Prenajala som byt Rómom
Baby, píšem anonymne, prepáčte. Potrebujem poradiť 🙈 Dlho som hľadala nájomníka do bytu, vždy bolo niečo, že buď ja som ich nechcela, alebo oni cúvli.
Dnes prišla sympatická mladá baba s dieťaťom (dieťa som nechcela, to bola podmienka) ale bola pekná, slušná milá naozaj mne sa páčila, doslova zlatá. Jej muž bol v robote. Tak nejak ma ukecala, tak som jej byt sľúbila. Keď realiťakovi prišla foto občianskeho muža, podľa priezviska nám bolo jasné, že su rómovia. Ona tak nepôsobila, ja ale nemam s ciganmi skúsenosti, že vraj vyrastala na dolniakoch,.mala maďarský prízvuk (skôr cigánsky, už viem)...
Nechceli sme byť rasisti, keď som jej to sľúbila, realitak urobil zmluvu, šli sme k notárovi, dali peniaze, ja im kľúče.
A potom mi prišli dlhé správy od susedov, ako som im to mohla urobiť, že som sľúbila, že cigánov nie (sú olašski), že sú zúfalí a na dne, nechcú ich mať za susedov. Že ich poznajú (ja nie som z toho mesta), že sú s nimi problémy. Jedná sa o radovú zastavbu 6 domo-bytov, čo bývajú okolo námestia a zo zadu majú tito šiesti majitelia uzavretu záhradku, terasy a taký kľud..ja som im tam doniesla ciganov....
Mám nejakú možnosť odstúpiť od zmluvy? Ešte pred tým, ako sa nasťahujú? Či mám čakať, kým budú problémy hlásené od susedov a potom na základe zmluvy ukončiť nájom?
Strašne ma mrzí, že som narušila pokojný život piatim rodinám (prevažne už s dospelými deťmi). Na druhej strane byt bol od začiatku investičný, už nemôže byť dlhšie prázdny.
Ide len o to, že ma mrzí, že znížime kvalitu bývania piatim fajn rodinám, s ktorymi máme dom....
@motylik2559 Tak bohužiaľ väčšina je aká je a ľudia majú s nimi zlé skúsenosti a dopláca na to tá menšia čo je slušná, lebo aj takí sú. Ale proste je to risk. A ak budú problémy taká malá komunita sa obráti aj proti autorke, že to prenajala niekomu u koho sa dalo čakať, že budú problémoví. A potom môže mať aj autorka problém, že ak raz tam bude chcieť bývať ona alebo jej deti, tak ostatní susedia ich budú mať automaticky za nepriateľov, lebo vtedy proste nehľadeli vôbec na nich a prenajali to problémovým rómom... A aj presne ako píšeš, obávam sa že keby sú aj slušní, tak tá malá komunita ich nepríjme, pre nich by bolo lepšie prenajať si byť niekde kde je vo vchode 100vka bytov a je tam anonymita a nik by ani nevedel že koho má susedov.
@marsmykkok ten pripad, o ktorom som pisala bolo v panelaku, kde ta 100vka bytov byt aj moze, pretoze je to 12posch a na kazdom poschodi tam je 6 bytov...a nestratilo sa zial. Aj ked tam to dopadlo dobre, nesudili tam od zaciatku, ze je ona romka.Bola slusna aj pracovita, mala bieleho partnera. No snad autorka nebude mat ziadne problemy🙏 Je to taka vselijaka situacia😐
Vy najspravodlivejsie, čo sa tu ohanate rasizmom, kľudne si do svojho bytu nastahujte celú osadu a smoklite od dojatia, akí sú to úžasní ľudia. A nechajte nás ostatných ubytovať si vo svojom byte, koho sami uznáme za vhodných.
Tak autorka, podľa mňa si urobila dve chyby. Nezistila si si o nich nič bližšie a ubytovala si rodinu s dieťaťom. V prípade problémov sa ich nebudeš vedieť zbaviť.
A nesedí mi ešte jedna vec. Ako si spomínala, sú to olasski... Naozaj otec rodiny pracuje? Prosím ťa, pozistuj si o nich, čo sa dá, kým sa nadobro nasťahujú.
My sme mali v cinziaku rodinu romov s 2detmi a velmi slusni ludia to boli. Dcerky vyrastli, vystudovali a s rodicmi som vzdy prehodila par slov vo vytahu. Tak isto moja babka zila vedla romov so 4detmi a nebol problem. Clovek by ani nevedel, ze tam ziju romovia keby isiel okolo ich domu. Netreba sa bat dopredu. My sme mali dom v podnajme, biela rodina, on policajt. Ked sa odstahovali, tak polovicu nasich veci so sebou zobrali. Nechali sme to tak, hlavne, ze odisli. Este nas poohovarali ako sme ich vyhodili. Pritom sme ich oboznamili podla zmluvy 6mes dopredu a este nechali po dohode o mesiac dlhsie kvoli ich biznisu so psami. Zalezi na cloveku a nie na farbe.
mna by zaujimalo ze ake problemy s nimi su se co susedia povedali
Na susedov môžeš kaslat oni neplatia účty za teba ..daj im šancu ...sú cigáni slusni ba dokážem tvrdiť že niektorí slušnejší ako my....a sú aj neprispôsobiví...ale hádzať všetkých do jedného vreca....nezávidím tým slušným...majú to fakt tazke
@kimberley123 cigana sa ozvala?
No ja ti poviem tak.. moja mama predavala dlho dom, stary po mame, vedla bol tazky rasista, konecne ho predala, milej romskej rodine, do tyzdna po nastahovani ho ten sused podpalil, nanovo si ho postavili vlastnymi rukami.
Tiez by ma nepotesilo mat susedov romov, su ako potkany, ti ktorych tam nastahujes mozu byt fajn, ake aj oni maju rodiny a tie isto budu chodit na navstevy…
U nas su jedny susedia tiez romovia, ta krv sa nezaprie, este ze su x poschodi nad nami, tak ich tak nevnimame.
Daj im sancu, mozno aj ti susedia zmenia nazor.
@cyberk si davaj bacha ako píšeš!!!Lebo môžem použiť aj ja rôzne stupidné nadávky a pomenovania na tvoje etnikum!!Hádať som sa sem neprišla s nikým!!Majteľka píše že vyzerajú to byť slušný Rómovia.Keď máš ty problém to je tvoja vec.Koho to zaujíma.
K rómom sa vyjadrovať nebudem. Ale odporúčam ti do budúcna - ak prenajímaš byť viac ako 1 osobe, vždy chci vidieť všetkých. Nie kvôli tomu, akej je kto národnosti, farby pleti, vierovyznania. Ale ako pôsobí ako človek. Rozprávaj sa s tými ľuďmi. A ak budú na teba pôsobiť dobre, skôr, než im dáš stanovisko, prelúskaj ich kade tade - sociálne siete, registre (na FB majú niektoré mestá aj stránky, kde nájdeš tzv. black list ľudí, ktorí v nájmoch spôsobili dlhy či škody). A teda počítam, že máš dobrú zmluvu od právnika a podľa zákona o krátkodobom prenájme, nie podľa občianskeho zákonníka.
Mňa by veľmi odrádzalo to, že sú to olašskí Rómovia, od takých radšej ruky preč.
Mňa by veľmi odrádzalo to, že sú to olašskí Rómovia, od takých radšej ruky preč.
@elenka74 tam ne aky rozdiel ako medzi inými?
Presne ako bolo spomenute, najlepsie by bolo keby byt ostal prazdny aby mali oni klud, ale platit ho to uz nie. Verim, ze si natrafila na slusnych romov s ktorymi nebudu problemy, lebo su aj slusni.
Nemusi byt s nimi problem, co teba ma zaujimat co si myslia susedia, byvas tam? Nie..
tak nech sa ti poskladanu na najom , kks ako keby s nimi v posteli spali, predsa ma kazdy svoj dom nie?_
Svoj byt môžeš prenajať komu chceš.
Kým nemajú kľúče a nebývajú tam kľudne im môžeš povedať ze si si to rozmyslela.
Otázka je co ti viac prekáža tlak susedov alebo fakt ze sú Rómovia.
Predsudky sú silná vec a povedzme si pravdu prečo ich voči nim mame. Na tvojom mieste ak máš pochybnosti vyžiadal by som si pracovné zmluvy a výplatné pásky za posledné mesiace. Oni mozu odmietnuť ti ich dat a ty im môžeš odmietnuť prenajať byt.
Nehrajme sa na samaritanov, je to tvoje podnikanie a tvoj majetok tak chráň si ho. Over si ci majú exekúcie, kľudne si vyziadaj kontakt na nájomcu čo ich ubytoval predtým nech si ich overis aký boli.
Mysli na to, že ak bude s nimi problém a oni odmietnu sa vysťahovať budeš to mat ťažké ich odtiaľ dostať aj s dieťaťom. Môžeš skončiť s obsadeným bytom za ktorý ti nebudú platiť dlhé mesiace, môžeš sa ťahať po súdoch ktorý síce skončí v tvoj prospech ale to neznamená ze z bytu odídu.
Takze ak máš pochybnosti bud si ich riadne všade prever alebo do toho nechoď.
A určite nech je nájomná zmluva písaná na všetky dospelé osoby ktoré budú byt obývať
Takze rodina tam este ani nebyva a teba uz atakuju susedia? No zbohim rodina.
tak sa iba modli,aby platili a nerobili bordel,lebo v prípade problémov ich odtiaľ už nijako nedostaneš a ešte nie že budeš strácať na nájomnom,ale budeš musieť za nich platiť aj energie
Môžete si o mne myslieť čo chcete,ale v živote by som neprenajala byt cigánom

Toto je to čo sa na SVK NIKDY nezmení.
Nedajú možnosť sa rómom vôbec zmeniť. Tých starých už nikdy nikto nezmení,ale mladí čo by aj niečo chceli už v škole zažijú šikanu len preto že nie sú biely .
Možno by bolo všetko inak keby stará generácia zomrela a zostali by len deti vychované bez rasizmu. Možno by to trvalo xxx rokov.
My sme si užili bielu susedu. A to roky rokúce nás obťažovala 😏