Prenájom bytu a deti

fatamorgana1
17. jún 2017

Dobry den,
chcela by som sa informovat. Sme v podnajme a mame len rucne spisanu zmluvu ,,ledabolo´´. Na konci je napisane, ze zmenu pobytu nahlasit dva tyzdne dopredu.
Majitelka bola super, pohodicka. Po case sme sa od susedov dozvedeli,ze nik s nou neudrziava styky,lebo berie prasky na hlavu a ma neskutocne vykyvy nalad. Nik s nou nechce mat nic spolocne. Ze u nej najomcovia nevydrzali dlho, bud ich povyhadzovali,abo sli sami, zacala robit na prieky a tak.
Mne povedala,ze mame sa vypratat z bytu do konca mesiaca. lebo ona uz nema na to naladu. Ale momentalne,nemame k dispozicii ziadne byvanie,pretoze vsade treba depozit. Zo zakona je dana 3mesac.vypov.lehota som sa dozvedela, takisto som pocula ze nemoze len tak vyhodit prec ked su tu aj malolete deti. Peniaze jej platime, dokonca ma aj psa, ktory nam rozkusal drahe topanky a korcule a ziadali sme nahradu,ta len sa zasmiala.
Ako mame postupovat?Plati co mame rucne pisane,ze zmena sa hlasi 2 tyzdne vopred alebo mozem sa ohradit 3mes.lehotou?
Dakujem za rady

dai
17. jún 2017

@fatamorgana1 hm... blbe je ze nemate najomnu zmluvu podpisanu... obavam sa ze v tomto pripade ziadna ochranna doba neplati a moze vas vyhodit kedy chce☹ skus sa radsej informovat u pravnika ake su vase moznosti...

fatamorgana1
autor
17. jún 2017

najomnu zmluvu podpisanu mame, mame rucne pisanu zmluvu,ze nam dala do prenajmu 2izby, kuchynu, kupelnu a zachod. a ze k datumu mame platit. a ze pri zmene pobytu do 2 tyzdnov nahlasit

dai
17. jún 2017

@fatamorgana1 chapem ze mate nieco na papiery - len zmluva to nie je ak som to pochopila - ta ma aj nejake nalezitosti a pod. ... neviem ci by si s tym papierom niekde pochodila a ked uz tazko sa budes odvolavat na nejaky zakon ked si dobrovolne suhlasila s podmienkami ake mas na papieri...

fatamorgana1
autor
17. jún 2017

ale ja mozem zase vyrukovat tym ze nenahlasila nas napriklad na danovom urade

beton
17. jún 2017

@fatamorgana1 ked mate zmluvu, tak v nej mas uvedenu aj vypovednu lehotu a tiez pripady, kedy sa od zmluvy odstupuje okamzite. Alebo je v zmluve uvedene, ze sa najomny vztah riadi zakonom c....., paragrafom c. .... a potom to ide podla zakona. Co znamena, ze zmluvu mate ledabolo? su tam podpisy vase aj prenajimatelky? tak plati to, co tam mate napisane.

fatamorgana1
autor
17. jún 2017

rucne mame pisane, ze nam dala do prenajmu byt, ze platime do 6 a ze zmena pobytu je hlasena 2 tyzdne vopred. a podpisy, nic ine

draik
17. jún 2017

Ak z obsahu podpísaného dokumentu vyplýva, že ide o nájomnú zmluvu podľa Občianskeho zákonníka, tak výpovedná lehota zo strany prenajímateľa je trojmesačná, bez ohľadu na text zmluvy.

beton
17. jún 2017

co znamena zmena pobytu? tomu nerozumiem. mysli sa tym vypovedna lehota z vasej aj z jej strany? ak ano, tak je to jasne, mate 2 tyzdne, aby ste sa vystahovali.
to, ze je zmluva rucne pisana nic nemeni na obsahu zmluvy. ked tam nemate odvolavku na ziadny paragraf, tak sa na zakon odvolavat nemozes a teda nemas narok na zakonom stanovene 2 alebo 3 mesiace. to, ze s detmi ta vystahovat nemoze, podla mna neplati. to niekedy tak bolo, ale prenajímatelia s tym mali problemy, tak to zmenili. Ale to by bolo potrebne overit.
@fatamorgana1

pribinak
17. jún 2017

Za 3 mesiace vam tam bude robit zle, budete si robit vzájomne prieky a nervy?
Pratala by som sa prec

draik
17. jún 2017

@beton
"ked tam nemate odvolavku na ziadny paragraf, tak sa na zakon odvolavat nemozes a teda nemas narok na zakonom stanovene 2 alebo 3 mesiace."
Dovolil by som si Vám odporučiť, aby ste neradili, ak sa vo veci nevyznáte.

dai
17. jún 2017

@draik myslim ze o tom cely cas piseme - nevieme ci dany papier splna alebo nesplna nalezitosti najomnej zmluvy - preto som jej odporucila pravnika aby sa nato pozrel - ono nasledne si obe strany mozu robit zle - je vysoko pravdepodobne ze najomnici nie su nikde nahlaseny , ze pani za noch neodvadzala prispevky, neplatila dane a pod. ... na druhej strane im ona moze odpojit vodu, chodit do bytu neohlasene etc... osobne by som skor sa snazila o dohodu s nou a hladanie nejakeho schodneho riesenia ako ist do konfliktu - a co najskor z tade vypadnut , na buduce podpisat normalnu zmluvu aby sa dana situacia neopakovala...

fatamorgana1
autor
17. jún 2017

ok, dakujem

fatamorgana1
autor
17. jún 2017

@dai
domaca nas nema nahlasenych na dan.urade,neplati dane. je to dom, kde je spolocny vchod, kopec veci mame znicenych co pes rozkusal. mne ide o to,ze mesiac dozadu vravela,ze ostante jak dlho chcete, lebo sme jej vraveli,ze mame k dispozicii iny najom,len chceme vediet ako to s nami mysli. povedala,ze je rada,ze sme tam a ze mame ostat ako dlho chceme. a zrazu jej preplo,ze nas nechce. my vsak mame problem odist prec kvoli tomu, ze nemame k dispozicii peniaze na depozit,a vsade chcu s depozitom. preto som myslela ze je vypoved 3 mesiace by sme daco dosetrili a mohli ist byvat prec.

dai
17. jún 2017

@fatamorgana1 porozpravaj sa s nou... obavam sa ze my ti tu moc nepomozeme - predstav si ze odides na vychadzku a nebudes sa vediet dostat do domu - vymeni zamky... to kludne moze spravit☹ ona je majitel a teda stale nevieme ci mate realnu zmluvu ( mena, adresy, rodne cisla, podpisy etc. ...staci aby tam nieco chybalo a moze to to napadnut...) aj keby to realna zmluva je tak moze vela zleho spravit ( pripadne povedat ze ste sa dohodli ze vypoved da ustne , ona si najde svedka ze tak spravila uz pred 3mi.mesiacmi a opat si na zaciatku)
Skus si s nou dat schodzku, popros ju o cas lebo inak skoncite na ulici - ten depozit pripadne vyries docasnou pozickou ( rodina nevie pomoct? Muz nevie v praci dostat nejaky predplatok? ) - urcite najdete riesenie len ho treba zacat hladat - cesta sudou by mala byt pri funkcnosti ( ci skor nefunkcnosti ) sr sudou ta posledna podla mna:-/ mozno by mal zmysrl nejaky list od pravnika - ale opat tymto nezamedzos aby ti robila zle☹

fatamorgana1
autor
17. jún 2017

mena a cislo obcianskeho su vyskrtnute

sweetlife001
17. jún 2017

Obrat sa na pravnika ten ti povie co a jak. To, ze vas nema nahlasenych je uz ina vec, doteraz ti to nevadilo ked to teraz na nu ides vytahovat? Za dalsie kde ste nechali rozum ked ste toto podpisovali? Ak by ste trosku rozmyslali, nemusela by si teraz toto riesit. V dnesnej dobe never ani vlastnej rodine, nie to este cudziemu cloveku. Treba mat vsetko jasne spisane, overene a nedavat na dobre slovo. Boze ludia..

ema234
17. jún 2017

@fatamorgana1 to je fakt take halabala , skus napisat do skupiny pravna poradna tam Ti pravnici poradia, daj vediet.

alex49
17. jún 2017

behni za hocijakým právnikom, toto je akurát zdrap papiera s vašimi podpismi
keby ste to mali aspoň overené a podpísané pred notárom, ale takto...

beton
17. jún 2017

@fatamorgana1
@alex49 na pravnika asi nema, podla toho, co pise.
s tymto nepochodis, radsej sa vystahujte, ako to mate na papieri napisane. Ked mate na sudne trovy, tak sa do toho pust. Ked nie, tak by som sla cim skor prec. Urcite sa da najst aj podnájom, kde preddavok netreba, napr. budes platit pred zacatim mesiaca.

sasa1310
17. jún 2017

@fatamorgana1 na tvojom mieste by som odišla a v prvom rade hľadala niečo nové.
To, že si takúto "zmluvu" podpísala sa teda divím. Ale asi k tomu zodpovedala cena za prenájom + bez depozitu.
A či má na to zákonne právo alebo nemá? To je druhoradé. Neodídeš, tak si do druhej izby nasťahuje niekoho iného a môžeš sa aj na hlavu postaviť.

jana_eyre
17. jún 2017

No myslim, ze najjednoduchsie bude rychlo si najst nieco nove.. Ak nemate peniaze, pozicajte si a potom to vratite..

Mesiac nie je az tak kratka doba, ked tam byvate od februara, tak predpokladam, ze az tak zabyvani nie ste, tym myslim, ze extra vela veci na stahovanie nemate.. Urcite je taketo rychle riesenie lepsie ako dotahovanie sa..

Lebo vklude sa moze stat, ze ak ma tazku povahu, zavola na vas o mesiac policiu a vy sa uz s nimi budete musiet priet ci mate pravdu ze vas moze vystahovat az o mesiace tri.. S detmi zbytocne komplikacie..

Btw pre toto je myslim vzdy lepsie si zobrat hypoteku na vlastne byvanie..

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
erikavesela
17. jún 2017

S niektorymi majitelmi sa da dohodnut zaplatenie kaucie na 2-3x...skus...mozno takeho najdite a odtial odid, co najskor, nepotrebujes, aby si sa jedneho dna nedostala ku svojim veciam a s detmi ostala na ulici...

evapistovic
17. jún 2017

Pri zmluve o kratkodobom prenajme, t.j. na 3 mesiace moze byt vypovedna lehota 15 dni.
Tie 3 mesiace, ktore spominas sa tukaju u dlhodobych prenajmov.

yamaykaa
25. sep 2017

Dobrý deň,
môžem sa opýtať ako ste nakoniec dopadli? henten zdrap papiera totiž nie je nájomná zmluva, iba zmluva o podnájme, keď vám sú prenechané k užívaniu len niektoré miestnosti. Výhodné pre prenajímateľa, nevýhodné pre podnájomníka. Prenajímateľ nie je povinný ani platiť daň z príjmu, pretože neprenajíma ani dom ani byt.

draik
25. sep 2017

@yamaykaa
Mýlite sa.

yamaykaa
25. sep 2017

@draik V čom sa mýlim? Nehnuteľnosťou je stavba pevne spojená so zemou, nie miestnosť. Príjmom podľa ZoDP je príjem z nehnuteľnosti a hnuteľného majetku ;) Izba nespadá do jedného ani do druhého pojmu.

erikavesela
25. sep 2017

@yamaykaa predsa z kazfeho prijmu platis dsn...aj ked ti niekto zaplati napr.nejaku pokutu za to, ze si nieco.nesplnila...je to tvoj prijem a tefa platis dan z prijmu...co sa prenajimania tyka...je to tiez prijem a navyse, ked ide o izbu, tak by sa mala platit nielen dan z prijmu ale aj ubytovaciu dan, ked ide o kratkodoby prenajom

vulka
25. sep 2017

@fatamorgana1 Toto nieje ani zmluva o prenájme. Veď tam chýbajú všetky základné náležitosti. Aká nehnuteľnosť, aká adresa, definícia miestností, osobné identifikačné údaje. Úplne nanič. Smutné, že ste súhlasili s podpisom takéhoto papiera.

draik
25. sep 2017

@yamaykaa
Pevne verím, že nie ste daňovou poradkyňou. Klient by bol spokojný do prvej daňovej kontroly.