Prenajala som byt Rómom
Baby, píšem anonymne, prepáčte. Potrebujem poradiť 🙈 Dlho som hľadala nájomníka do bytu, vždy bolo niečo, že buď ja som ich nechcela, alebo oni cúvli.
Dnes prišla sympatická mladá baba s dieťaťom (dieťa som nechcela, to bola podmienka) ale bola pekná, slušná milá naozaj mne sa páčila, doslova zlatá. Jej muž bol v robote. Tak nejak ma ukecala, tak som jej byt sľúbila. Keď realiťakovi prišla foto občianskeho muža, podľa priezviska nám bolo jasné, že su rómovia. Ona tak nepôsobila, ja ale nemam s ciganmi skúsenosti, že vraj vyrastala na dolniakoch,.mala maďarský prízvuk (skôr cigánsky, už viem)...
Nechceli sme byť rasisti, keď som jej to sľúbila, realitak urobil zmluvu, šli sme k notárovi, dali peniaze, ja im kľúče.
A potom mi prišli dlhé správy od susedov, ako som im to mohla urobiť, že som sľúbila, že cigánov nie (sú olašski), že sú zúfalí a na dne, nechcú ich mať za susedov. Že ich poznajú (ja nie som z toho mesta), že sú s nimi problémy. Jedná sa o radovú zastavbu 6 domo-bytov, čo bývajú okolo námestia a zo zadu majú tito šiesti majitelia uzavretu záhradku, terasy a taký kľud..ja som im tam doniesla ciganov....
Mám nejakú možnosť odstúpiť od zmluvy? Ešte pred tým, ako sa nasťahujú? Či mám čakať, kým budú problémy hlásené od susedov a potom na základe zmluvy ukončiť nájom?
Strašne ma mrzí, že som narušila pokojný život piatim rodinám (prevažne už s dospelými deťmi). Na druhej strane byt bol od začiatku investičný, už nemôže byť dlhšie prázdny.
Ide len o to, že ma mrzí, že znížime kvalitu bývania piatim fajn rodinám, s ktorymi máme dom....
Odpoveď nie je jednoznačná. Lebo ty nevieš, aki reálne sú. Môžu byť aj slušní ale aj nie. Ale to nevieš nikdy pri žiadnych ľuďoch. Môžu ti poškodiť nábytok, prestať platiť nájom. Potom je to niektorých prípadoch zložité dostať neplatiča.
Možno by som sa pokúsila zistiť od susedov v byte, kde momentálne bývajú alebo majiteľa bytu ak predtým v prenájme. To je jediné čo ti pomôže. A potom už len dobrú zmluvu a dúfať že budú v pohode.
Si normálna? Zatiaľ si nikomu žiadnu kvalitu bývania neznížila. Ich správy by som si nechala, a keď sa budú sťažovať, použila ich ako dôkaz, že ich sťažnosti majú rasistický pôvod. Ľudia sa zvyknú sťažovať na všetko možné. Pamätám si, aký bol problém napríklad s hospicom - petície, že ľudia nechcú hospic v susedstve. Akoby tam tí ľudia umierali na chodníku pred ním 🤷♀️
Alebo keď pred pár rokmi malo prísť 100 kresťanov z Iraku (v rámci utečeneckého krízy - vybralo sa týchto 100 ľudí, lebo celkovo bol problém, moslimov tu nechceli, že príliš iba kultúra), neskutočné boje proti tomu niektorí viedli - že oni tu žiadnych Arabov nechcú v susedstve. Hádam sa nechceš pridať na stranu takýchto primitívnych názorov??? Ak s nimi bude reálny, opakujem REÁLNY problém, nie fiktívny v hlavách susedov ("znižuje nám kvalitu bývania, že tu bývajú aj iní ľudia"), budeš riešiť problém, nie predsudok. A susedom odkáž, že ak chceli mať právo rozhodovať o takých veciach, s kým budú mať spoločný dvor, mali si kúpiť dom, kde by mali samostatný dvor ohradeny múrom, ideálne vysokým, a nie dom v komunitnej zástavbe.
Ešte ohľadne dieťaťa. Často čítam, že nájomcovia s dieťaťom, ak prestanú platiť, je problém ich dostať preč. Pozor aj na to.
nebude problém (myslim zo zákona) ich časom vysťahovať ak majú malé dieťa?
My sme raz prenajali mladému páru Rómom. Vyzerali veľmi slušní, milí. Dokonca rodičia ich prišli, veľmi priateľský. Chvíľu bolo všetko v poriadku a potom prišlo peklo. Vysvitlo, že on bol pasak toho mladého dievčaťa. No peklo.
Ale kamarátka zažila niečo podobné s milým párom, ktorí veru Rómsky nebol. Po pár rokoch sa zistilo, že drogoví díleri. To bolo ešte len veselo aj s políciou.
Pri prenajímaní je to vždycky trochu risk. Držím päste.
Uvidíš, akí budú. Ak budú slušní, nebudú nijako rušiť nočný kľud, vystrájat tam a podobne,tak nemáš dôvod im vypovedať zmluvu.
Nie sú všetci rovnaký, aj my máme vedľa v byte rómov a sú úplne v pohode a čistotný. Raz som zo zvedavosti kukol dnu keď som išiel po chodbe keď mali otvorené dvere a tak čisto nemáme teda ani my🙂
mozes sa dohodnut s ravnikom ci by sa nedal spravit dodatok k zmluve ak budu problemy ze sa skrati vypovedna zmluva etc... ale ak je tam dieta tak sa ich tak lahko nezbavis.. kazdopadne by som im sancu dala - zluva je podpisana na vyber nemas..
Tak ono sa dalo vopred zistiť niečo o tých ľuďoch, ktorí ich poznajú akí sú, kde predtým bývali či to bolo ok.z dostupných verejných zdrojov či nemajú nedoplatky napríklad sociálnej a pod. Či vôbec muž má prácu. Hneď na začiatku mali byť obaja, urobil to zámerne takto. Ak ich okolie pozná a sú naozaj problemovi, budeš mať starosť s nimi aj Ty, nielen susedia. Neprenajala by som byt rómom s dieťaťom byť bez toho, aby som si o nich niečo predtým nezistila
Aj my sme mali susedov Romov. Ten parik nad nami sa rozisiel, rozviedli sa, byt si nechali. Dlho bol prazdny a potom ho zacali prenajimat. Raz tam mali Romku a jej partnera, ten nebol Rom, poznal ich jeden nas znamy, ze to je taka socialne slabsia rodina, odtial a odtial. Mali syna a dceru. Oni boli celkom v pohode, len rana boli divoke, kym sa vychystali z bytu. A poobede vykrikovala na dceru, navigovala ju, ze ci moze prejst cez cestu, ked ju poslala do obchodu 😅. Vtedy mi to vadilo, no ked som uz ja mala 2 deti, prislo mi to v pohode, boli sme castokrat horsi a susedia si urcite vydychli, ked sme odisli 😆🤣. Tiez som hukala na deti z balkona, lebo nesli rovno domov zo skoly, ale taki pekne obleceni s batohom na chrbte, sa macali v tej najvacsej hnusnej mlake oproti panelaku alebo blbiny robili pri smetnych kosoch, ked som ich papier poslala vyniest...🤭😅. Este sme tam mali neromov, ta pani tahala vsetko sama, ich syn chodil do skolky s nasou dcerou. A tam boli hadky na dennom poriadku, chlapik robil na stavbach, a coraz castejsie som ho stretavala, ze bol uplne mimo, naliaty, ani trafit do dveri a ledva stal vo vytahu. Strasny alkac. Ani nas na ulici nespoznaval. Nakoniec sa odstahovali, lebo sa tiez rozvadzali. Potom bol zase byt prazdny a majitelia sa dali znova dokopy a prisli naspat do bytu po xy rokoch 😅. Takze neviem, mne Romka fakt nevadila, no boli hlucni, ale ked si to porovnam s nami, co nie sme Romovia, tak sme mozno niekedy fakt horsi so 4 detmi a ja niekedy viac kricim, ako som ju kedysi pocula 🤪.
Ešte ohľadne dieťaťa. Často čítam, že nájomcovia s dieťaťom, ak prestanú platiť, je problém ich dostať preč. Pozor aj na to.
Vyprávaš tu ako keby to bola akási háveď.To niesú ľudia?Ak budú s nimi problémy raz dva ich môžeš vyraziť,budeš mať na to plné právo.Tu bude problém už len v tom že susedia sa nechcú ani pozrieť na cigánov,bývať vedľa nich, a je úplne jedno aký sú:olašáci,lekári,právnici,smetiari.Budú platiť tebe.Také peniaze už sú dobré od cigáňov?Tak keď ste xenofobisti tak sa vyskladajte tebe na nájom.Slovač slovač.To sa nezaprie.
@kimberley123 cigana sa ozvala?
No ja ti poviem tak.. moja mama predavala dlho dom, stary po mame, vedla bol tazky rasista, konecne ho predala, milej romskej rodine, do tyzdna po nastahovani ho ten sused podpalil, nanovo si ho postavili vlastnymi rukami.
Tiez by ma nepotesilo mat susedov romov, su ako potkany, ti ktorych tam nastahujes mozu byt fajn, ake aj oni maju rodiny a tie isto budu chodit na navstevy…
U nas su jedny susedia tiez romovia, ta krv sa nezaprie, este ze su x poschodi nad nami, tak ich tak nevnimame.
Daj im sancu, mozno aj ti susedia zmenia nazor.
Ak ti záleží na ľuďoch, tak nerozdeľuje podľa farby pokožky. To je to najviac, čo môžeš pre ľudí urobiť. To že sú susedia rasisti neznamená, že sa musíš nechať nimi stiahnuť. Mám pár známych rómov. Sú to skvelí, čistotní a láskaví ľudia, takže nesúdi knihu podľa obalu 🙂
@denkabemommy ale prosím ťa, čo do toho zas zaťahuješ rasizmus 🙄🙄 ved tí susedia jasne napísali, že ich poznajú!
A navyše aj najslušnejší Rómovia majú väčšinou radi hlasnú hudbu, plus malé dieťa..to bude radosť na záhrade celé leto minimálne. Navyše ako ich vyhodí keďže nájomníkov s malých dieťaťom nemôžeš ani vyhodiť hoci neplatia. Ja susedov chápem.
Moji rodičia majú romov susedov, žena, muž, 9r dievča. Byvaju tam už asi 4 roky, nasťahovali sa keď som ešte bývala u rodičov. Nikdy s nimi nebol problém, sú to veľmi slušní ľudia, dievčatko chodí so synovcom do triedy, že je jednotkarka, dobre dievča... Absolútne nič nenarusili, sú to najlepší podnajomnici co tam za posledných 15 rokov boli. A to su prvi Rómovia, ostatní boli bieli.. Čiže ja by som sa dopredu nebála, riešila by som až keď budu problémy.. Aj keď, ešte tam ani nebývajú a už problemy su. A to ani nie ich vinou.. Chudáci
Nič by som si z toho nerobila.Ty nevieš rozoznať olasskych cigánov od ostatných ľudí?
Vyprávaš tu ako keby to bola akási háveď.To niesú ľudia?Ak budú s nimi problémy raz dva ich môžeš vyraziť,budeš mať na to plné právo.Tu bude problém už len v tom že susedia sa nechcú ani pozrieť na cigánov,bývať vedľa nich, a je úplne jedno aký sú:olašáci,lekári,právnici,smetiari.Budú platiť tebe.Také peniaze už sú dobré od cigáňov?Tak keď ste xenofobisti tak sa vyskladajte tebe na nájom.Slovač slovač.To sa nezaprie.
@kimberley123 no bohužiaľ to meno si v prvom rade spravili oni samy, ale najlepšie je ostatnych obvinovať z rasizmu, to už sme si zvykli
@denkabemommy ale prosím ťa, čo do toho zas zaťahuješ rasizmus 🙄🙄 ved tí susedia jasne napísali, že ich poznajú!
A navyše aj najslušnejší Rómovia majú väčšinou radi hlasnú hudbu, plus malé dieťa..to bude radosť na záhrade celé leto minimálne. Navyše ako ich vyhodí keďže nájomníkov s malých dieťaťom nemôžeš ani vyhodiť hoci neplatia. Ja susedov chápem.
@petracandle o tom, že ich vyhodiť môžu som pisala nižšie -záleží od typu zmluvy 🙂. Mimo to, sú naozaj Rómovia, ktorým nehučí hudba, nechodí dieťa spať neskoro a správajú sa ďaleko normálnejšie než majorita -netrvdim že všetci, ale to zistí autorka celkom rýchlo, ak tam bude porušenie zmluvy, tak môže ich poslať preč
No pozri sa, uvidiš... u nas na valale mame ciganov, ktorým by som bez problémov prenajal. A máme tu aj bielych, ktorým by som neprenajal.
Každopádne želám, aby toto nebol ďalší smiešny pokus dokázať, že "nie sú všetci rovnakí" :D
@kimberley123
nemáš pravdu. Rodinu s deťmi nevyrazis zial raz dva, a je uplne jedno ci su ružový modry ci cigáni.
Ja by som bola schopná im dom predať v minulosti, a nielen im ake takmer každému. Jeden tam chcel mať "specialny" masážny salón. Susedia sa mi na hypo neskladali, financo ala som sa sama a mesacne mi ostávalo 50e po v platení nutných poloziek.
Myslíš, ze by ma trápilo keby tam ma eroticke madaze?? Nie a zrovna na keby ich aj ti cigáni robili!
Povedala som, keby teraz prídu s plným kufrom danej sumy, suo do banky, k notárov a dom predám bez váhania!
A susedia ked chcú luxus výberu susedov, nech bývajú v lukratívnej oblasti.
Susedia opravnene namietaju(!), cigan je cigan, budu im tam v lete vyhravat, zidu sa tam dieslove tatose od sirokej rodiny, bude neporiadok, bordel a hurhaj, neviem naco to bolo dobre postvat si proti sebe susedov, ja by som tiez opravnene namietala, nevazis si ani susedov, ani seba a ani svoj majetok, k tomu este dieta, ked ti prestanu platit urobis ako co? Dieta totiz chrani osobitny zakon. Kde mas istotu ze ich tam nebude byvat viacej a ze ti to neznicia? Ja by som oznamila ze sa zmenili rodinne okolnosti, ak su normalny, pochopia, ked nie aspon uvidis co za svoloc by tam byvala...
Nie, bohužiaľ je to mentalita aká je, hoci nemám proti ním nič, ale šanca že budú neplatiť alebo zničia byt je veľmi vysoká. Jedine ak by to boli moji priatelia čo ich poznám dlhé roky.
Odstupit od zmluvy kvoli debilom susedom?? Prepac ale prenajala si byt podla vsetkeho bezproblemovej mladej rodine s dietatom, kde muz pracuje, mozno jediny byt, ktori kde dostali, a teraz im to chces vziat len preto, lebo susedia sa idu s prepacenim posrat miesto toho, aby ich spoznali? No a co ze su cigani. Slusny clovek je pre mna slusny clovek, ci je beloch, cernoch, cigan alebo moslim. Toto slovenske malomestiactvo ma fakt dokaze aj po rokoch zaskocit. Odporucam vykaslat sa na susedov.
A teda chcela by som vidieť aj mužovu pracovnú zmluvu, či naozaj robí alebo išiel na nejakú fušku na čierno na ktorú chodí raz za 6 mesiacov alebo či nie je v práci tretí deň. Lebo toto patrí tiež k vlastnostiam tohto etnika, že síce pracovať chcú, lebo chcú mať peniaze, ale zase málokto z nich si prácu udrží, proste ak sa im niečo nepáči nevedia zatnúť zuby a odídu alebo vynadajú šéfovi a ten ich prepustí,
Ahoj, ja som kedysi poznala opacne garde aj ked v inom dome, dokonca panelaku, kde je naozaj vela ludi-zena echt ciganka, on biely...narodilo sa im krasne biele dievcatko...urcity cas (asi rok) si zili spokojne. Ona bola pracovita pred narodenim dietata, tahala 12tky ako casnicka a on kuchar mal 8micky...ostala na materskej, stale vsetko ok az kym sa na ich chodbe na druhu stranu nenastahovala rodina, ktora proste bola zaujata voci ciganom, uplne bolo nepodstatne pre nich to,ze mala bieleho partnera, biele dieta a ze teda predtym vela pracovala, co im susedia povedali. zacali im robit naprieky kadejake, napr hadat sa s nou, len tak bez dovodu, vzdy si nasli nejaku somarinu ako dovod. volali na nu aj policiu atd. Normalne sa obratila na majitela bytu, v ktorom zili (oni, nie tí noví) a to statny cca 1.90 vysoky chlap..Dosiel za tymi co im robili zle, alebo ako to nazvat, tam im dal total kapky, tento majitel vedel od inych susedov,ze s nimi vobec problem nie je, platia pravidelne. Henta nova biela rodina co sa tam nastahovala sa mu este vyhrazali a ze bude to este horsie...lenze to este nevedeli,ze tento majitel sa pozna s tym, ktory im prenajal byt a kedysi boli nieco ako kamosi-susedia. Asi o tyzden dosiel po dovci ten majitel a doslova ich vyhodil bez ohladu na zmluvu, povedal,ze ked nepojdu sam zavola policiu.. zrazu sa hrdinovia zlakli o 3dni mu odovzdali kluce a opät tam zavladol klud. odvtedy si velmi vybera koho tam dat. No a chcem tym povedat to, ze rodinka, ktorej si prenajala moze byt kludne slusna, bezproblemova...len ci im to okolie nebude robit napriek uz len z principu lebo zrejme maju problem prijat ciganov aj keby boli slusní😐 Sama uvidis ako sa to vyvinie, snad dobre, taktiez ti prajem, aby to boli ozaj slusna rodinka a ze budu aj platit ako maju. Cas vsetko prezradi. Len sa mi nepaci,ze ludia kolkokrat sudia na zaklade nicoho. podla mna mali drzat hubu a krok, nech sa najprv presvedcia akí su.. Aby to este nedopadlo tak,ze samí raz budu od nich pytat susedsku pomoc. Rozhodne daj tomu nejaky ten cas🍀
no počkaj, susedia ich poznaju a su s nimi problemy - to znamena čo? odkial ich poznaju? ake maju spravanie? ked su problemovi, odstupila by som od zmluvy, len sused musi konkretne menovat, že aky problem a odkial ich pozná, čo majú za správanie
Ahoj, ja som kedysi poznala opacne garde aj ked v inom dome, dokonca panelaku, kde je naozaj vela ludi-zena echt ciganka, on biely...narodilo sa im krasne biele dievcatko...urcity cas (asi rok) si zili spokojne. Ona bola pracovita pred narodenim dietata, tahala 12tky ako casnicka a on kuchar mal 8micky...ostala na materskej, stale vsetko ok az kym sa na ich chodbe na druhu stranu nenastahovala rodina, ktora proste bola zaujata voci ciganom, uplne bolo nepodstatne pre nich to,ze mala bieleho partnera, biele dieta a ze teda predtym vela pracovala, co im susedia povedali. zacali im robit naprieky kadejake, napr hadat sa s nou, len tak bez dovodu, vzdy si nasli nejaku somarinu ako dovod. volali na nu aj policiu atd. Normalne sa obratila na majitela bytu, v ktorom zili (oni, nie tí noví) a to statny cca 1.90 vysoky chlap..Dosiel za tymi co im robili zle, alebo ako to nazvat, tam im dal total kapky, tento majitel vedel od inych susedov,ze s nimi vobec problem nie je, platia pravidelne. Henta nova biela rodina co sa tam nastahovala sa mu este vyhrazali a ze bude to este horsie...lenze to este nevedeli,ze tento majitel sa pozna s tym, ktory im prenajal byt a kedysi boli nieco ako kamosi-susedia. Asi o tyzden dosiel po dovci ten majitel a doslova ich vyhodil bez ohladu na zmluvu, povedal,ze ked nepojdu sam zavola policiu.. zrazu sa hrdinovia zlakli o 3dni mu odovzdali kluce a opät tam zavladol klud. odvtedy si velmi vybera koho tam dat. No a chcem tym povedat to, ze rodinka, ktorej si prenajala moze byt kludne slusna, bezproblemova...len ci im to okolie nebude robit napriek uz len z principu lebo zrejme maju problem prijat ciganov aj keby boli slusní😐 Sama uvidis ako sa to vyvinie, snad dobre, taktiez ti prajem, aby to boli ozaj slusna rodinka a ze budu aj platit ako maju. Cas vsetko prezradi. Len sa mi nepaci,ze ludia kolkokrat sudia na zaklade nicoho. podla mna mali drzat hubu a krok, nech sa najprv presvedcia akí su.. Aby to este nedopadlo tak,ze samí raz budu od nich pytat susedsku pomoc. Rozhodne daj tomu nejaky ten cas🍀
@motylik2559 Tak bohužiaľ väčšina je aká je a ľudia majú s nimi zlé skúsenosti a dopláca na to tá menšia čo je slušná, lebo aj takí sú. Ale proste je to risk. A ak budú problémy taká malá komunita sa obráti aj proti autorke, že to prenajala niekomu u koho sa dalo čakať, že budú problémoví. A potom môže mať aj autorka problém, že ak raz tam bude chcieť bývať ona alebo jej deti, tak ostatní susedia ich budú mať automaticky za nepriateľov, lebo vtedy proste nehľadeli vôbec na nich a prenajali to problémovým rómom... A aj presne ako píšeš, obávam sa že keby sú aj slušní, tak tá malá komunita ich nepríjme, pre nich by bolo lepšie prenajať si byť niekde kde je vo vchode 100vka bytov a je tam anonymita a nik by ani nevedel že koho má susedov.
Možno ťa naozaj prekvapia a bude to ozaj slušná rodina prosím ta daj im šancu🙂 tiež tu v meste mame slušnú rodinu a zakopavajh keď hľadajú radu keď hľadali bývanie len preto,lebo sú Rómovia.

no veď uvidíš čo budú zač.Vyhadzovať môžeš potom😃 My sme mali dve cigánske rodiny u nás v bytovke kde som bývala volakedy .Jedny slušáci normálne chovanie ako biely pani rozprávala tak potichu že ju ani počuť nebolo..a druhá rodina tiež cigánska zhodou okolností byvali na rovnakom poschodí vedla seba tak to horor.Do noci buchot,neustále hlučné návštevy plné alkoholu,ona chodila stále ožratá,grcala do trávy pri baráku.No hnus.Uvidíš časom a potom sa zariadiš