniaze.
Neporiadok meprezivam. Do vianoc to dako zgundzim, ak nie, tak aj jezisko sa narodil v mastali.. . Decka chore, ja tiez, muz detto, ... linecke a pernicky som piekla uz 2x a sezrali. A teda peciem davky z kila muky... vcera som posledny krat zamiesila cesto.
@elizabet173 ...ešte dodám.Nemyslim Vianoce ako také.Neznasam to,čo ľudia z vianoc robia.Sutaze,kto má krajší stromček,krajšie vyzdobený dom.Skorej a lepšie napečené.Kto má koľko darčekov a čo dostal.Je to grc
Nie, nie sme tu väčšina na RD, práveže sem píšu baby, o ktorých viem, že deti majú už väčšie.
Tak trochu som nepochopila, ako to máš s tými darčekmi, že ich musíš ísť vyzdvihovať na tri rôzne miesta niekam do mesta. Ja si všetko nechávam doručovať do práce, prípadne do jednej zasielkovne, ktorú mám do pár minút pešej chôdze od práce. Fakt len úplné minimum darčekov som bola kúpiť v obchode.
My máme našťastie úplný kľud a Vianočnu pohodu.Syn je síce trošku chorý ,ale leží a pozerá rozprávky.Ja som tehotná je mi zle sem tam ,ale dá sa to a muž robí za mňa,čo treba ... Dokonca aj napiekol trošku pod mojim dozorom. 🥰Takze som spokojná.
Ja som si všimla, ze ako zacal prelom decembra,ludia su hnusnejsi...za cely rok sa mi nestalo toľkokrát za jeden mesiac zeby ma napríklad vodiči nepustili na prechode a to aj ked tam stojím s kocarom. Uz asi 5x sa mi stálo posledné dni že ignorujú.. straaaasne sa ponáhľajú. Doteraz ma vzfy oazfy pustil a teráz aj ked ma vidia z dostatočnej diaľky tak prefrcia jak nič.. takže ludom. Drbka statočne,to je lwj príklad co som si všimla.. inak my doma tiež bez nejakéj hadky odhladne Vianoc. Všetko som riešila postupne v novembri a včera som objednala posledné darčeky. Napečené uz je tiež a okná umyté este začiatkom novembra, teraz v tej zime by sa mi veru nechcelo.
Nie, nemáme to tak. Pre nás sú Vianoce sviatky pokoja, užívame si že sme doma všetci 4-ria. Nerobíme zbytočne hádky, ani to celkovo nemáme radi, keď je u nás dusno.
Mužovi musis na rovinu povedať " zlato, dnes prosím Ťa Ty navar." či poprosiť " šikulko, prosím vyzdvihni mi tie zásielky a potom správ nákup" či " fesacik, ty tak super vieš upratať prosím povysávaj a utri prach" pekne sa na neho doširoka usmiať.
Inak ako píšeš bude cušat ako voš pod chrastou . A tváriť sa že nič netreba. Nabudúce skús byť prefikanejsia, keď chlapa pochvális jeho ego vzrastie a urobí viac ako keď sa budeš oduvat či štekať na neho ...
Želam pekne sviatky.
Autorka, toto ma dorazilo, čo si napísala.
"Ja rozumiem, že väčšina z Vás čo reagujete ste ešte na RD tak to je snad neporovnateľne s niekým, kto ide ráno do práce a nemôže si napiecť a nakúpiť darčeky v rámci prechádzky s kočíkom". Ja keď som chodila do práce a nebola na RD, tak som mala všetko milión krát rýchlejšie, lepšie a ľahšie urobené, nakúpené a vybavené a hlavne s kľudom. S batolatom, ktoré máš večne za chrbtom a neustále sa mu musis venovať, je to veru, tak ako píšeš, úplne neporovnateľne, než ako s takmer dospelým synom, nehnevaj sa. Ale aj napriek tomu mám darčeky nakúpené, okná umyté, záclony voňavé, všetko vygruntovane, napečené, stromček ozdobený. Ja si vianočné prípravy riešim priebežne od novembra, aby toho nebolo veľa. Lebo s malým dieťaťom to je niekedy fakt náročné.
Pozri, to čo prežívaš je normálne.... Ale zastav sa a opýtaj sa sama seba či dokonalé Vianoce sú naozaj o tom čo všetko stihneš a čo všetko zariadiš a pod. Ako píše dakto hore toto stravovanie a naháňanie sme zdedili po mamách. Moja mama robila pár dní pred štedrým večerom a aj tesne pred večerou "atmosféru". Ale ona riešila už skutočne blbosti, že sa nestíha večera presne na minútu, že niekto nepomohol vyleštiť taniere, príbory, poháre a neprestrel... U nás sa stromček zdobí 24. ráno. 23. večer sa začínajú prípravy na varenie, upečie sa vianočka, bábovka, kúpi sa okrúhly chlieb, ktorý sa potom dáva pod stromček.... Potom sa dajú variť zemiaky na šalát prípadne až ráno. Namočí sa hrach. A hneď ráno sa spraví šalát a postupne sa začína variť... Už našťastie nemusím zažívať ten predvianočný teror od mamičky keďže mám vlastnú rodinu ale niekedy sa zasmejem a aj mi to trocha chýba... Ale ja sa už doma tak nenaháňam. Nemusí byť všetko dokonalé a načas. Stačí, že sme spolu ako rodina 🙂
Podľa mňa to je povahou. Moja prastará mama mala hotel, na hysterické tanecky pred Vianocami nebol priestor, všetko muselo ficat. Moja mama v tom vyrastala až do dospelosti. Napriek tomu doslova miluje vytváranie paniky a nervozity pred Vianocami, úplne umelo, treba premiestniť zákusky na tacke, príbor na stole, inak umiestniť stromček, aby sa vzápätí posúval na pôvodné miesto, večera musí byť o minútu neskôr, aby bol oprávnený hystericky záchvat, že je neskoro, musí byť napečených 25 druhov zákuskov, lebo to sa robilo vždy (áno, v hoteli 🤦♀️).... Robí to dodnes, aj keď uz je dávno vo veku, že je na Vianoce vždy niekam pozvaná a neorganizuje už vôbec nič.
Darčeky poriešené viac-menej v októbri, novembri.
Stromček som sa snažila postaviť pomaly každý deň, ale už stojí a nerozčulovala som sa kvôli tomu..
Takže kľud a pohoda, kvôli voanociam sa.nejdeme zblázniť ani jeden.
Dnes si spravíme vianočný večer doma, lebo o týždeň už budeme na Slovensku
A to ešte ideme meniť kolesá na aute. A.do 12.00.som pracovala. Čo sa stihne stihne...a čo nie, tak nie. 🤣🤣🤣
Ja kupujem darčeky už od septembra🤣🤣🤣tak v novembri mám pokoj. Napiekla som pred týždňom. Manžel mal večierok pred dvoma týždňami . A syna na dovolenku nevolam,len sa ho opýtam či ide. Načo sa stresovať.
Proste si nasrata na muza, nie na vianoce. To absolutne chapem, tiez ma vie vytocit😃 ale ini nebudu, mne pomaha urobit si co chcem, a co nezvladam a chcem, aby urobil on, povazujem sa “moze sa spravit, aj nemusi” 😃 lwbo takto to chodi s chlapmi. Ale rovnako tak to ocakava aj odo mna, nie ze ja vsetko zmanazujem, nakupim a este on mi prilozi povinnosti
Ja nestresujem.Darceky kupujem od septembra a postupne aj balim.Takze mam vsetky uz zabalene.Vianočny stromcek postaveny asi od Mikulasa .Dom ozdobeny.velmi rada zdobim a potom aj rada davam ozdoby dole.Nejake par suchych kolačov mam.Plnkove az 2dni pred stedrym dňom.A na stedry varime vsetci spolu 😀.Nestresuj vianoce su o pohode .
u nas pohoda. Naco to hrotis? Spomienky na Vianoce budu len vystresovana matka a rozhadani rodicia. Je ti to treba? To ci mate cely rok vordel a upratujete len na Vianoce? Objednajte si uoratovaci servis, jed to nestihate. Tymto predvianocnym streosom adi nekdy nepochopim. Z coho sa vlastne stresujete? UˇPustite koledy, vykiepte sa na gauc a to bude to najlepsie, co mozes urobit. A com viac sa na vsetko vykasles, tym viac ta budu doma vhlapi milovat. Kasli na vsetko a uzivaj pohodu. Vianoce pridunaj s neumytymi oknami, kolačmi objednanymi z cukrarne, salatom z Kauflandu a s mrazemymi rybimi prstami. Hlavne v pohode. O tom maju byt Vianoce. Stastne a vesele a nie vystresovane a unahanane.
Ja asi celkom nerozumiem tymto vianocnym hadkam a nepokojom. Ziadne velke upratovanie nerobim, upratujem priebezne, potom toho nieje naraz vela a cisto mame cely rok nielen na Vianoce. Stromcek zdobila tento rok starsia dcera, strasne sa nato tesila, mali sme pusteny vianocny playlist a pomahala som jej. Manzel bol chory tak ten lezal ale prisiel nas pozriet a pochvalit ako sme sikovne. Niektora by este hadam aj z tohto robila dramu🤦🏽♀️ Dcera piekla medovniky, ja som jej len pomahala davat plechy do truby a vyberat. Tiez v peknej atmosfere. Darceky kupujem zasadne online, len zopar som kupila fyzicky v obchode lebo sa nemienim brodit po obchodnych centrach plnych vystresovanych a hadavych ludi. Ale my sa doma malokedy pohadame aj to vacsinou na blbosti a zachvilku uz ani nevieme ze hadka bola. Podla mna tak ako funguju ludia po cely rok, funguju aj pocas Vianoc, ale pocas Vianoc sa to viac vygraduje - ci uz pozitivne v peknej atmosfere, alebo negativne hadkami a nervozitou este vacsou ako ma dana rodina pocas roka. Tak asi tolko k tomuto.
Nie nevyzera. Lebo sa nejdem pototo z upratovania a pecenia. Vo stvrtok spravim 2 druhy zakuskov. V piatok bezne tyzdenne upratovanie
Miesto stresovania.dorabam veci v praci. Doma pozerame vianocne filmy a zijeme normalne ako po ine dni.
@mrva v podstate az na to menu mas pravdu😆. Salat z Kauflandu nie je taky dobry ako domaci. Inak u nas sa ani nerobi a rybie prsty to si tiez neviem predstavit. Nam vobec nechutia.
@kvetinka75 ani nam. Ale myslim, ze ak sa maju hadat, je to lepsia verzia a aj tie najhnusnejsie rybie prsty chutia lepsie ako rozhadane xichty pri vianocnej vecery.
@mrva a tak takú večer,u keď sa všetci zapoja, zvládnu bez problémov. Len sa netreba naháňať s upratovaním, vypekaním 300 druhov zákuskov, zháňaním darčekov a pod. Boli by ľudia kľudnejší.
Autorka - keď si vedela, že muž má posednie, prečo si si naplánovala upratovnie? Keby mne odchádzala kolegyňa, tiež sa domov nepohrniem ale ,,oslávime,, a na upratovanie sa vykašlem. To je pre teba to upratovanie fakt také dôležité že všetko ostatné muselo ísť bokom?
Nevyzerá lebo my Vianoce berieme úplne do pohody mám v prdeli či mám stromček , poriadok a dáky blbý koláč to nerobí pohodu podľa mňa si na chybe ty strašne tlačiš na pílu a kvôli čomu
No z detstva si pamätam mamku, ktorá všetko drhla, všetky skrinky v kuchyni, vymieňala papiere ( do skriniek sa niekedy kupovali, kto si pamäta). Okná sa umyvali, sekretár v obývačke s milión poharikmi a tanierikmi, koberce sa prášili a čistili na kolenách a s ryžákom, balkón musel byť upratany.... A všetko to chcela stihnúť tesne pred Vianocami. Takže po nociach to robila, my sme jej pomáhali, ale jasne, bolo to nie podľa jej predstáv, takže po nás ešte opravovala. Bola v strese, unavená, aj keď všetko bolo tip- top u nás. Ja ako taká teenagerka, som si vtedy hovorila, že až sa raz vydam,takto to u nás nebude vyzerať 😆. Ale krv nie je voda, mam to v krvi, tak prvé roky manželstva to tak vyzeralo aj u nás, a čím so bola staršia, upúšťala som z nárokov. Okná umyte v októbri, aj keď zas vyzerajú, že by potrebovali, ale kašlem na to. V skriniach upravuje priebežne, triedim, vyhadzujem, prekladam, lebo nemam rada, ked sú plné skrine vecí, ktoré sa nenosia.takze celým rokom niečo riešim v tých skriniach. 😆. Darčeky nakúpené, už mesiac, 2druhy suchých Kolačkov som utiekla pred týždňom. Včera sme postavili stromcek. My s mm sa celý týždeň nevidime kvôli práci, podavame si kľučky len, takže necham mu lístok na stole, čo má kúpiť, čo uvariť,či prácou zapnúť,či postelne vymeniť.... Takže niečo on, niečo ja cez týždeň urobíme, nakupime a v piatok počitam s tym, že sa konečne všetci stretneme doma. Urobíme šalát, upeciem nejaký mokrý koláč a Vianoce môžu začať. V dnešnej dobe si je lepšie všetko to naplánovať v predstihu , nechať niečo aj na ostatných členov rodiny. Veď niekedy ženy na seba všetko brali, muž išiel z práce na pivko,potom sadol pred telku, podriemkal tam a žena nech sa besnie.
Presne ako pisu baby… darceky som poriesila uz v novembri, muza tym vobec nezatazujem, max mu poviem, ake mam napady a ci moze byt. Alebo niekedy ked fakt neviem, tak mava dobre tipy, ale kupujem ich ja. Autom sa rozvazam sama, by ma piclo, keby sa mu musim prosit nech ma rozvaza. Peciem len ked mam cas a chut a vacsinou sa zapoja aj ostatni, aspon ciastkovo. A to ani nie na Vianoce, lebo dovtedy to aj pojeme 😂. A stromcek az 24.12., ked nie sme na Vianoce doma, tak ani ziadny nemame, len vetvicky vo vazach. Nerozumiem tymto predvianocnym stresom… akoze co, ked mam na polickach na Vianoce prach, tak sa co stane?
Pripomínaš mi mňa kedysi, dnes už nie. Jedny sviatky sme boli chorí, nič sa nestihalo, mne bolo až zle na večeru, ako som bola vyčerpaná ... a dosť. Ďalší rok som sa rozhodla piecť v obchode, síce to všetci ofrflali a orodovali že aspoň ich obľúbený druh bude. Ak si nenapečiete nebude. A nebol. Kúpila sa krabica vianočného pečiva a jedna starosť z krku. To ma vždy najviac dostalo, piekla som 8 druhov po večeroch popri bežnej prevádzke, úlohy, škola a tak. A potom sa chodilo po návštevách, všade nám niečo ponúkli a bolo. A keď deti povedali že mama nepiekla, tak im chúďatkám aj zabalili. A čo. Ďalší rok už bola samozrejmosť že sa nepečie. Upratovanie sa robí priebežne, za dva dni su aj tak chuchvalce prachu po kutoch. A navariť večeru je v pohode. Darčeky si píšem do mobilu celý rok, čo ma napadne a na black friday sadam na celý víkend k PC a objednávam. Treba niekde začať, vzoprieť sa a potom ta pohoda 🙂
@babybubik pekne 😉
Ono clovek raz pride do stadia, ked to zdravie, pohoda a dobra nalada budu viacej ako preplnene stoly, vystresovana domacnost....

Presne kvôli tej hystérii a tomu správaniu,co ľudia cez Vianoce predvádzajú nenávidím Vianoce.Kebyze nemám deti tak ich vôbec neriešim.
Nie autorka...my sa doma nehadame.Ani cez rok,ani na Vianoce.Ani kvôli vážnym veciam ani kvôli blbostiam ako je farba stromčeka.
Život ma naučil,že nič ale naozaj nič nestojí za narušenie môjho vnútorného pokoja