icon

Prenájom ako alternatíva k vlastnému bývaniu?

19. dec 2024

Ahojte. Viac menej sa potrebujem len vyrozprávať. Dlhšiu dobu riešim vlastné bývanie ( po tom čo som odišla od partnera). Mám 32, deti nemám ani neplánujem. Pôvodne som premýšľala vziať hypo,aj keď predstava takej kotvy na krku má vždy desila.ceny bytov sú cca 110 tisíc. Zarábam 1500€. Poslednú dobu viac vnímam svoje okolie, ako sa kamarátky sťažujú že horko ťažko vyžijú , nemôžu si dovoliť dovolenky, brat postavil dom - prišli rodinné problémy atď atď. V našom meste sa vystavala nová lukratívnejšia bytovka, krásne moderné byty, wellness,fitko, všetko pod jednou strechou, nájom 530€. Bola som si to dnes pozrieť, fakt sa mi to páčilo, ale predsa ma mátajú tie štandardné stereotypy o vlastnom bývaní a hypotéke. Celý deň mi nad tým pochoduje hlava. Často cestujem, mám v určitom zmysle rada svoju slobodu možno aj preto ma viac láka prenájom. Išli by ste do toho?

autor
19. dec 2024

@sisska96 toto je tak komentár od veci, že amen 🤦

beata_k
19. dec 2024

Nie je nic horsie ako dochodca v 4-izbaku, ktory nekuri, ale radsej sa naoblieka. Asi tolko k tomu, co budes robit na starobu. Vzdy mozes ist do pekneho domova dochodcov. Vcas sa pripravit v otazke byvania. Ak sa ti najom pozdava viac, tak chod do toho. Na Slovensku stale prevlada nazor, ze ma musia vyniest z vlastneho nohami napred. Ludia sa zubami, nechtami drzia "svojho" byvania a ani ich nenapadne sa prestahovat. Poznam niekolko susedov v 4-izbaku. No na co im to je? Vnucata na prespavacku nechodia. Platia a platia, ale do mensieho nepojdu lebo to je ich byt.

sissy27
19. dec 2024

@sisska96
@beata_k do dss su take poradovniky, ze sa toho ani nemusi dozit, plus musi byt na to odkazana po zdravotnej stranke. A sukromne, pekne domovy dochodcov, do ktorych mozes ist hocikedy na vlastnu ziadost - tak to aby si zacala uz teraz odkladat to, co by dala na hypo a mozno si to bude moct dovolit.

beata_k
19. dec 2024

@sissy27 Nevidim preco by si na to nemohla odkladat. Deti neplanuje, v domove jej bude dobre. Vzdy lepsie jak sama vo velkom byte, ale vlastnom.☝️ Ale, mne jedno. Ja len, ze existuju aj ine moznosti.

monika4487
19. dec 2024

ved si kup byt a ho prenajmi a ty chod do.prenajmu, taky aki sa ti momentalne hodi. Bude to win win 🙂.

autor
19. dec 2024

Ďakujem za názory, nie, nepotrebujem sa zaoberať až tak dôchodkom, keďže mám dom, ktorý už síce je prepísaný na mňa, ale rodičia tam majú právo dožitia. Vidím, že niektoré sa tu chytili témy, že nemám deti a neplánujem a ostanem ma starobu sama. Ďakujem za tvoj názor @sisska96, ale mať deti neznamená že sa o teba bude mať kto na staré kolená postarať. Druhá vec, mám cez 30, nie 70, neviem prečo by som mala už zákonite ostať na starobu sama. Ale tak hlavne, že si si mohla kopnúť, ako som si už všimla aj v iných príspevkoch od teba 😉

matkahelka
19. dec 2024

@beata_k to ine byty ako 4-izbaky neexistuju? na co by si jedna zena kupovala 4-izbak? dost od veci koment

matkahelka
19. dec 2024

Hypo platis vzdy, vzdy a vzdy. otazne je len, ci splacas hypo svoju, alebo ju splacas niekomu inemu.

beata_k
19. dec 2024

@matkahelka No minimalne od nas si 4-izbak kupili dochodcovia. Asi tak...k tomu komentu mimo.

katkaseiner
19. dec 2024

Chapem ta, napriek tomu by som radsej byt kupila byt. Ta splatka hypo bude po rokoch uz len zanedbatelna ciastka. Navyse kludne mozes prenajat izbu nejakej študentke - kamoska tiez takto riesi byvanie. Hypo jej zhltne velku cast vyplaty tak chodi este na brigady a mala kratkodobe ubytovanie cez airbnb a teraz prenajima nejakej grekyni izbu

matkahelka
19. dec 2024

@beata_k v tejto diskusii sa pyta mlada zena po 30 na byt, diskusia nie je o dochodcoch. a teda, poznam kvantum zien a chlapov, kt. si hypo brali sami, aj ja som si ako slobodna brala sama hypo a neviem o ZIADNOM slobodnom cloveku, kt.by si sam kupoval 4-izbovy byt. takze ano, tvoj koment so 4-izbakom v tejto diskusii je kvalitne od veci.

beata_k
19. dec 2024

@matkahelka Moj koment bolo o tom ako ludia na Slovensku vnimaju vlastne byvanie. Skus si ho precitat este raz.

ukulela
19. dec 2024

najprv som ti chcela napisat, ze ak na to mas, kup aspon 1 izbak ako investicny byt a prenajimaj, aby si v pripade potreby (viac rokov, mensi prijem, alebo hocico) mala aj vlastne byvanie ... ale potom, ako pises, ze budes mat rodicovsku nehnutelnost, tak kasli na to. v pohode chod do podnajmu, cestuj, men zamestnania, mesta atd .... u nas mame v hlave to vlastne ako prioritu. rodina na zapade - cely zivot v podnajme, raz v berline, potom v parizi, na starobu v brazilii .... ide o to mat istotu, aby clovek na stare kolena mal kde byvat a bol zabezpeceny, ale to sa da riesit aj usporami, investiciami, atd. takze nekupuj, najdi si, co ti vyhovuje a ked budes mat potrebu o par rokov, zas to zmen ...

slovakboy
19. dec 2024

Uvažuješ dobre. Hypotéka a nájom je v princípe to isté. Problém je len že u nás neexistujú nájomné byty. A tak budeš platiť cudziu hypotéku. Ak nájom tak u takého človeka, ktorý už byt vlastní a neplatí hypotéku. A keď si sama bez záväzkov, snaž sa znížiť cenu.

luccija
19. dec 2024

@sisska96 na dôchodok veľa ľudí predá dom, byt a platí domov dôchodcov veď to sú pálky ako dve hypotéky.
Autorka budeš už len staršia o 10 r si povieš, že si mohla mať čas splatenu,Kúpila by som byt.Najdes si chlapa ten bude mať niečo svoje a nerobí to dobrotu raz ho môžeš prenajať, predat

sissy27
19. dec 2024

@beata_k ty asi nemas predstavu o cenach za tie domovy dochodcov a dochodkoch, ze? 🤡 mesacny poplatok v takom zariadeni vysoko presahuje sumu priemernej hypoteky. Nema sancu to pokryt z dochodku a ak nebude mat deti, tak nebude mat ani kto doplacat…

misslilac13
20. dec 2024

Pri hypotéke aspoň existuje odklad splátok a poväčšine je nižšia ako prenajom. A z podnájmu keď neplatis ta vyhodia rýchlejšie, plus majiteľ sa môže hocikedy rozhodnúť prenajom ukončiť. Kebyže si môžem poradiť môjmu mladšiemu ja, tak by som si kúpila 4 byty a nie rozmýšľala a nie 1

beata_k
20. dec 2024

@sissy27 Ano, ty jedina vies. Ty pre zmenu nerozumies, ze ak nema deti, tak pomerna cast mzdy jej ostava ( ma 1509€ v cistom) Jej mzda bude len rast a pri vhodnej financnej gramotnosti bude aj na domov dochodcov. Ale uz som pisala. Mne jedno. Ja len, ze existuje aj ina moznost existencie

sonula
20. dec 2024

Vsade vo svete je preferovany skor najom. Takze isla by som do toho. Vies ho zrusit a prestahovat sa hocikam ak ti nebude vyhovovat cena, byt alebo krajina. A na kupi bytu nie je teraz vhodne obdobie. Byty by mli ist buduci rok riadne hore.

ndrag
20. dec 2024

autorka, rob to, co teba laka 🙂. Ak vela cestujes a nechces sa viazat k miestu vlastnickym pravom, tak kludne chod do toho najmu. Vlastnit byt nieje povinnost. Mozes si robit co len chces a ak neplanujes rodinu, tak uz duplom. Drzim palce nech sa rozhodnes akokolvek.

tana85
20. dec 2024

a skusila si sa uz informovat kolky ta stala hypoteka spolu? ci musis mat nieco vopred nasetrene, kolko by bola splatka+energie+fondy = cize byvanie ako take keby si za rozhodla kupit. mozno zistis, ze by bol rozdiel 100e a potom by som nesla do prenajmu. nikdy som neplatil najom, ale kolegovia byvali a viem, ze to bolo len preto lebo v tom case na hypoteku proste nemali prijem. akonahle sa im zlepsila fin.situacia, tak kupovali, hoci aj s dlhom na 30 rokov. je ine ked sa docitas ze vo FR alebo Nemecku je rozsirene najomne byvanie - tam je to v pripadne statneho dotovaneho najmu oproti trhovej cene, prip.kupe bytu lacne. u nas sa ale vyska hypo takmer rovna vyske najmu, preto sme tak fixovani na to, mat vlastne

rorino
20. dec 2024

Tak toto si mala napísať hneď,potom by každému bolo jasné,že nepotrebuješ kupovať byť,lebo už máš dom,takže tebe nájom stačí

princkrason
20. dec 2024

najdi si fesiho a mas po probleme 😀

misslilac13
20. dec 2024

@sonula nie ze preferujú, na západe žijú na dlhu a kreditných kartach lebo sú to obyčajní materialisti, takže im iné ako podnájom neostava

oblecenie99
20. dec 2024

Joj, tak to si mohla napísať, že jednu nehnuteľnosť už vlastnis, tak pochopiteľne, aj odpovede by boli ine.. otázne je, aký je to dom a kde je, akú má hodnotu. Ale ak to nie je nejaké dvojgeneračne megabývanie niekde úplne mimo, tak.potom v pohode.. by som možno tiež kaslala na hypo.. len mne v tých časoch nejak začalo.prekazat, že šetríme byt niekoho cudzieho, dávala som si naň viac pozor, ako na vlastný, plus vo vzduchu furt visela taká neistota, že to nie je moje. Ale ak máš predstavy také, že sa neviazat k miestu, veľa cestovať, nemať rodinu a pod , tak kľudne chod do nájmu.. tebe by ta flexibilita práveže vyhovovala

sisska96
20. dec 2024

@luccija Ale čosi 2 hypotéky.....

lujza123
22. dec 2024

Ak máš čo zdediť, kašli na hypotéku.
Znie to hrozne vychcane, ale je to tak. Ak človek vie ze rodičia vlastnia niekoľko nehnuteľností, pozemky tak ho toľko netlačí otázka vlastnenia niečoho

tamitamitami
22. dec 2024

Kľudne prenájom, vlastniť nehnuteľnosť nie je povinnosť.

tiika
22. dec 2024

Máš svoje dôvody, prečo chceš ísť radšej do podnájmu. To neznamena, že sa situácia nezmení. Možno to po roku nájmu prehodnotis, že tam kde si, chceš ostať, tak si skratka ten byt kúpiš neskôr.
Ak zvazis prijem, pravdepodobnost jeho stability, ale i finančnú rezervu pre prípad PN či iných nepredvídateľných situacii, tak na urcity čas môže byt najom pre teba vhodným riešením.

klotildabazarik
22. dec 2024

Jasne chod do toho nepotrebujes vlastne deti nemas neplanujes, peniaze radsej vraz do cestovania