Preháňam?
Zdravím vás s priateľom sme spolu cez 5 rokov. Pred rokom sme si kúpili dom a mame 2 deti. Viem, že zásnuby hneď neznamenajú svadbu, ale myslím si ze je to posun vpred. Chcem sa zasnubit. Moje bezdrtne kamarátky,spolužiačky bývalé sa zasnubujú, niektoré sa už stihli vydať. A to len 1 z nich má deti. Hnevá ma to. Chceme spolu byť, ale on sa na tento krok stále necíti. Mrzí ma to. Bojím sa, že to nechce spraviť pretože v skutočnosti somnou ostať nechce... ja neviem... netlačím ho, ale par krát tu tá debata bola. Buď to dal pod koberec alebo povedal ze sa necíti. Chcem aby sme boli ako skutočná rodina, s jedným priezviskom. Len týmto tempom sa bojím ze to nebude
Deti majú priezvisko moje. Dohoda bola že kým sa začnú učiť mena už budeme svoji...akosi to potom padlo, a už sa necíti ani na zasnuby...čo robiť? Trápim sa zbytočne?
v dnesnej dobe vela ludi berie svadbu ako papier, aj ked tomu nerozumiem, lebo ved jednak sme oficialne svoji a mame jedno priezvisko, ako to moze byt len zbytocny papier? a presne ked uz mam s niekym dieta tak to nie je zavazok?
Pokiaľ ti ide o princíp, tak vec sa má tak, že keby si ťa zobrať chcel, tak to jednoducho urobí a nevymýšľa výhovorky ako môj 9 ročný syn, keď sa mu nechce si upratať izbu. Lebo “ja sa na to necítim” a “neviem prečo” môžeš v situácii, že máte dve deti a bývate spolu ako “ja sa ženiť nechcem”.
U nas je to rovnako, tiez ma to mrzi, ale nic s tym nespravim, sme spolu 12 rokov, najhorsie, ze mna aj kazdy vnima ako slobodnu matku, pripadne rozvedenu a absolutne ma to uz nebavi vysvetlovat, my mame este aj trvale bydliska rozdielne takze aj v synovej skole je to zaujimave, riesit nejake papierovacky, deti maju priezvisko po otcovi, co tiez mne potom pripada ze som naozaj ja ta "cudzia" v rodine... Samozrejme beriem to s nadhladom, ale zamrzi, no co bola som sprosta, mala som to riesit predtym, ako tu uz baby pisali...
V rodnom liste ho maju zapisaneho ako otca? U vas je viac blbych veci, aj to ze nemas nic vo vlastnictve..odporucam poradit sa s pravnikom potom pekne nech ti polovicu domu daruje darovacou zmluvou..ak je oficialne otec, mozes od neho ziadat vyzivne..aj spatne by ti vsetko musel doplatit..skratka ho treba pritlacit, lebo ty si v ovela nevyhodnejsej situCii momentalne..zenit sa nechce lebo nechce mat starosti ak.by sa nahodou rozviedol..no pekne cele toto..
@janickacrazy najma o ten prepis by mi islo momentalne a urcenie vyzivneho, svadba az potom, na to sa neda nasilu tlacit
@mandarinka555 deti jej zobrat nemoze..byvanie u nas nie je podstatne pri rieseni starostlivosti o dieta socialnym uradom..nemoze byt dovodom pre odobratie dietata..u nas v systeme nie..vyznam sa v tom
@marca12 a este k tomuto: tejto “hluposti” sa da predist jednoducho: tym “trapnym papierom”, ktory najskor ziadna nepotrebuje🙄🤦🏼♀️ ale potom tu chodia vyplakavat ako autorka… sobas, spolocny pravny zavazok - vzdy fungoval, funguje a bude fungovat, akokolvek sa na to chceme divat a byt “moderni” a zit spolu bez papierov…
ano, stat sa moze vsetko, aj sobas nie je zarukou, ze to vydrzi, ale ked sa na to pozerame z cisto pravneho vecneho hladiska, tak ten “len” papier tak uplne zbytocny nie je, zvysok je len o ludoch, ako vzdy. Poznam dlhorocne vyse 30r manzelstva/50r/60r manzelstva, a mam aj kamosky rozvedene po roku manzelstva… a tiez pary bez zavazku, ktorym to (zatial) funguje, ale tam to vacsinou dlho teda nefunguje (vidim to okolo seba v mojom okoli)
Problem je v tom, ze niektore zeny si myslia, ze si dietatom chlapa udrzia, alebo ze sa dietatom nieco zmeni (samozrejme ze k lepsiemu...napr. ze si ich konecne zoberie).
Ak si ich ten chlap nevzal pred dietatom, tak sa netreba spoliehat na to, ze dieta vyriesi to, co ta zena odmietla pochopit pred jeho narodenim. A to je ten fakt, ze si ju ten chlap nechcel vztiat a ona to akceptovala a spravila si s nim za takych podmienok dieta (spoliehajuc sa na horeuvedene).
O investovani penazi do jeho domu a celej tej situacii radsej pomlcim...
Aj ked sa hned vydas, on dom nadobudol pred svadbou, takze je jeho aj po svadbe. Ries vlastnictvo ako prioritu, az potom ostatne.
Tiež nerozumiem (nečítala som všetky príspevky, možno to bolo už vysvetlene) prečo na LV je len on.
Druhá vec je, že tiež nechápem, ako sa chlap môže necítiť na svadbu, keď už má deti. Veď to je hádam viac záväzok. Jedine ze by to bral ako ze"som stále slobodný, takze v podstate si môžem robiť, čo chcem "
Budem možno zla, ale za také vnímanie chlapov si dosť môžu ženy, lebo si ich rozmaznali tým prístupom, že v pohode deti pred svadbou, full servis len priateľovi, kúpime aj dom, či byt, ale stále je to len priateľ. A ešte" nesmiem chudáčik tlačiť, veď on sa necíti na svadbu, musím byť trpezlivá a tolerovať mu to ". Ja by som ho vzala valčekom po hlave a nie bola" trpezlivá a netlacila". Potom ta žena je nešťastna, dusi to v sebe, trápi sa, a on geroj je v pohode lebo ma vlastne všetko.. A ešte aj pocit, že "ja som slobodný, tak vlastne si stále môžem robiť, čo chcem."
Nevravím, že je to u všetkých, ale čo tu čítam, tak na MK je xy príspevkov práve v tomto duchu
@jaskolka zhrnula si to perfektne, presne takto to je. Skutočne nevidím žiadnu možnosť pre autorku témy, ak jej priateľ nebude chcieť.
@zuzuliennka1 vidim,ze ty vidis do kazdeho vztahu ako to kde nefunguje. Tak aspon dufam,z ten tvoj ukazkovo funguje. Je to smiesne ako trvas na svadbe. Nie je vsetko len cierne a biele. Su aj dobri ludia nezosobaseni,ktori sa vedia slusne rozist,vysporiadat. A poznam aj manzelstva,kde jeden druheho osklbal ako prasivejo psa a darmo,ze boli manzelia. Cize manzelstvo je cisto len pravna zaruka,nejde v nom o ziadne specatenie lasky.
Ja by som sa momentálne na svadbu vykaslala a riešila dom. Veď ho financujes z rodicaku.
Ako ti pisu baby vyssie. Dom.
Neviem ci sa dá dopísať do listu vlastníctva. Alebo riešiť kúpno predajnou zmluvu na polku domu za nejakú symbolicku cenu. Niečo.
Pán sa momentálne necíti na svadbu. Čo ak ti o nejaký čas povie že sa necíti aby si žila v JEHO dome?
@marca12 joj moja 😂😂😂 nemusis sa oduvat, a nie, nevidim do kazdeho vztahu. ale urcite vzorce proste platia a aj priamp tu najdes aj milion rovnakych tem… sa zobudila slecna neskoro, uz aj deti maju, dom je, a teraz este teda ta svadba - nuz len nou by sa malo zacat, chlapa do nej uz nedokope, akokolvek si tu aj ty budes dupkat…
a ano, moje manzelstvo ukazkovo funguje, sme spolu 12 rokov dokopy, mame syna, vlastne byvanie,.. a v mojom okoli (ako som ti to uz pisala), mam tiez niekolko prikladov, ze to funguje… a to, co ty pises v zavere, som pisala aj ja tebe 😁😁
ale to nie je tento pripad… autorke je uz neskoro plakat nad “posunutim” vztahu, to ma teda riadne pomylene - ona aj on - ked uz aj deti maju (co je vacsi “posun vztahu”???)
najprv si spravia deti, aj byvanie poriesia a potom sa zobudia, ze by asi bolo fajn sa aj vziat (zena, zena sa zobudi) no a to je v 9 z10 pripadov ale uz neskoro (a to
sa opat opakujem)
@marca12 a na svadbe trva aj sama autorka 😂 smiesne je to akurat tebe, ta svadba proste nebude, aj ked ju ona teraz neviemako chce a ty jej radis, aby ho do svadby teda dotlacila - teda na nej trvas aj ty, tiez smiesne?
@marca12 Ale nikto tu nepise o tom, ze chape svadbu ako specatenie lasky, ale vacsina z nas ju chape ako istu pravnu zaruku (ako si ty napisala) a to hlavne v prospech zeny (materske, ocr-ky, ciastocne uvazky, vzdanie sa kariery - kvoli detom).
Tak preco su zeny tak jednoduche a dobrovolne sa vzdavaju takejto pravnej zaruky vztahu, ktora mimochodom muzom logicky vyhovuje, a rucaju sa do neistoty? Ved akceptovanim nemanzelskeho vztahu idu totalne proti sebe.
@number19 a len ta doplnim - muzom vyhovuje = a to je to, na com straca zena, ako som pisala.. a opat sa vraciam k uz napisanemu = xyz tem na mk na tuto temu… @marca12
keby na tom “zeny nestracali”, tak sa tu dennodenne neopakuje tema ako tato: ako dokopat chlapa do svadby 🙄🙈🤦🏼♀️ (v takychto pripadoch nijako, bohuzial)
Panko asi vie, preco nechce zasnuby a svadbu. To nie je o citeni. Ale skor mam pocit, ze sa neciti delit sa s Tebou o dom. Prepac, ze tak uprimne. Ak by som nieco financovala, tak patricne si na to aj narokovala. A na Tvojom mieste by ma viac trapilo to, ze na LV nefigurujes. Lebo zduchnut moze ci budete zobrati alebo nie. Len je rozdiel ci zduchne ako vlastnik domu alebo ako polovicny vlastnik domu.
Autorka. Deti majú tvoje priezvisko, ale je uvedený v rodných listoch ako otec?
@lacibo Prečo by jej mal "darovať" polovicu domu ? Ty by si len tak darovala polovicu tvojho domu ? U autorky je to celé zle....Ona vlastne nemá ani 💩 Najprv mala byť svadba....potom "spoločné" bývanie a až nakoniec deti. On keby teraz zavelil, že drahá zbal si veci a vypadni, tak ona s tým nič neurobí a bude musieť JEHO dom opustiť.
@ibrunova ano je
autorka, a co budes teraz robit?
@pribinak striedavku by nezvládol len tak medzi rečou. On má problém byť sám 2h s deťmi, keď potrebujem niečo vybaviť a nedajú sa mi zobrať.
@mandarinka555 myslím si, ze len tak ma vyhodiť nemôže keď sme už pri tom.. nie je ten typ. A deti by určite nevyrazil len tak...
Ale nejako sa to celé zvrtlo. Mne nejde o dom. Keby ideme aj od seba ja mám kde ísť. Mám byt a ani rodičom by nevadilo keby prídem.. tento dom by naďalej užívali naše deti a zrejme ho aj zdedia takže nemam dôvod sa dosahovať o LV..možno som spravila chybu, že nebola svadba ako prvá. Ale bola som mladá, vtedy mi to až tak nevadilo... ale už to asi nezmením... budem len družka a on sa bude líšiť priezviskom
@deedol tak zrejme sa zmierim z tým, že som nerozmýšľala nad svadbou pred deťmi, že mi to vyhovovalo aj bez papierov a z rozličným priezviskom... A budeme naďalej fungovať, ako doteraz. Milujeme sa, nemáme skoro žiadne problémy, máme krasne deti. Čiže asi sa budem sústrediť na to dobre co máme

Ja si myslim, ze uz je neskoro 🙄