icon

Odkiaľ pochádza bohatstvo Rómov na Slovensku?

Včera o 20:10

Sem-tam mi na Facebooku vyskočí plný album fotografií z nejakej rómskej svadby, oslavy, krstu alebo svätého prijímania. Som zvedavá, tak si tie fotografie prezerám. 😅

Nedá mi nevšimnúť si ten obrovský prepych, obrovské stoly plné luxusného jedla, honosne vyzdobené domy, autá a honosné šaty.

Čím sa títo Rómovia živia, že si toto všetko môžu dovoliť? Nie je to žiadny útok, len naozaj čistá zvedavosť. Ide o nejaké generačné bohatstvo?

Ja som zo západu Slovenska a takýto typ Rómov tu veľmi nežije.

anonym_3a4096
Včera o 20:15

su romovia ktory maju celkom dobre zaklady financnej gramotnosti a dokazu setrit keď na niečo chcu napr. na svadbu... taketo oslavy su pre nich tradiciou ale casto to nie su osadovi bez prace ale ti co makaju

anonym_37b81d
Včera o 20:16

@anonym_autor romovia sa medzi sebou kastuju. Koniec koncov prišli z Indie
Aj na Slovensku sú bohatí romovia, by si videla tie svadby, krsty či sv. prijímania

anonym_8efbfb
Včera o 20:16

to sú nie obyčajní cigáni. To sú väčšinou Olašáci. Bohatí. K tým v osadách sa ani nepriznávajú. Áno , jedná sa o dedičné bohatstvo. Alebo sú to aj bývalí úžerníci. Títo bohatí sú kasta.

anonym_f56c9e
Včera o 20:18

@anonym_autor zivia sa tym cim sa zivia aj majetnejsi neromovia po celom svete 🤣

d_ivana
Včera o 20:19

@anonym_autor Obávam sa, že niektorí z nich prišli k peniazom aj na úkor ostatných Rómov. Že im požičali za úžeru.

autor
Včera o 20:20
@anonym_37b81d

@anonym_autor romovia sa medzi sebou kastuju. Koniec koncov prišli z Indie
Aj na Slovensku sú bohatí romovia, by si videla tie svadby, krsty či sv. prijímania

@anonym_37b81d Veď áno, v príspevku to spomínam.

anonym_8d4370
Včera o 20:30

Su to uzernici, dobre zarabajuci samozrejme nacierno a anglicania. A oslavy robia taketo len preto, aby vyzbierali peniaze. Popozyvaju kadekoho na oslavy, svadby a stanovia minimalnu taxu, hodnotu daru. Z vyzbieranych penazi potom zaplatia. Nie su to len olasski, poznam takych, ktori poberaju davku v hmotnej nudzi, ale popri tom maju uzeru ako vedlajsi prijem. Je to hnus, ale takto sa to robi.

beata_k
Včera o 20:33

@anonym_autor Pracuju v zahranici. Zacne jeden a stiahne celu rodinu. Pred par rokmi mi jeden povedal, ze v Anglicku pracuje ako smetiar. Pre miestnych podradna robota, ale dobre platena.

anonym_8bf0b7
Včera o 20:37

Tak ako napr. v Dubaji ziju bohati ludia, ziju aj chudobni. Aj na Slovensku ziju bohati a chudobni a maju to tak aj Romovia 😉

anonym_5a9bb7
Včera o 20:42

@anonym_autor niektori zarobia tak, ze vybavuju pracu hlavne v anglicku a potom beru percenta zo zarobkov

anonym_a72f9a
Včera o 20:44

@anonym_autor

-z uzery v osadach na vlastnom etniku
-z nutenej prostitucie doma aj v zahranici
-z podielu prace otrokov t.j. vykoristovania v Anglicku a pod.
-z predaja drog ako toluen a pod.
-z predaja zbrani
-zo šmeliny cez hranice
-zo zdrojov EU urcenych pre romov, delia sa s politikmi...

anonym_a72f9a
Včera o 20:47
@anonym_3a4096

su romovia ktory maju celkom dobre zaklady financnej gramotnosti a dokazu setrit keď na niečo chcu napr. na svadbu... taketo oslavy su pre nich tradiciou ale casto to nie su osadovi bez prace ale ti co makaju

@anonym_3a4096 aj keby makali za 10 zivotov neexistuje aby dali vo svojej mnohopocetnej rodine za kazdy pohreb vyse 100 000€, na svadbe hadzali 500€ do klobúčka, nosili zlato na krku v cene desattisicov €, kupovali si milionove ferrari, dali si na zakazku urobit korunu zo zlata, drahokamov a platiny vraj romskemu kralovi ktory sa v mladom veku prezral do truhly.

anonym_e72eac
Včera o 21:04

@anonym_autor pamätám si, že veľa Olašákov hlavne žien (som z Trnavy) sa vždy po výplatách obšmietalo v obchodoch a mali dlhé prsty, dokonca často predávali kradnuté parfémy, veci... za polovičné ceny pri obchodnom dome.

anonym_710bcf
Včera o 21:14

Pomáhajú si, učiť sa treba od nich!

evkatk
Včera o 22:51

Takých je veľmi málo. Sú to úžerníci. Za každú požičanú sumu požadujú 100 - 200 % . ný úrok. A chudobní Rómovia im dajú aj posledné, lebo až im dôjde všetko, musia si znova požičať, aby nepomreli hladom. Tých, čo sú úžerníci je veľmi málo, preto si ich tí chudobní nechcú pohnevať. A požičiavanie je nekonečný kolobeh. Oni si vôbec nepomáhajú.. Sú ale vychytralí a neštítia sa zdierať ani najbližších. Väčšinou je v osade jeden, maximálne dvaja úžerníci a všetci si od nich požičiavajú. Ak nevrátia, je z toho ťažké ublíženie dospelých alebo ich detí. Tak ak dostanú dávky, tak vracajú úžerníkom takmer všetko s tými vysokými úrokmi a následne si od nich znova požičajú. Pri každom vrátení úžerníci získavajú vysokú sumu na úrokoch. Bitky v osadách s ohrozením života sú väčšinou pre nesplatené dlžoby, ale nikto z nich to neprizná. Úžerníkov nikto neudá. Bitky potom vyzerajú ako nepochopiteľné, akoby Rómovia nevedeli, prečo sa bijú. Oni vedia, ale nesmie to polícia vedieť, aby nevyšetrovala úžerníkov. Nemal by im potom kto požičiavať.

evkatk
Včera o 23:04

V zahraničí ich zdiera ešte tvrdšia kasta úžerníkov. Naverbuje tu, nájde im tam prácu a otrasné ubytovanie v jednej miestnosti, zaplatí cestu a za tieto služby úžerník poberá ich mzdu, z ktorej strhne asi 3/4, teda 75 % platu. Mnohí potom nemajú ani na cestu domov. Tí, ktorí sa vrátia, veľa neprinesú, dokonca mnohí prichádzajú s dlžobami ak tam minuli to málo, čo dostali od úžerníkov na jedlo a cigarety. Je to novodobé otroctvo, no Rómovia mlčia, aby nepoštvali proti sebe úžerníkov, ktorých vidia ako svoju spásu a neuvedomujú si, že ich iba zotročujú. Zažila som v jednej obci na východe na návšteve starostu, že úžerníci v deň dávok okupovali okolie pošty a hneď pred poštou inkasovali svoje pohľadávky od chudobných. Naproti pošty bola dosť veľká policajná stanica. V deň dávok mali policajti stiahnuté aj žalúzie, aby náhodou nevideli, čo sa pred poštou robí.